PËRMBLEDHJE

Nervi shiatik dhe pasojat nga dhimbja e kembeve shkaktohet nga një acarim, inflamacion, shtrëngim ose shtypje e një nervi në pjesën e poshtme të shpinës. Shkaku më i zakonshëm është një disk i hernizuar ose i rrëshqitur që shkakton presion në rrënjën nervore. Shumica e njerëzve me nervi shiatik, pasojat dhe dhembja e kembeve bëhen më mirë me kohën dhe trajtimet e kujdesit për veten

Çfarë është nervi shiatik?

Nervi shiatik është pasojat nga dhimbja e kembeve si dhe dhimbje nervi nga një dëmtim ose acarim i nervit shiatik. Kjo buron nga zona juaj gluteale. Nervi shiatik është nervi më i gjatë dhe i trashë (pothuajse me gjerësi gishti) në trup. Në të vërtetë përbëhet nga pesë rrënjë nervore. Nga të cilat dy nga rajoni i pjesës së poshtme të shpinës të quajtur shpinë mesit dhe tre nga pjesa përfundimtare e shtyllës kurrizore të quajtur sakrum. Pesë rrënjët nervore bashkohen për të formuar një nerv shiatik të djathtë dhe të majtë. Në secilën anë të trupit tuaj, nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve kalon nëpër ijet, vithet dhe poshtë një këmbe, duke përfunduar vetëm nën gju. Nervi shiatik pastaj degëzohet në nerva të tjera, të cilat vazhdojnë poshtë këmbës suaj, në këmbë dhe gishtërinj.

Nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve janë në të vërtetë të rrallë. Termi “shiatik” zakonisht përdoret për të përshkruar çdo dhimbje që buron nga pjesa e poshtme e shpinës. Kjo dhimbje rrezaton poshtë këmbës. E përbashkëta e kësaj dhimbje është një dëmtim i një nervi – një acarim, inflamacion, shtrëngim ose shtypje e një nervi në pjesën e poshtme të shpinës.

Nëse keni “dhimbje te nervi shiatik pasojat dhe dhimbje te kembeve”, ju përjetoni dhimbje të lehtë deri të rëndë kudo përgjatë rrugës së nervit shiatik. Domethënë, diku nga pjesa e poshtme e shpinës, përmes ijeve, vitheve dhe / ose poshtë këmbëve tuaja. Mund të shkaktojë gjithashtu dobësi të muskujve në këmbë, mpirja në këmbë dhe ndjesia e këndshme e gjilpërave në këmbën, dhe gishtat e këmbëve.

Si ndihet dhimbja e nervit shiatik pasojat?

Nervi shiatik pasojat

Njerëzit përshkruajnë dhimbjen nga nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve në mënyra të ndryshme, varësisht nga shkaku i saj. Disa njerëz e përshkruajnë dhimbjen si të mprehtë, të shtënat ose dridhje të dhimbjes. Të tjerët e përshkruajnë këtë dhimbje si “djegie”, “elektrike” ose “goditje me thikë”.

Dhimbja mund të jetë e vazhdueshme ose mund të vijë e të shkojë. Gjithashtu, dhimbja është zakonisht më e fortë në këmbën tuaj në krahasim me pjesën e poshtme të shpinës. Dhimbja mund të ndjehet më keq nëse rrini ose qëndroni në këmbë për periudha të gjata kohore. Gjithashtu kur ngriheni në këmbë dhe kur përdredhni pjesën e sipërme të trupit. Një lëvizje e detyruar dhe e papritur e trupit, si një kollë ose teshtimë, gjithashtu mund të përkeqësojë dhimbjen

A mund t’i shfaqë nervi shiatik pasojat në të dy këmbët?

Nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve zakonisht prek vetëm një këmbë në të njëjtën kohë. Sidoqoftë, është e mundur që shiatiku të shfaqet në të dy këmbët. Thjesht është një çështje se ku nervi shtrëngohet përgjatë kolonës kurrizore.

