Tensioni i larte

Vështrim i përgjithshëm

Tensioni i larte ose presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) është një gjendje e zakonshme në të cilën forca afatgjatë e gjakut kundër mureve të arterieve tuaja është aq e lartë sa mund të shkaktojë probleme shëndetësore, siç janë sëmundjet e zemrës.

Presioni i gjakut përcaktohet si nga sasia e gjakut që pompon zemra juaj ashtu edhe nga sasia e rezistencës ndaj rrjedhjes së gjakut në arteriet tuaja. Sa më shumë gjak që pompon zemra juaj dhe sa më të ngushta arteriet tuaja, aq më i lartë është presioni i gjakut. Presioni i gjakut jepet në milimetra të merkurit (mm Hg). Ajo ka dy numra.

 • Numri i lartë (presioni sistolik). Numri i parë, ose i sipërm, mat presionin në arteriet tuaja kur zemra juaj rreh.
 • Numri i poshtëm (presioni diastolik). Numri i dytë, ose më i ulët, mat presionin në arteriet tuaja midis rrahjeve.

Ju mund të keni presion të lartë të gjakut për vite pa asnjë simptomë. Presioni i lartë i pakontrolluar i gjakut rrit rrezikun e problemeve serioze shëndetësore. Duke përfshirë sulmin në zemër dhe goditje në tru. Për fat të mirë, presioni i lartë i gjakut mund të zbulohet lehtë.

Simptomat nga tensioni i larte

Simptomat nga tensioni i larte

Shumica e njerëzve me tension te larte nuk kanë shenja ose simptoma. Kjo edhe nëse leximet e presionit të gjakut arrijnë nivele të larta të rrezikshme.

Disa njerëz me presion të lartë të gjakut mund të kenë dhimbje koke, gulçim ose gjakderdhje nga hunda. Por këto shenja dhe simptoma nuk janë specifike. Zakonisht nuk ndodhin derisa presioni i lartë i gjakut të ketë arritur një fazë të rëndë ose kërcënuese për jetën.

Kur të shihni një mjek

Me shumë mundësi do të merrni tension te larte si pjesë e një takimi rutinë të mjekut.

Pyesni mjekun tuaj për një matje të presionit të gjakut të paktën çdo dy vjet duke filluar në moshën 18 vjeç. Nëse jeni person me një rrezik të lartë të presionit të lartë të gjakut, pyesni mjekun tuaj për një presion gjaku duke lexuar çdo vit.

Presioni i gjakut në përgjithësi duhet të kontrollohet në të dy krahët për të përcaktuar nëse ka një ndryshim. Është e rëndësishme të përdorni një pranga krahu me madhësi të përshtatshme.

Mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë matje te shpeshta nëse tashmë jeni diagnostikuar me tensionose te larte dhe keni faktorë të tjerë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare. Fëmijët e moshës 3 vjeç e lart zakonisht do të kenë presionin e gjakut të matur si pjesë e kontrolleve të tyre vjetore.

Makinat publike të presionit të gjakut mund të japin informacion të dobishëm në lidhje me presionin tuaj të gjakut. Por ato mund të kenë disa kufizime. Saktësia e këtyre makinave varet nga disa faktorë, të tillë si madhësia e saktë e prangave dhe përdorimi i duhur i makinave. Pyesni mjekun tuaj për këshilla për përdorimin e makinave publike të presionit të gjakut.

Shkaqet nga tensioni i larte

Nga se shfaqet tensioni i larte

Ekzistojnë dy lloje të presionit të lartë të gjakut.

Tensioni i larte parësor (thelbësor)

Për shumicën e të rriturve, nuk ka asnjë shkak të identifikueshëm të presionit të lartë të gjakut. Ky lloj i presionit të lartë të gjakut, i quajtur hipertension parësor (thelbësor), tenton të zhvillohet gradualisht gjatë shumë viteve.

