kapslleku te bebet

Kapslleku te bebet

Kapslleku te bebet eshte nder gjerat e para qe vereni nëse jeni prind. Disa shenja të një problemi, megjithatë, mund të jenë pak më të vështira për t’u zbuluar.

Lëvizjet e zorrëve, për shembull, do të ndryshojnë shumë gjatë jetës së foshnjës tuaj. Kohë pas kohe, këto ndryshime mund të japin një shenjë se fëmija juaj është kaps.

Shenjat nga kapslleku te bebet

shenjat nga kaslleku te bebet

Një foshnjë që konsumon ekskluzivisht qumështin e gjirit nuk mund të ketë jashtëqitje çdo ditë. Shpesh, thuajse të gjithë lëndët ushqyese absorbohen. Kjo është shumë e zakonshme. Në fakt, foshnjat që marrin vetëm qumësht gjiri pothuajse kurrë nuk bëhen kaps.

Nga ana tjetër, foshnjat që ushqehen me formulë, mund të kenë deri në tre ose katër lëvizje të zorrëve në ditë, ose të kenë një jashtëqitje çdo disa ditë.

Akoma, modelet normale të lëvizjes së zorrëve tek foshnjat e shëndetshme ndryshojnë shumë dhe ndikohen shumë nga lloji i qumështit, nëse janë futur trupa të ngurtë dhe cilat ushqime specifike po konsumohen.

Kuptimi i shenjave të mundshme të kapslleku te bebet mund t’ju ndihmojë të zbuloni një çështje të mundshme para se të bëhet një problem i madh.

Lëvizje të rralla të zorrëve

Numri i lëvizjeve të zorrëve që një fëmijë ka çdo ditë do të luhatet, veçanërisht kur i prezantoni me ushqime të reja. Nëse fëmija juaj kalon më shumë se disa ditë pa lëvizje të zorrëve, dhe pastaj ka një jashtëqitje të fortë, ata mund të jenë duke përjetuar kapsllekun.

Kapslleku te bebet përcaktohet jo vetëm nga frekuenca e lëvizjeve të zorrëve, por edhe nga qëndrueshmëria e tyre (d.m.th., ato janë të vështira).

Tendosje nga kapslleku te bebet

tendosje nga kapslleku

Nëse fëmija juaj po lodhet ndërsa bën një lëvizje të zorrëve, kjo mund të jetë një shenjë nga kapslleku te bebet. Foshnjat kaps shpesh prodhojnë jashtëqitje shumë të forta, të ngjashme me argjilën.

Jashtëqitjet e forta mund të jenë të vështira për tu kaluar, kështu që ato mund të shtyjnë ose tendosen më shumë se zakonisht për të kaluar mbeturinat. Ata gjithashtu mund të jenë të bezdisshëm dhe të qajnë kur kanë një lëvizje të zorrëve.

Gjak në jashtëqitje nga kapslleku te bebet

gjak ne jashteqitje te bebet

Nëse vëreni vija të gjakut të kuq të ndezur në jashtëqitjen e fëmijës suaj, ka të ngjarë të jetë një shenjë që fëmija juaj po shtyn shumë që të ketë një lëvizje të zorrëve. Shtyrja dhe tendosja ose kalimi i një jashtëqitje të fortë mund të shkaktojë lot të imët rreth mureve anale, të cilat mund të rezultojnë në gjak në jashtëqitje.

Bark i fortë

bark i forte te kapslleku te bebet

Një bark i tendosur mund të jetë një shenjë kapslleku te bebet. Fryrja dhe presioni i shkaktuar nga kapsllëku shkakton ngopje ose fryrje ne stomak.

Refuzimi për të ngrënë

refuzimi per te ngrene

Foshnja juaj mund të ndihet e ngopur shpejt nëse është kaps. Ata gjithashtu mund të refuzojnë të hanë për shkak të shqetësimit në rritje.

Mjetet shëruese për kapsllëku te bebet

Mjetet shëruese për kapsllëku te bebet

Nëse vëreni shenja kapslleku, mund të provoni disa strategji për t’i ofruar bebes lehtësim. Kjo perfshin:

Ndizni qumështin

Nëse fëmija juaj ushqehet me gji, mund të provoni të rregulloni dietën tuaj. Foshnja juaj mund të jetë e ndjeshme ndaj diçkaje që po hani. Kjo mund të shkaktojë kapslleku te bebet, megjithëse është e pazakontë.

Foshnjat që ushqehen me shishe mund të përfitojnë nga një lloj tjetër formule, të paktën derisa të pastrohet. Ndjeshmëria ndaj përbërësve të caktuar mund të shkaktojë kapsllëk.

