Pirja e alkoolit mund t’ju bëjë të ndiheni më të rinj ndërsa humbisni frenimet tuaja dhe fitoni pak energji, por ditën tjetër mund t’ju bëjë të ndiheni të sëmurë, të plogësht dhe të plakur plotësisht. Edhe nëse nuk përjetoni pasoja akute, alkooli mund t’ju plakë. Ndoshta nuk e kuptoni, por efektet e alkoolit dhe plakjes shkojnë dorë për dore. 

Efektet e alkoolit 

Efektet e dëmshme të alkoolit në lëkurë dhe plakja bëjnë kërdi në shëndetin tuaj dhe mund t’ju bëjnë të dukeni dhe të ndiheni më të vjetër se sa jeni. Per te trajtuar plakjen e fytyres, mund te perdorni serumin Iuvenis, lufton rrudhat dhe i jep shkelqim fytyres suaj. 

Alkooli dhe efektet e tij në plakje 

Ju mund ta dini se alkooli ju dehidraton. Substanca është një diuretik, që do të thotë se ajo tërheq lëngun nga trupi juaj dhe e eliminon atë nëpërmjet urinës. 

Normalisht, trupi krijon një hormon të quajtur vazopresinë, i cili ndihmon trupin tuaj të mbajë ujin, duke kufizuar sasinë e lëngjeve që ju ekskretoni përmes sistemit renal. Kjo ju ndihmon të parandaloni dehidratimin kur nuk jeni duke pirë. 

Alkooli redukton sasinë e vazopresinës që prodhon trupi juaj. Kjo është arsyeja pse shpesh duhet të urinoni më shpesh kur jeni duke pirë. 

Të moshuarit kanë më pak ujë në trupin e tyre sesa të rinjtë. Për shkak se keni nevojë për ujë për pothuajse çdo funksion trupor, duke përfshirë qarkullimin e gjakut dhe lubrifikimin e kyçeve, mund t’i ndjeni më intensivisht efektet e plakjes nëse pini rregullisht. 

A shkakton pirja e alkoolit rrudha? 

Dehidratimi mund të njollosë lëkurën tuaj nga lagështia dhe elasticiteti, duke çuar në dobësim, thatësi dhe rrudha. Me fjalë të tjera, përdorimi i alkoolit mund t’ju bëjë të dukeni të moshuar. Për më tepër, sa më shumë të rriteni, aq më shumë ka gjasa që të jeni të dehidratuar. Edhe një natë me pirje të madhe mund t’i bëjë linjat dhe rrudhat tuaja të duken më të theksuara. Por mund te perdorni serumin Iuvenis per te trajtuar rrudhat tuaj.

Alkooli ju bën të ndiheni më të vjetër se sa jeni 

A shkakton alkooli rrudha tek të rinjtë? Nëse jeni të bekuar me gjenetikë që i reziston rrudhave dhe shenjave të tjera të dukshme të plakjes, mund të mos e vini re mënyrën se si alkooli ndikon në pamjen tuaj. Por ju mund të ndiheni më të vjetër për shkak të alkoolit dhe efekteve të plakjes. 

Alkooli dëmton qelizat e trurit. Disa lloje të demencës dhe dëmtimit të trurit të lidhur me alkoolin zhvillohen ndërsa qelizat e trurit tuaj tkurren. Me kalimin e kohës, pirja e rëndë mund të çojë në humbje të gjykimit, fokusit dhe kujtesës. Mund të keni më shumë vështirësi në rregullimin e emocioneve ose në menaxhimin tuaj. 

Njerëzit e moshuar shpesh kanë shqetësime për rënien, e cila është një shkak i zakonshëm i lëndimeve tek të moshuarit. Por të rinjtë që pinë alkool janë në një rrezik më të lartë të lëndimit nga rrëzimet për shkak të marramendjes dhe konfuzionit. Përdorimi kronik i alkoolit dobëson kockat dhe i bën ato më të prirura për t’u thyer gjatë rënies. Gjithashtu rrit mundësinë e zhvillimit të osteoporozës. 

Mendimet përfundimtare rreth alkoolit dhe efekteve të plakjes 

Edhe nëse nuk jeni një pirës i madh, një natë me pirje të madhe mund t’i bëjë rrudhat tuaja më të dukshme. Ndërsa kjo pasojë është e përkohshme, nëse vazhdon, mund të ketë efekte të qëndrueshme. 

Konsumatorët e rregullt mund të shkaktojnë funksione biologjike që i bëjnë ata të plaken nga brenda jashtë. Nëse pini shumë ose vazhdimisht, mund të aktivizoni procesin e plakjes, duke ju vënë në rrezik të kushteve shëndetësore që zakonisht prekin njerëzit e moshuar. 

Alkooli shkakton stres oksidativ 

Studiuesit kanë zbuluar se stresi oksidativ dëmton ADN-në në një mënyrë që mund të çojë në plakje të parakohshme. Ndërsa stresi oksidativ është një pjesë e natyrshme e funksionimit të trupit tuaj, ai mund të çekuilibrohet nëse konsumoni substanca që gjenerojnë më shumë radikale të lira sesa mund të përballojë trupi juaj. 

Stresi oksidativ dëmton qelizat në të gjithë trupin tuaj. Mund të përkeqësojë lëkurën, muskujt, organet dhe trurin tuaj. Me kalimin e moshës, mekanizmat e trupit që ju mbrojnë nga radikalet e lira pakësohen. Prandaj, ju jeni në një rrezik më të madh për të zhvilluar një gamë të gjerë problemesh shëndetësore, duke përfshirë kushtet neurodegjenerative që ndikojnë në njohjen dhe kujtesën tuaj. 

Alkooli prish gjumin 

Shumë njerëz nuk e kuptojnë se alkooli mund të ndryshojë modelet tuaja të gjumit. Megjithëse pirja e tepërt mund t’ju bëjë të flini më lehtë, ajo gjithashtu zvogëlon sasinë e kohës që kaloni në fazën e lëvizjes së shpejtë të syve ose REM. Gjumi REM konsiderohet restaurues. Nëse po e humbisni atë, mund të përkeqësoni problemet shëndetësore ose thjesht të ndiheni të përgjumur dhe të mjegulluar mendërisht gjatë gjithë ditës. 

Privimi i gjumit adekuat mund t’ju bëjë të plakeni më shpejt. Humbja e gjumit përkeqëson qelizat tuaja. Nëse po plakeni më shpejt se në të kundërt, po rritni gjithashtu rrezikun e problemeve shëndetësore të lidhura me moshën. Nese shikoni rrudha ne fytyre duhet te kujdeseni per fytyren tuaj, serumi Iuvenis mund t iu ndihmoj kunder rrudhave ose mund te vizitoni nje dermatologe.