lindja ne shtepi
lindja ne shtepi

Lindja ne shtepi ne menyre te planifikuar mund të jetë një përvojë shpërblyese. Por është e rëndësishme që të merrni parasysh përfitimet dhe të metat, të planifikoni në përputhje me rrethanat dhe të kuptoni rreziqet nëse ky është një opsion që po shqyrtoni.

Lexoni për të mësuar më shumë për të mirat dhe të këqijat e një lindjeje të planifikuar në shtëpi. Ju do të duhet të punoni ngushtë me mjekun tuaj në mënyrë që të merrni vendimin më të mirë.

Çfarë është lindja ne shtepi?

Lindja ne shtepi do të thotë që ju do të lindni në shtëpi në vend të një spitali ose qendre lindjeje. Ju do të keni ende nevojë për ndihmën e dikujt me përvojë dhe të kualifikuar gjatë lindjes. Kjo mund të përfshijë, një mami infermiere të certifikuar, arsimimi dhe licencimi i së cilës plotëson standardet ndërkombëtare, ose një mjek që ushtron obstetrikë.

Nëse po mendoni për një lindje në shtëpi, diskutojeni atë me mjekun tuaj. Ata duhet të jenë në gjendje të shpjegojnë se çfarë mund të prisni gjate lindjes. Ata gjithashtu duhet të flasin me ju për komplikimet e mundshme dhe mënyrën se si ato do të menaxhohen në një mjedis shtëpiak.

Mjeku juaj duhet të jetë shumë i sinqertë me ju për rreziqet e mundshme. Lindjet e planifikuara në shtëpi shoqërohen me dy deri në trefishin e rrezikut të vdekjes së foshnjave ose lëndimeve të rënda sesa lindjet  në spitale.

Kjo statistikë mund të tingëllojë befasuese, por edhe me atë rritje, rreziku i vdekjes së foshnjave me një lindje të planifikuar në shtëpi është i ulët. Nëse jeni një kandidate e mirë për një lindje në shtëpi, gjëja më e mirë për të bërë është të filloni të hulumtoni dhe planifikoni.

Siguria e lindjes në shtëpi

Nuk është e sigurt për të gjitha gratë të lindin në shtëpi. Për shembull, gratë që kanë pasur një prerje cezariane të mëparshme, ose që janë shtatzënë me shumëfish (binjakë, trenjakë) nuk duhet të bëjnë lindje në shtëpi. Kontrolloni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të parë nëse një lindje në shtëpi është një opsion për ju.

Kini parasysh se edhe me një lindje të planifikuar në shtëpi, mjeku ose mamia juaj mund të rekomandojë që të transferoheni në spital pasi të fillojë lindja.

Ky rekomandim mund të bëhet për arsyet e mëposhtme:

 • Keni presion të lartë të gjakut.
 • Ju dëshironi lehtësim dhimbjeje.
 • Fëmija juaj nuk është pozicionuar siç duhet.
 • Keni gjakderdhje vaginale që nuk lidhet me shfaqjen e përgjakshme.
 • Fëmija juaj po shfaq shenja shqetësimi para lindjes (rrahje anormale e zemrës), ose pas lindjes (shenja të një gjendjeje mjekësore ose vështirësi në frymëmarrje).
 • Procesi nuk po përparon.
 • Gjurmët e mekoniumit gjenden në lëngun tuaj amniotik.
 • Ju përjetoni komplikime si shkëputja e placentës (kur placenta shkëputet nga rreshtimi i mitrës para lindjes), ose prolapsi i kordonit të kërthizës (kur kordoni i kërthizës bie në vaginën tuaj para foshnjës).
 • Placenta nuk shpërndahet, ose nuk shpërndahet plotësisht.

Të mirat e një lindjeje në shtëpi

Pro

 • Ju keni më shumë kontroll mbi përvojën.
 • Mund të merren parasysh konsideratat fetare ose kulturore.
 • Për shumë gra, avantazhet e një lindjeje të planifikuar në shtëpi mund të përfshijnë:
 • mjedis i njohur, i rehatshëm
 • më shumë kontroll
 • nuk ka presion për të përdorur medikamente/ndërhyrje
 • çmimi i reduktuar
 • lehtësi kur shtatzënitë e mëparshme ndodhën shumë shpejt

Me një lindje në shtëpi, ju gjithashtu keni lirinë për të zgjedhur pozicionet dhe elementë të tjerë të procesit të lindjes. Këto përfshijnë nëse hani ose pini, bëni dush ose banjë të ngrohtë, përdorni qirinj ose aromaterapi, etj.

