Shumë njerëz me psoriasis raportojnë simptoma më të këqija gjatë dimrit, megjithëse nuk është një përvojë universale. 

Ajri i thatë dhe më pak rrezet e diellit janë dy faktorë që mund të kontribuojnë në përkeqësimin e psoriasis në mot të ftohtë. 

Përdorimi i vazhdueshëm i një hidratuesi dhe vendosja e lagështuesve në shtëpinë tuaj janë dy mënyra për të ndihmuar në përmirësimin e lëkurës tuaj gjatë dimrit. Disa njerëz me psoriasis përjetojnë shpërthime të përkeqësuara  në dimër. 

 Siç shkroi një anëtar i MyPsoriasis Team, “Unë kurrë nuk kam mundur të fle natën dhe kam vuajtur tmerrësisht (veçanërisht në muajt e dimrit). Ne jetonim në Çikago, Illinois dhe dimrat ishin brutal për mua.” 

Nëse vëreni se simptomat tuaja të psoriazës të tilla si kruajtja, skuqja ose njolla – përkeqësohen në muajt e ftohtë, nuk jeni vetëm. Për fat të mirë, ka disa gjëra që mund të bëni për t’u ndjerë më mirë dhe për të ndihmuar në lehtësimin e shpërthimeve në dimër. Ja çfarë duhet të dini për të kuptuar më mirë psoriazën tuaj dhe për të jetuar mirë me të – pavarësisht sa të ulëta janë temperaturat jashtë. 

A përkeqësohet psoriasis në dimër? 

Studiuesit kanë studiuar efektet e motit të dimrit në psoriasis – me rezultate të ndryshme. Disa shkencëtarë kanë përcaktuar se psoriasis mund të përkeqësohet gjatë muajve të dimrit, por vetëm për disa njerëz me sëmundje të lëkurës. Një rishikim sistematik i studimeve zbuloi se rreth gjysma e njerëzve me psoriasis nuk përjetuan ndryshime të simptomave që lidhen me motin.  

Mes atyre që e bënë, disa zbuluan se simptomat e tyre u përkeqësuan në muajt e ftohtë. Një studim në veçanti zbuloi se dimri është një shkaktar i zakonshëm i simptomave të psoriasis. Thënë kështu, të tjerët me psoriasis në të vërtetë përjetojnë simptoma më të këqija gjatë verës. Për më tepër, disa njerëz zbulojnë se ndryshimet e përditshme të motit ndikojnë në psoriazën e tyre. 

Në fund të fundit, megjithëse simptomat e psoriazës mund të përkeqësohen në dimër, është e mundur që moti i dimrit të mos jetë ndër shkaktarët tuaj. 

Pse psoriasis mund të përkeqësohet në dimër? 

Ka disa arsye pse simptomat tuaja të psoriazës mund të përkeqësohen gjatë dimrit.  

Më pak rreze dielli 

Në disa raste, ekspozimi ndaj dritës natyrale të diellit ka një efekt pozitiv në simptomat e psoriasis. Drita natyrale e diellit përbëhet nga drita ultravjollcë B (UVB) dhe drita ultravjollcë A (UVA). Të dyja mund të përdoren në fototerapi për trajtimin e psoriasis. 

Gjatë dimrit, mos marrja e mjaftueshme e diellit mund të shkaktojë një shpërthim psoriasis. Sipas një studimi se si ndryshimet sezonale ndikojnë në psoriasis, njerëzit që ishin të ekspozuar më shumë ndaj dritës së diellit gjatë punës kishin më pak gjasa të përjetonin shpërthime kur vinte dimri. 

Veçanërisht, megjithatë, dielli mund të veprojë si një nxitës i psoriasis për disa njerëz. Ata në fakt mund të zbulojnë se psoriaza e tyre përmirësohet në dimër. Edhe një herë, çdo rast psoriasis është i ndryshëm dhe ju duhet të njihni trupin tuaj dhe të flisni me ofruesin tuaj të dermatologjisë për të gjetur se çfarë është e duhura për ju ose të përdorni kremin Silki Skin për psoriazën.

Ajri më i thatë 

Kur jeni jashtë gjatë muajve të dimrit, ajri i ftohtë dhe i thatë mund të shkaktojë ndezje të psoriazës. Kur jeni brenda, ngrohja ju mban të ngrohtë, por gjithashtu thahet ajri i brendshëm – dhe lëkurën tuaj. 

Lidhja e saktë midis ajrit të thatë dhe psoriasis është e panjohur, por ajo mbetet një shkaktar për një numër njerëzish me këtë gjendje. “Ka qenë shumë e vështirë,” shkroi një anëtar. “Lëkura ime reagon ndaj klimës së thatë.” 

