Si kurohet diabeti

Si kurohet diabeti? Trajtimi për sheqer diabetik përfshin injeksione ose përdorimin e një pompë insuline, kontrolle të shpeshta të sheqerit në gjak dhe numërimin e karbohidrateve.

Trajtimi i diabetit të tipit 2 përfshin ndryshime në stilin e jetës, monitorimin e sheqerit në gjak, ilaçet për diabetin, insulinën ose kombinim të të dyja.

Monitorimi i sheqerit në gjak

Në varësi të planit tuaj të trajtimit, ju mund të kontrolloni sheqerin në gjak deri në katër herë në ditë. Ju mund t’a bëni më shpesh nëse jeni duke marrë insulinë. Si kurohet diabeti? Monitorimi i kujdesshëm është mënyra e vetme që niveli i sheqerit në gjak të mbetet brenda intervalit tuaj të synuar. Njerëzit me diabet të tipit 2 që nuk marrin insulinë zakonisht kontrollojnë sheqerin diabetik shumë më rrallë. Ato mund të bëjnë një monitorim të vazhdueshëm të glukozës. Kjo teknologji nuk e ka zëvendësuar ende plotësisht matësin e glukozës. Ajo mund të zvogëlojë ndjeshëm numrin e gishtërinjve të nevojshëm për të kontrolluar sheqerin në gjak. Edhe me menaxhim të kujdesshëm, nivelet e sheqerit në gjak ndonjëherë mund të ndryshojnë në mënyrë të paparashikueshme. Kjo vjen si përgjigje ndaj ushqimit, aktivitetit fizik, ilaçeve, sëmundjeve, alkoolit, stresit – dhe për gratë, luhatjeve në nivelet e hormoneve.

Testi A1C

Përveç monitorimit ditor të sheqerit në gjak, si kurohet diabeti? Mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë testimin e rregullt A1C. E gjitha kjo për të matur nivelin mesatar të sheqerit në gjak për dy ose tre muajt e fundit. Krahasuar me testet e tjera, testimi A1C tregon si funksionon plani juaj i trajtimit të diabetit. Një nivel i lartë i A1C sinjalizon ndryshime në ilaçet tuaja orale, regjimin e insulinës ose planin e vaktit. Qëllimi i A1C ndryshon në varësi të moshës tuaj dhe faktorëve të tjerë, siç janë kushtet e tjera mjekësore. Sidoqoftë, për shumicën e njerëzve me diabet, Shoqata Amerikane e Diabetit rekomandon një A1C nën 7%. Pyesni mjekun tuaj se cili është synimi juaj A1C.

Insulinë

Personat me sheqer diabetik kanë nevojë për terapi me insulinë për të mbijetuar. Shumë njerëz me diabet tip 2 ose diabet gestacional gjithashtu kanë nevojë për terapi me insulinë. Shumë lloje të insulinës janë në dispozicion, duke përfshirë insulinë me veprim të shkurtër (insulinë e rregullt), insulinë me veprim të shpejtë, insulinë me veprim të gjatë dhe mundësi të ndërmjetme. Si kurohet sheqeri diabetik? Në varësi të nevojave tuaja, mjeku juaj mund të përshkruajë një përzierje të llojeve të insulinës për t’u përdorur gjatë gjithë ditës dhe natës. Insulina nuk mund të merret nga goja për të ulur sheqerin në gjak sepse enzimat e stomakut ndërhyjnë në veprimin e insulinës. Shpesh insulina injektohet duke përdorur një gjilpërë të hollë dhe shiringë ose një stilolaps insuline – një pajisje që duket si një stilolaps me bojë të madhe.

Pompa insuline

Një pompë insuline gjithashtu mund të jetë një opsion se si kurohet diabeti.. Pompa është një pajisje me madhësinë e një telefoni të vogël të veshur në pjesën e jashtme të trupit tuaj. Një tub lidh rezervuarin e insulinës me një kateter që futet nën lëkurën e barkut tuaj. Një pompë pa tub që punon me valë është gjithashtu e disponueshme. Ju programoni një pompë insuline për të shpërndarë sasi specifike të insulinës. Mund të rregullohet marrja e më shumë ose më pak insulinë në varësi të vakteve, nivelit të aktivitetit dhe nivelit të sheqerit në gjak.

