Gjethja e zambakut, e njohur edhe si lotusi i shenjtë ose Nelumbo nucifera, është përdorur për qëllime mjekësore në mjekësinë tradicionale kineze për shekuj. Vitet e fundit, ajo është studiuar për efektet e saj të mundshme në celulitin, një gjendje e karakterizuar nga gropëzime të lëkurës në kofshë, ije dhe mollaqe. 

Celuliti shkaktohet nga grumbullimi i yndyrës në shtresat nënlëkurore të lëkurës dhe mendohet se ndikohet nga faktorë të tillë si gjenetika, hormonet dhe mënyra e jetesës. Përbërësit aktivë në gjethen e zambakut, të njohura si nuciferina dhe aporfina, janë zbuluar se kanë efekte anti-inflamatore dhe kundër mbipeshes. 

Në një studim, një ekstrakt i gjetheve të zambakut u zbulua se zvogëlon madhësinë e qelizave yndyrore dhe përmirëson pamjen e celulitit te minjtë. Një studim tjetër zbuloi se një krem që përmban një ekstrakt gjetheje zambak uji përmirëson elasticitetin dhe hidratimin e lëkurës dhe zvogëlon shfaqjen e celulitit tek gratë. Te njëjtin efekt ka dhe xheli Althea’s Body, pasi në përbërjen e xhelit, gjendet dhe gjethja e lotusit, përvec përbërsëve të tjerë, ( si kafeina, portokall i hidhur, vaj bajamesh etj).

Është e rëndësishme të theksohet se nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar efektivitetin e gjetheve të zambakut për trajtimin e celulitit tek njerëzit. Është gjithashtu e rëndësishme të mbahet parasysh se celuliti është një gjendje komplekse që mund të ndikohet nga një sërë faktorësh dhe se asnjë trajtim i vetëm nuk mund ta eliminojë plotësisht atë. Prandaj ju nuk duhet të përdorni produkte që kanë në përbërjen e tyre vetëm gjethen e lotusit, ndaj ju mund të përdorni xhelin Althea’s Body që përmban të gjithë përbërsit kundër celulitit.

Gjethja e zambakut mund të ketë potencial për të reduktuar pamjen e celulitit duke zvogëluar madhësinë e qelizave yndyrore dhe për të përmirësuar elasticitetin dhe hidratimin e lëkurës. Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të konfirmuar këto efekte dhe për të vlerësuar sigurinë dhe efektivitetin afatgjatë të gjetheve të zambakut në trajtimin e celulitit. Është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj ose një profesionist të kualifikuar të kujdesit shëndetësor përpara se të provoni ndonjë trajtim ose suplement të ri, por xheli Althea’s Body është i certifikuar dematologjikisht. 

Përveç efekteve të saj të mundshme në celulit, gjethja e zambakut është studiuar edhe për përfitimet e tjera shëndetësore. Është zbuluar se ka veti antioksiduese, anti-inflamatore dhe antikancerogjene dhe është përdorur për të trajtuar një sërë gjendjesh si diabeti, hipertensioni dhe sëmundjet e mëlçisë. 

Gjethja e zambakut te ujit është gjithashtu e pasur me flavonoide, të cilat janë një lloj antioksiduesi që mund të ndihmojë në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimi i shkaktuar nga rrezatimi UV dhe toksinat mjedisore. Flavonoidet gjithashtu mund të përmirësojnë rrjedhën e gjakut dhe oksigjenimin në lëkurë, gjë që mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe pamjen e lëkurës. 

Në përgjithësi, gjethja e zambakut është një bimë e gjithanshme me një gamë të gjerë përfitimesh të mundshme shëndetësore. Ndërsa nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht efektet e saj në celulitin, është e qartë se bima ka shumë përfitime të tjera që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme. 

Ajo ka potencial për të ndihmuar në reduktimin e shfaqjes së celulitit, por nevojiten më shumë kërkime për të konfirmuar efektivitetin dhe sigurinë e kësaj qasjeje. Përveç kësaj, gjethja e zambakut ka përfitime të tjera shëndetësore që mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme.

Është e rëndësishme të theksohet se ndërsa gjethet e zambakut mund të kenë përfitime të mundshme, ajo nuk është një zëvendësim për një mënyrë jetese të shëndetshme. Ushqimi i një diete të ekuilibruar dhe ushtrimet e rregullta janë ende mënyrat më efektive për të reduktuar celulitin dhe për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm. Megjithatë, përfshirja e gjetheve të zambakut në dietën tuaj si suplement ose përdorimi i saj në krem ose locion mund të ketë përfitime shtesë.