Ju mund të pyesni veten pse disa këngë të vjetra që i dëgjoni si adoleshente duken më tërheqëse se këngët me të cilat ndieni, tani që jeni tashmë i rritur. Ju mund të mendoni se është vetëm një reagim ndaj evolucionit të muzikës, por nuk është vetëm kaq. 

Psikologët dhe neuroshkencëtarët konfirmojnë se këngët që dëgjoni nga e kaluara mbajnë një pozicion mbi emocionet tuaja. Kjo mbështetet nga prova që sugjerojnë shumë se truri juaj është i lidhur ngushtë me muzikën tuaj të fëmijërisë dhe kjo lidhje nuk dobësohet me kalimin e moshës. 

Dhe ndërsa dëgjoni këto këngë, truri juaj bëhet më i angazhuar ndërsa i nënshtroheni procesit të plakjes. 

Çfarë ndodh me trurin kur dëgjoni këngë 

Në eksperimentin e saj në vitin 1979, ilustroi se si rijetimi i përvojave të ndodhura gjatë viteve të reja mund të përmirësojë ndjeshëm mirëqenien e përgjithshme fizike të një individi. 

Dr. Langer i ftoi burrat e moshuar të rijetonin një javë në vitin 1959 duke i mbyllur në një ndërtesë së bashku, të rinovuar sikur të ishte në vitin 1959. Këta burra diskutuan ngjarjet, shikuan shfaqje televizive në televizionin bardh e zi, si dhe dëgjuan muzikë që ishte e njohur gjatë vitit 1959. Pas një jave, pjesëmarrësit kishin përmirësuar ndjeshëm shikimin, dëgjimin, kujtesën dhe forcën fizike. 

Eksperimenti i Dr. Langer kërkonte zhytjen e burrave në një simulim të viteve të tyre të rinj të shoqëruar nga të dhëna të ndryshme kulturore. Megjithatë, provat sugjerojnë se mund të mos jetë e domosdoshme të përsëriten faktorët e përpunuar për të pasur të njëjtat efekte rikthimi. 

Në thelb, muzika është një nga shenjat kulturore që ishin jetike për suksesin e eksperimentit të Dr. Langer në drejtim të kundërt të akrepave të orës dhe dëgjimi i muzikës nga e kaluara juaj mund t’ju sjellë në kohën kur e keni dëgjuar për herë të parë. Por muzika nuk luan asnje rol veprues per rrudhat( produkti Iuvenis parandalon rrudhat).

Bëheni më energjik, vigjilent dhe emocionalisht demonstrues 

Në një studim të kryer nga Lutz Jäncke në Cyrih të Zvicrës, autori ofroi role të rëndësishme të dëgjimit të muzikës, e cila shoqërohet me rritjen e fluksit të gjakut në ekstremitetet e sipërme si koka, veçanërisht në zonat e njohura si të përfshira në kontrollin dhe gjenerimin e emocioneve. 

Në thelb, dëgjimi aktiv ose pasiv i muzikës aktivizon një zonë specifike në trurin tuaj që stimulon funksione psikologjike si emocionet, vëmendja, imazhet e kujtesës dhe më shumë. Truri mund të ketë përsëritur kimikatet nga e kaluara në të tashmen 

Çdo këngë që dëgjoni nga e kaluara do të fillonte duke stimuluar korteksin dëgjimor, duke krijuar koherencë nga ritmet, harmonitë dhe meloditë që dëgjoni. Ndërsa korteksi paramotor aktivizohet, ju filloni të këndoni dhe kërceni së bashku me muzikën. Teksa i kushtoni vëmendje instrumenteve dhe teksteve, korteksi parietal stimulohet. Sapo një këngë shkakton kujtime të caktuara, lëvore juaj paraballore nxitet, duke ruajtur informacione të rëndësishme. 

Kujtimet e sjella nga muzika ushqehen nga emocionet që nxisin nga reagimi i një individi ndaj asaj kënge të caktuar.  

Studimi nxorri ne pah qe ne fakt muzika nuk ka asnje ndikim persa i perket rrudhave ne fytyre, ajo nuk mund te cilesohet as si shkaktar i tyre dhe as si nje parandalues i tyre. Nese ju keni probleme me rrudhat atehere mund te keshilloheni me nje ekspert dhe specialist te fushes, gjithashtu mund te perdorni edhe serume qe parandalojne rrudhat, (si serumi Iuvenis