Si fëmijë, me siguri keni qenë të paralajmëruar se ngrënia e çokollatës shkakton njolla dhe puçrra. Tani si një i rritur ndoshta dëshironi të dini nëse kjo është në të vërtetë e vërtetë. Në këtë artikull ne do të shqyrtojmë pretendime të ndryshme rreth konsumit të çokollatës dhe zhvillimit të akneve, dhe do t’i përgjigjemi pyetjes – a është vërtet e keqe çokollata për lëkurën tuaj? 

 A shkakton çokollata akne? 

Ushqime me akne: 

Kur bëhet fjalë për dietën, ka disa të dhëna që sugjerojnë se ushqimet me indeks të lartë glicemik (d.m.th. të pasura me karbohidrate të rafinuara dhe sheqer) janë të dëmshme për lëkurën e prirur ndaj akneve. Këto ushqime shkaktojnë një rritje të sheqerit në gjak që rrit prodhimin e insulinës së bashku me hormonet e njohura si androgjene. Rritja e androgjeneve është veçanërisht një lajm i keq për lëkurën tashmë të prirur ndaj akneve pasi këto hormone rrisin sasinë e sebumit një substancë vajore e sekretuar nga gjëndrat dhjamore. Kur prodhohet shumë sebum, ai mund të kombinohet me qelizat e vdekura të lëkurës dhe të bllokohet brenda poreve, duke çuar në mënyrë të bezdisshme në pika të zeza, pika të bardha dhe puçrra! 

Lidhja mes kakaos dhe puçrrave: 

Në lidhje me çokollatën në mënyrë specifike, një studim,   tregoi se nuk kishte asnjë provë në lidhje me një lidhje midis rritjes së konsumit të çokollatës dhe zhvillimit të akneve. Megjithatë, ky hetim kohët e fundit ka marrë kritika dhe akuza për njëanshmëri pasi nuk ishte tjetër veçse ‘Shoqata e Prodhuesve të Çokollatës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës’ që u gjet si një mbështetës kryesor në hetim. Në një studim më të fundit, pjesëmarrësit u caktuan në mënyrë rastësore ose në një grup çokollatë ose fasule pelte – që të dyja ndanin të njëjtën ngarkesë glicemike. Është interesante se ata në grupin e konsumit të çokollatës kishin dukshëm më shumë lezione akneje sesa ato në grupin e konsumit të pelte, gjë që tregon një lidhje të mundshme midis puçrrave dhe çokollatës. 

Në një shënim të ngjashëm, një studim i paraqitur në Akademinë Amerikane të Dermatologjisë, u fokusua vetëm në kakaon e pastër (duke përjashtuar përbërës të tjerë si sheqeri). Gjetjet sugjerojnë se konsumimi i pastër i kakaos përkeqësoi aknet tek pjesëmarrësit që tashmë kishin një histori të gjendjes në të kaluarën. Sidoqoftë, me sa u tha, studimi kishte kufizime pasi vetëm 10 subjekte u hetuan dhe të gjithë ishin burra midis moshës 18 dhe 35 vjeç. 

 A ka lajme të këqija për personat që konsumojnë çokollatën? 

Fatkeqësisht, po. Lajmi i keq për adhuruesit e çokollatës nuk ndalet me kaq. Ndërsa provat e forta dhe të hulumtuara siç duhet ende mungojnë disi në këtë fushë, ekspertët besojnë se çokollata dhe sheqeri brenda tyre mund të çojnë në plakjen e lëkurës. Përdorimi I serumit Iuvenis në këto raste është e këshillueshme, pasi lufton plakjen e lëkurës së fytyrës suaj. 

Plakja e përshpejtuar: 

Kur trupi juaj zbërthen sheqernat, ato hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe lëvizin në qelizat tuaja, ku shndërrohen në energji. Nëse ka shumë sheqer në gjak, ose nëse niveli i sheqerit në gjak është vazhdimisht i ngritur, molekulat e sheqerit mund të ngjiten së bashku dhe të lidhen me kolagjenin në një proces glikimi. Kjo rezulton në dëmtimin e kolagjenit dhe elastinës në lëkurën tuaj, duke çuar më pas në një humbje të elasticitetit, qëndrueshmërisë dhe përshpejtimin e plakjes. 

