Studiuesit e MIT mund të kenë zbuluar një burim rinie për lëkurën –– të paktën një shumë të përkohshme. 

Studiuesit kanë zhvilluar një “lëkurë të dytë” që mund të përdoret për të zbutur rrudhat, për të mbrojtur lëkurën nga dëmtimi ose për të administruar medikamente për të trajtuar sëmundjet e lëkurës, të tilla si ekzema. Por, për momentin, produkti e bën punën e tij vetëm për rreth një ditë. Ndërkohë është e rëndesishme të përdorni produkte anti rrudhë, p.sh mund të përdorni serumin Iuvenis, kundër rrudhave I formuluar me një teknologji bio-mimetike. 

“Është një shtresë e padukshme që mund të sigurojë një pengesë, të sigurojë përmirësim kozmetik dhe potencialisht të japë një ilaç në vend në zonën që po trajtohet,” tha Daniel Anderson në një njoftim për lajmet universitare. Ai është profesor i asociuar në departamentin e inxhinierisë kimike në MIT. 

“Këto tre gjëra së bashku mund ta bëjnë atë ideal për përdorim te njerëzit,” shtoi Anderson. 

Ndërsa njerëzit plaken, lëkura e tyre bëhet më pak elastike dhe e fortë, vunë në dukje autorët e studimit. Këto shenja të plakjes mund të përkeqësohen nga dëmtimi i diellit. Për dekadën e fundit, ekipi hulumtues ka punuar në zhvillimin e një shtrese mbrojtëse për lëkurën që mund të rivendoste një pamje rinore dhe të mbronte lëkurën nga dëmtimet e mëtejshme. “Ne filluam të mendojmë se si mund të jemi në gjendje të kontrollojmë vetitë e lëkurës duke e veshur me polimere që do të jepnin efekte të dobishme,” tha Anderson. “Ne gjithashtu donim që ajo të ishte e padukshme dhe e rehatshme”. 

Për kërkimin e tyre, shkencëtarët krijuan një bibliotekë me më shumë se 100 polimerë të mundshëm. Studiuesit shpjeguan se ata testuan çdo material për të përcaktuar se cili prej tyre do të përputhej më shumë me pamjen dhe karakteristikat e lëkurës së shëndetshme. 

Produkti i përdorur në këtë studim përfshinte polimere me bazë silikoni që mund të manipulohen në një aranzhim të njohur si një shtresë polimeri e ndërlidhur (XPL). 

Lëkura e dytë aplikohet në dy hapa. Të dyja shtresat aplikohen si krem ose pomadë. Pasi në lëkurë, XPL është pothuajse i padukshëm. Mund të qëndrojë në lëkurë deri në 24 orë, thanë autorët e studimit. 

“Duhet të ketë vetitë e duhura optike, përndryshe nuk do të duket mirë, dhe duhet të ketë vetitë e duhura mekanike, përndryshe nuk do të ketë forcën e duhur dhe nuk do të funksionojë siç duhet,” tha kreu i studimit. autor, Robert Langer, profesor në MIT. Polimeri mund të aplikohet drejtpërdrejt në lëkurë si një shtresë e hollë e pazbulueshme, e cila imiton vetitë e lëkurës së shëndetshme dhe të re, shpjeguan studiuesit. 

Testet laboratorike treguan se polimeri ishte në gjendje të kthehej në gjendjen e tij origjinale pasi ishte shtrirë më shumë se 250 përqind. Në të kundërt, lëkura e vërtetë mund të shtrihet rreth 180 për qind, thanë autorët. 

“Krijimi i një materiali që sillet si lëkura është shumë i vështirë”, tha një nga autoret e studimit, Barbara Gilchrest, një dermatologe në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts në Boston. “Shumë njerëz janë përpjekur ta bëjnë këtë, dhe materialet që kanë qenë të disponueshme deri më tani nuk kanë pasur vetitë e të qenit fleksibël, të rehatshëm, jo irritues dhe në gjendje të përshtaten me lëvizjen e lëkurës dhe të kthehen në formën e saj origjinale.” 

Kur u testua te njerëzit, studiuesit zbuluan se polimeri ishte në gjendje të riformonte “qeskat e syve” nën qepallat e poshtme dhe efekti zgjati rreth 24 orë. Ai gjithashtu trajtoi lëkurën e thatë dhe përmirësoi hidratimin, zbuloi studimi. Në një provë tjetër, XPL u aplikua në lëkurën e parakrahut për të testuar elasticitetin e saj. Kur u testua me një filxhan thithës, lëkura e trajtuar me XPL u kthye në pozicionin e saj origjinal më shpejt se lëkura natyrale, treguan gjetjet. 

Studiuesit shikuan gjithashtu aftësinë e XPL për të mbrojtur kundër lëkurës së thatë. Dy orë pasi u aplikua, polimeri tejkaloi një hidratues komercial të nivelit të lartë për të ndihmuar lëkurën të qëndrojë e hidratuar, sipas raportit. 

XPL madje performoi më mirë se vazelina pas 24 orësh. Ndërkohë, asnjë nga pjesëmarrësit e përfshirë në provat XPL nuk raportoi se kishte përjetuar ndonjë acarim nga polimeri. 

 Studiuesit vunë në dukje se kjo “lëkurë” mund të modifikohet për të siguruar mbrojtje afatgjatë kundër rrezeve të dëmshme UV të diellit. 

 Një kompani e re –Olivo Laboratories — u formua nga Langer dhe Anderson për t’u fokusuar në zhvillimin e teknologjisë së re. Kompania fillimisht do të përpiqet të zhvillojë XPL për shpërndarjen e medikamenteve për kushtet e lëkurës. Siç kuptohet duhet ende punë që kjo teknologji të vijë në jetë ndërsa shkencëtarët punojnë ne ju sugjerojmë të përdorni serumin Iuvenis që lufton rrudhat dhe ka në përmbajtje ekstraktin e algave të kuqe, glicerinën, verbenën dhe acidin hyaluronik.