Gratë pësojnë ndryshime të rëndësishme fizike, hormonale dhe fiziologjike gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Tani, studiuesit po përpiqen të kuptojnë se si këto ngjarje të rëndësishme të jetës ndikojnë në procesin e plakjes së femrës. 

Hulumtimi është ende në fazat e tij të hershme dhe është një fushë e gjerë që përfshin hetimin e disa shënuesve biologjikë të plakjes. Këto përfshijnë telomeret, ose kapakët fundorë të kromozomeve që janë treguar të shkurtohen me kalimin e moshës; epigjenetika, studimi nëse disa gjene ndizen dhe fiken; dhe mikrokimerizmi, një fenomen tërheqës ku qelizat nga nëna dhe foshnja shkojnë përpara dhe me radhë nëpër placentë gjatë shtatzënisë, me disa kolonizim afatgjatë në një ose të dy trupat. 

Deri më tani, rezultatet janë të ndryshme. Disa studime raportojnë se shtatzënia dhe lindja e fëmijës përshpejtojnë në mënyrë dramatike plakjen tek gratë në nivel qelizor. Studime të tjera, megjithatë, sugjerojnë se mëmësia dhe shtatzënia mund të ngadalësojnë procesin e plakjes. Këto lloj kontradiktash duhet të gjenden gjatë fazave të hershme të kërkimit, tha Dan Eisenberg, një antropolog biologjik në Universitetin e Uashingtonit, i cili punon në këtë zonë. 

“Çdo studim i vetëm mund të jetë i gabuar edhe kur shkencëtarët po bëjnë gjithçka siç duhet,” tha ai. “Një pjesë e mënyrës se si funksionon shkenca është se njerëzit shikojnë pyetje të ngjashme në mbarë botën. Pastaj ne i kombinojmë ato studime për të parë tendencat dhe për të kufizuar atë që është e vërtetë.” 

Vitin e kaluar, Eisenberg dhe kolegët e tij botuan një punim në revistën Scientific Reports, i cili zbuloi se me çdo shtatzëni telomeret e një nëne duket të jenë rreth katër muaj deri në katër vjet më të vjetra se ato të bashkëmoshatarëve të saj pa fëmijë. Telomeret qëndrojnë në fund të kromozomeve, strukturat si fije që përmbajnë materialin tonë gjenetik. Telomeret janë si fundi i fortë i lidhësve të këpucëve dhe shërbejnë si një formë mbrojtjeje për kromozomin. Kur telomeret shkurtohen shumë, qelizat vdesin dhe ndalojnë replikimin. Telomeret më të shkurtra shoqërohen me një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit, diabetit dhe kushteve të tjera shëndetësore.

Edhe pse dihet se telomeret shkurtohen tek të gjithë njerëzit me kalimin e moshës, disa gjëra, të tilla si pirja e duhanit, një indeks i lartë i masës trupore dhe stresi i madh mund të përshpejtojnë procesin e shkurtimit. Gjumi i mirë, stërvitja e rregullt dhe një dietë mesdhetare janë shoqëruar me telomere më të gjata. Studimi i Eisenberg u krye në mbi 800 gra në fillim të të 20-ave në Cebu, Filipine. Rreth 60 për qind nuk kanë pasur kurrë fëmijë. Pjesa e mbetur kishte lindur një ose më shumë fëmijë. 

Duke studiuar popullatën e qelizave në ADN, studiuesit mund të përcaktojnë moshën epigjenetike të një personi. Rezultatet ishin të ngjashme me atë që treguan telomeret: Sa më shumë shtatzëni të kalonte një grua, aq më e vjetër ishte mosha e saj epigjenetike. “Megjithatë, këto janë gra shumë të reja. Ne nuk e dimë nëse ky efekt vazhdon ndërsa ata rriten. Ndoshta ata thjesht kthehen me kalimin e kohës”, tha Calen Ryan, një antropolog biologjik në Universitetin Northwestern, i cili drejtoi pjesën epigjenetike të të njëjtit studim. 

Në mënyrë paradoksale, Ryan, Eisenberg dhe kolegët e tyre zbuluan se nëse një grua ishte shtatzënë në kohën kur u morën matjet, ajo dukej epigjenetikisht “më e re” sesa pritej. Megjithatë, ata nuk gjetën të njëjtin efekt kur shikuan gjatësinë e telomereve. “Pse një grua do të dukej epigjenetikisht më e re gjatë një shtatzënie dhe epigjenetikisht më e vjetër pas shtatzënive të shumëfishta?” tha Ryan. “A mund të ndodhë që gjaku i nënës po kontaminohet me gjakun e foshnjës, ose me qelizat e gjakut të foshnjës, dhe nëse po, a është ky një artefakt i kësaj? Këto janë gjëra që duhet të kuptojmë.” 

Eisenberg është i përfshirë në një studim të ri që shikon këtë, të njohur shkencërisht si mikrokimerizëm, në një nëngrup të së njëjtës popullatë grash që ai studioi më parë në Filipine. Ai gjithashtu do të donte të analizonte gjatësinë e telomereve tek gratë para dhe pas shtatzënisë, për të parë se si ndryshon. Disa nga rezultatet që po gjen ekipi i tij mund të jenë specifike për popullsinë në Filipine, ku nënat janë më të reja dhe normat e fertilitetit janë më të larta se në Shtetet e Bashkuara, tha ai. 

“Ne priremi të kemi kujdes më të mirë shëndetësor dhe akses më të mirë në kujdesin shëndetësor dhe më pak sëmundje infektive” në Shtetet e Bashkuara, tha ai. “Nuk është plotësisht e qartë nëse ne do ta shohim këtë qartë në popullatat e tjera.” 

Të paktën një studim mbi gjatësinë e telomereve të grave amerikane ka gjetur rezultate në përputhje me atë që gjetën Eisenberg dhe Ryan. Botuar në revistën Human Reproduction, studimi u mbështet në të dhënat nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqyerjes dhe shikoi gjatësinë e telomereve në gati 2000 gra amerikane midis moshës 20 dhe 44 vjeç. Studiuesit zbuluan se gratë që kishin lindje të gjalla kishin telomere që ishin mesatarisht 4.2 për qind më të shkurtër se homologët e tyre pa fëmijë. 

Kjo barazohet me rreth 11 vjet plakje të përshpejtuar qelizore, tha Anna Pollack, një epidemiologe në Universitetin George Mason dhe hulumtuesja kryesore e studimit. Çuditërisht, kjo rënie në gjatësinë e telomereve është më e madhe se ajo që studiuesit kanë gjetur më parë tek njerëzit që pinë cigare ose kanë një indeks të lartë të masës trupore.  Gjithsesi 11 vite plakje e pershpejtuar mund te parandalohet duke i kushtuar nje kujdes fytyres suaj dhe duke perdorur serume dhe produkte qe parandalojne ose e reduktojne plakjen e lekures e fytyres suaj, Iuvenis ehte nje serum qe ndihmon kunder plakjes dhe rrudhave dhe ka pasur shume efikasitet.

“Ishte befasuese për mua që gjetëm një shoqatë kaq të fortë,” tha Pollack. “Ajo që ne nuk e dimë është saktësisht se kur ndodh shkurtimi,” shtoi ajo. “A është viti i parë kur je prind i një foshnjeje dhe nuk fle kurrë? Dhe a është kjo për shkak të mungesës së mbështetjes sociale?”