Nëse dëshironi që lëkura juaj të tregojë më pak shenja të plakjes si rrudha, atëherë do të bënit mirë të hiqni dorë nga celulari, sugjeron një studim i ri. 

Drita blu nga ekranet në telefonat inteligjentë, kompjuterë dhe pajisje të tjera “mund të ketë efekte të dëmshme në një gamë të gjerë qelizash në trupin tonë, nga lëkura dhe qelizat dhjamore, te neuronet shqisore”, tha shkencëtarja e Universitetit Shtetëror të Oregonit, Jadwiga Giebultowicz për studimin, i cili, u botua në revistën Frontiers in Aging. 

“Studimi ynë sugjeron se shmangia e ekspozimit të tepërt të dritës blu mund të jetë një strategji e mirë kundër plakjes,” shtoi Giebultowicz. 

Rrezet ultraviolet ose UV nga dielli dëmtojnë pamjen dhe shëndetin e lëkurës. Mjekët po vazhdojnë të studiojnë dëmet e shkaktuara nga ekranet e pajisjeve ndaj të cilave shumica e njerëzve janë të ekspozuar gjatë gjithë ditës. Këto pajisje lëshojnë dritë blu. Plakja ndodh në mënyra të ndryshme, por në një nivel qelizor, ne plakemi kur qelizat ndalojnë së riparuari dhe prodhimin e qelizave të reja të shëndetshme. Dhe qelizat që nuk funksionojnë siç duhet kanë më shumë gjasa të vetëshkatërrohen – gjë që ka degëzime jo vetëm për sa i përket pamjes, por për të gjithë trupin”, shkruante New York Post. Është arsyeja pse të moshuarve u duhet më shumë kohë për t’u shëruar dhe kockat dhe organet e tyre fillojnë të përkeqësohen.” 

Giebultowicz tha se studimi tregon se disa substanca në trup, të quajtur metabolitë, janë tregues thelbësorë se si funksionon një qelizë. Këto metabolitë ndodhin natyrshëm pasi trupi konverton ushqimin dhe pijet në energji, një proces i quajtur metabolizëm. Hulumtimet tregojnë se këto substanca ndryshojnë nga ekspozimi i dritës blu. 

Më konkretisht, studiuesit zbuluan se nivelet e sukcinatit, ose acidit succinic, në mizat e frutave u rritën nën dritën e tepërt blu, ndërsa glutamati u ul, shkruante gazeta. Studiuesit thanë se insektet “bëjnë një analog të përshtatshëm për njerëzit” sepse të njëjtat pajisje sinjalizuese janë të përbashkëta. 

Mizat u ekspozuan me më shumë dritë blu nga sa marrin njerëzit zakonisht. Giebultowicz tha se kërkimet e ardhshme janë të nevojshme për qelizat njerëzore. 

Vështrimi në telefonin tuaj po ju shkakton më shumë sesa lodhje të syve, po ju jep rrudha. Ne iu rekomandojmë që të përdorni serumin Iuvenis nëse po përballeni me rrudha në fytyrë.  

Dermatologët e kanë kuptuar prej kohësh se rrezet ultravjollcë (UV) nga dielli dëmtojnë pamjen dhe shëndetin e përgjithshëm të lëkurës – por efektet e dëmshme të dritës blu të emetuar nga ekranet LED, të tilla si në telefonat inteligjentë, televizorë kompjuterë dhe pajisje të tjera, janë ende duke u zbuluar.

Por një studim i ri zbuloi se qoftë jashtë në një ditë me diell apo brenda para një ekrani, drita po na plaket – dhe dëmi është shumë më i keq sesa mendohej më parë. 

Gjetjet e fundit të publikuara  kanë treguar se “ekspozimi i tepërt ndaj dritës blu … mund të ketë efekte të dëmshme në një gamë të gjerë qelizash në trupin tonë, nga lëkura dhe qelizat dhjamore, te neuronet shqisore”, tha për studimin shkencëtarja e Universitetit Shtetëror të Oregonit, Jadwiga Giebultowicz. , botuar në revistën Frontiers in Aging. 

“Studimi ynë sugjeron se shmangia e ekspozimit të tepërt të dritës blu mund të jetë një strategji e mirë kundër plakjes,” shtoi Giebultowicz. 

Për fat të keq, vunë në dukje studiuesit, “njerëzit në shoqëritë e përparuara janë të ekspozuar ndaj dritës blu përmes ndriçimit LED” – nga telefonat, kompjuterët, televizorët dhe ndriçimi i ambientit – “gjatë pjesës më të madhe të orëve të zgjimit”. 

Plakja ndodh në mënyra të ndryshme, por në nivel qelizor, ne plakemi kur qelizat ndalojnë së riparuari dhe prodhimin e qelizave të reja të shëndetshme. Dhe qelizat që nuk funksionojnë siç duhet kanë më shumë gjasa të vetëshkatërrohen – gjë që ka degëzime jo vetëm për sa i përket pamjes, por edhe për të gjithë trupin. Për të larguar rrudhat nga fytyra juaj dhe për të shmangur plakjen, mund të përdorni serumin Iuvenis. Është arsyeja pse të moshuarve u duhet më shumë kohë për t’u shëruar dhe kockat dhe organet e tyre fillojnë të përkeqësohen.