A i shfaq nervi shiatik pasojat papritur apo duhet kohë për t’u zhvilluar?

Nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve mund të vijë papritmas ose gradualisht. Varet nga shkaku. Një hernie diskale mund të shkaktojë dhimbje të papritur. Artriti në shpinë zhvillohet ngadalë me kalimin e kohës.

Sa e zakonshme është dhimbja nga nervi shiatik?

Nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve është një ankesë shumë e zakonshme. Rreth 40% e njerëzve në SHBA përjetojnë nrev shiatik diku gjatë jetës së tyre. Dhimbja e shpinës është arsyeja e tretë më e zakonshme që njerëzit vizitojnë ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor

Cilët janë faktorët e rrezikut për nervin shiatik?

Ju jeni në rrezik më të madh nga nervi shiatik e pasojat nëse:

 • Keni një dëmtim / lëndim të mëparshëm. Një dëmtim i pjesës së poshtme të shpinës ose i shtyllës kurrizore ju vë në rrezik më të madh nga nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve.
 • Jetoni jetën/ Me plakjen normale vjen një konsumim natyror i indeve të kockave dhe disqeve në shpinë. Plakja normale mund të rrezikojë nervat tuaja të dëmtohen ose të shtypen nga ndryshimet dhe zhvendosjet në kocka, disqe dhe ligamente.
 • Janë mbipeshë.Shpina juaj është si një vinç vertikal. Muskujt tuaj janë kundër peshat. Pesha që mbani përpara trupit është ajo që duhet të heqë shtylla kurrizore (vinçi). Sa më shumë peshë të keni, aq më shumë muskujt tuaj të shpinës (kundërpeshë) duhet të punojnë. Kjo mund të çojë në tendosje të shpinës, dhimbje dhe çështje të tjera të shpinës.
 • Mungesa e një bërthame të fortë. “Bërthama” juaj janë muskujt e shpinës dhe barkut. Sa më e fortë të jetë thelbi juaj, aq më shumë mbështetje do të keni për pjesën e poshtme të shpinës. Ndryshe nga zona e gjoksit tuaj, ku kafazi juaj i kraharorit ofron mbështetje, e vetmja mbështetje për pjesën e poshtme të shpinës janë muskujt tuaj.
 • Keni një punë aktive, fizike. Punët që kërkojnë ngritje të rëndë mund të rrisin rrezikun e problemeve me shpinë dhe përdorimin e shpinës, ose punë me ulje të zgjatur mund të rrisin rrezikun e problemeve me shpinë.

Faktorë të tjerë rreziku nga nervi shiatik pasojat

 • Mungesa e qëndrimit të duhur në dhomën e peshës (palestër). Edhe nëse jeni fizikisht të aftë dhe aktiv, përsëri mund të jeni të prirur ndaj nervit shiatik nëse nuk ndiqni formën e duhur të trupit gjatë ngritjes së peshës ose ushtrimeve të tjera të trajnimit të forcës.
 • Keni diabet: Diabeti rrit mundësinë e dëmtimit të nervave, gjë që rrit mundësinë e nervit shiatik
 • Keni artrozë: Osteoartriti mund të shkaktojë dëmtime në shtyllën kurrizore dhe të rrezikojë dëmtimin e nervave.
 • Bëni një mënyrë jetese joaktive. Ulja për një periudhë të gjatë kohore dhe mos ushtrimet fizike dhe mbajtja e muskujve tuaj në lëvizje, fleksibël dhe të tonifikuar mund të rrisë rrezikun nga nervi shiatik pasojat
 • Tymi: Nikotina në duhan mund të dëmtojë indin kurrizor, të dobësojë kockat dhe të shpejtojë veshjen e disqeve vertebrale.

A është pesha e shtatzënisë arsyeja pse te kaq shumë gra shtatzëna shfaq nervi shiatik pasojat ?