Pankreasi Artificial

Në Shtator 2016, Administrata e Ushqimit dhe Barnave miratoi pankreasin e parë artificial për njerëzit me sheqer diabetik që janë mosha 14 vjeç e lart. Një pankreas i dytë artificial u miratua në Dhjetor 2019. Që atëherë sistemet janë aprovuar për fëmijët më të vegjël se 2 vjeç. Një pankreas artificial quhet ndryshe shpërndarje insuline me lak të mbyllur. Pajisja e implantuar lidh një monitor të vazhdueshëm glukoze, i cili kontrollon nivelet e sheqerit në gjak çdo pesë minuta, me një pompë insuline. Pajisja automatikisht sjell sasinë e saktë të insulinës kur monitori tregon se është e nevojshme. Ka më shumë sisteme pankreasi artificial (lak i mbyllur) aktualisht në provat klinike.

Si kurohet diabeti me medikamente orale ose të tjera

Si kurohet diabeti? Ndonjëherë përshkruhen edhe ilaçe të tjera orale ose të injektuara. Disa ilaçe për sheqer diabtik dhe diabet tipi 2 stimulojnë pankreasin tuaj për të prodhuar dhe çliruar më shumë insulinë. Të tjerët pengojnë prodhimin dhe lirimin e glukozës nga mëlçia juaj, që do të thotë se keni nevojë për më pak insulinë për të transportuar sheqer në qelizat tuaja. Akoma të tjerët bllokojnë veprimin e enzimave të stomakut ose zorrëve që prishen karbohidratet ose i bëjnë indet tuaja më të ndjeshme ndaj insulinës. Metformina (Glumetza, Fortamet, të tjerët) është zakonisht ilaçi i parë i përshkruar për diabetin e tipit 2, ndryshe nga diabeti tipi 1. Mund të përdoret një klasë tjetër e ilaçeve e quajtur frenues SGLT2. Ato funksionojnë duke parandaluar veshkat që të mos thithin sheqer në gjak. Në vend të kësaj, sheqeri excretohet në urinë.

Transplantimi

Në disa njerëz që kanë sheqer diabetik, një transplantim i pankreasit mund të jetë një mundësi. Transplatimet e ishujve po studiohen gjithashtu. Me një transplant të suksesshëm të pankreasit, nuk do të keni më nevojë për terapi me insulinë. Por transplantimet nuk janë gjithmonë të suksesshme – dhe këto procedura paraqesin rreziqe serioze. Ju duhet një jetë e tërë ilaçesh që pengojnë imunitetin për të primarrë refuzimin e organeve. Këto barna mund të kenë efekte anësore serioze, kjo është arsyeja pse transplantimet zakonisht rezervohen për njerëzit, diabeti i të cilëve nuk mund të kontrollohet ose ata që gjithashtu kanë nevojë për transplantim të veshkave.

Kirurgji bariatrike dhe si kurohet diabeti me to

Megjithëse nuk konsiderohet në mënyrë specifike një trajtim për diabetin e tipit 2, njerëzit me diabet të tipit 2 që janë të shëndoshë dhe kanë një indeks të masës trupore më të lartë se 35 mund të përfitojnë nga ky lloj operacioni. Njerëzit të cilët i janë nënshtruar bajpasit të stomakut kanë parë përmirësime të ndjeshme në nivelet e sheqerit në gjak. Sidoqoftë, rreziqet dhe përfitimet afatgjata të kësaj procedure për diabetin tip 2, ndryshe nga sheqeri diabetik, nuk dihen ende.