Tensioni i larte dytesor

Disa njerëz kanë presion të lartë të gjakut të shkaktuar nga një gjendje themelore. Ky lloj i presionit të lartë të gjakut, i quajtur hipertension dytësor, tenton të shfaqet papritur. Gjithashtu dhe të shkaktojë presion më të lartë të gjakut sesa hipertensioni parësor. Kushtet dhe ilaçet e ndryshme mund të çojnë në hipertension dytësor, duke përfshirë:

 • Apnea obstruktive e gjumit
 • Sëmundja e veshkave
 • Tumoret e gjëndrave mbiveshkore
 • Probleme me gjëndrën tiroide
 • Disa defekte me të cilat keni lindur (të lindura) në enët e gjakut
 • Disa ilaçe, të tilla si pilulat e kontrollit të lindjes, kundër ftohjes, qetësuesit e dhimbjeve pa recetë dhe disa ilaçe me recetë
 • Droga ilegale, të tilla si kokaina dhe amfetaminat

Faktoret e rrezikut

Tensioni i larte ka shumë faktorë rreziku, duke përfshirë:

 • Mosha. Rreziku i presionit të lartë të gjakut rritet me moshën. Deri në moshën 64 vjeç, presioni i lartë i gjakut është më i zakonshëm tek meshkujt. Gratë kanë më shumë gjasa të kenë presion të lartë të gjakut pas moshës 65 vjeç.
 • Raca. Presioni i lartë i gjakut është veçanërisht i zakonshëm në mesin e njerëzve me trashëgimi afrikane, shpesh duke u zhvilluar në një moshë më të hershme sesa tek të bardhët. Komplikimet serioze, të tilla si goditja në tru, sulmi në zemër dhe dështimi i veshkave, janë gjithashtu më të zakonshme tek njerëzit me trashëgimi afrikane.
 • Historia familjare. Presioni i lartë i gjakut ka tendencë të shfaqet në familje.
 • Të qenit mbipeshë ose i shendoshe. Sa më shumë që peshoni, aq më shumë gjak keni nevojë për të furnizuar oksigjen dhe lëndë ushqyese në indet tuaja. Ndërsa sasia e rrjedhjes së gjakut nëpër enët e gjakut rritet, rritet edhe presioni në muret e arterieve tuaja.
 • Të mos jesh aktiv fizikisht. Njerëzit që janë joaktivë kanë tendencë të kenë ritme më të larta të zemrës. Sa më i lartë të jetë ritmi juaj i zemrës, aq më shumë zemra juaj duhet të punojë me çdo tkurrje dhe aq më e fortë është forca në arteriet tuaja. Mungesa e aktivitetit fizik gjithashtu rrit rrezikun për të qenë mbipeshë.
 • Përdorimi i duhanit. Jo vetëm që pirja e duhanit ose përtypja e duhanit rrit menjëherë presionin e gjakut përkohësisht, por kimikatet në duhan mund të dëmtojnë muret e arterieve tuaja. Kjo mund të bëjë që arteriet tuaja të ngushtohen dhe të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Tymi i dorës së dytë gjithashtu mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Faktore shtese rreziku nga tensioni i larte