Është e vërtetë që nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve janë të zakonshme në shtatzëni. Por pesha e rritur nuk është arsyeja kryesore pse gratë shtatzënashfaqin nerv shiatik. Një shpjegim më i mirë është se disa hormone të shtatzënisë shkaktojnë një lëshim të ligamenteve të tyre. Lidhjet mbajnë rruazat së bashku, mbrojnë disqet dhe mbajnë shtyllën kurrizore të qëndrueshme. Ligamentet e çliruara mund të bëjnë që shpina të bëhet e paqëndrueshme. Ajo mund të shkaktojë rrëshqitje të disqeve, gjë që çon në nerva të pickimit dhe zhvillimin e nervit shiatik. Pesha dhe pozicioni i foshnjës gjithashtu mund të shtojë presion në nerv.

Lajmi i mirë është se ka mënyra për të lehtësuar dhimbjen shiatike gjatë shtatzënisë, dhe dhimbja e kembeve zhduket pas lindjes. Terapia fizike dhe terapia masazhuese, dushet e ngrohta, nxehtësia, ilaçet dhe masa të tjera mund të ndihmojnë. Nëse jeni shtatzënë, sigurohuni që të ndiqni teknikat e mira të qëndrimit gjatë shtatëzënësisë për të lehtësuar edhe dhimbjen tuaj nga nervi shiatik pasojat.

SIMPTOMAT DHE SHKAQET

Çfarë e shkakton nervin shiatik pasojat dhe dhimbjen e kembeve?

Dhimbja e kembeve

Nervi shiatik si dhe pasojat mund të shkaktohen nga disa gjendje të ndryshme mjekësore duke përfshirë:

 • Një disk i hernizuar ose i rrëshqitur që shkakton presion në një rrënjë nervore. Ky është shkaku më i zakonshëm i nervit shiatik. Rreth 1-5% e njerëzve në SH.B.A. do të kenë një disk të rrëshqitur në një moment të jetës së tyre. Disqet janë jastëkët amortizues midis secilës rruazë të shtyllës kurrizore. Presioni nga rruazat mund të bëjë që qendra e ngjashme me xhelin e diskut të fryhet (hernizohet) përmes një dobësie në murin e saj të jashtëm. Kur një disk hernie i ndodh një vertebre në pjesën e poshtme të shpinës, ajo mund të shtypë nervin shiatik.
 • Sëmundja degjenerative e diskut është konsumimi natyror i disqeve midis rruazave të shtyllës kurrizore. Veshja e disqeve shkurton lartësinë e tyre dhe çon në ngushtimin e rrugëve nervore (stenoza kurrizore). Stenoza e shtyllës kurrizore mund të mprehtë rrënjët nga nervi shiatik e pasojat ndërsa largohen nga shtylla kurrizore.
 • Stenoza spinale është ngushtimi jonormal i kanalit kurrizor. Ky ngushtim zvogëlon hapësirën në dispozicion për palcën kurrizore dhe nervat.
 • Spondilolistema është një rrëshqitje e një rruaze duke ngushtuar hapjen përmes së cilës del nervi. Kocka kurrizore e zgjatur mund të majë nervin shiatik.

Nervi shiatik pasojat e shkaktarëve të tjerë

 • Osteoartriti. Nxitjet e kockave (skajet e dhëmbëzuara të kockave) mund të formohen në shtyllën kurrizore. Gjithashtu ajo mund të kompresojnë nervat e pjesës së poshtme të shpinës.
 • Lëndimi i traumës në mes të shpinës ose nervit shiatik.
 • Tumoret në kanalin kurrizor që shtypin nervin shiatik.
 • Sindroma Piriformis është një gjendje që zhvillohet kur muskujt piriformis. Ky është një muskul i vogël që shtrihet thellë në vithe, bëhet i ngushtë ose spazma. Kjo mund të ushtrojë presion dhe të irritojë nervin shiatik. Sindroma Piriformis është një çrregullim i pazakontë neuromuskular.

Sindroma e caudës së ekuinës është një gjendje e rrallë, por serioze që prek tufën e nervave në fund të palcës kurrizore. Kjo sindromë shkakton dhimbje në këmbë, mpirje rreth anusit dhe humbje të kontrollit të zorrëve dhe fshikëzës

Cilat janë simptomat nga nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve?

