Migrena simptomat

Përmbledhje

Migrena me simptomat ose dhimbja e kokes mund të shkaktojë dhimbje të forta pulsuese ose ndjesi pulsimi, zakonisht në njërën anë të kokës. Shpesh shoqërohet me të përziera, të vjella dhe ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës dhe zërit. Sulmet e migrenës mund të zgjasin me orë në ditë, dhe dhimbja mund të jetë aq e fortë sa të ndërhyjë në aktivitetet tuaja të përditshme.

Për disa njerëz, migrena me simptomat paralajmëruese e njohur si aura ndodh para ose me dhimbje koke. Një atmosferë mund të përfshijë shqetësime vizuale, të tilla si shkrepje të dritave ose njollave të verbra, ose shqetësime të tjera, të tilla si ndjesi shpimi gjilpërash në njërën anë të fytyrës ose në një krah ose këmbë dhe vështirësi në të folur.

Medikamentet mund të ndihmojnë në parandalimin e disa migrenave dhe bën qe dhimbja e kokes te jete më pak e dhimbshme. Ilaçet e duhura, të kombinuara me mjete shëruese për vetë-ndihmë dhe ndryshime të mënyrës së jetesës, mund të ndihmojnë te migrena dhe simptomat.

Migrena, simptomat

Migrena ose dhimbja e kokes, të cilat shpesh fillojnë në fëmijëri, adoleshencë ose në moshën e rritur të hershme, mund të përparojnë përmes katër fazave: prodrome, aure, sulm dhe post-drome. Jo të gjithë që kanë migrena dhe simptomat kalojnë të gjitha fazat.

Prodrome

Një ose dy ditë para një migrene, mund të vini re ndryshime delikate që paralajmërojnë një migrenë të ardhshme, duke përfshirë:

 • Kapsllëku
 • Ndryshimet e humorit, nga depresioni në eufori
 • Dëshira për ushqim
 • Ngurtësia e qafës
 • Etje dhe urinim i shtuar
 • Zhurma e shpeshtë

Aura

Për disa njerëz, aura mund të ndodhë para ose gjatë nga migrena dhe simptomat. Aurat janë simptoma të kthyeshme të sistemit nervor. Zakonisht janë vizuale, por mund të përfshijnë edhe shqetësime të tjera. Çdo simptomë zakonisht fillon gradualisht, ndërtohet për disa minuta dhe zgjat për 20 deri në 60 minuta.

Shembuj të aurës migrenë përfshijnë:

 • Fenomene vizuale, të tilla si shikimi i formave të ndryshme, njollave të ndritshme
 • Humbja e shikimit
 • Ndjesi të kunjave dhe gjilpërave në një krah ose këmbë
 • Dobësi ose mpirje në fytyrë ose në njërën anë të trupit
 • Vështirësia e të folurit
 • Dëgjimi i zhurmave ose muzikës
 • Lëvizje të pakontrollueshme ose lëvizje të tjera

Sulm

Një migrenë zakonisht zgjat nga katër në 72 orë nëse nuk trajtohet. Sa shpesh ndodhin migrenat ndryshon nga personi në person. Migrena mund të ndodhë rrallë ose të godasë disa herë në muaj.

Nga migrena dhe simptomat, mund të keni:

 • Dhimbje zakonisht në njërën anë të kokës tuaj, por shpesh në të dy anët
 • Dhimbje që pulson
 • Ndjeshmëria ndaj dritës, zërit dhe ndonjëherë erë dhe prekje
 • Të përziera dhe të vjella

Post-drome

Pas një sulmi nga migrena dhe simptomat, mund të ndiheni të kulluar, të hutuar dhe të larë deri në një ditë. Disa njerëz raportojnë se ndjehen të gëzuar. Lëvizja e papritur e kokës mund të sjellë përsëri dhimbjen shkurtimisht.

Kur të vizitoni një mjek nga migrena dhe simptomat

Dhimbja e kokes

Migrena shpesh nuk diagnostikohet dhe nuk trajtohet. Nëse rregullisht keni shenja nga migrena dhe simpatomat, mbani shënim sulmet tuaja dhe mënyrën se si i keni trajtuar ato. Pastaj caktoni një takim me mjekun tuaj për të diskutuar dhimbjet tuaja të kokës.

Edhe nëse keni një histori të dhimbjeve të kokës, vizitoni mjekun tuaj nëse modeli ndryshon ose dhimbjet e kokës papritmas ndihen ndryshe.

Shikoni menjëherë mjekun tuaj ose shkoni në urgjencë nëse keni ndonjë nga migrena dhe simptomat, të cilat mund të tregojnë një problem më serioz mjekësor:

 • Një dhimbje koke e menjëhershme, e fortë si një bubullimë
 • Dhimbje koke me ethe, ngurtësim të qafës, konfuzion mendor, kriza, shikim të dyfishtë, dobësi, mpirje ose probleme në të folur
 • Dhimbje koke pas një dëmtimi në kokë, veçanërisht nëse dhimbja e kokës përkeqësohet
 • Një dhimbje koke kronike që është më e keqe pas kollitjes, sforcimit, tendosjes ose një lëvizje të papritur
 • Dhimbje e re dhimbje koke pas moshës 50 vjeç

Shkaqet

Megjithëse shkaqet e migrenës nuk janë kuptuar plotësisht, gjenetika dhe faktorët e mjedisit duket se luajnë një rol.

