kapslleku ne shtatzani

Kapslleku ne shtatzani është një simptomë shumë e zakonshme që shumë gra përjetojnë gjatë shtatzënisë.

Disa gra kanë kapsllëk në një fazë të hershme të shtatzënisë, ndërsa kjo nuk prek gratë e tjera deri shumë më vonë.

Në këtë artikull, ne shpjegojmë pse kapsllëku është i zakonshëm në shtatzëni dhe diskutojmë trajtime të sigurta dhe mjete juridike në shtëpi që gratë mund të përdorin për të lehtësuar shqetësimin.

Shkaqet nga kapslleku ne shtatzani

shkaku i kapsllekut ne shtatzani

Shkaku nga kapslleku ne shtatzani varet nga faza në të cilën ndodh. Shkaqet e mundshme përfshijnë:

 • Hormonet: Ndryshimi i niveleve të hormoneve në shtatzëninë e hershme bën që zorrët të ngadalësojnë lëvizjen e jashtëqitjes përmes zorrëve. Kjo vonesë rrit sasinë e ujit që zorra e trashë thith nga jashtëqitja, gjë që e bën atë më të ngurtë dhe të vështirë për tu kaluar.
 • Vitamina Prenatale: Vitaminat Prenatale janë plot me hekur, një mineral thelbësor që ndonjëherë mund të jetë i mangët gjatë shtatëzënësisë. Hekuri mund të shkaktojë kapsllëk dhe jashtëqitje të forta, të zeza.
 • Presioni nga mitra: Në shtatzëninë e mëvonshme, mitra në rritje mund të bëjë presion në zorrë, duke e bërë më të vështirë lëvizjen e jashtëqitjes nëpër zorrë.

Përveç lëvizjeve të rralla të zorrëve, kapsllëku mund të shkaktojë fryrje të stomakut, siklet në stomak dhe jashtëqitje të forta dhe të thata, të cilat janë të dhimbshme për tu kaluar. Mund të rezultojë gjithashtu në një ndjenjë që jo të gjithë jashtëqitjet kanë kaluar.

Kapslleku ne shtatzani mund të jetë veçanërisht i pakëndshëm gjate saj.

Ilaçet shtëpiake dhe kapslleku ne shtatzani

ilacet shtepiake dhe kapslleku ne shtatzani

Gratë shpesh mund të lehtësohen nga kapslleku ne shtatzani duke përdorur ilaçe të buta dhe të sigurta në shtëpi:

 • Fibra: Marrja e suplementeve të fibrave ose ngrënia e ushqimeve më fijore, të tilla si frutat, perimet dhe drithërat, mund të rrisë numrin e jashtëqitjeve dhe të lehtësojë kalimin e tyre nëpër zorrë. Të rriturit duhet të hanë midis 28 dhe 34 gramë fibra çdo ditë.
 • Lëngu: Pirja e mjaftueshme e ujit është e rëndësishme për ta mbajtur jashtëqitjen të butë dhe të lehtë për t’u kaluar. Nëse një person mendon se uji nuk po ndihmon, ai mund të provojë të shtojë në dietën e tij supa të pastra, çajra dhe lëngje frutash ose perimesh të ëmbëlsuar natyrshëm.
 • Aktiviteti: Të qenit aktiv ndihmon jashtëqitjen të lëvizë nëpër zorrë. Ushtrimi i rregullt i ushtrimeve, me miratimin e mjekut, mund të ndihmojë në lehtësimin e kapsllëkut. Nëse ushtrimi nuk është një përparësi ose mundësi, përpiquni të përshtateni në një shëtitje të butë çdo ditë.
 • Probiotikët: Miliona baktere të shëndetshme jetojnë në zorrë dhe e ndihmojnë atë të funksionojë si duhet. Probiotikët mund të ndihmojnë në ripopullimin e baktereve të zorrëve me lloje të shëndetshme që inkurajojnë lëvizjet normale dhe të rregullta të zorrëve. Ushqimet e pasura me probiotikë përfshijnë kos, lakër turshi dhe kimchi.

Trajtime të tjera

Nëse mjetet juridike në shtëpi nuk funksionojnë, mund të jetë koha për të diskutuar mundësi të tjera me një mjek.

Për gratë që marrin vitamina para lindjes me shumë hekur, mjekët mund të rekomandojnë të provojnë një vitaminë që përmban më pak hekur.

Trajtimi primar mjekësor nga kapslleku ne shtatzani është një ilaç i quajtur laksativ, i cili e bën më të lehtë dhe më të rehatshme të shkosh në tualet.

