Perdorimi i substancave gjate shtatzenise
Perdorimi i substancave gjate shtatzenise

Si një nënë në pritje, ju dëshironi që fëmija juaj të jetë sa më i shëndetshëm. Mos harroni se shumica e asaj që konsumoni,si perdorimi substancave gjate shtatzenise i kalon fëmijës tuaj. Ndërsa disa gjëra janë të mira për fëmijën, të tjerat mund të jenë të dëmshme. Alkooli dhe droga ilegale dihet se janë veçanërisht të rrezikshme për një fëmijë në zhvillim. Çdo sasi e këtyre substancave konsiderohet e pasigurt gjatë shtatzënisë. Ju duhet t’i shmangni ato plotësisht ndërsa jeni shtatzënë. Të heqësh dorë para se të mbetesh shtatzënë është ideale dhe heqja dore nga perdorimi i substancave gjate shtatzenise do te ndihmoje femijen tuaj.

Si ndikon perdorimi i substancave gjatë shtatzenise tek foshnja?

Ju dhe foshnja jeni të lidhur nga placenta dhe kordoni i kërthizës. Pothuajse gjithçka që hyn në trupin tuaj do të ndahet me fëmijën tuaj. Kjo do të thotë që çdo ilaç që përdorni do të ndikojë gjithashtu tek fëmija juaj. Një fetus është shumë i ndjeshëm ndaj ilaçeve dhe nuk mund t’i eliminojë ilaçet në mënyrë efektive. Si pasojë, kimikatet mund të ndërtojnë nivele jashtëzakonisht të larta në sistemin e foshnjës dhe të shkaktojnë dëme të përhershme.

Rreziqet që vijne nga perdorimi i substancave gjate shtatzenise varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë:

 • llojin e drogës së përdorur
 • pika në të cilën u përdor droga
 • numrin e herëve që është përdorur substanca

Në përgjithësi, megjithatë, perdorimi I substancave gjate shtatzenise mund të rezultojë në sa vijon:

 • abort
 • lindja e foshnjes se vdekur
 • madhësi e vogël
 • peshë e ulët e lindjes
 • lindja e parakohshme
 • defekte te lindjes
 • sindromi i vdekjes së papritur të foshnjave
 • varësia nga droga tek fëmija

Pasojat specifike qe sjell perdorimi i substancave gjate shtatzenise

Pesha e ulët e lindjes e vë një foshnjë në një rrezik më të lartë për sëmundje, paaftësi dhe madje edhe vdekje.

Lindja e parakohshme rrit rrezikun e problemeve të mushkërive, syve dhe të mësuarit tek foshnjat.

Defektet e lindjes që shpesh ndodhin për shkak të përdorimit të drogës përfshijnë konfiskimet, goditjet në tru dhe aftësitë e kufizuara ne te mësuar.

Fetuset mund të krijojne varesi nga ilaçi (ilaçet) që përdor nëna dhe mund të përjetojnë simptoma të tërheqjes pas lindjes.

Përdorimi i substancave gjate shtatzenise së hershme mund të ndikojë në zhvillimin e organeve dhe gjymtyrëve të fetusit. Edhe një episod i perdorimit te droges gjatë kësaj periudhe mund të ndikojë në zhvillimin e fëmijës . Në shumicën e rasteve, rezulton në një defekt të lindjes ose abort. Perdorimi I sustancave  gjate shtatzenise me vone mund të ndikojë në zhvillimin e sistemit nervor qendror të foshnjës . Pas shtatzënisë, shumë ilaçe mund të kalojnë përmes qumështit të gjirit dhe të dëmtojnë foshnjën.

Përdorimi i çdo lloj droge të paligjshme gjatë shtatzënisë mund të ketë një efekt të dëmshëm për fëmijën tuaj. Këtu janë disa informacione mbi ilaçet më të përdorura dhe se si ato mund të ndikojnë në një fëmijë në zhvillim.