 • Shumë kripë (natrium) në dietën tuaj. Shumë natrium në dietën tuaj mund të bëjë që trupi juaj të mbajë lëngje, gjë që con te tensioni i larte.
 • Shumë pak kalium në dietën tuaj. Kaliumi ndihmon në balancimin e sasisë së natriumit në qelizat tuaja. Një ekuilibër i duhur i kaliumit është kritik për një shëndet të mirë të zemrës. Nëse nuk merrni kalium të mjaftueshëm në dietën tuaj, ose humbni shumë kalium për shkak të dehidratimit ose kushteve të tjera shëndetësore, natriumi mund të grumbullohet në gjakun tuaj.
 • Pirja e shumë alkoolit. Me kalimin e kohës, pirja e fortë mund të dëmtojë zemrën tuaj. Pirja e më shumë se një pije në ditë për gratë dhe më shumë se dy pije në ditë për burrat mund të ndikojë në presionin tuaj të gjakut.
 • Nëse pini alkool, bëjeni këtë me masë. Për të rriturit e shëndetshëm, kjo do të thotë deri në një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat. Një pije është e barabartë me 12 ons birrë, 5 ons verë ose 1.5 onc pije alkoolike me 80 prova.
 • Stresi. Nivelet e larta të stresit mund të çojnë në një rritje të përkohshme të presionit të gjakut. Zakonet e lidhura me stresin, të tilla si të ngrënit më shumë, përdorimi i duhanit ose pirja e alkoolit mund të çojnë në rritje të mëtejshme të presionit të gjakut.
 • Disa gjendje kronike. Disa gjendje kronike gjithashtu mund të rrisin rrezikun e presionit të lartë të gjakut, duke përfshirë sëmundjet e veshkave, diabetin dhe apnea e gjumit.

Komplikimet te tensioni i larte

Tensioni i larte i pakontrolluar mund të çojë në komplikime duke përfshirë:

 • Sulmi në zemër ose goditje në tru. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë ngurtësim dhe trashje të arterieve (arterioskleroza), e cila mund të çojë në sulm në zemër, goditje në tru ose komplikime të tjera.
 • Aneurizmi. Rritja e presionit të gjakut mund të bëjë që enët tuaja të gjakut të dobësohen dhe të fryhen, duke formuar një aneurizëm. Nëse një aneurizëm shpërthen, mund të jetë kërcënuese për jetën.
 • Infrakt. Për të pompuar gjakun kundër presionit më të lartë në enët tuaja, zemra duhet të punojë më shumë. Kjo bën që muret e dhomës së pompimit të zemrës të trashen (hipertrofia e ventrikulit të majtë). Përfundimisht, muskuli i trashur mund ta ketë të vështirë të pompojë gjak të mjaftueshëm për të plotësuar nevojat e trupit tuaj, gjë që mund të çojë në dështim të zemrës.
 • Enët e gjakut të dobësuara dhe të ngushtuara në veshkat tuaja. Kjo mund të parandalojë funksionimin normal të këtyre organeve.

Komplikime te tjera

 • Enët e gjakut të trasha, të ngushtuara ose të grisura në sy. Kjo mund të rezultojë në humbjen e shikimit.
 • Sindroma metabolike. Ky sindrom është një grup çrregullimesh të metabolizmit të trupit tuaj, duke përfshirë rritjen e madhësisë së belit, trigliceride të larta, ulje të kolesterolit me lipoproteina me densitet të lartë (kolesteroli “i mirë”), presion të lartë të gjakut dhe nivele të larta të insulinës. Këto kushte ju bëjnë më shumë të ngjarë të zhvilloni diabet, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.
 • Probleme me kujtesën ose të kuptuarit. Tensioni i larte i pakontrolluar gjithashtu mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të menduar, kujtuar dhe mësuar. Problemet me kujtesën ose të kuptuarit e koncepteve janë më të zakonshme tek njerëzit me presion të lartë të gjakut.
 • Demenca. Arteriet e ngushta ose të bllokuara mund të kufizojnë rrjedhjen e gjakut në tru, duke çuar në një lloj të caktuar të demencës (demenca vaskulare). Një goditje që ndërpret rrjedhjen e gjakut në tru gjithashtu mund të shkaktojë demencë vaskulare.

Diagnoza te tensioni i larte

Diagnoza

Matja e tensionit te larte

Mjeku juaj do të bëjë pyetje në lidhje me historinë tuaj mjekësore dhe do të bëjë një ekzaminim fizik. Mjeku, infermierja ose asistenti tjetër mjekësor do të vendosë një pranga krahu të fryrë rreth krahut tuaj dhe do të masë presionin e gjakut duke përdorur një matës presioni.