Ndryshimet në trungun e trurit dhe ndërveprimet e tij me nervin trigeminal, një rrugë kryesore e dhimbjes, mund të përfshihen. Kështu që mund të jetë pabarazitë në kimikatet e trurit – përfshirë serotoninën, e cila ndihmon në rregullimin e dhimbjeve në sistemin tuaj nervor.

Studiuesit po studiojnë rolin e serotoninës në migrenë. Neurotransmetuesit e tjerë luajnë një rol në dhimbjen e migrenës, përfshirë peptidin e lidhur me gjenin e kalcitoninës (CGRP).

Shkaktarët e migrenës

Ekzistojnë një numër migrena dhe simptomat, duke përfshirë:

 • Ndryshimet hormonale te gratë. Luhatjet në estrogjen, të tilla si para ose gjatë periudhave menstruale, shtatzënisë dhe menopauzës, duket se shkaktojnë dhimbje koke në shumë gra.

Medikamentet hormonale, të tilla si kontraceptivët oralë dhe terapia e zëvendësimit të hormoneve, gjithashtu mund të përkeqësojnë migrenën. Disa gra, megjithatë, i gjejnë migrenat e tyre që ndodhin më rrallë kur marrin këto ilaçe.

 • Pije. Këto përfshijnë alkool, veçanërisht verë, dhe shumë kafeinë, të tilla si kafe.
 • Stresi. Stresi në punë ose në shtëpi mund të shkaktojë migrenë
 • Stimujt ndijor. Dritat e ndritshme dhe rrezatimi i diellit mund të shkaktojnë migrenë, ashtu si tingujt me zë të lartë. Erërat e forta – përfshirë parfumin, hollimin e bojës, tymin e dorës së dytë dhe të tjera – shkaktojnë migrenë tek disa njerëz.
 • Ndryshimet e gjumit. Gjumi i humbur, gjumi i tepërt ose vonesa e avionit mund të shkaktojë migrenë tek disa njerëz.
 • Faktorët fizikë. Sforcimi intensiv fizik, përfshirë aktivitetin seksual, mund të provokojë migrenë.
 • Ndryshimet e motit. Një ndryshim i motit ose presioni barometrik mund të shkaktojë një migrenë.
 • Medikamente. Kontraceptivët oralë dhe vazodilatatorët, siç është nitroglicerina, mund të përkeqësojnë migrenën.
 • Ushqimet. Djathërat e moshuar dhe ushqimet e kripura dhe të përpunuara mund të shkaktojnë migrenë. Kështu mund të anashkalosh vaktet ose agjërimin.
 • Aditivët e ushqimit. Këto përfshijnë ëmbëlsuesin aspartame dhe glutamatin konservues monosodium (MSG), që gjenden në shumë ushqime.

Faktorët e rrezikut nga migrena dhe simptomat

Disa faktorë ju bëjnë më të predispozuar të vuani nga migrena dhe simptomat, përfshirë:

 • Histori familjare. Nëse keni një anëtar të familjes me migrenë, atëherë keni një shans të mirë për t’i zhvilluar ato gjithashtu.
 • Mosha. Migrena mund të fillojë në çdo moshë, megjithëse e para ndodh shpesh gjatë adoleshencës. Migrena ka tendencë të arrijë kulmin gjatë të 30-ave dhe gradualisht bëhet më pak e rëndë dhe më pak e shpeshtë në dekadat në vijim.
 • Seksi. Gratë kanë tre herë më shumë gjasa të kenë migrenë.
 • Ndryshimet hormonale. Për gratë që kanë migrenë, dhimbjet e kokës mund të fillojnë pak para ose menjëherë pas fillimit të menstruacioneve. Ato gjithashtu mund të ndryshojnë gjatë shtatzënisë ose menopauzës. Migrena përgjithësisht përmirësohet pas menopauzës.

Komplikimet nga migrena dhe simptomat

Marrja e ilaçeve kundër dhimbjeve të kombinuara, të tilla si Excedrin Migraine për më shumë se 10 ditë në muaj për tre muaj ose në doza më të larta mund të shkaktojë dhimbje koke serioze të mbipërdorimit të ilaçeve. E njëjta gjë është e vërtetë nëse merrni aspirinë ose ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë) për më shumë se 15 ditë në muaj ose triptanë, sumatriptan (Imitrex, Tosymra) ose rizatriptan (Maxalt), për më shumë se nëntë ditë në muaj.

Dhimbja e kokes nga përdorimi i tepruar ilaçeve ndodhin kur ilaçet ndalojnë lehtësimin e dhimbjeve dhe fillojnë të shkaktojnë dhimbje koke. Pastaj përdorni më shumë ilaçe kundër dhimbjes, i cili vazhdon ciklin.