Trajtimi për diabetin gestacional

Kontrollimi i nivelit të sheqerit në gjak është thelbësor për të mbajtur fëmijën tuaj të shëndetshëm dhe për të shmangur ndërlikimet gjatë lindjes. Si kurohet diabeti te fëmijët? Përveç mbajtjes së një diete të shëndetshme dhe ushtrimeve fizike, plani juaj i trajtimit mund të përfshijë monitorimin e sheqerit në gjak dhe, në disa raste, përdorimin e insulinës ose ilaçeve orale.

Mjeku juaj gjithashtu do të monitorojë nivelin e sheqerit në gjak gjatë lindjes. Nëse sheqeri juaj rritet, fëmija juaj mund të lëshojë nivele të larta të insulinës – e cila mund të çojë në sheqer në gjak menjëherë pas lindjes.

Trajtimi i prediabetit

Nëse keni prediabetizëm, zgjedhjet e shëndetshme të jetesës mund t’ju ndihmojnë të riktheni nivelin e sheqerit në gjak në normale ose të paktën ta mbani atë të mos rritet drejt niveleve që shihen në diabetin e tipit 2. Mbajtja e një peshe të shëndetshme përmes ushtrimeve dhe ushqimit të shëndetshëm mund të ndihmojë. Ushtrimi të paktën 150 minuta në javë dhe humbja e rreth 7% të peshës suaj të trupit mund të parandalojë ose vonojë diabetin e tipit 2.

Ndonjëherë ilaçet – të tilla si metformina – gjithashtu janë një mundësi nëse jeni në rrezik të lartë të diabetit, përfshirë kur prediabeti juaj po përkeqësohet ose nëse keni sëmundje kardiovaskulare, të mëlçisë yndyrore ose sindromën e vezoreve policistike.

Në raste të tjera, nevojiten ilaçe për të kontrolluar kolesterolin – veçanërisht statinet – dhe ilaçe të presionit të lartë të gjakut. Mjeku juaj mund të përshkruajë terapi me dozë të ulët aspirina për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare nëse jeni në rrezik të lartë. Sidoqoftë, zgjedhjet e shëndetshme të jetesës mbeten kryesore.

Shenjat e problemeve dhe si kurohet çdo lloj diabeti

Për shkak se kaq shumë faktorë mund të ndikojnë në sheqerin tuaj në gjak, ndonjëherë mund të lindin probleme që kërkojnë kujdes të menjëhershëm, të tilla si:

 • Sheqer i lartë në gjak (hiperglicemi). Niveli i sheqerit në gjak mund të rritet për shumë arsye, duke përfshirë ngrënien e tepërt, të qenit i sëmurë ose duke mos marrë ilaçe të mjaftueshme për uljen e glukozës. Kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak siç drejtohet nga mjeku juaj dhe shikoni për shenja dhe simptoma të sheqerit në gjak – urinim i shpeshtë, etje e shtuar, tharje të gojës, vizion të paqartë, lodhje dhe të përziera. Nëse keni hiperglicemi, do të duhet të rregulloni planin tuaj të vaktit, ilaçet ose të dyja.
 • Ketone të rritura në urinën tuaj (ketoacidoza diabetike). Nëse qelizat tuaja janë të uritura për energji, trupi juaj mund të fillojë të zbërthejë yndyrën. Kjo prodhon acide toksike të njohura si ketone. Shikoni për humbjen e oreksit, dobësi, të vjella, ethe, dhimbje stomaku dhe një frymëmarrje të ëmbël, me fruta. Ju mund të kontrolloni urinën tuaj për ketone të tepërta me një komplet provë të ketoneve pa recetë. Nëse keni ketone të tepërta në urinën tuaj, këshillohuni menjëherë me mjekun ose kërkoni kujdes urgjent. Kjo gjendje është më e zakonshme tek njerëzit me sheqer diabetik.