Meqenëse lëkura e thatë është një simptomë kryesore e psoriasis (dhe shkakton një pjesë të madhe të kruajtjes që lidhet me të), thatësia shtesë mund të përkeqësojë simptomat edhe më shumë gjatë muajve të ftohtë. Ajri i thatë jashtë dhe ajri i thatë i nxehtë i brendshëm mund të ndikojnë gjithashtu në funksionet e barrierës së lëkurës, të cilat tashmë janë ndryshuar në psoriasis. Funksionet e barrierës së lëkurës përfshijnë mbajtjen e mikrobeve, kimikateve, toksinave dhe alergeneve dhe mbajtjen e lagështirës.  

Stresi i rritur 

Stresi është një shkaktar i rëndësishëm për shpërthimet e psoriasis. Në fakt, të qenit i stresuar mund të shkaktojë edhe reaksione specifike të sistemit imunitar që më pas shkaktojnë shpërthime të psoriazës. 

Siç shpjegoi një anëtar, “Po konstatoj se kruajtja është kaq e keqe tani, ndoshta sepse jam i stresuar”. Një tjetër shtoi, “Stresi i mirë është ende stres dhe trupi juaj do të reagojë në përputhje me rrethanat.” 

Fatkeqësisht, dimri mund të jetë burim stresi në shumë mënyra. Sëmundjet si gripi priren të jenë më të zakonshme në dimër dhe disa sëmundje (përfshirë infeksionet streptokokale ose streptokoku) mund të shkaktojnë shpërthime të psoriazës. Kjo mund të ndodhë sepse sëmundja shkakton një përgjigje të sistemit imunitar ose sepse shkakton stres, i cili më pas shkakton sistemin imunitar. Duke pasur parasysh se psoriaza rezulton nga një sistem imunitar i ndryshuar, çdo sëmundje ose stres që ndikon në sistemin tuaj imunitar mund të shkaktojë një shpërthim psoriasis. 

Kur ju duhet të pastroni borën, të vozitni në stuhi dhe të përballeni me temperatura dhe mot më të ashpra, mund të përjetoni më shumë stres se zakonisht. Pushimet janë gjithashtu një burim i zakonshëm stresi, edhe nëse ju kënaqeni me to. Udhëtimet, përballja me detyrime financiare, vizitorët jashtë qytetit, vizitat e të tjerëve dhe faktorë të tjerë stresues mund të shkaktojnë sistemin imunitar, duke nxitur psoriazën tuaj të shpërthejë. 

Në këto raste, mund të duket sikur moti më i ftohtë po shkakton psoriasis, por në fakt është stresi që përkon me ato temperatura më të ftohta. Herë të tjera, vetë moti i ftohtë mund të shkaktojë stres. 

Menaxhimi i simptomave të psoriazës në dimër 

Ka një sërë gjërash që mund të bëni për të menaxhuar psoriazën tuaj gjatë dimrit. 

1. Qëndroni të hidratuar 

Përdorimi i kremit hidratues aktual është i rëndësishëm për njerëzit me psoriasis, pasi ai mbyll lagështinë në lëkurën e thatë dhe parandalon skuqjen dhe plasaritjen duke rivendosur funksionin pengues të lëkurës. Mund të përdorni dhe kremin Sili Skin që përdoret për psoriazën. Duhet të hidratoheni një herë në ditë (dhe më shpesh gjatë motit të ftohtë ose të thatë). Zgjidhni një produkt hidratues për kujdesin e lëkurës që është pa ngjyra dhe pa aromë.  

Aromat mund të kenë erë të këndshme, por ato mund të irritojnë lëkurën dhe të shkaktojnë ndezje. Kremrat, një krem që përdoret për të trajtuar psoriazën është kremi Silki Skin, pomadat dhe vajrat janë më të mirët për hidratimin maksimal, megjithëse locionet mund të jenë më të lehta për aplikim të shpeshtë (si p.sh. pas larjes së duarve).

   2. Menaxhoni stresin tuaj 

Çelësi për të menaxhuar stresin është të kuptoni se çfarë funksionon për ju. Ju mund të dëshpëroni duke bërë joga, duke medituar, duke u bashkuar me një grup mbështetës për psoriasis ose duke kaluar kohë me miqtë. 

Pasi të dini se çfarë ju ndihmon, praktikoni rregullisht. Vendoseni atë në orarin tuaj në të njëjtën mënyrë si një takim i rëndësishëm ose një vizitë nga miku juaj i preferuar jashtë qytetit. 

Nëse e dini se ngjarje stresuese po vijnë, bëni çmos që të përgatiteni për to. Planifikoni për pushim dhe gjëra që ju relaksojnë gjatë rrugës dhe gjeni mënyra për të shmangur gjërat që ju stresojnë më shumë.