Presioni juaj i gjakut në përgjithësi duhet të matet në të dy krahët për të përcaktuar nëse ka një ndryshim. Importantshtë e rëndësishme të përdorni një pranga krahu me madhësi të përshtatshme.

Matja e presionit te gjakut

Matjet e presionit të gjakut ndahen në disa kategori:

 • Presioni normal i gjakut. Presioni juaj i gjakut është normal nëse është nën 120/80 mm Hg.
 • Presion i ngritur i gjakut. Presioni i ngritur i gjakut është një presion sistolik që varion nga 120 në 129 mm Hg dhe një presion diastolik nën 80 mm Hg. Presioni i ngritur i gjakut ka tendencë të përkeqësohet me kalimin e kohës, nëse nuk ndërmerren hapa për të kontrolluar presionin e gjakut. Presioni i ngritur i gjakut mund të quhet edhe para hipertension.
 • Tensioni i larte i fazës 1. Hipertensioni i fazës 1 është një presion sistolik që varion nga 130 në 139 mm Hg ose një presion diastolik që varion nga 80 në 89 mm Hg.
 • Tensioni i larte i fazës 2. Hipertensioni më i rëndë, hipertensioni i fazës 2 është një presion sistolik prej 140 mm Hg ose më i lartë ose një presion diastolik prej 90 mm Hg ose më i lartë.
 • Kriza nga tensioni i larte. Matja e presionit të gjakut mbi 180/120 mm Hg është një situatë emergjente që kërkon kujdes urgjent mjekësor. Nëse e merrni këtë rezultat kur merrni presionin e gjakut në shtëpi, prisni pesë minuta dhe riprovoni. Nëse presioni juaj i gjakut është ende i lartë, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj. Nëse keni gjithashtu dhimbje gjoksi, probleme me shikimin, mpirje ose dobësi, vështirësi në frymëmarrje, ose ndonjë shenjë dhe simptomë tjetër të goditjes ose sulmit në zemër, telefononi 911 ose numrin tuaj lokal të urgjencës mjekësore.

Meqenëse presioni i gjakut normalisht ndryshon gjatë ditës dhe mund të rritet gjatë një vizite te mjeku (hipertensioni i mantelit të bardhë), mjeku juaj ka të ngjarë të marrë disa lexime të presionit të gjakut në tre ose më shumë takime të veçanta para se t’ju diagnostikojë me presion të lartë të gjakut.

Matje te tensioni i larte në shtëpi

Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të regjistroni presionin e gjakut në shtëpi për të siguruar informacion shtesë dhe të konfirmoni nëse keni presion të lartë të gjakut.

Monitorimi në shtëpi është një mënyrë e rëndësishme për të konfirmuar nëse vuani nga tensioni i larte, për të kontrolluar nëse trajtimi i presionit të gjakut po funksionon ose për të diagnostikuar përkeqësimin e presionit të lartë të gjakut.

Monitoruesit e presionit të gjakut në shtëpi janë gjerësisht të disponueshëm dhe të lirë, dhe nuk keni nevojë për një recetë për të blerë një të tillë. Monitorimi i presionit të gjakut në shtëpi nuk është një zëvendësim për vizitat tek mjeku juaj, dhe monitorët e presionit të gjakut në shtëpi mund të kenë disa kufizime.

Sigurohuni që të përdorni një pajisje të vërtetuar dhe kontrolloni që pranga të përshtatet. Sillni monitorin me vete në zyrën e mjekut tuaj për të kontrolluar saktësinë e tij një herë në vit. Bisedoni me mjekun tuaj se si të filloni të kontrolloni presionin e gjakut në shtëpi.

Pajisjet që matin presionin e gjakut në kyçin e dorës ose gishtin tuaj nuk rekomandohen nga Shoqata Amerikane e Zemrës sepse ato mund të japin rezultate më pak të besueshme.

