Psoriasa tek foshnjat
Psoriasa tek foshnjat

A mund të kenë foshnjat psoriasis?

Psoriasis është një gjendje kronike e lëkurës që shkakton përshpejtimin e prodhimit të qelizave të reja të saj. Kjo rezulton në një akumulim të qelizave shtesë të lëkurës. Këto qeliza shtesë formojnë njolla të kuqe, me luspa të njohura si pllaka që kanë kufij të mprehtë dhe thekon gri në argjend të bardhë, të quajtur shkallë. Mund të shkaktojne shume kruajtje. Psoriasis prek të gjitha moshat. Zakonisht 15 dhe 30 vjeç. Megjithëse është e rrallë, psoriasa tek foshnjat është e mundur.

Pse shkaktohet psoriasa tek foshnjat?

Psoriasis nuk është ngjitëse, kështu që nuk mund të kalohet nga personi në person. Ndërsa shkaku i saktë i psoriazës është i panjohur, ka disa faktorë që mund të kontribuojnë tek psoriasa tek foshnjat, fëmijët dhe të rriturit. Psoriasis mendohet të jetë shkaktuar nga një kombinim i gjenetikës, ndjeshmërisë ndaj sëmundjeve autoimune dhe shkaktarëve mjedisorë ose infektivë.

 Historia familjare është një përbërës i fortë i psoriasis. Një i afërm i shkallës së parë ose të dytë që ka psoriasis rrit shumë gjasat e një personi për të zhvilluar ate. Një histori familjare e çrregullimeve autoimune të tilla si semundja e tiroideve,skleroza e shumefishte rrit shanset gjithashtu.

Si diagnostikohet psoriasa tek foshnjat?

Psoriasa tek foshnjat është një gjendje e rrallë. Është gjithashtu shumë e vështirë të diagnostikohet pasi mund të duket e ngjashme me gjendjet e tjera. Historia familjare dhe vëzhgimi i ngushtë nga një specialist janë të nevojshme për diagnozën.

 Nëse foshnja juaj ka një skuqje të lëkurës që vazhdon pavarësisht nga kremrat dhe trajtimet në shtëpi, duhet të shihni mjekun e fëmijës për ndihmë. Mjeku do të jetë në gjendje të identifikojë shkaqet e mundshme të skuqjes. Për të diagnostikuar psoriasis të foshnjave, skuqja do të duhet të vërehet për mjaft kohë. Shikimi i një dermatologu mund të jetë i dobishëm.

Cilat janë shenjat e psoriazes së foshnjës?

Psoriasis është një sëmundje autoimune jo-ngjitëse që prek lëkurën. Shumica e llojeve të psoriazës rezultojnë në njolla të lëkurës me ngjyrë të kuqe të bardhë në pjesë të ndryshme të trupit. Këto arna mund të shkaktojne kruarje dhe dhimbje, apo edhe të çahen dhe të rrjedhin gjak.

Tek foshnjat, vendet më të zakonshme për këto lezione janë fytyra, qafa, bërrylat, gjunjët, zona e pelenës dhe kokës. Psoriasa tek foshnjat mund të zgjidhet dhe të mos përsëritet kurrë, ndryshe nga psoriaza më vonë në jetë, e cila tenton të vijë dhe të kalojë me kalimin e kohës.

Çfarë lloj psoriasis mund të marrin foshnjat?

Psoriasa tek foshnjat
Psoriasa tek foshnjat

Ka shumë variacione të psoriazës që njerëzit, përfshirë foshnjat, mund të zhvillojnë.

Psoriaza e pecetave

Ky është një lloj psoriasis specifik për foshnjat. Lezionet e lëkurës shfaqen në zonën e pelenës. Kjo mund ta bëjë diagnozën të vështirë, pasi foshnjat zhvillojnë shumë lloje të tjera të skuqjes së pelenës .

Psoriaza e pllakës

Ky është lloji më i zakonshëm i psoriasis në të gjitha moshat. Psoriaza e pllakës duket si njolla të ngritura, me luspa, të kuqërremta ose të argjendta, veçanërisht në pjesën e poshtme të shpinës, kokës, bërrylave dhe gjunjëve. Tek fëmijët, pllakat priren të jenë më të vogla në madhësi individuale dhe më të buta.

Psoriaza guttate

Psoriaza Guttate është më e zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët sesa të rriturit, megjithëse është ende lloji i dytë më i zakonshëm i psoriasis në përgjithësi. Eshte lloji më i mundshëm i psoriasis në të gjithë trupin.

Psoriaza pustulare

Psoriaza pustulare shfaqet si njolla të kuqe me një qendër të mbushur me qelb. Këto pustula më së shpeshti ndodhin në duar dhe këmbë. Ky lloj është i pazakontë tek foshnjat.

Psoriaza e kokës dhe lloje te tjera

Me psoriazën e kokës, pllakat shfaqen në mënyrë specifike në lëkurën e kokës , duke shkaktuar zona të kuqe të ngritura me grumbullim të bardhë të qelizave të lëkurës në majë.

Psoriaza e anasjelltë

Me këtë lloj psoriaze, lezione të kuqe me shkëlqim shfaqen në palosjet e lëkurës, të tilla si nën krahët dhe prapa gjunjëve. Ky lloj psoriasis mund të shoqërohet me shpërthime të psoriazës në pjesë të tjera të trupit. Eshte e pazakontë tek foshnjat.

Psoriaza eritrodermike

Ky lloj shumë i rrallë, kërcënues për jetën  rezulton në një skuqje të kuqe të ndezur në të gjithë trupin.Shkakton shume kruajtje dhe heqje lekure.

Psoriaza e thonjve

Ky lloj i psoriasis është gjithashtu i pazakontë tek foshnjat. Ajo shkakton gropëza dhe kreshta në gishtat dhe thonjtë e këmbëve, madje mund t’i bëjë ato të zbardhen ose të bien. Ndryshimet e thonjve mund të shoqërohen ose jo me lezione të lëkurës.

Çfarë mund të bëj për psoriazën e foshnjës?

Nëse përcaktohet se foshnja juaj ka psoriasis, ka një numër opsionesh trajtimi . Shumë nga ilaçet e përdorura për të trajtuar psoriazën per te rritur mund të jenë shumë intensive ose të kenë shumë efekte anësore për t’u përdorur për foshnjat.

Psoriasa tek foshnjat shpesh ka vetëm simptoma të lehta dhe trajtimi mund të mos ndikojë në rrjedhën e përgjithshme të çrregullimit. Pra, trajtimi më i mirë mund të jetë ai me rrezikun më të vogël të efekteve anësore. Trajtimet për foshnjat mund të përfshijnë:

  • shmangien e nxehtësisë dhe të ftohtit nëse këto duket se përkeqësojnë skuqjen
  • mbajtja e zonave të prekura të pastra dhe të thata
  • terapi drite
  • kremra  me vitamine D
  • medikamente orale (zakonisht nuk rekomandohen për foshnjat)
  • disa ekspozime ndaj dritës natyrore të diellit
  • hidratues të veçantë të krijuar për pacientët me psoriasis

Si perfundim

Psoriasis është një gjendje kronike e lëkurës që mund të prekë foshnjat, fëmijët dhe të rriturit. Psoriasa tek foshnjat është shumë e pazakontë. Diagnoza nga një dermatolog pediatrik mund të jetë e nevojshme. Nëse foshnja juaj diagnostikohet me një lloj psoriaze, ka mundësi trajtimi në dispozicion.