Simptomat nga nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve përfshijnë:

 • Dhimbje mesatare deri e fortë në pjesën e poshtme të shpinës, vitheve dhe poshtë këmbës.
 • Mpirje ose dobësi në pjesën e poshtme të shpinës, vitheve, ose këmbëve.
 • Dhimbje që përkeqësohet me lëvizjen; humbja e levizjes
 • Ndjenja e “kunjave dhe gjilpërave” në gishtat ose këmbët tuaja.
 • Humbja e kontrollit të zorrëve dhe fshikëzës (për shkak të cauda equina)

DIAGNOSTIKIMI DHE TESTET

Nervi shiatik pasojat dhe diagnostikimi

Së pari, mjeku do të rishikojë historikun tuaj mjekësor nga nervi shiatik pasojat. Gjithashtu, ata do të pyesin për simptomat tuaja.

Gjatë provimit tuaj fizik, do t’ju kërkohet të ecni në mënyrë që mjeku të mund të shohë se si shpina juaj mbart peshën tuaj. Mund t’ju kërkohet të ecni në gishtërinjtë tuaj dhe në këmbë për të kontrolluar forcën e muskujve të viçit. Mjeku juaj gjithashtu mund të bëjë një provë të drejtë për ngritjen e këmbës. Për këtë provë, do të shtriheni në shpinë me këmbët drejt. Mjeku juaj ngadalë do të ngrejë secilën këmbë dhe do të shënojë pikën në të cilën fillon dhimbja juaj. Ky test ndihmon në përcaktimin e nervave të prekur dhe përcakton nëse ka ndonjë problem me njërën nga disqet tuaja. Ju gjithashtu do t’ju kërkohet të bëni shtrirje dhe lëvizje të tjera për të përcaktuar dhimbjen dhe për të kontrolluar fleksibilitetin dhe forcën e muskujve.

Në varësi të asaj që zbulon mjeku gjatë provimit tuaj fizik, mund të bëhen imazhe dhe teste të tjera. Këto mund të përfshijnë:

 • Rrezet X kurrizore për të kërkuar fraktura të shtyllës kurrizore, probleme me diskun, infeksione, tumore dhe nxitje të kockave.
 • Skanimi me rezonancë magnetike ose tomografi kompjuterike për të parë imazhe të hollësishme të kockave dhe indeve të buta të shpinës. Një MRI mund të tregojë presion mbi një nerv, hernie diskale dhe çdo gjendje artritike që mund të jetë duke shtypur një nerv. MRI zakonisht porositen për të konfirmuar diagnozën e ishiatikut.
 • Studimet e shpejtësisë së përcjelljes nervore për të ekzaminuar se sa mirë udhëtojnë impulset elektrike përmes nervit shiatik dhe përgjigjen e muskujve.
 • Mielograma për të përcaktuar nëse një rruaza ose disk po shkakton dhimbje.

MENAXHIMI DHE TRAJTIMI

Si trajtohet nervi shiatik pasojat dhe dhimbja e kembeve?

Qëllimi i trajtimit është të zvogëlojë dhimbjen tuaj dhe të rrisë lëvizjen tuaj. Në varësi të shkakut, shumë raste të nervit shiatik zhduken me kalimin e kohës me disa trajtime të thjeshta të kujdesit për veten.