Marihuana

Për të marrë efektin e plotë të marihuanës, duhanpirësit duhet të thithin thellë dhe ta mbajnë tymin në mushkëri për aq kohë sa të jetë e mundur. Ka shumë gazra të dëmshëm në tymin e marihuanës që mund të kalojnë tek fëmija juaj, duke rritur rrezikun për komplikime. Perdorimi i substancave gjate shtatzenise,te tilla si Mariuhana mund të rrisë shanset që fëmija juaj të ketë jashtëqitje gjatë barkut, gjë që mund të shkaktojë fillimin e hershëm të lindjes dhe shqetësimin e fetusit. Përdorimi i marihuanës gjithashtu mund të rezultojë në rritje të dobët, probleme në sjellje dhe probleme me frymëmarrjen.

Përdorimi i marihuanës gjithashtu duhet të shmanget gjatë ushqyerjes me gji, pasi  lehtësisht mund të transmetohet tek foshnja përmes qumështit të gjirit.

Kokainë

Përdorimi i substancave gjate shtatzenise,te tilla si kokaina rrit rrezikun e abortit dhe lindjesse foshnjes te vdekur. Gjithashtu mund të shkaktojë këputje të parakohshme të membranave,ndarje të hershme të placentës dhe lindje të parakohshme. Një foshnjë e ekspozuar ndaj kokainës është në një rrezik më të lartë për:

 • goditje në tru
 • rritje e dobët
 • problemet e të ushqyerit
 • gjymtyrë të deformuara
 • dëmtimi i trurit
 • anomalitë e sistemit riprodhues ose urinar
 • sindromi i vdekjes së papritur të foshnjave
 • probleme afatgjata të sjelljes

Pas shtatzënisë, kokaina mund të transmetohet tek fëmija përmes qumështit të gjirit, kështu që nuk duhet të përdoret gjatë dhënies së gjirit.

Opiatët dhe perdorimi i substancave gjate shtatzenise

Opiatet, të njohura edhe si narkotikë, përfshijnë heroinë dhe metadon. Keto drogera dhe persorimi i substancave gjate shtatzenise japin rrezik te shtuar per lindje te parakohshme. Perdorueset gjithashtu kanë më shumë gjasa të lindin një foshnjë të vdekur ose një foshnjë me probleme në rritje. Foshnjat e ekspozuara ndaj narkotikëve në mitër janë në rrezik të shtuar për vdekje neonatale.

Heroinë

Nëse përdorni heroinë gjatë shtatzënisë, fëmija juaj mund të lindë i varur nga droga. Ata mund të përjetojnë një sindromë tërheqjeje të rëndë, kërcënuese për jetën pas lindjes. Kjo gjendje karakterizohet nga simptomat e mëposhtme:

 • të qara me zë të lartë
 • ushqyerja e dobët
 • dridhjet
 • nervozizëm
 • teshtimë
 • djersitje
 • të vjella
 • diarre
 • konfiskimet

Foshnja juaj do të ketë nevojë për kujdes dhe ilaçe të veçanta për të trajtuar tërheqjet e tyre.

Nëse ndani gjilpëra, duhet të testoheni për HIV dhe hepatit. Këto infeksione gjithashtu mund të shkaktojnë komplikime tek fëmija.

Ashtu si kokaina dhe marihuana, heroina nuk duhet të përdoret gjatë ushqyerjes me gji.

Metadon

Nëse mund të lini krejtësisht përdorimin e opiateve, do të jetë më mirë për ju dhe fëmijën tuaj. Sidoqoftë, kalimi në metadon është më mirë sesa perdorimi i substancave gjate shtatzenise sic eshte heroina. Metadoni shoqërohet me rezultate më të mira të shtatzënisë sesa heroina, por foshnjat mund të përjetojnë sindromën e tërheqjes narkotike. Për më tepër, ata mund të jenë ende në një rrezik në rritje për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave. Për këto arsye, është mirë të shmangni përdorimin e metadonit gjatë shtatzënisë. Përdorimi i metadonit prej 20 miligramë ose më pak në ditë është i pajtueshëm me ushqyerjen me gji.

Amfetaminat

Nëse përdorni stimulues, siç është metamfetamina e kristaltë (shpejtësia), atëherë jeni në rrezik të shtuar për problemet e mëposhtme:

 • ndarja e hershme e placentës
 • lindja e një fëmije me probleme në rritje
 • vdekja e fetusit në mitër

Amfetaminat nuk duhet të përdoren nëse jeni duke ushqyer me gji.

