Kthimi i moshës nuk është më vetëm ajo që ëndërrojnë miliarderët dhe aktorët e teknologjisë. Duket se shkenca më në fund ka gjetur eliksirin e rinisë – diçka që mund të ndryshojë flokët e thinjura dhe linjat e holla të rrudhave, dhe të largojë dhimbjet dhe dhimbjet që vijnë me vitet. Per te shmangur rrudhat ne fytyren tuaj ju sugjerojme produktin Iuvenis qe ndihmon kunder rrudhave.

Në një studim të fundit, studiuesit e Salk në bashkëpunim me Genentech, një anëtar i grupit Roche, trajtuan minjtë e moshës së mesme për anti-plakje dhe zbuluan se ata jo vetëm që mund të kthenin plakjen, por edhe të pengonin rritjen e kancerit dhe shëndetit të tjerë. Sëmundjet që vërehen më shumë te popullata e moshuar. 

Për të kuptuar studimin, së pari duhet të kuptojmë se si funksionon plakja. Ne nuk plakemi vetëm nga jashtë, por organet tona, nervat si dhe çdo qelizë në trupin tonë plaken me kalimin e kohës. Në fakt, çdo qelizë në trupin tonë ka një orë molekulare dhe ato janë dukshëm të ndryshme tek njerëzit e moshuar në krahasim me brezat e rinj. 

 Popullata e moshuar ka modele specifike kimike në ADN-në e tyre të quajtur shënues epigjenetikë, të cilët në thelb janë shënues të moshës. Këta shënues epigjenetikë mund të rivendosen nëse katër reprogram. Popullata e moshuar ka modele specifike kimikeADN-në e tyre të quajtur shënues epigjenetikë, të cilët në thelb janë shënues të moshës.  

Këta shënues epigjenetikë mund të rivendosen nëse në një qelizë shtohen katër molekula riprogramuese. Këto katër molekula riprogramuese quhen kolektivisht ‘faktorët Yamanaka’ të cilët kanë aftësinë të kthejnë një qelizë të rritur në një qelizë staminale, duke rikthyer kështu procesin e plakjes. 

Një artikull i botuar në uebsajtin Salk, përshkruan studimin e ri dhe thotë se në këtë hulumtim, Juan Carlos Izpisua Belmonte, një biokimist spanjoll së bashku me kolegët e tij testuan ndërrime dhe kombinime të ndryshme të qasjes së përtëritjes qelizore tek kafshët e shëndetshme teksa plaken. 

“Një grup minjsh morën doza të rregullta të faktorëve Yamanaka nga koha kur ishin 15 muajsh deri në 22 muaj, afërsisht ekuivalente me moshën 50 deri në 70 vjeç te njerëzit. Një grup tjetër u trajtua nga 12 deri në 22 muaj, afërsisht nga mosha 35 deri në 70 vjeç te njerëzit. Dhe një grup i tretë u trajtua vetëm për një muaj në moshën 25-mujore, ngjashëm me moshën 80-vjeçare te njerëzit”, thuhet në artikull.  

Kthimi i moshës u shfaq në këta minj dhe shkencëtarët ishin në gjendje të tregonin se ky ndryshim mund të arrihet pa ndonjë efekt negativ. Nëse kjo qasje vazhdon edhe për një periudhë më të gjatë kohore, nuk u gjetën efekte anësore të rëndësishme. Studimi zbuloi se ata minj që u injektuan me faktorë Yamanaka nuk shfaqën asnjë ndryshim të qelizave të gjakut ose ndryshime neurologjike.  

Një tjetër gjë interesante që u vu re ishte se tek ata minj nuk u zbulua asnjë kancer. Në artikullin e lartpërmendur, Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor në Laboratorin e Shprehjes së Gjeneve të Salk dhe mbajtës i Karriges Roger Guillemin tha, “Jemi të gëzuar që mund ta përdorim këtë qasje gjatë gjithë jetës për të ngadalësuar plakjen tek kafshët normale.  

Teknika është e sigurt dhe efektive tek minjte. Përveç trajtimit të sëmundjeve të lidhura me moshën, kjo qasje mund t’i sigurojë komunitetit biomjekësor një mjet të ri për të rivendosur shëndetin e indeve dhe organizmit duke përmirësuar funksionin e qelizave dhe elasticitetin. Ndërsa studimi është ende në fazën e tij fillestare dhe nuk është provuar te njerëzit, ai sigurisht i jep shpresë njerëzimit për një rini të zgjatur pa sëmundje të lidhura me moshën.  Ndaj deri atehere do t iu duhet te perdorni zgjidhje qe kane efekt dhe nje zgjidhje efektive eshte serumi Iuvenis, qe ju mund ta perdorni per te luftuar rrudhat.