Keni një pastë me sheqer në dorë? Ja disa lajme që do t’ju bëjnë ta lini atë pastë dhe të largoheni: Sheqeri ju plak. Edhe pse ka shumë faktorë që shkatërrojnë lëkurën tuaj, sheqeri është ndoshta një nga shkelësit më të keq për plakjen e plotë të fytyrës dhe trupit tuaj. Jo vetëm që duhet të shmangni sheqerin për arsye diete (udhëzimet shëndetësore të SHBA-së ju rekomandojnë të hiqni dorë), ju tani keni një nxitje shtesë për të mbrojtur pamjen tuaj nga dëmtimet e plakjes së sheqerit. Ja një vështrim më i afërt se si sheqeri mund ta plak fytyrën tuaj.

Efektet e sheqerit në lëkurën tuaj 

Sheqeri dëmton lëkurën tuaj nëpërmjet një procesi natyror të quajtur glikacion. Sheqeri në gjakun tuaj lidhet me proteinat dhe prodhon radikale të lira të dëmshme të quajtura produkte përfundimtare të avancuara të glikacionit (AGEs). Ndërsa AGE-të grumbullohen (sa më shumë sheqer të hani, aq më shumë zhvillohen), ato dëmtojnë proteinat përreth tyre. Dëmton kolagjenin dhe elastinën.  

Proteinat që janë më të prekshme ndaj dëmtimit janë ato që shërbejnë si blloqe ndërtimi për lëkurën tuaj: Kolagjeni dhe elastina. Këto proteina e mbajnë lëkurën të fortë dhe elastike dhe janë përgjegjëse për karakteristikat e shëndoshë dhe të gjallë të një çehre të shëndetshme dhe rinore. Moshat e bëjnë kolagjenin dhe elastinën tuaj të ngurtë, të thatë dhe të brishtë, duke i zbehur forcën dhe pranverën. Efektet shihen në lëkurën tuaj në formën e vijave të holla, rënies dhe rrudhave.   

Ndikon në llojin e kolagjenit që keni 

Një dietë me shumë sheqer ndikon gjithashtu në llojin e kolagjenit që keni. Lëkura juaj përmban tre lloje kryesore të kolagjenit (të quajtur me vend Lloji I, II dhe III). Stabiliteti dhe elasticiteti i kolagjenit ndërtohet me secilën fazë: Tipi I është më i dobëti dhe Lloji III më i forti. Glikacioni degradon kolagjenin e tipit III në tipin I, duke zvogëluar kështu forcën strukturore dhe stabilitetin e lëkurës suaj 

Çaktivizon enzimat antioksidante natyrale 

Përveç dëmtimit të proteinave thelbësore të lëkurës suaj, AGE-të çaktivizojnë enzimat natyrale antioksidante të trupit tuaj. Pa mbrojtje nga antioksidantët, lëkura juaj është më e ndjeshme ndaj dëmtimit të radikaleve të lira të shkaktuara nga sulmuesit mjedisorë si ndotja, drita blu dhe rrezet UV. Të lëna të bredhin (dhe të lidhen me proteinat strukturore të lëkurës suaj), radikalet e lira shkaktojnë stres oksidativ që kontribuon në plakjen e parakohshme të lëkurës tuaj. 

Shenjat qe sheqeri po plak fytyren tuaj

Sipas Revistës Britanike të Dermatologjisë, efektet e dukshme të glikacionit priren të shfaqen për gratë rreth moshës 35 vjeç. Në këtë kohë, akumulimi i dëmtimit oksidativ, ndryshimet hormonale dhe kompleksi i zhvillimit të AGE. Lëkura juaj, e paaftë për të kundërshtuar dëmtimin oksidativ të shkaktuar me sintezën e mjaftueshme të kolagjenit dhe elastinës, fillon të shfaqë konsumim. Këtu janë shenjat treguese në fytyrën tuaj se sheqeri është fajtori që plak lëkurën tuaj: 

1.Sipërfaqja e lëkurës tuaj duket e vështirë dhe me shkëlqim.

2.Linjat e thella të kryqëzuara shfaqen përgjatë buzës suaj të sipërme. 

3.Çngjyrosja dhe hiperpigmentimi shënojnë lëkurën tuaj. 

4.Shfaqen të çara të thella, veçanërisht rreth zonës së vijës së qeshurës. 

5.Lëkura rreth zonës suaj të këmbëve është e varur. 

Një dietë e pasur me karbohidrate të rafinuara dhe sheqerna të shtuara mund të çojë në dëmtim të kolagjenit, duke shkaktuar përfundimisht rënie dhe rrudha të thella. 

Nëse ju dalloni që keni disa nga shenjat e mësiperme, atëherë duhet që keto shenja ti trajtoni, dhe ju mund të trajtoni cdonjërën prej këtyre shenjave me produkte efikase, një produkt që ndihmon fytyrën të rigjenerohet falë teknologjisë bio –mimetike është serumi Iuvenis, që ne ju sugjerojmë ta përdorni.  

Problemi është se në kohën kur shihni lëkurën e varur, tashmë keni përjetuar dëmtime të konsiderueshme të kolagjenit dhe fibrave elastike në lëkurë. Disa prej tyre janë për shkak të moshës dhe faktorëve gjenetikë. Pjesa më e madhe është për shkak të dëmtimit nga burime të jashtme, si rrezatimi UV dhe ndotja (dhe duhani!). Por një pjesë e këtij dëmtimi të kolagjenit është për shkak të zgjedhjeve tuaja dietike. 

Ushqimet e pasura me sheqerna të shtuara ose karbohidrate të rafinuara mund të çojnë në nivele më të larta të sheqerit në gjak, gjë që nga ana tjetër mund të përshpejtojë rrudhat dhe plakjen e lëkurës, sapo të shihni rrudhat e para në fytyrë, nëjri shkaktar mund të jetë dhe sheqeri ose dieta juaj e pasur me sheqerna, këshillohet të fillohet trajtimi I tyre, dhe ju mund ti trajtoni me serumin kundër rrudhave Iuvenis. Ndërkohë duhet të bëni kujdes me dietën tuaj duke larguar plotësisht sheqernat ose duke I konsumuar ato me pakicë. Filloni te pasuroni dietën tuaj me ushqime të shëndetshme dhe filloni të trajtoni rrudhat tuaja me serumin Iuvenis, për të rigjeneruar fytyrën tuaj. 

 Shumë njerëz nuk e kuptojnë se sa dieta mund të ndikojë në kolagjenin tonë. Në fakt, një nga themelet e një diete kundër rrudhave është ngrënia e ushqimeve që ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak.