Ne të gjithë rritemi, por kjo nuk do të thotë që të gjithë janë të lumtur për shumë  sëmundje që vijnë me plakjen. Ekziston gjithmonë një interes i mjaftueshëm në komunitetin shkencor dhe biofarmën për trajtimet e mundshme kundër plakjes,( IUVENIS eshte nje produkt qe trajton plakjen e fytyres dhe sugjerohet te perdoret edhe nga dermatologe), me një raund pothuajse ciklik investimi në këtë zonë. Ja një vështrim në disa kërkime të reja mbi plakjen. 
 

Rregullimi i humbjes së dëgjimit të shkaktuar nga plakja Studiuesit në Universitetin Northwestern kanë identifikuar një gjen të vetëm master që programon qelizat e qimeve të veshit në qelizat e qimeve të veshit të jashtëm ose të brendshëm. Humbja e dëgjimit e shkaktuar nga plakja, zhurmat e forta dhe disa ilaçe kundër kancerit janë zakonisht të pakthyeshme për shkak të dëmtimit të pariparueshëm të qelizave të qimeve në veshin e jashtëm dhe të brendshëm që janë thelbësore për dëgjimin. Zbulimi i këtij gjeni kryesor hap potencialin për të rikthyer humbjen e dëgjimit për shkak të çrregullimeve të ndryshme, përfshirë plakjen. Ndërprerësi kryesor i gjenit është TBX2. Kur shprehet, qeliza bëhet një qelizë qime e veshit të brendshëm. Kur bllokohet, ajo bëhet një qelizë qime e veshit të jashtëm. 
 
Aktualisht, shkenca është në gjendje të prodhojë një qelizë artificiale të qimeve të veshit. Megjithatë, ai nuk diferencohet në qeliza të brendshme ose të jashtme me funksione të ndryshme. Studiuesit kinezë ulin humbjen e kockave të lidhura me moshën tek minjtë.
 
Osteoporoza e lidhur me moshën shkaktohet nga akumulimi i qelizave osteoblastike të vjetra në mikromjedisin e kockave. Studiuesit me Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Shanghai Jiao Tong në Shanghai, Kinë, ishin në gjendje të reduktonin humbjen e kockave të lidhura me moshën tek minjtë duke penguar plakjen e osteoblasteve përmes përdorimit të proteinës morfogjenetike të kockave 9 (BMP9). Kjo proteinë multifunksionale prodhohet në mëlçi dhe përmirëson osteoporozën e shkaktuar nga ulja e niveleve të estrogjenit. Deri në këtë studim, pse ndodhi kjo nuk ishte kuptuar mirë. 
 
Ata zbuluan se BMP9 ul shprehjen e gjeneve të plakura në mikromjedisin kockor, i cili u shoqërua me një rënie të fenotipeve sekretore të lidhura me plakjen (SASPs), duke përfshirë Ccl5, Mmp9, Hmgb1, Nfkb1 dhe Vcam1. BMP9 aktivizoi Smad1, i cili shtypi aktivitetin transkriptues të Stat1 dhe pengoi shprehjen e P21 dhe prodhimin e SASP-ve. 
 

Autorët shkruan: “Zbulimi ynë jo vetëm që ofron mbështetje teorike për trajtimin kundër plakjes së osteoporozës, por gjithashtu pasuron vlerën terapeutike të BMP9 si ilaç përkthimor në të ardhmen.” Bimët Moringa mund të kenë efekte kundër plakjes për kujdesin e lëkurës. 

Shumë përbërës të bimës moringa përdoren në disa ilaçe tradicionale ose si suplement për trajtimin e një sërë çrregullimesh, duke përfshirë aneminë, artritin, astmën, kancerin, kapsllëkun, diabetin, diarrenë, krizat dhe shumë të tjera. Bima është vendas në Indi, Pakistan, Bangladesh dhe Afganistan.

Studiuesit me Akademinë Kineze të Shkencave në Wuhan, Kinë dhe Universitetin e Akademisë Kineze të Shkencave në Pekin raportuan komponentë të mundshëm kundër plakjes nga Moringa oleifera për të reduktuar plakjen e lëkurës. Ata analizuan përbërësit bio-aktivë, veçanërisht fitokimikate të ndryshme që mund të kenë ligandë potencialë anti-elastazë, anti-kolagenazë dhe anti-hialuronidazë. 
 
Studiuesit deklaruan, “Si përfundim, këto rezultate sugjerojnë se gjethet e M. oleifera mund të jenë një burim natyror shumë premtues i agjentit kundër plakjes për kujdesin e lëkurës, i cili mund të eksplorohet më tej në industrinë kozmetike dhe kozmetike që luftojnë plakjen dhe rrudhjen e lëkurës(si produkti IUVENIS).

 Studiuesit vërejnë se rrudhat shkaktohen kryesisht nga degradimi i elastinës dhe kolagjenit në lëkurë. Si elastaza ashtu edhe kolagjenaza luajnë një rol të rëndësishëm në degradimin e elastinës dhe kolagjenit. Studiuesit në Klinikën Mayo zhvilluan një model të parashikimit të moshës së trurit të bazuar në të mësuarit e thellë duke shfrytëzuar një bibliotekë të tomografisë së emetimit të pozitronit të fluorodeoksiglukozës (PET) dhe imazhit të rezonancës magnetike strukturore (MRI). Ata shikuan ndryshime specifike funksionale dhe strukturore në tru që lidhen me plakjen e trurit dhe sëmundjet e lidhura me plakjen, si sëmundja e Alzheimerit dhe demenca e trupit. 

Klinika Mayo zhvillon një qasje të bazuar në mësim të thellë për të parashikuar plakjen e trurit 
“Analiza e okluzionit,” shkruan ata, “e kryer për të lehtësuar interpretimin e modelit, zbuloi se modeli mëson një model specifik të moshës dhe modalitetit të plakjes së trurit. Hendeku i rritur i moshës së trurit ishte shumë i lidhur me dëmtimin kognitiv dhe biomarkerin AD. Ap më i lartë tregoi gjithashtu një natyrë parashikuese gjatësore në të gjitha kategoritë klinike, duke përfshirë individët pa dëmtim kognitiv që u konvertuan në një fazë klinike. Sidoqoftë, rajonet që gjeneronin boshllëqe në moshë të trurit ishin të ndryshme për secilin grup diagnostikues, ku vazhdimësia e AD tregoi modele të ngjashme me plakjen normale.