Trajtimet e vetë-kujdesit përfshijnë:

 • Aplikimi i akullit dhe / ose paketave të nxehta: Së pari, përdorni pako akulli për të zvogëluar dhimbjen dhe ënjtjen. Vendosni pako akulli ose qese me perime të ngrira të mbështjella me një peshqir në zonën e prekur. Aplikoni për 20 minuta, disa herë në ditë. Kaloni në një paketë të nxehtë ose një jastëk ngrohje pas ditëve të para. Aplikoni për 20 minuta në të njëjtën kohë. Nëse ende keni dhimbje, ndërroni pako të nxehtë dhe të ftohtë – cilado që lehtëson më mirë sikletin tuaj.
 • Marrja e ilaçeve pa recetë: Merrni ilaçe për të zvogëluar dhimbjen, inflamacionin dhe ënjtjen. Shumë ilaçe pa recetë të kësaj kategorie, të quajtur ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (NSAID), përfshijnë aspirinë, ibuprofen dhe naproxen. Jini vigjilent nëse vendosni të merrni aspirinë. Aspirina mund të shkaktojë ulçera dhe gjakderdhje në disa njerëz. Nëse nuk jeni në gjendje të merrni NSAIDS, në vend të kësaj mund të merret acetaminofeni.
 • Kryerja e shtrirjeve të buta: Mësoni shtrirjet e duhura nga një instruktor me përvojë me dhimbje mesi. Punoni për forcime të tjera të përgjithshme, forcimin e muskujve thelbësorë dhe ushtrime aerobike.

Për sa kohë duhet të provoj trajtime të kujdesit vetjak nga nervi shiatik pasojat para se të vizitoj mjekun?

Çdo person me dhimbje shiatike është i ndryshëm. Lloji i dhimbjes mund të jetë i ndryshëm, intensiteti i dhimbjes është i ndryshëm dhe shkaku i dhimbjes mund të jetë i ndryshëm. Në disa pacientë, së pari mund të provohet një trajtim më agresiv. Sidoqoftë, në përgjithësi, nëse një provë gjashtë javore e trajtimeve konservatore, të vetë-kujdesit – si akulli, nxehtësia, shtrirja, ilaçet pa recetë – nuk ka dhënë lehtësim, është koha të ktheheni te një profesionist i kujdesit shëndetësor dhe të provoni një trajtim tjetër opsione.

Opsione të tjera nga nervi shiatik pasojat dhe trajtimi përfshijnë:

 • Medikamente me recetë: Mjeku mund të përshkruajë relaksues të muskujve, të tilla si ciklobenzaprina, për të lehtësuar sikletin që shoqërohet me spazmat e muskujve. Medikamente të tjera me veprim lehtësues të dhimbjeve që mund të provohen përfshijnë ilaqet kundër depresionit triciklik dhe ilaçet kundër konfiskimit. Në varësi të nivelit të dhimbjes, ilaçet me recetë për dhimbjen mund të përdoren në fillim të planit tuaj të trajtimit.
 • Terapia fizike: Qëllimi i terapisë fizike është gjetja e lëvizjeve ushtrimore që ulin dhimbjen e nervit shiatik duke ulur presionin mbi nervin. Një program ushtrimesh duhet të përfshijë ushtrime shtrirjeje për të përmirësuar fleksibilitetin e muskujve dhe aerobi. Mjeku mund t’ju referojë te një terapist fizik i cili do të punojë me ju në programin tuaj të shtrirjes dhe ushtrimeve aerobe dhe të rekomandojë ushtrime të tjera për të forcuar muskujt e shpinës, barkut dhe këmbëve tuaja.
 • Injeksionet kurrizore: Një injeksion i një kortikosteroidi, një ilaç anti-inflamator, në pjesën e poshtme të shpinës mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjes dhe ënjtjes rreth rrënjëve nervore të prekura. Injeksionet sigurojnë lehtësim të dhimbjes për një kohë të shkurtër dhe jepen nën anestezi lokale si një trajtim ambulator. Ju mund të ndjeni pak presion dhe ndjesi djegieje ose pickimi ndërsa po jepni injeksionin. Pyesni mjekun për sa injeksione mund të jeni në gjendje të merrni dhe rreziqet e injeksioneve.
 • Terapitë alternative: Terapitë alternative janë gjithnjë e më të njohura dhe përdoren për të trajtuar dhe menaxhuar të gjitha llojet e dhimbjeve. Metodat alternative për të përmirësuar dhimbjen shiatike përfshijnë manipulimin e shtyllës kurrizore nga një kiropraktor i licencuar, yoga ose akupunkturë. Masazhi mund të ndihmojë spazmat e muskujve që shpesh ndodhin së bashku me nervin shiatik. Biofeedback është një mundësi për të ndihmuar në menaxhimin e dhimbjes dhe lehtësimin e stresit.

