Simptomat e diabetit

Simptomat e mëposhtme të diabetit janë tipike. Sidoqoftë, disa njerëz kanë shenjat e diabetit aq të lehta sa kalojnë pa u vërejtur.

Simptomat e zakonshme të diabetit:

  • Urinim i shpeshtë
  • Ndjeheni shumë të etur
  • Uri – edhe pse po ushqeheni
  • Lodhje ekstreme
  • Shikim i turbullt
  • Prerje / mavijosje që shërohen ngadalë
  • Humbje peshe – edhe pse po hani më shumë ( Tipi 1)
  • Ndjesi shpimi gjilpërash, dhimbje ose mpirje në duar / këmbë (Tipi 2)

Zbulimi dhe trajtimi i hershëm i diabetit mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të ndërlikimeve të diabetit.

Shkaku i diabetit Tipi 1 dhe 2 është shumë i ndryshëm përtej ngjashmërive. Dhe trajtimi është zakonisht mjaft i ndryshëm, gjithashtu. Të rriturit e diagnostikuar rishtas me diabet Tipi 1, mund të kenë simptoma të ngjashme me diabetin e Tipi 2. Kjo mbivendosje midis llojeve mund të jetë konfuze.

A mund të shfaqen simptomat e diabetit papritur?

Në njerëzit me diabet Tipi 1, shfaqja e simptomave mund të jetë shumë e papritur. Ndërsa në diabetin e Tipi 2, ato priren të shfaqen më gradualisht, dhe nganjëherë nuk ka shenja fare.

Simptomat e diabetit ndonjëherë ndodhin pas një sëmundjeje virale. Në disa raste, një person mund të arrijë pikën e ketoacidozës diabetike (DKA). Kjo ndodh para se të bëhet një diagnozë e Tipi 1. DKA ndodh kur glukoza në gjak është shumë e lartë. Kështu trupi nuk mund të marrë lëndë ushqyese në qeliza për shkak të mungesës së insulinës. Trupi pastaj prish muskujt dhe dhjamin për energji, duke shkaktuar një akumulim të ketoneve në gjak dhe urinë. Simptomat e DKA përfshijnë një erë të frutave në frymëmarrje, frymëmarrje të rëndë, të taksuar dhe të vjella. Nëse nuk trajtohet, DKA mund të rezultojë në marrëzi, pa ndjenja, dhe madje edhe vdekje.

Njerëzit që kanë simptomat e diabetit – të Tipi 1 ose të DKA – duhet të kontaktojnë menjëherë mjekun për një diagnozë të saktë. Mbani në mend se këto simptoma mund të sinjalizojnë probleme të tjera, gjithashtu. Disa njerëz me Tipi 1 kanë një periudhë “muaji i mjaltit”, një lehtësim i shkurtër i simptomave. Ndërkohë pankreasi ende sekreton disa insulinë. Faza e “muajit të mjaltit” zakonisht ndodh pasi dikush ka filluar të marrë insulinë. Një “muaj mjalti” mund të zgjasë aq pak sa një javë apo edhe deri në një vit. Por është e rëndësishme të dini se mungesa e simptomave nuk do të thotë që diabeti është zhdukur. Pankreasi përfundimisht nuk do të jetë në gjendje të sekretojë insulinë, dhe nëse nuk mjekohet, simptomat do të kthehen.

Simptomat e shfaqjes së diabetit të Tipi 1 tek një foshnjë ose fëmijë

Fotografia klasike e një fëmije me diabet  Tipi 1; Ai i cili urinon shpesh, pi sasi të mëdha, humbet peshë dhe shfaq lodhje dhe sëmundje. Nëse një fëmijë i mësuar tashmë, fillon të ketë aksidente dhe të njomë përsëri shtratin, diabeti mund të jetë fajtori.

Për diagnostikimin e diabetit në një fëmijë duhet kontrolluar sheqeri në gjak në zyrën e mjekut ose dhomën e urgjencës. Pjesa e ndërlikuar është njohja nga shenjat e diabetit dhe njohja e marrjes së fëmijës për t’u kontrolluar. Rritja e ndërgjegjësimit rreth diabet të Tipi 1 te foshnjat/fëmijët mund të ndihmojë prindërit të kontrollojnë për diabetin e tij. Ndonjëherë fëmijët mund të jenë në ketoacidozë diabetike (DKA) kur diagnostikohen me diabet. Kur ka mungesë të insulinës në trup, trupi mund të ndërtojë nivele të larta të një acidi të quajtur ketone.

DKA është një urgjencë mjekësore që zakonisht kërkon shtrim në spital dhe kujdes të menjëhershëm me insulinë dhe lëngje IV. Pas diagnozës dhe trajtimit të hershëm, disa fëmijë mund të kalojnë një fazë ku duket se po bëjnë përsëri insulinë të mjaftueshme. Kjo zakonisht quhet “faza e muajit të mjaltit”. Mund të duket sikur diabeti është shëruar, por me kalimin e kohës ata do të kërkojnë doza të përshtatshme të insulinës për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak në intervalin normal.

Simptomat e shfaqjes së diabetit të Tipi 1 tek të rriturit

Kur një i rritur diagnostikohet me diabet, shpesh u thuhet gabimisht se kanë diabet Tipi 2. Kjo për shkak se mund të ketë një mungesë mirëkuptimi nga disa mjekë që diabeti i Tipi 1 mund të fillojë në çdo moshë dhe te njerëzit e çdo race, forme dhe madhësie. Njerëzit me diabet të Tipi 1 që kanë glukozë në gjak të rritur dhe faktorë klasikë rreziku për diabetin e Tipi 2, siç janë mbipesha ose fizikisht joaktiv, shpesh diagnostikohen gabimisht. Mund të jetë gjithashtu e ndërlikuar sepse disa të rritur me diabet Tipi 1 me fillim të ri nuk janë të sëmurë në fillim. Mjeku i tyre gjen një nivel të ngritur të sheqerit në gjak në një vizitë rutinë dhe i fillon ata me dietë, stërvitje dhe një ilaç oral.

Ndoshta është një lloj tjetër

Nëse ju ose dikush që njihni është diagnostikuar me diabet të tipit 2, por nuk po i përgjigjet mirë trajtimeve tipike për diabetin e Tipi 2, mund të jetë me vlerë një vizitë tek një endokrinolog për të përcaktuar se çfarë lloji i diabetit po ndodh. Në përgjithësi, kjo kërkon teste të antitrupave dhe ndoshta matjen e nivelit të C-peptidit.

Diabeti gestacional

Gratë me diabet gestacional shpesh nuk kanë shenjat e diabetit, prandaj është e rëndësishme që gratë në rrezik të testohen në kohën e duhur gjatë shtatzënisë.