Përdorni ushqime të ngurta nga kapslleku te bebet

Disa ushqime të ngurta mund të shkaktojnë kapslleku te bebet, por të tjerët gjithashtu mund ta përmirësojnë atë. Nëse po ushqeni fëmijën tuaj me ushqime të forta, provoni të shtoni disa ushqime me shumë fibra, të tilla si:

  • brokoli
  • dardha
  • kumbulla të thata
  • pjeshka
  • mollë pa lëkurë

Në vend të drithërave të rafinuar ose orizit të fryrë, ofroni drithëra të gatuar, të tilla si elbi, tërshëra ose quinoa. Bukët me drithëra të plota, kriskat dhe drithërat me krunde mund të ndihmojë në pastrimin nga kapslleku.

Përdorni ushqime të pastra

Nëse fëmija juaj është mbi gjashtë muaj dhe nuk ka bërë ende kalimin në ushqime të forta, provoni disa nga ushqimet e listuara më lart në formën e tyre të pastër.

Mbani mend se frutat dhe perimet kanë shumë fibra natyrale. Ato do të shtojnë pjesën më të madhe në kapslleku te bebet. Disa janë më të mirë se të tjerët për të ndihmuar në stimulimin e një lëvizje të zorrëve.

Sa me shume lëngje per kapslleku te bebet

sa me shume lengje

Hidratimi i duhur është thelbësor për lëvizjet e rregullta të zorrëve. Uji dhe qumështi janë të shkëlqyera për ta mbajtur fëmijën tuaj të hidratuar.

Për foshnjat mbi 6 muajsh, lëngu i krasitjes ose dardhës së rastit mund të pershpetoje kontraktimet e zorrës së trashë. Keto mund ta ndihmojnë fëmijën tuaj të prodhojë një lëvizje të zorrëve më shpejt.

Nëse lëngu është shumë i ëmbël ose i butë për qiellzën e fëmijës suaj, hollojeni atë në një filxhan ujë. Flisni me mjekun tuaj përpara se t’i jepni fëmijës tuaj nën 6 muaj asgjë përveç qumështit të gjirit ose formulës.

Inkurajoni ushtrimet

Lëvizja përshpejton tretjen, e cila mund të ndihmojë në lëvizjen e gjërave nëpër trup më shpejt. Nëse fëmija juaj nuk është duke ecur ende, biçikletat e këmbëve mund të jenë të dobishme.

Masazh kapslleku te bebet

masazhe te buta

Masazhe të buta të stomakut dhe barkut të poshtëm mund të stimulojnë zorrët për të kaluar një lëvizje të zorrëve. Bëni disa masazhe gjatë gjithë ditës, derisa fëmija juaj të ketë një jashtëqitje.

Kur ato ndryshime nuk funksionojnë

Ndërrimi i gjërave në dietën e fëmijës tuaj (ose tuajin) pothuajse me siguri do të ndihmojë te kapslleku te bebet, por nëse jo, ka teknika të tjera që mund të përdorni.

Shumë nga këto teknika mund t’i bëni në shtëpi, por nëse nuk i keni përdorur më parë, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj. Ata do të dëshirojnë t’ju ofrojnë udhëzime specifike.

Këto teknika përfshijnë:

Supozitor i glicerinës nga kapslleku te bebet

Supozitor i glicerinës

Nëse foshnja juaj më parë ka pasur shenja të një loti anal (gjak të kuq të ndezur në jashtëqitje) pasi ka kaluar një jashtëqitje të fortë, një supozitor glicerine herë pas here mund të jetë i dobishëm për lehtësimin e një lëvizjeje të zorrëve nga trupi.

Këto supozitorë per kapslleku te bebet mund të blihen dhe të përdoren në shtëpi. Ndiqni udhëzimet në paketim nëse fëmija juaj është mbi 2 vjeç ose pyesni mjekun para se të përdorni nëse fëmija juaj është nën 2 vjeç.

Laksativët per kapslleku te bebet

Laksativët pa recetë për foshnjat mbi 6 muaj mund të jenë të dobishëm per kapslleku te bebet kur teknikat e tjera nuk funksionojnë.

Laksativët e bërë nga një ekstrakt i elbit-malit (Maltsupex) ose pluhur psyllium (Metamucil) mund të zbusin jashtëqitjen e fëmijës tuaj më të vjetër, por ato nuk rekomandohen për foshnjat. Flisni me mjekun tuaj përpara se t’i jepni ndonjë laksativ një foshnje nën 1 vjeç.

Flisni me pediatrin tuaj

pediatri juaj

Nëse jeni konfuz ose i shqetësuar në ndonjë moment kapslleku, mos hezitoni të telefononi pediatrin e fëmijës suaj. Në pothuajse të gjitha rastet, kapslleku te bebet do të pastrohet vetë ose me një ose dy trajtime natyrore.

Nëse ato strategji nuk funksionojnë, pyetja e mjekut tuaj për këshilla ose sugjerime do të jetë e dobishme. Mjeku juaj gjithashtu do të jetë në gjendje t’ju ndihmojë të dalloni shenja dhe simptoma të tjera (të tilla si ethe) që mund të jenë një tregues i një problemi më të madh që mund të kërkojë trajtim mjekësor.