Kur konsiderohet operacioni nga nervi shiatik pasojat?

Kirurgjia kurrizore zakonisht nuk rekomandohet nëse nuk jeni përmirësuar me metoda të tjera të trajtimit të tilla si shtrirja dhe mjekimi, dhimbja juaj po përkeqësohet, keni dobësi të rëndë në muskujt në gjymtyrët tuaja të poshtme ose keni humbur kontrollin e fshikëzës ose zorrëve.

Se sa shpejt do të konsiderohej operacioni varet nga shkaku i nervit shiatik. Kirurgjia zakonisht konsiderohet brenda një viti nga simptomat e vazhdueshme. Dhimbja që është e rëndë dhe e pandërprerë dhe ju pengon të qëndroni në këmbë ose të punoni dhe ju jeni pranuar në një spital do të kërkonte trajtim më agresiv dhe një afat më të shkurtër kohor për operacionin. Humbja e kontrollit të fshikëzës ose zorrëve mund të kërkojë një operacion urgjent nëse përcaktohet se është sindroma kauda ekuine.

Qëllimi i kirurgjisë kurrizore për dhimbjen shiatike është heqja e presionit mbi nervat që janë duke u shtrënguar dhe sigurimi i shtyllës kurrizore është i qëndrueshëm.

Opsionet kirurgjikale për të lehtësuar nerving shiatik përfshijnë:

 • Mikrodiskektomia: Kjo është një procedurë minimale invazive që përdoret për të hequr fragmentet e një hernie diskale që janë duke shtypur një nerv.
 • Laminektomia: Në këtë procedurë hiqet petëza (pjesë e kockave vertebrale; çatia e kanalit kurrizor) që po shkakton presion mbi nervin shiatik.

Sa kohë duhet për të kryer operacionin e shtyllës kurrizore dhe cila është koha tipike e rimëkëmbjes?

Mikrodiskektomia dhe Laminektomia zakonisht marrin një ose dy orë për t’u kryer. Koha e rikuperimit varet nga situata juaj; kirurgu juaj do t’ju tregojë se kur mund t’i ktheheni aktiviteteve të plota. Në përgjithësi, koha e nevojshme për tu rikuperuar është gjashtë javë deri në tre muaj.

Cilat janë rreziqet e operacionit kurrizor nga nervi shiatik pasojat?

Megjithëse këto procedura konsiderohen shumë të sigurta dhe efektive, të gjitha operacionet kanë rreziqe. Rreziqet e operacionit kurrizor përfshijnë:

 • Gjakderdhje.
 • Infeksioni.
 • Mpiksjet e gjakut
 • Dëmtimi i nervave.
 • Rrjedhja e lëngut kurrizor.
 • Humbja e kontrollit të fshikëzës ose zorrëve.

Cilat ndërlikime shoqërohen me dhimbje nga nervi shiatik pasojat?

Shumica e njerëzve shërohen plotësisht nga nervi shiatik. Sidoqoftë, dhimbja kronike (e vazhdueshme dhe e qëndrueshme) mund të jetë një ndërlikim i nervit shiatik. Nëse nervi i mbërthyer dëmtohet seriozisht, mund të ndodhë dobësi kronike e muskujve, siç është “rënia e këmbës”, kur mpirja në këmbë e bën të pamundur ecjen normale. Nervi shiatik mund të shkaktojë dëmtime të përhershme nervore, duke rezultuar në një humbje të ndjenjës në këmbët e prekura. Telefononi menjëherë ofruesin tuaj nëse humbni ndjenjën në këmbë ose këmbë, ose keni ndonjë shqetësim gjatë kohës së shërimit.

PARANDALIMI

A mund të parandalojë nervi shiatik pasojat?

