Humbja e peshës mund të jetë një dhimbje. Por mos humbja e kilogramëve të tepërt mund të bëhet edhe më e dhimbshme për kyçet tuaja. 

Osteoartriti (OA) është një nga kushtet më të përhapura të dhimbshme të kyçeve dhe obeziteti tani njihet si një faktor rreziku i rëndësishëm i modifikueshëm për osteoartritin. 

Dhe me më shumë se 71% të të rriturve në SHBA mbi moshën 20 vjeç që kanë mbipeshë ose obezitet, sipas CDC, ndoshta nuk është befasi që këto çështje të kyçeve të shkaktuara nga pesha janë kaq të përhapura. 

Pra, çfarë po ndodh me trupin tuaj dhe çfarë mund të bëni për të zbutur rreziqet? Ne folëm me disa ekspertë të Klinikës Cleveland për ta zgjidhur atë.  

Nyjet nën presion 

“Lidhjet në gjysmën e poshtme të trupit tuaj – veçanërisht gjunjët dhe ijet – mbajnë pjesën më të madhe të peshës suaj,” thotë Robert Bolash, MD, një specialist në Departamentin e Menaxhimit të Dhimbjes në Klinikën Cleveland. “Kjo është arsyeja pse vitet e mbajtjes së peshës së tepërt kontribuojnë në dhimbje, ënjtje dhe ngurtësim të nyjeve.” 

Me osteoartritin, “jastëku” i kërcit brenda një nyjeje degjeneron. Kockat më pas fërkohen me njëra-tjetrën, duke shkaktuar acarim, dhimbje dhe ënjtje. Sa më shumë peshë në nyje, aq më shumë konsumohet kërci. 

Në fakt, ulja e peshës tuaj është një faktor i madh në menaxhimin e efekteve të osteoartritit në ato nyje të poshtme të trupit. 

Më pak peshë, më pak stres  

Ruajtja e një peshe ideale trupore është e rëndësishme dhe nëse mbipeshë, humbja e 10 kilogramëve mund të ulë përparimin e osteoartritit të gjurit me 50 për qind, sipas një studimi të botuar”, thotë reumatologia Elaine Husni, MD, MPH, drejtore e Klinikës Cleveland. Qendra e trajtimit të artritit dhe muskuloskeletit. “Ky është padyshim një faktor rreziku i modifikueshëm.” 

Studimet tregojnë vazhdimisht se njerëzit mbipeshë kanë shkallë më të lartë të osteoartritit sesa njerëzit që nuk janë mbipeshë. Një studim zbuloi se ata që kanë obezitet (me një indeks të masës trupore [BMI] midis 30 dhe 35) kanë katër deri në pesë herë më shumë gjasa të preken nga artriti në gjunjë. 

Nëse keni dhimbje kyçesh të shkaktuara nga pesha, humbja e kilogramëve dhe heqja e stresit nga nyjet tuaja mund të lehtësojnë simptomat tuaja. Ndërsa trupi juaj nuk mund ta kthejë artritin ose të riprodhojë kërcin, humbja e peshës mund të ndihmojë që nyjet me artrit të ndihen më mirë dhe të parandalojnë dëmtimin e mëtejshëm të tepërt. 

Ushtrime në ujë  

Mënyra më e mirë për t’u lehtësuar? Ushqimi i shëndetshëm dhe ushtrimet fizike, sigurisht. Mjeku Bolash rekomandon ushtrime me ujë për ata që kanë dhimbje kyçesh. Noti, gjimnastika në ujë dhe xhirot e ecjes në pishinë janë opsione të mira. Në ujë, trupi juaj noton dhe ju heqni një pjesë të madhe të peshës nga nyjet tuaja, kështu që lëvizja e tyre nuk dëmton aq shumë, “shpjegon Dr. Bolash. “Në të njëjtën kohë, uji siguron rezistencë që ju lejon të aktivizoni muskujt pa i ngarkuar nyjet tuaja.” 

Ushtrimet e aktivitetit dhe lëvizshmërisë janë linja e parë e trajtimit të Dr. Bolash për pacientët me dhimbje kyçesh. Nëse lëvizshmëria është një sfidë, ai shpesh i drejton pacientët te fizioterapistët të cilët mund të këshillojnë për ecjen, këpucët e duhura dhe si të parandalojnë dhimbjen gjatë lëvizjes. 

Kur dhimbja nuk largohet 

Për dhimbjet e kyçeve që nuk largohen, si reumatologët ashtu edhe specialistët e mjekësisë së dhimbjes ofrojnë trajtime duke përfshirë: 

Medikamente anti-inflamatore. Ju mund te filloni të përdorni xhelin Ossein + I cili trajton dhimbjen e nyjeve, kyceve. Kështu ju do të lehtësoni dhimbjet e kyçeve , por në të njëjtën kohë keni filluar ta largoni pak e nga pak dhe pse jo përgjithmonë dhimbjen e kyçeve tuaj. 

Lëviz 

Trajtimi më i mirë për dhimbjet e kyçeve është ta ndaloni atë përpara se të fillojë. Mbroni ijet dhe gjunjët për një kohë të gjatë duke lehtësuar ngarkesën tuaj. Nëse keni nevojë të humbni disa kilogramë, lëvizni tani përpara se lëvizja t’ju marrë. 

Çfarë mund të bëni për të ndihmuar: 

Njihni indeksin tuaj të masës trupore (BMI). 

Njihni perimetrin tuaj të belit. 

Merrni pjesë në aktivitet fizik të moderuar. 

Bëni modifikime dietike sipas nevojës për të humbur peshë. 

Është gjithashtu e rëndësishme për të marrë diagnozën e duhur sepse shumë sëmundje të tjera të kyçeve mund të shkaktojnë dhimbje të kyçeve. Këto përfshijnë artritin e lidhur me autoimun, artritin reumatoid, artritin psoriatik, përdhesin ose një nyje septike.

Dhe gjithashtu startimi I përdorimit të xhelit Ossein+ mund të jetë një veprim tjetër që mund të merrni kundër dhimbjes së kyçeve.