Testet nese vuani nga tensioni i larte

Nëse vuani nga tensioni i larte, mjeku juaj mund të rekomandojë teste për të konfirmuar diagnozën dhe për të kontrolluar kushtet themelore që mund të shkaktojnë hipertension.

Monitorimi ambulator. Ky test 24-orësh i monitorimit të presionit të gjakut përdoret për të konfirmuar nëse keni presion të lartë të gjakut. Pajisja e përdorur për këtë test mat presionin e gjakut në intervale të rregullta gjatë një periudhe 24-orëshe dhe siguron një pamje më të saktë të ndryshimeve të presionit të gjakut gjatë një mesatare ditë dhe natë. Sidoqoftë, këto pajisje nuk janë të disponueshme në të gjitha qendrat mjekësore dhe mund të mos rimbursohen.

 • Testet laboratorike. Mjeku juaj mund të rekomandojë një test të urinës (analiza e urinës) dhe teste të gjakut, duke përfshirë një test të kolesterolit.
 • Elektrokardiogrami (EKG). Ky test i shpejtë dhe pa dhimbje mat aktivitetin elektrik të zemrës tuaj.
 • Ekokardiogram. Në varësi të shenjave dhe simptomave tuaja dhe rezultateve të testit, mjeku juaj mund të urdhërojë një ekokardiogram për të kontrolluar për më shumë shenja të sëmundjeve të zemrës. Një ekokardiogram përdor valët e zërit për të prodhuar imazhe të zemrës.

Si trajtohet tensioni i larte

Si trajtohet tensioni i larte

Ndryshimi i stilit të jetesës mund të ndihmojë në kontrollin dhe menaxhimin nga tensioni i larte. Mjeku juaj mund të rekomandojë që të bëni ndryshime në stilin e jetës duke përfshirë:

 • Ushqimi i një diete të shëndetshme për zemrën me më pak kripë
 • Marrja e aktivitetit të rregullt fizik
 • Ruajtja e një peshe të shëndetshme ose humbja e peshës nëse jeni mbipeshë ose obezë
 • Kufizimi i sasisë së alkoolit që pini

Por ndonjëherë ndryshimet e jetesës nuk janë të mjaftueshme. Nëse dieta dhe stërvitja nuk ndihmojnë, mjeku juaj mund të rekomandojë ilaçe për të ulur presionin e gjakut.

Medikamente per trajtimin nga tensioni i larte

Lloji i ilaçeve që përshkruan mjeku juaj për presionin e lartë të gjakut varet nga matjet e presionit të gjakut dhe shëndeti i përgjithshëm. Dy ose më shumë ilaçe për presionin e gjakut shpesh funksionojnë më mirë se një. Ndonjëherë gjetja e ilaçeve ose kombinimit më efektiv të ilaçeve është një çështje gjykimi dhe gabimi.

Ju duhet të synoni një qëllim të trajtimit të presionit të gjakut më pak se 130/80 mm Hg nëse:

 • Ju jeni një i rritur i shëndetshëm i moshës 65 vjeç e lart
 • Ju jeni një i rritur i shëndetshëm më i ri se 65 vjeç me një rrezik 10% ose më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare në 10 vitet e ardhshme
 • Ju keni sëmundje kronike të veshkave, diabet ose sëmundje të arterieve koronare

Pyesni mjekun tuaj se cili duhet të jetë qëllimi juaj i trajtimit të presionit të gjakut. Gjithashtu, qëllimi ideal i trajtimit të presionit të gjakut mund të ndryshojë me moshën dhe kushtet shëndetësore, veçanërisht nëse jeni mbi 65 vjeç.

