Le të përballemi me të vërtetën që asnjë grua nuk dëshiron të ketë gjizë, lëvozhgë portokalli ose lëkurë të zbehtë, por për fat të keq, shumica prej nesh e marrin atë në një moment të caktuar të jetës sonë. Të gjitha përshkrimet e përdorura për të përshkruar celulitin janë jo tërheqëse dhe negative. Këto konotacione e bëjnë atë diçka që asnjë organizëm nuk do të dëshironte ta lidhte me pamjen e tij. Kjo është arsyeja pse të gjithë ne që po luftojmë celulitin duam që ai të largohet. Ne bëjmë ndryshime në dietën tonë, mënyrën e jetesës, zakonet e përditshme dhe rutinat e kujdesit për lëkurën për të rikthyer lëkurën e lëmuar, të fortë dhe të njëtrajtshme që kishim dikur. 

Ndërsa flasim për reduktimin e celulitit, shpesh rekomandohet ulja e konsumit të sheqerit. Sheqeri është ndër disa nga përbërësit e shquar të ushqimeve që konsumojmë, të njohura se hapin rrugën për shfaqjen e lëkurës me gunga. Por a ka ndonjë të vërtetë në këtë konceptim apo është thjesht një mit i lidhur me celulitin, si shumë të tjerë? Vazhdoni të lexoni për të zbuluar! 

Çfarë është Sheqeri? 

Epo, nuk është diçka e re për shumicën prej nesh, por mund të mos jemi të njohur se çfarë vlerash ushqyese mbart dhe në çfarë formash të ndryshme gjendet në ushqimet tona. Është i pranishëm në një sërë ushqimesh që hamë çdo ditë. Sheqeri natyral rrjedh nga burime natyrore, si frutat, qumështi dhe perimet, ndërsa sheqernat e shtuara shtohen në artikuj të ndryshëm ushqimorë për të përmirësuar ngjyrën, strukturën, jetëgjatësinë dhe shijen e tyre. 

Ky lloj ushqimi mund të sigurojë energji pasi përmbajnë kalori, por nuk kanë ndonjë vlerë ushqyese. Sheqeri gjendet në forma të ndryshme, ju mund t’i njihni në listën e përbërësve të artikujve ushqimorë të etiketuar si fruktozë, maltozë, glukozë, dekstrozë dhe saharozë. 

 A mund të shkaktojë sheqeri celulit? 

Çfarë ju vjen në mendje kur mendoni për fajtorët kryesorë që fshihen pas lëkurës me gropëza? Shumica prej jush mund të fajësojnë peshën tuaj trupore ose mënyrën e jetesës joaktive. Epo, nëse është përgjigja juaj fillestare, atëherë kemi disa lajme të këqija për ju. Nëse keni celulit, ka shumë mundësi që sheqeri të ketë lidhje me të. Kjo për shkak se mund të rrisë inflamacionin në trup, i cili dihet se ka një ndikim në qelizat dhe pamjen e lëkurës tuaj. Përveç kësaj, mund të rrisë prodhimin e insulinës në trup dhe të çojë në akumulimin dhe mbajtjen e yndyrës, të gjitha gjërat që e bëjnë celulitin më të mundshëm. 

Për fat të mirë, ka disa mënyra për të luftuar këto efekte në lëkurën tuaj dhe për të zvogëluar shanset për të zhvilluar celulitin si rezultat. Një mënyrë është xheli Althea’s Body që ka në përmbajtje kafeinë dhe vaj bajamesh që njihen si dy armiqtë e celulitit. 

A e përkeqëson sheqeri celulitin? 

Të gjithë e dimë se një nga arsyet pse shfaqet celuliti është kur ka depozitime shtesë yndyrore midis fibrave të muskujve. Sheqeri shihet të shkaktojë inflamacion në trup, i cili mund të rrisë sasinë e depozitimit të yndyrës. Kjo mund të çojë në rritjen e akumulimit të yndyrës në indin lidhës dhe të shfaqet në lëkurë në formën e gropëzave, mund të shkaktojë rritjen e niveleve të insulinës në trup, gjë që gjithashtu mund të çojë në ruajtje më të madhe të yndyrës në trup dhe një rrezik më të lartë për të shkaktuar ose përkeqësuar këtë gjendje. 