Përveç kësaj, glikacioni mund të përkeqësojë edhe gjendjet ekzistuese të lëkurës si rosacea dhe aknet (një tjetër implikim i rolit të çokollatës në dhënien e njollave!) Nëse konsumimi i tepërt i sheqerit përdoret shpesh, atëherë trupi detyrohet të prodhojë nivele më të larta të insulinës. Kjo rrit rrezikun e zhvillimit të rezistencës ndaj insulinës që do të thotë se duhet të prodhohet më shumë insulinë për të balancuar majat e sheqerit. Siç u përmend më herët, kjo nuk është aq e mirë për lëkurën, pasi më shumë insulinë është e barabartë me më shumë puçrra!

Por a ka ndonje lajm të mirë? 

Për fat të mirë, çokollata e zezë (p.sh. çokollata me një përqindje kakao prej 70% ose më shumë) është vërejtur të jetë jashtëzakonisht e shëndetshme me prova shkencore që sugjerojnë se ka një sërë përfitimesh për lëkurën. Kjo duhet t’ju bëjë të ndiheni më pak fajtor për kënaqësinë e ëmbëlsirave tuaja të preferuara! 

Mbrojtja nga rrezet UV të diellit: 

Kakao dhe çokollata përmbajnë komponime antioksidante të quajtura flavanole. Hulumtimet kanë sugjeruar që flavanolet luajnë një rol në parandalimin e dëmtimit të lëkurës duke mbrojtur lëkurën nga rrezet UV. Një studim, në veçanti, zbuloi se konsumimi i rregullt i çokollatës së pasur me flavanole jepte efekte të rëndësishme fotoprotektive. Megjithatë, në kundërshtim, një studim tjetër ka treguar se nuk ka efekte mbrojtëse statistikisht të rëndësishme midis çokollatës me flavanol të lartë dhe çokollata me flavanol të ulët. Si të tilla, konkluzione kontradiktore si këto nënkuptojnë se nuk duhet të tregtoni SPF-në për një çokollatë ende. 

Rrit elasticitetin e lëkurës: 

Flavanolet gjithashtu janë demonstruar të kenë një ndikim pozitiv në elasticitetin e lëkurës. Në një studim të tillë, suplementet orale të flavanoleve të kakaos iu dhanë pjesëmarrëseve femra me rrudha të dukshme në fytyrë. Rezultatet në fund të eksperimentit zbuluan se ata që konsumuan suplementet kishin përmirësuar ashpërsinë e rrudhave dhe elasticitetin e lëkurës gjatë 24 javëve. Si rezultat, kjo lë të kuptohet se çokollata me përmbajtje të lartë flavanol mund të jetë një strategji premtuese për parandalimin e foto-plakjes së lëkurës. 

 Por, duke pasur parasysh këtë, duhet thënë gjithashtu se shumica e antioksidantëve në kakao humbasin në procesin e prodhimit të çokollatës. Megjithatë, shumë prodhues tani po eksperimentojnë me procese të reja të cilat mund të ndihmojnë në ruajtjen e sa më shumë të mirave – kështu që ka shpresë për të ardhmen! Nuk mund të lëmë pa përmendur përdorimin e serumeve të ndryshme që rrisin elasticitetin e lëkurës, ndihmojnë kundër rrudhave, luftojnë rrudhat, produkti që ne sugjerojmë për ju është serumi Iuvenisi.  

Pra, a mund te vazhdojmë të konsumojmë çokollatë? 

Po, sigurisht, mundeni! Por, si të gjitha trajtimet, duhet të jetë vetëm në moderim. Për ata me lëkurë ekzistuese të prirur ndaj akneve, në mënyrë ideale, kërkoni çokollata më të errëta me më pak yndyrë dhe sheqer.  Kjo do të lejojë trupin tuaj të përpunojë sheqernat më gradualisht dhe shpresojmë se do të ndihmojë në mbajtjen e lëkurës tuaj pa puçrra! 

Megjithatë, nëse ndonjë simptomë në lidhje me lëkurën vazhdon ose shfaqet, ju inkurajojmë shumë që të kërkoni ndihmë profesionale për ekzaminim më të afërt. Ne sugjerojmë që ndërsa ju vazhdoni të konsumoni çokolllatën, të kujdeseni për fytyrën tuaj duke përdorur produkte për lëkurën, veçanërisht serumin Iuvenis që parandalon plakjen e lëkurës.