Ilacet per trajtimin nga tensioni i larte

Ilaçet e përdorura për trajtimin e presionit të lartë të gjakut përfshijnë:

 • Diuretikët. Diuretikët, ndonjëherë të quajtur pilula uji, janë ilaçe që ndihmojnë veshkat tuaja të eliminojnë natriumin dhe ujin nga trupi. Këto barna janë shpesh ilaçet e para të provuara për të trajtuar presionin e lartë të gjakut.

Ekzistojnë klasa të ndryshme të diuretikëve, duke përfshirë tiazidin, lakun dhe kursimin e kaliumit. Cili rekomandon mjeku juaj varet nga matjet e presionit të gjakut dhe gjendjet e tjera shëndetësore, të tilla si një sëmundje e veshkave ose dështimi i zemrës. Diuretikët që përdoren zakonisht për të trajtuar presionin e gjakut përfshijnë klorortidon, hidroklorotiazid (Mikrozid) dhe të tjerë.

Një efekt anësor i zakonshëm i diuretikëve është urinimi i shtuar, i cili mund të zvogëlojë nivelet e kaliumit. Nëse keni një nivel të ulët kaliumi, mjeku juaj mund të shtojë një diuretik që kursen kalium-siç është triamtereni ose spironolactone -në trajtimin tuaj.

 • Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotensinës (ACE). Këto ilaçe ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut duke bllokuar formimin e një kimikati natyral që ngushton enët e gjakut.
 • Bllokuesit e receptorit të Angiotensin II (ARB). Këto ilaçe relaksojnë enët e gjakut duke bllokuar veprimin, jo formimin e një kimikati natyral që ngushton enët e gjakut. ARB -të përfshijnë candesartan, losartan dhe të tjerë.
 • Bllokuesit e kanaleve të kalciumit. Këto ilaçe – përfshirë amlodipinën, diltiazemin dhe të tjera – ndihmojnë në relaksimin e muskujve të enëve të gjakut. Disa ngadalësojnë rrahjet tuaja të zemrës.

Mos hani ose pini produkte grejpfrut kur merrni bllokues të kanaleve të kalciumit. Grejpfruti rrit nivelet e gjakut të disa bllokuesve të kanaleve të kalciumit, të cilat mund të jenë të rrezikshme. Bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj nëse jeni të shqetësuar për ndërveprimet.

Ilaçe shtesë ndonjëherë përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut

Nëse keni probleme me kombinimet e ilaçeve të mësipërme, mjeku juaj mund të përshkruajë:

 • Alfa bllokuesit. Këto ilaçe zvogëlojnë sinjalet nervore në enët e gjakut, duke ulur efektet e kimikateve natyrore që ngushtojnë enët e gjakut. Alfa bllokuesit përfshijnë doxazosin (Cardura), prazosin (Minipress) dhe të tjerë.
 • Alfa-beta bllokuesit. Bllokuesit alfa-beta bllokojnë sinjalet nervore në enët e gjakut dhe ngadalësojnë rrahjet e zemrës për të zvogëluar sasinë e gjakut që duhet të pompohet nëpër enët. Alfa-beta bllokuesit përfshijnë carvedilol (Coreg) dhe labetalol (Trandate).
 • Bllokuesit beta. Këto ilaçe zvogëlojnë ngarkesën e punës në zemrën tuaj dhe zgjerojnë enët e gjakut, duke bërë që zemra juaj të rrahë më ngadalë dhe me më pak forcë. Beta bllokuesit përfshijnë acebutolol, atenolol (Tenormin) dhe të tjerë.

Beta bllokuesit zakonisht nuk rekomandohen si ilaçi i vetëm që ju është përshkruar, por ato mund të jenë efektive kur kombinohen me ilaçe të tjera të presionit të gjakut.

