Shumë të sëmurë nga Candida (myk ne trup) shikojnë mykun në shtëpinë e tyre dhe e lidhin atë drejtpërdrejt me rritjen e tepërt të Candida. Në fund të fundit, ata janë të dy kërpudha apo jo? Epo, nuk është aq e thjeshtë. Ne fakt, myku në shtëpinë tuaj në përgjithësi nuk përmban Candida e njohur ndryshe si myku në trup. Sipas Qendrës për Kontrollin e Sëmundjeve, “Mundrat më të zakonshme të brendshme janë Cladosporium, Penicillium, Aspergillus dhe Alternari”. Pra, megjithëse mund të ketë një sasi të vogël të Candida albicans në ajër, e vërteta është se ka shumë pak gjasa që ju të ‘kapni’ (myk ne trup) nga myku në shtëpinë tuaj. 

Megjithatë, ka padyshim një lidhje, megjithëse mund të mos jetë aq e drejtpërdrejtë sa keni menduar. Në fakt, ato myk në shtëpinë tuaj mund të kontribuojnë vërtet në një rritje të tepërt të mykut në trup në dy mënyra të ndryshme. 

Së pari, myku mjedisor dobëson sistemin tuaj imunitar, duke lejuar që kolonitë Candida në zorrën tuaj dhe gjetkë të zgjerohen. Ekspozimi ndaj mykut (zakonisht duke thithur sporet) shkakton një përgjigje të menjëhershme imune nga trupi juaj. Kjo shpesh shfaqet si lodhje, probleme me frymëmarrjen, inflamacion dhe shumë nga simptomat e rregullta që mund t’i lidhni me alergjitë sezonale. Por ekspozimi kronik dhe afatgjatë ndaj mykut mund të dobësojë rëndë sistemin tuaj imunitar. Dhe sapo mbrojtja juaj imune të komprometohet, kjo i jep Candida albicans mundësinë të zgjerohet përmes sistemit tuaj të tretjes. 

Së dyti, reagimi i trupit tuaj ndaj ekspozimit kronik të mykut mund t’ju bëjë të bëheni edhe më të ndjeshëm ndaj kërpudhave. Zhvillimi i një alergjie ndaj mykut do të thotë që reagimi juaj ndaj toksinave të rregullta Candida ka të ngjarë të jetë më i fortë. Dhe kjo mbindjeshmëri mund të dobësojë më tej sistemin tuaj imunitar dhe të shkaktojë edhe më shumë inflamacion, veçanërisht nëse tashmë vuani nga një rritje e tepërt e Candida. 

 Myku ne shtepine tuaj 

Lloji më i keq i mykut është gjinia Stachybotrys, e njohur shpesh si “myk i zi”, i cili zakonisht rritet në sipërfaqet e lagura të krijuara nga hidraulika me defekt ose rreth banjës tuaj. Ky është një myk veçanërisht serioz që mund të ketë një efekt të rëndë në sistemin tuaj imunitar. Simptomat variojnë nga dhimbja e kokës deri te të vjellat, në varësi të nivelit të ekspozimit tuaj. 

Nëse dyshoni se mund të keni myk në shtëpinë tuaj, ju rekomandoj që ta kontrolloni menjëherë. Ju gjithashtu duhet të bëni një përpjekje për të shmangur ushqimet që përmbajnë myk. Programi ynë ofron një listë të ushqimeve që përmbajnë myk, si p.sh. arra të caktuara që duhet t’i shmangni. Sigurisht që përdorimi I kremrave janë një alternativë shumë e mirë për të larguar mykun në trupin tuaj. 

 Kërpudhat janë pak më ndryshe sepse kanë veti fort imun-mbështetëse, kështu që në përgjithësi janë në rregull për t’u ngrënë. 

A mund ta përkeqësojë myku në shtëpinë tuaj Candida? 

Myku është një kërpudhat që shpesh lulëzon në lagështi dhe shumohet përmes sporeve të lehta që udhëtojnë në ajër. Candida është gjithashtu një kërpurdhë që gjendet në sasi të vogla në gojë, zorrë dhe lëkurë. 

Candida (myku në trup) jeton në gojën tuaj dhe në sistemin tretës për të ndihmuar tretjen. Bakteret e mira gjithashtu jetojnë në zorrët tuaja për të ndihmuar në mbajtjen e niveleve të Candida në kontroll duke mbajtur një mikrobiom të ekuilibruar dhe të shëndetshëm

Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve zbulon se Penicillium, Alternaria, Cladosporium dhe Aspergillus janë myk të zakonshëm të brendshëm. Megjithëse mund të ketë një sasi të vogël të Candida albicans në ajër, myku në shtëpinë tuaj në përgjithësi nuk e përkeqëson Candida. Megjithatë, ekspozimi ndaj mykut mund të dobësojë sistemin tuaj imunitar dhe ekspozimi kronik i mykut shpesh mund t’ju bëjë të bëheni më të ndjeshëm ndaj kërpudhave dhe, në këtë mënyrë, të përkeqësojë reagimin tuaj ndaj Candida. Për të parandaluar përkeqësimin e mykut në trupin tuaj, dhe gjithashtu për ta trajtuar atë.

Parandalimi I mykut në shtëpinë tuaj 

Është e lehtë të injorosh copa të vogla myku në banjën tënde ose në qoshet e shtëpisë, por realiteti është se ndoshta ekziston një problem shumë më i madh që nuk po e shihni. Ajo copë e vogël myku mund të jetë “maja e ajsbergut” proverbiale, duke sinjalizuar një problem shumë më të madh që nuk mund ta shihni. Myku mund të grumbullohet në sasi të mëdha pas mureve tuaja dhe prej andej sporet që lëshon mund t’ju arrijnë ende brenda shtëpisë tuaj. 

Parandalimi i mykut në të vërtetë ka të bëjë me një gjë – parandalimin e akumulimit të lagështirës në shtëpinë tuaj. Kjo vlen veçanërisht për ato zona ku uji tenton të grumbullohet (për shembull katet e bodrumit ose banjat tuaja).