Disa burime të nervit shiatik mund të mos parandalohen, siç janë sëmundja degjenerative e diskut, rënia aksidentale etj. Marrja e hapave të mëposhtëm mund të ndihmojë në mbrojtjen e shpinës dhe zvogëlimin e rrezikut tuaj:

 • Mbani qëndrim të mirë. Ndjekja e teknikave të mira të qëndrimit gjatë qëndrimit ulur, në këmbë, duke ngritur objekte dhe duke fjetur ndihmon në lehtësimin e presionit në pjesën e poshtme të shpinës. Dhimbja mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme që nuk jeni të rreshtuar siç duhet. Nëse filloni të ndiheni të lënduar ose të ngurtësuar, rregulloni sjelljen tuaj.
 • Mos pini duhan. Nikotina zvogëlon furnizimin me gjak të kockave. Dobëson shtyllën kurrizore dhe disqet vertebrale, gjë që i jep më shumë stres kurrizit dhe disqeve dhe shkakton probleme të shpinës.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Pesha shtesë dhe një dietë e dobët shoqërohen me inflamacion dhe dhimbje në të gjithë trupin tuaj. Për të humbur peshë ose për të mësuar zakone më të shëndetshme të të ngrënit, shikoni në dietën mesdhetare. Sa më afër peshës suaj ideale të trupit, aq më pak tendosje bëni në shtyllën kurrizore.
 • Ushtroni rregullisht. Ushtrimi përfshin shtrirje për të mbajtur nyjet tuaja fleksibël dhe ushtrime për të forcuar muskujt e pjesës së poshtme të shpinës dhe barkut. Këta muskuj punojnë për të mbështetur shtyllën kurrizore.
 • Zgjidhni aktivitete fizike që ka më pak të ngjarë të dëmtojnë shpinën tuaj: Merrni parasysh aktivitete me ndikim të ulët, të tilla si noti, ecja, joga ose tai chi.
 • Mbani veten të sigurt nga rëniet: Vishni këpucë që përshtaten dhe mbani shkallët dhe vendkalimet pa rrëmujë për të zvogëluar mundësinë e rënies. Sigurohuni që dhomat janë të ndriçuara mirë dhe kini kujdes në banjë dhe binarë në shkallët.

REZULTATI / PROGNOZA

Çfarë mund të pres nëse janë diagnostikuar me nerv shiatik pasojat?

Lajmi i mirë në lidhje me dhimbjen shiatik është se ajo zakonisht kalon vetvetiu me kalimin e kohës dhe disa trajtimeve të vetë-kujdesit. Shumica e njerëzve (80% deri 90%) me ishiatik bëhen më të mirë pa operacion, dhe rreth gjysma e këtyre shërohen nga një episod plotësisht brenda gjashtë javësh.

Sigurohuni që të kontaktoni me siguruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse dhimbja juaj në shiatik nuk po përmirësohet dhe keni shqetësime se nuk po shëroheni aq shpejt sa shpresohej.

JETONI ME TE

Kur duhet të kontaktoj me mjekun?

Merrni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse përjetoni dhimbje nga nervi shiatik e pasojat:

 • Dhimbje e fortë në këmbë që zgjat më shumë se disa orë që është e padurueshme.
 • Mpirje ose dobësi e muskujve në të njëjtën këmbë.
 • Humbja e kontrollit të zorrëve ose fshikëzës. Kjo mund të jetë për shkak të një gjendje të quajtur sindroma cauda equina, e cila prek tufat e nervave në fund të palcës kurrizore.
 • Dhimbje e papritur dhe e rëndë nga një aksident trafiku ose ndonjë traumë tjetër.

Edhe nëse vizita juaj nuk rezulton të jetë një situatë emergjence, është më mirë ta kontrolloni atë.

A janë nervi shiatik pasojat,burimi i vetëm i dhimbjes “shiatike”?

