Shumica e rasteve të venave me variçe shkaktohen nga faktorë jashtë kontrollit tuaj, si trashëgimia, gjinia dhe mosha. Megjithatë, mund të jeni duke bërë disa gjëra që po kontribuojnë në përkeqësimin e gjendjes. Këtu janë 5 gjërat që duhet të ndaloni së bërë nëse keni venat me variçe: Nuk mund të bëni asgjë për disa faktorë rreziku për venat me variçe. Ndërsa për trajtimin e tyre ka shumë mënyra, njëra është xheli Alivio. 

Tre faktorë të pandryshueshëm – të qenit mbi 40 vjeç, femra dhe të kesh një histori familjare të venave me variçe – rrisin ndjeshëm rrezikun. 

Por venat me variçe nuk janë të pashmangshme. Ju ende mund t’i parandaloni këto vena të përdredhura dhe të fryra duke mësuar dhe ndryshuar zakonet e jetesës që kontribuojnë në to dhe sigurisht duke përdorur produkte që trajtojnë variçet, si xheli Alivio. 

Ekipi I Woodland Heart and Vascular Institute është i specializuar në parandalimin dhe trajtimin e venave me variçe. Ne jemi në dispozicion për t’ju ndihmuar nëse dëshironi një vlerësim të rrezikut dhe këshilla parandaluese ose keni nevojë për trajtim të avancuar që eliminon venat dhe i jep trupit tuaj mundësinë për të rivendosur qarkullimin normal. 

Këtu janë pesë zakone që rrisin rrezikun për venat me variçe: 

Qëndrimi në këmbë ose ulur për një kohë të gjatë 

Qëndrimi i palëvizshëm ose qëndrimi ulur për një kohë të gjatë ushtron presion të tepërt në venat e këmbës suaj. Mungesa e lëvizjes gjithashtu e bën të vështirë që gjaku në vena të lëvizë lart në këmbë. 

Qarkullimi në venat e këmbës varet nga lëvizja e muskujve. Ndërsa ecni, muskujt e këmbës tkurren dhe ngjeshin venat, duke krijuar një veprim pompimi që detyron gjakun të rrjedhë lart kundër gravitetit. 

Rritja e presionit (shtyrja e gjakut poshtë venës) e kombinuar me humbjen e veprimit të muskujve çon në grumbullimin e gjakut në vena. Si rezultat, valvulat që normalisht mbajnë gjakun të lëvizë në një drejtim dobësohen dhe rreziku i zhvillimit të venave me variçe rritet ndjeshëm. 

Nëse puna juaj kërkon që ju të qëndroni në këmbë ose të uleni për periudha të gjata, veshja e çorapeve kompresuese mund të ndihmojë në nxitjen e qarkullimit. Nëse mundeni, bëni pushime të shpeshta dhe të shkurtra dhe ecni përreth. Ngritja e këmbëve ndërsa jeni ulur ndihmon. Edhe lëvizja e lehtë e këmbës gjatë qëndrimit ulur ose në këmbë përmirëson qarkullimin dhe lehtëson përkohësisht presionin venoz. 

Të jetosh një mënyrë jetese jo te shendetshme 

Mos ushtrimi i mjaftueshëm shkakton disa probleme që rrisin rrezikun për venat me variçe. Një nga më të rëndësishmet është kjo: Një mënyrë jetese jo e mire bën më të lehtë shtimin e peshës dhe më të vështirë humbjen e kilogramëve (nëse tashmë jeni mbipeshë). 

Mbajtja e peshës shtesë është një faktor rreziku kryesor për venat me variçe, sepse pesha ushtron presion mbi venat e këmbëve tuaja. Nëse e mbani peshën në bark, ajo shtyn zonën tuaj të poshtme të legenit, duke punuar kundër rrjedhjes së gjakut që vjen përmes këmbëve drejt zemrës. 

 Përveçse ju ndihmon të mbani një peshë të shëndetshme, ushtrimet e rregullta funksionojnë muskujt e këmbëve. Ky aktivitet ka ndikimin e menjëhershëm të shtyrjes së gjakut në këmbët tuaja. Gjithashtu siguron përfitimin afatgjatë të muskujve më të fortë. 

Pirja e duhanit ose përdorimi i produkteve të duhanit 

Kimikatet në produktet e duhanit kanë një ndikim shkatërrues në enët tuaja të gjakut. Ata dëmtojnë muret e venave, zvogëlojnë elasticitetin dhe trashin gjakun tuaj. Çdo sasi e pirjes së duhanit, madje edhe ekspozimi ndaj tymit, rrit rrezikun e qarkullimit venoz të dëmtuar dhe venave me variçe. 

Veshja e këpucëve me taka të larta 

Veshja e takave të larta ndryshon mekanikën bazë të trupit që siguron që gjaku të rrjedhë lart në këmbë. Kur ecni, veprimi midis këmbëve dhe muskujve, koordinohet për të shtyrë gjakun lart. 

Takat e larta ndryshojnë lëvizjen tuaj natyrale, duke e zhvendosur peshën tuaj në pjesën e përparme të këmbëve dhe gishtërinjve. Kjo i mban muskujt e viçit të kontraktuar dhe kufizon aftësinë e tyre për të pompuar gjakun. 

Herë pas here veshja e takave të larta kufizon rrezikun dhe nuk do të shkaktojë venat me variçe. Por zgjedhja e takave të larta në baza ditore mund të shkaktojë probleme afatgjata të venave. Ju mund të ndihmoni në parandalimin e venave me variçe duke u ngjitur me këpucët e përditshme që kanë taka të ulëta. 

Veshja e rrobave të ngushta 

Rrobat që janë të ngushta rreth belit, kofshëve ose këmbëve kufizojnë rrjedhën e gjakut dhe shtojnë presionin venoz në këmbët tuaja. Vetëm rrobat e ngushta mund të mos shkaktojnë venat me variçe, por ato i rrisin shanset tuaja nëse keni faktorë të tjerë rreziku. Veshja e rrobave të ngushta gjithashtu përkeqëson venat me variçe ekzistuese.