Në përgjithësi është e sigurt të përdorni laksativë të butë, por është më mirë të shmangni laksativët stimulues sepse ato mund të shkaktojnë kontraksione të mitrës.

Megjithëse shumë laksativë janë në dispozicion pa recetë, është e rëndësishme të kontrolloni me një mjek se cili është i sigurt për t’u përdorur. Informacion i kufizuar është i disponueshëm për përdorimin e disa prej këtyre ilaçeve gjatë shtatëzënësisë.

Gratë zakonisht mund të përdorin në mënyrë të sigurt llojet e mëposhtme të laksativit gjatë shtatzënisë:

Agjentë që formojnë masë te kapslleku ne shtatzani

agjente te tjere

Agjentët që formojnë pjesën më të madhe imitojnë fibra duke shtuar material në jashtëqitje dhe duke e ndihmuar atë të thithë më shumë ujë. Duke bërë këtë, ata e bëjnë jashtëqitjen më të madhe, më të butë dhe më të lehtë për t’u kaluar.

Këto lloj laksativësh mund të shkaktojnë ngërç ose shqetësim, kështu që njerëzit duhet të fillojnë me dozën më të ulët dhe të sigurojnë që të pinë shumë ujë.

Shembuj të agjentëve formues të pjesës më të madhe përfshijnë psilium, metilcelulozë dhe polikarbofil.

Zbutës të jashtëqitjes

Zbutësit e jashtëqitjes shtojnë ujë në jashtëqitje për ta bërë atë më të butë dhe më të rehatshëm për tu kaluar.

Zbutësi i jashtëqitjes që mjekët më së shpeshti u rekomandojnë grave nga kapslleku ne shtatzani është dokusat (Colace).

Llaksues të lubrifikantit

llaksues te lubrifikantit

Llaksuesit e lubrifikantit shtojnë një shtresë të rrëshqitshme në jashtëqitje ose në pjesën e brendshme të traktit të zorrëve për të ndihmuar kalimin nga kapslleku ne shtatzani.

Supozitorët e glicerinës janë një lloj laksativi lubrifikant. Është thelbësore që gjithmonë të flisni me një profesionist të kujdesit shëndetësor para se të përdorni supozitorë, veçanërisht kur jeni shtatzënë.

Llaksativët osmotikë

laksative osmotike

Duke tërhequr më shumë ujë në zorrë, kapslleku ne shtatzani, këto laksativë ndihmojnë në zbutjen e jashtëqitjes. Ata gjithashtu lejojnë që zorra të kontraktohet më shumë për të lëvizur jashtëqitjen së bashku. Këto lloje laksativësh gjithashtu mund të shkaktojnë ngërç dhe fryrje të barkut.

Shembuj të laksativëve osmotikë përfshijnë glukol polietileni dhe hidroksid magnezi.

Komplikimet nga kapslleku ne shtatzani

komplikimet nga kapslleku ne shtatzani

Në shumicën e rasteve, kapslleku ne shtatzani është jetëshkurtër dhe zgjidhet pa trajtim ose trajtim minimal. Sidoqoftë, në raste të rralla, kapslleku ne shtatzani i zgjatur mund të shkaktojë impaksion fekal. Ai mund të ketë nevojë për heqje nga një mjek.

Përdorimi i vazhdueshëm i llojeve të caktuara të laksativit ndikon gjithmone. Ai ben që zorra të “harrojë” se si të shtyjë jashtëqitjen përmes zorrëve.

Këto barna gjithashtu mund të shkaktojnë çekuilibër të elektroliteve ose lëngjeve në disa njerëz. Çështje të tilla zakonisht prekin njerëzit që kanë probleme të tjera shëndetësore, siç janë diabeti ose sëmundja e veshkave.

Është më mirë të flisni me një mjek për llojet e laksativit. Te konsultoheni për të marrë dhe sa shpesh t’i merrni ato.

Kur të vizitoni një mjek nga kapslleku ne shtatzani

kur te vizitoni nje mjek

Është thelbësore që gratë shtatzëna të flasin me mjekun e tyre para se të marrin ndonjë ilaç. Te tille si laksativë ose mjete të tjera të kapsllëkut.

Shikimi i një mjeku është gjithashtu i këshillueshëm nëse shfaqen simptoma shtesë kapslleku ne shtatzani, duke përfshirë:

 • nauze
 • dhimbje stomaku
 • të vjella
 • kapsllëk që zgjat për më shumë se 1-2 javë
 • gjakderdhje nga rektumi
 • pa lehtësim pas përdorimit të një laksativi

Si gjithmonë, përmendni ndonjë simptomë ose shqetësim tjetër tek mjeku për informacione dhe këshilla më specifike.