 • Antagonistët e Aldosteronit. Këto barna gjithashtu konsiderohen si diuretikë. Shembuj janë spironolactone dhe eplerenone (Inspra). Këto ilaçe bllokojnë efektin e një kimikati natyral që mund të çojë në grumbullimin e kripës dhe lëngjeve, të cilat mund të kontribuojnë në presionin e lartë të gjakut. Ato mund të përdoren për të trajtuar hipertensionin rezistent.
 • Frenuesit e reninës. Aliskiren (Tekturna) ngadalëson prodhimin e reninës, një enzimë e prodhuar nga veshkat tuaja që fillon një zinxhir të hapave kimikë që rrit presionin e gjakut.
 • Vazodilatatorë. Këto ilaçe përfshijnë hidralazinë dhe minoksidil. Ato punojnë drejtpërdrejt në muskujt në muret e arterieve tuaja, duke parandaluar shtrëngimin e muskujve dhe ngushtimin e arterieve tuaja.
 • Agjentët me veprim qendror. Këto ilaçe parandalojnë rritjen nga rrahjet e zemrës dhe ngushtimin te enët e gjakut. Shembujt përfshijnë klonidinë, guanfacine dhe methyldopa.

Trajtimi i hipertensionit rezistent

Nëse presioni juaj i gjakut mbetet kokëfortësisht i lartë pavarësisht nga marrja e të paktën tre llojeve të ndryshme të ilaçeve të presionit të lartë të gjakut, njëra prej të cilave zakonisht duhet të jetë diuretik, mund të keni hipertension rezistent.

Ju gjithashtu konsideroheni se keni hipertension rezistent nëse keni kontrolluar presionin e lartë të gjakut, por jeni duke marrë katër lloje të ndryshme ilaçesh në të njëjtën kohë për të arritur atë kontroll. Nëse e bëni këtë, mjeku juaj duhet të hetojë mundësinë e një shkaku dytësor të presionit të lartë të gjakut.

Të kesh hipertension rezistent nuk do të thotë që presioni i gjakut nuk do të ulet kurrë. Nëse ju dhe mjeku juaj mund të përcaktoni shkakun, mund të krijohet një plan trajtimi më efektiv që do t’ju ndihmojë të arrini qëllimin tuaj të presionit të gjakut.

Hapet e trajtimit

Trajtimi i hipertensionit rezistent mund të përfshijë shumë hapa, duke përfshirë:

 • Ndryshimi i ilaçeve të presionit të lartë të gjakut për të përcaktuar se cilat kombinime dhe doza funksionojnë më mirë
 • Rishikimi i të gjitha ilaçeve që merrni, përfshirë ato që merrni për kushte të tjera ose blini pa recetë
 • Monitorimi i presionit të gjakut në shtëpi (hipertensioni i veshjes së bardhë)
 • Bërja e ndryshimeve të jetesës së shëndetshme

Gjithmonë duhet të merrni ilaçe për presionin e gjakut siç është përshkruar. Asnjëherë mos e kaloni një dozë ose mos ndaloni papritmas marrjen e ilaçeve për tensionin e gjakut. Ndërprerja e papritur e barnave të caktuara të presionit të gjakut, të tilla si beta bllokuesit, mund të shkaktojë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut (hipertension i rikthyer).

Nëse i anashkaloni dozat sepse nuk mund t’i përballoni ilaçet, sepse keni efekte anësore ose sepse thjesht harroni të merrni ilaçet tuaja, bisedoni me mjekun tuaj për zgjidhjet. Mos e ndryshoni trajtimin tuaj pa udhëzimin e mjekut tuaj.

Trajtimet e mundshme në të ardhmen

Studiuesit po studiojnë ultratinguj me bazë kateteri dhe ablacion me radiofrekuencë të nervave simpatikë të veshkës (denervimi renal) si një trajtim për hipertensionin rezistent. Studimet e hershme treguan një përfitim. Por studimet më të fuqishme zbuluan se terapia nuk ul ndjeshëm presionin e gjakut tek njerëzit me hipertension rezistent. Më shumë kërkime janë duke u zhvilluar për të përcaktuar se çfarë roli kjo terapi mund të ketë në trajtimin e hipertensionit