Disavantazhet e një lindjeje në shtëpi

Kundër

 • Sigurimi nuk mund të mbulojë asnjë kosto.
 • Ju ende mund të transferoheni në spital në rast urgjence.
 • Lindja ne shtepi mund të jetë e çrregullt, ndaj është mirë që të përgatiteni me çarçafë plastike dhe peshqir të pastër.
 • Me një lindje në shtëpi, politika juaj e sigurimit mund të mos mbulojë asnjë kosto të lidhur. Kontrolloni me maminë ose mjekun tuaj për të gjetur më shumë informacion.
 • Në rast urgjence, do t’ju duhet të shkoni në spital. Koha mund të jetë thelbësore. Rekomandohet të jeni në gjendje të arrini shpejt një spital.

Nëse lindja ne shtepi është diçka që dëshironi të ndiqni, sigurohuni që të zgjidhni një ofrues të trajnuar të kujdesit shëndetësor. Gjeni një infermiere-mami,ose një mjek të certifikuar të lidhur zyrtarisht me një sistem të akredituar të kujdesit shëndetësor. Lindja është gjithashtu e çrregullt, dhe ju duhet të përgatiteni me peshqirë të pastër dhe çarçafë plastike. Në rast urgjence, do t’ju duhet të shkoni në spital. Koha mund të jetë thelbësore.

Krijoni një plan lindjeje me miratimin e mjekut tuaj. Duhet të kuptoni se në vend që të monitoroni vazhdimisht temperaturën, pulsin, presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës së foshnjës, këto gjëra do të kontrollohen vetëm periodikisht.

Sa kushton një lindje në shtëpi?

Me një lindje në shtëpi, politika juaj e sigurimit mund të mos mbulojë asnjë kosto të lidhur. Kontrolloni me ofruesin tuaj të sigurimit për më shumë informacion. Ju ende do t’ju duhet të punoni me një mami dhe/ose profesionist mjekësor të trajnuar dhe kostoja mund të ndryshojë shumë, në varësi të vendit ku jetoni.

Furnizime për lindje në shtëpi

Lindja ne shtepi do të kërkojë pak përgatitje. Një hapësirë ​​private dhe e qetë është e rëndësishme dhe nëse keni fëmijë më të mëdhenj, do të duhet të vendosni nëse i doni ata në shtëpi apo jo. Një komplet lindjeje është gjithashtu i dobishëm. Ju mund ta diskutoni këtë me maminë ose mjekun tuaj për t’u siguruar që do të keni gjithçka që ju nevojitet. Furnizimet bazë përfshijnë:

 • jastëkë absorbues me një fund të papërshkueshëm nga uji
 • një shishe peri
 • pads për përdorim pas lindjes
 • shiringë me llambë
 • hibiclens
 • një sapun antiseptik/antimikrobik
 • Povidone, një zgjidhje përgatitore e jodit
 • kapëset e kordonit
 • doreza sterile
 • lubrifikant
 • një shumëllojshmëri e jastëkëve me garzë
 • jastëkë për përgatitjen e alkoolit

Artikujt shtesë mund të përfshijnë:

 • një legen për placentën
 • një mbulesë dysheku të papërshkueshëm nga uji
 • lecka larëse dhe peshqirë
 • çarçafë të freskët
 • batanije të pastra
 • thasë plehrash

Hapat e ardhshëm

Nëse po mendoni të lindni në shtëpi, filloni të mësoni më shumë për aspektet e kësaj përvoje. Ju mund të lexoni historitë e lindjes në shtëpi në internet dhe të kërkoni organizata lokale që mund të ofrojnë më shumë informacion. Ju gjithashtu duhet të flisni me mjekun ose maminë tuaj për rrethanat unike të shtatzënisë tuaj. Pasi ta keni të qartë për të vazhduar, planifikoni dhe përgatituni për t’u siguruar që keni gjithçka që ju nevojitet per nje lindje ne shtëpi .