Venat varikoze (variçe) shfaqen më shpesh në këmbë. Ato formohen kur valvulat në venat tuaja dobësohen dhe gjaku që duhet të pompohet përsëri drejt pishinave të zemrës suaj në vend të venave. 

Venat tuaja më pas zmadhohen dhe mund të duken të lidhura me nyje ose në formë. Por, ju gjithashtu mund të keni venat me variçe që nuk janë aq afër sipërfaqes së lëkurës tuaj dhe që nuk shihen aq lehtë. Ato mund të shkaktojnë që lëkura juaj të fryhet, ngurtësohet dhe të bëhet më e errët ose e kuqe. 

A është vetëm një problem kozmetik? 

Mund të mos ju pëlqejë mënyra se si duken venat tuaja me variçe, por problemet që vijnë me to janë zakonisht të pakëndshme dhe jo serioze. Përveç venave të lidhura me nyje, simptoma të tjera përfshijnë: 

1.Ndryshon ngjyra në lëkurën tuaj 

2.Plagë ose skuqje në këmbët tuaja 

3.Një ndjenjë e rëndë, dhembje ose djegieje në këmbët tuaja 

4.Dhimbje pas gjurit 

5.Këmbët, kyçet dhe këmbët e fryra 

6.Kruajtje rreth venave të prekura 

Gungat e vogla mund të shkaktojnë plasjen e venave dhe gjakderdhjen Por venat me variçe ndonjëherë mund të lidhen me probleme më serioze shëndetësore, të tilla si: 

 1.Ulcerat e stazës venoze. Këto janë plagë që formohen kur një venë nuk e kullon siç duhet lëngun nga zona përreth dhe lëkura juaj nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. 

2.Flebiti. Kjo ndodh kur një nga venat tuaja inflamohet. 

3.Tromboza. Kjo është një mpiksje gjaku që formohet në një nga venat tuaja të zgjeruara. 

Cfare mund te besh? 

Ju mund të bëni ndryshime në stilin e jetës që mund të pengojnë që venat tuaja me variçe të përkeqësohen, të ndalojnë formimin e të rejave dhe të zvogëlojnë dhimbjen tuaj. 

 1.Sigurohuni që të bëni ushtrime. Kjo ndihmon që gjaku të lëvizë nëpër venat tuaja. Bisedoni me mjekun tuaj përpara se të filloni ndonjë aktivitet të ri. Ndryshime të tjera që mund të provoni përfshijnë: 

2.Mos u ulni ose mos qëndroni për një kohë të gjatë. Bëni pushime. 

3.Kur uleni, mos i kryqëzoni këmbët. 

4.Mbani këmbët lart kur jeni ulur, pushoni ose flini. Kur mundeni, ngrijini ato mbi nivelin e zemrës suaj. 

5.Nëse jeni mbipeshë, përpiquni të humbni disa kilogramë. Kjo do të zvogëlojë presionin mbi venat tuaja. 

6.Mos vishni rroba që janë të ngushta rreth belit, ijeve ose kofshëve. Rrobat e ngushta mund të përkeqësojnë venat me variçe. 

7.Kufizoni kohën kur vishni taka të larta. Mundohuni të vishni taka më të ulëta. Kjo është më mirë për venat tuaja. 

8.Ulni sasinë e kripës në dietën tuaj. Kjo mund të zvogëlojë ënjtjen në këmbët tuaja. 

9.Dhe përdorni xhelin Alivio që redukton dhe largon variçet. Ky xhel është I çertifikuar dermatologjikisht 

Opsione të tjera trajtimi 

1.Nxehtësia: Venat më të mëdha mund të kërkojnë përdorimin e një kateteri për të aplikuar nxehtësinë në venë. 

2.Heqja: Mjeku juaj mund ta nxjerrë venën përmes një sërë shpimesh të vogla të lëkurës.  Një procedurë tjetër përfshin lidhjen e një vene dhe heqjen e saj.  

Kush ka më shumë gjasa t’i marrë ato? 

Disa gjëra – disa prej të cilave mund t’i kontrolloni dhe disa jo – rrisin shanset që të merrni venat me variçe. Ato përfshijnë: 

1.Obeziteti 

2.Mosha (Valvulat në vena natyrshëm fillojnë të dobësohen për shkak të konsumimit të tyre ndërsa rriteni.) 

3.Seksi juaj (Katër herë më shumë gra se burra do të zhvillojnë venat me variçe.) 

4.Shtatzënia. (Venat me variçe zakonisht përmirësohen 3 muaj deri në një vit pas lindjes.) 

5.Mungesa e ushtrimeve 

6.Pirja e duhanit 

7.Marrja e pilulave të kontrollit të lindjes ose terapisë zëvendësuese të hormoneve 

8.Lëndim në këmbën tuaj 

9.Histori familjare e venave me variçe Mënyra më e mirë për të parandaluar venat me variçe është të ushtroheni rregullisht dhe të monitoroni peshën tuaj.