Pirja e alkoolit gjatë shtatzënisë dhe si ndikon tek foshnja?

Çfarëdo që hani ose pini, ndahet me fëmijën tuaj. Ushqimet dhe lëngjet kalojnë shpejt nga ju tek fëmija juaj përmes placentës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të konsumoni ushqime dhe lëngje ushqyese gjatë shtatzënisë. Sidoqoftë, ashtu si këto substanca arrijnë tek fëmija juaj, ashtu edhe alkooli. Pirja e alkoolit mund të ketë efekte të dëmshme për fëmijën. Fetusi nuk mund ta përpunojë alkoolin në të njëjtën mënyrë si një i rritur. Alkooli është më i koncentruar në një fetus dhe mund të parandalojë që sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese dhe oksigjenit të mos arrijnë në organet e tyre vitale.

Demtimi i fetusit nga perdorimi i substancave gjate shtatzenise

Pirja e alkoolit gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë zhvillimin jonormal të fetusit. Gjithashtu mund te krijoje sindromen e alkoolit tek fetusi.FAS është një gjendje e lindur e karakterizuar nga defekte mendore dhe fizike. Foshnjat me FAS mund të përjetojnë simptoma të tërheqjes së nervozizmit. Meqenëse FAS mbulon një gamë të gjerë problemesh, ka shumë simptoma të mundshme. Kjo perfshin:

 • një kokë të vogël
 • anomalitë e fytyrës, të tilla si një ndarje e qiellzës, buzë e hollë e sipërme ose sy të gjerë
 • keqformimet e dhëmbëve
 • paaftesi intelektuale
 • zhvillimi i vonuar
 • vështirësi me të folurit, lëvizjen dhe aftësitë shoqërore
 • dëmtimi i shikimit
 • koordinim i dobët
 • probleme me zemrën
 • defektet dhe anomalitë e veshkave
 • gjymtyrët ose gishtat e deformuar
 • nën lartësinë dhe peshën mesatare
 • çrregullime të sjelljes, të tilla si çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD)

Për të mbrojtur fëmijën tuaj nga rreziku i lidhur me alkoolin, hiqni dore nga pirja e alkoolit. Pirja e alkoolit gjatë tre muajve të parë të shtatzënisë është veçanërisht e rrezikshme. Kjo është koha kur ndodh zhvillimi i rëndësishëm i organeve. Për këtë arsye, duhet të ndaloni pirjen e alkoolit nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë. Mund të kalojnë disa javë para se të kuptoni që jeni shtatzënë. Ju nuk doni të rrezikoni të pini një substancë toksike gjatë një periudhe shumë të rëndësishme në zhvillimin e foshnjës tuaj.

A lejohet pirja e  alkoolit gjate ushqyerjes me gji?

Alkooli kalon lehtësisht në qumështin e gjirit.  Pirja e alkoolit ndikon tek I vogli juaj.Një foshnjë që ekspozohet vazhdimisht ndaj alkoolit në qumështin e gjirit mund të zhvillojë probleme me zhvillimin mendor dhe motorik. Për këtë arsye, nuk ka asnjë nivel alkooli në qumështin e gjirit që është i sigurt për të pirë një fëmijë. Nëse vendosni të pini gjatë ushqyerjes me gji, sigurohuni që të mos i jepni fëmijës tuaj qumësht gjiri derisa alkooli të jetë pastruar. 

Ku mund të gjeni ndihmë per tu larguar nga perdorimi i substancave gjate shtatzenise?

Nëse keni problem nga perdorimi I substancave gjate shtatzenise apo pas saj mos ngurroni te kerkoni ndihme. Nëse jeni shtatzënë tani, kërkoni ndihmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ju ende mund të jeni në gjendje të lindni një fëmijë të lumtur dhe të shëndetshëm.

Ndihma është në dispozicion për çdo problem me drogën ose alkoolin në spitale dhe klinika. Këto lehtësira mund t’ju japin mbështetje dhe t’ju ofrojnë burimet e duhura për t’ju ndihmuar të ndaloni përdorimin e drogës ose alkoolit.