Jo, nervi shiatik pasojat nuk janë burimi i vetëm i asaj që zakonisht quhet “shiatik” ose dhimbje shiatike. Ndonjëherë burimi i dhimbjes është më i lartë në shpinë dhe shkakton dhimbje para kofshës ose në zonën e hip. Kjo dhimbje ende quhet nerv shiatik.

Si mund të them nëse dhimbja në ijë është çështje hip ose shiatik?

Problemet e ijeve, të tilla si artriti në hip, zakonisht shkaktojnë dhimbje në ijë, dhimbje kur vendosni peshë në këmbë ose kur këmba lëviz rreth e rrotull.

Nëse dhimbja juaj fillon në shpinë dhe lëviz ose rrezaton drejt hip ose poshtë këmbës dhe keni mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash ose dobësi në këmbë, nervi shiatik e pasojat është shkaku më i mundshëm.

A është radikulopatia e njëjtë me shiatikun?

Radikulopatia është një term më i gjerë që përshkruan simptomat e shkaktuara nga një nerv i shtrënguar në kolonën kurrizore. Nervi shiatik e pasojat është një tip specifik dhe lloji më i zakonshëm i radikulopatisë.

A duhet të pushoj nëse kam vënë re nerv shiatik pasojat?

Mund të nevojitet pak pushim dhe ndryshim në aktivitetet nga nervi shiatik dhe pasojat. Sidoqoftë, shumë pushim, pushim në shtrat dhe pasivitet fizik mund ta përkeqësojnë dhimbjen tuaj dhe të ngadalësojnë procesin e shërimit. Është e rëndësishme të mbani sa më shumë aktivitet të jetë e mundur për të mbajtur muskujt fleksibël dhe të fortë.

Para se të filloni programin tuaj të ushtrimeve, vizitoni së pari mjekun ose specialistin e shtyllës kurrizore për të marrë një diagnozë të duhur. Ky profesionist i kujdesit shëndetësor do t’ju referojë te terapisti i duhur fizik ose specialist tjetër i stërvitur ose i mekanikës së trupit për të hartuar një program ushtrimesh dhe forcimi të muskujve që është më i miri për ju.

A mund të shkaktojnë dhimbje nga nervi shiatik pasojat në këmbë dhe / ose kyçin e këmbës?

Nervi shiatik pasojat që janë shkaktuar nga një disk i hernizuar, stenozë kurrizore ose nxitje e kockave që ngjesh nervin shiatik mund të shkaktojë inflamacion – ose ënjtje – në këmbën e prekur. Komplikimet e sindromës piriformis gjithashtu mund të shkaktojnë ënjtje në këmbë ose dhimbja e kembeve.

A lidhin sindroma e këmbës së shqetësuar, skleroza e shumëfishtë, sindroma e tunelit të kyçit të dorës, fashiti i shputës, herpes ose bursitis nga nervi shiatik pasojat?

Ndërsa të gjitha këto gjendje prekin ose palcën kurrizore, nervat, muskujt, ligamentet ose nyjet dhe të gjitha mund të shkaktojnë dhimbje, asnjë nuk lidhin drejtpërdrejt nga nervi shiatik pasojat. Shkaqet kryesore të këtyre kushteve janë të ndryshme. Nervi shiatik përfshin vetëm nervin shiatik. Thënë kjo, gjendja më e ngjashme do të ishte sindroma e tunelit kyçit të dorës, e cila gjithashtu përfshin një kompresim të një nervi.

Një fjalë e fundit për nervin shiatik. . .

Shumica e rasteve nga nervi shiatik pasojat nuk kërkojnë kirurgji. Koha dhe trajtimi i kujdesit për veten janë zakonisht gjithçka që nevojitet. Sidoqoftë, nëse trajtimet e thjeshta të kujdesit për veten nuk lehtësojnë dhimbjen tuaj, shikoni ofruesin e kujdesit shëndetësor. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të konfirmojë shkakun e dhimbjes tuaj, të sugjerojë mundësi të tjera trajtimi dhe / ose t’ju referojë te specialistë të tjerë të shëndetit të shtyllës kurrizore nëse është e nevojshme.