Plakja e lëkurës është një proces natyror që prek të gjithë individët me rritjen e moshës. Mund te shfaqet në formën e rrudhave të lëkurës,  njollës dhe efekteve të tjera të dukshme. Ndryshime të tilla bëhen më të dukshme sapo njeriu arrin në fund të të tridhjetave ose në fillim të të dyzetave, por fillimet e hershme tani janë gjithashtu shumë të zakonshme, të cilat mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh. 

Dëmtimi për shkak të ekspozimit në diell është shkaku kryesor i plakjes së lëkurës. Ajo prek veçanërisht ata që kanë lëkurë më të hapur  pasi përmbajtja e ulët e melaninës në lëkurën e tyre e bën atë më të prirur ndaj dëmtimit dhe plakjes. 
Edhe pse plakja e lëkurës nuk mund të ndalet ose të kthehet plotësisht, procesi mund të ngadalësohet për të parandaluar fillimin e hershëm të saj. 
 Ka shumë mënyra për ta bërë këtë përmes disa modifikimeve të thjeshta të stilit të jetesës, si në vijim: 
 
Shmangni ekspozimin në diell 
 Kjo është mënyra më themelore për të reduktuar shkallën e plakjes së lëkurës dhe ngadalësimin e procesit. Ndonëse daljet gjatë ditës nuk mund të shmangen gjithmonë, është e rëndësishme ta mbani lëkurën të mbuluar me veshje, kapele dhe syze dielli. Mbani gjithmonë krem ​​kundër diellit! 

Kjo siguron mbrojtje nga rrezet e dëmshme të diellit (të njohura si UVA dhe UVB). Bërja e zakonit të aplikimit të vazhdueshëm të kremit kundër diellit në të gjitha pjesët e ekspozuara të lëkurës luan një rol të rëndësishëm në parandalimin e plakjes së lëkurës. Është gjithashtu e nevojshme të përdoren produktet e duhura, të cilat duhet të kenë një vlerësim SPF ose 30 ose më shumë,(sic eshte serumi IUVENIS)

 
Produktet kryesore të kujdesit të lëkurës Gjithmone perdorni serume, kremra te ndryshme bimore qe luftojne kunder plakjes se fytyres. (IUVENIS eshte nje serum bimor per lekuren e fytyres i sugjeruar dhe nga dermatologe). 

Ushqehuni shëndetshëm 

Pasja e një diete të ekuilibruar ushqyese mund të ketë një ndikim të jashtëzakonshëm pozitiv në lëkurën tuaj. Konsumimi i artikujve ushqimorë që janë të pasur me vitamina, minerale dhe lëndë të tjera ushqyese është thelbësor. Është gjithashtu e rëndësishme të pini shumë ujë dhe lëngje për të qëndruar të hidratuar. Ushqimet e padëshiruara dhe pijet me sheqer duhet të shmangen pasi ndikojnë negativisht në shëndetin e lëkurës. 

Ushtrohuni rregullisht 

 Mbajtja në formë nëpërmjet stërvitjeve dhe ushtrimeve të rregullta përmirëson qarkullimin e gjakut në trup dhe rrjedhimisht furnizimin me gjak dhe oksigjen në lëkurë. Kjo e mban lëkurën të shëndetshme dhe të re dhe parandalon fillimin e hershëm të rrudhave dhe plakjes. 

Ka disa mënyra të tjera për të parandaluar plakjen e lëkurës, të tilla si mos pirja e duhanit, shmangia e përdorimit të shumë produkteve dhe kozmetikës, gjumi i mjaftueshëm dhe mbajtja e lëkurës gjithmonë e pastër dhe e hidratuar. Ndjekja e këtyre mënyrave të thjeshta në mënyrë efektive mund ta bëjë lëkurën tuaj të duket dhe të ndihet më e re dhe të ngadalësojë procesin e plakjes. 
 

Në rast se keni një shqetësim apo pyetje, gjithmonë mund të konsultoheni me një specialist dhe të merrni përgjigje për pyetjet tuaja!