Mund të ndikojë gjithashtu në nivelet e hormoneve në trup. Për shembull, mund të ndikojë në nivelet e estrogjenit. Sa më i lartë të jetë niveli i estrogjenit në trup, aq më shumë celulit ka gjasa të zhvilloni. Për më tepër, ajo gjithashtu mund të çojë në mbajtjen e ujit, gjë që mund të bëjë që lëkura të duket e përflakur dhe e fryrë, duke çuar në një pamje të pabarabartë dhe me gropëza. Për të mos përmendur, marrja e sasive të larta të tij mund të çojë në një çrregullim të quajtur diabeti.

Sheqeri dhe procesi i glikacionit.

Glikacioni është procesi në trup që ndodh për shkak të konsumit të tepërt të sheqerit. Në glikacion, sheqeri i tepërt në qarkullimin e gjakut lidhet me proteinat në trup dhe krijon molekula të reja që dëmtojnë kolagjenin, të quajtura produkte përfundimtare të avancuara të glikacionit. Këto molekula nxisin prishjen e strukturës së fibrave të kolagjenit të nevojshme për lëkurë të fortë dhe të lëmuar. Procesi i glikacionit mund të rrisë gjasat e zhvillimit të celulitit, sepse çon në humbjen e elasticitetit në fijet e indit lidhës. Fijet e dëmtuara të indeve lejojnë që depozitat e yndyrës së poshtme të dalin më lehtë. 

Përveç lipodistrofisë, mund të shkaktojë celulit edhe në mënyra të tjera. Mund të çojë në mbajtjen e ujit, gjë që bën që lëkura të duket e pabarabartë. Uji shtesë që është mund ta bëjë atë të duket i fryrë dhe i fryrë. Ajo gjithashtu mund të çojë në një numër në rritje të qelizave yndyrore, të cilat mund të rrisin probabilitetin e zhvillimit të gjendjes. Efekti i sheqerit në insulinë që e bën celulitin më keq. 

Një mënyrë tjetër se si mund ta përkeqësojë celulitin tuaj është duke ndikuar në hormonin e menaxhimit të glukozës në trup, i njohur si insulinë. Trupi lëshon insulinë në gjak kur konsumojmë ushqime dhe pije me përmbajtje të lartë glicemie dhe karbohidrate. Ky hormon ndihmon në rregullimin e glukozës që hyn në gjakun tonë. Normalisht, qelizat në muskuj e identifikojnë këtë insulinë të lëshuar në gjak dhe e përdorin atë për të tërhequr molekulat e glukozës në qelizat muskulore, ku ato digjen për të prodhuar energji ose ruhen për përdorim në të ardhmen. 

Megjithatë, në disa raste, insulina stimulon transferimin e karbohidrateve në qelizat dhjamore që të ruhen si trigliceride ose të kthehen në acide yndyrore. Ky proces rrit madhësinë e qelizave yndyrore, që do të thotë se do të ketë depozita më të mëdha yndyre që fryhen përmes indeve në shtresën e jashtme të lëkurës. Kjo mund ta bëjë celulitin tuaj të duket më i keq dhe më i dukshëm. Për të shmangur të gjitha këto probleme që të ndodhin në radhë të parë, rekomandohet të bëni disa ndryshime në dietën tuaj dhe ta bëni ushtrimin një pjesë të rregullt të rutinës suaj të përditshme dhe të përdorni xhelin Althea s’Body, që redukton dukshëm celulitin. 

A do të ulë celulitin eliminimi i sheqerit?

Në një botë ideale, ne mund të hamë gjithçka që duam pa u shqetësuar për efektet e saj në trupin tonë. Megjithatë, në botën reale, ka disa kufizime kur bëhet fjalë për atë që hamë. Në mënyrë që të kenë një mënyrë jetese më të shëndetshme, shumë njerëz adoptojnë dieta të ndërgjegjshme për shëndetin, të tilla si reduktimi i sheqerit ose eliminimi i tij nga vaktet e tyre fare   

Megjithatë, disa njerëz e bëjnë një hap më tej duke pretenduar se është gjithashtu përgjegjës për celulitin, veçanërisht sepse ka shumë karbohidrate që gjenden në të që potencialisht mund të përfundojnë si yndyrna në lëkurën tuaj dhe të krijojnë gropëza ose xhepa yndyre nën lëkurë.