Probleme të tjera se si kurohet diabeti

 • Sindromi hiperglikemik hiperosmolare jokototik. Shenjat dhe simptomat e kësaj gjendje të rrezikshme për jetën përfshijnë leximin e sheqerit në gjak mbi 600 mg / dL (33.3 mmol / L), tharje të gojës, etje ekstreme, ethe, përgjumje, konfuzion, humbje të shikimit dhe halucinacione. Sindroma hiperosmolare shkaktohet nga sheqeri në gjak i lartë që e bën gjakun të trashë dhe të shurupuar. Është parë tek njerëzit me diabet të tipit 2 dhe shpesh paraprihet nga një sëmundje. Telefononi mjekun tuaj ose kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni shenja ose simptoma të kësaj gjendjeje.
 • Sheqeri i ulët në gjak (hipoglikemia). Nëse niveli i sheqerit në gjak bie nën intervalin tuaj të synuar, ajo njihet si sheqer i ulët në gjak (hipoglikemi). Nëse jeni duke marrë ilaçe që ulin sheqerin në gjak, përfshirë insulinën, niveli i sheqerit në gjak mund të bjerë për shumë arsye, duke përfshirë anashkalimin e një vakti dhe marrjen e më shumë aktivitetit fizik se normal. Sheqeri i ulët në gjak gjithashtu ndodh nëse merrni shumë insulinë ose një tepricë të një ilaçi për uljen e glukozës që nxit sekretimin e insulinës nga pankreasi juaj

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake

Diabeti është një sëmundje e rëndë. Ndjekja e planit tuaj të trajtimit të diabetit merr angazhim gjatë gjithë ditës. Menaxhimi i kujdesshëm i diabetit mund të zvogëlojë rrezikun tuaj të komplikimeve serioze – madje edhe të rrezikshme për jetën .

 • Bëni një angazhim për menaxhimin e diabetit tuaj. Mësoni gjithçka mundeni për diabetin. Vendosni një marrëdhënie me një edukator të diabetit dhe kërkoni ndihmë nga ekipi juaj i trajtimit të diabetit.
 • Zgjidhni ushqime të shëndetshme dhe mbani një peshë të shëndetshme. Nëse jeni mbipeshë, humbja e vetëm 5% të peshës trupore mund të sjellë ndryshim në kontrollin e sheqerit në gjak nëse keni prediabet ose diabet tip 2. Një dietë e shëndetshme është ajo me shumë fruta, perime, proteina të ligët, drithëra integrale dhe bishtajore, me një sasi të kufizuar yndyre të ngopur.
 • Bëni aktivitetin fizik pjesë të rutinës suaj ditore. Ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë në parandalimin e prediabetit dhe diabetit tip 2. Kjo mund të ndihmojë ata që tashmë kanë diabet për të mbajtur një kontroll më të mirë të sheqerit në gjak. Rekomandohet një minimum prej 30 minutash ushtrim i moderuar – siç është ecja e shpejtë – shumica e ditëve të javës. Synoni të paktën 150 minuta aktivitet të moderuar aerobik në javë.

Është gjithashtu një ide e mirë të kaloni më pak kohë ulur pa lëvizur. Mundohuni të ngriheni dhe të lëvizni për disa minuta të paktën çdo 30 minuta apo më shumë kur jeni zgjuar.

Stili i jetës dhe si të kurosh sheqer diabetik dhe diabeti tipi 2

Sheqer diabetik

Përveç kësaj, nëse keni sheqer diabetik ose diabet tipi 2:

 • Identifikoni veten. Vish një etiketë ose byzylyk që thotë se ke diabet. Mbani një komplet glukagon në afërsi të një emergjence të ulët sheqeri në gjak – dhe sigurohuni që miqtë dhe të dashurit tuaj të dinë se si ta përdorin atë.
 • Programoni një provim vjetor fizik dhe të rregullt të syve. Kontrollet tuaja të rregullta të diabetit nuk kanë për qëllim të zëvendësojnë provat vjetore të syve ose rutinë. Gjatë fizikut, mjeku juaj do të kërkojë ndonjë ndërlikim të lidhur me diabetin dhe do të kontrollojë për probleme të tjera mjekësore. Specialisti juaj i kujdesit për sytë do të kontrollojë për shenja të dëmtimit të retinës, kataraktit dhe glaukomës.
 • Mbajini të azhurnuara vaksinat tuaja. Sheqeri i lartë i gjakut mund të dobësojë sistemin tuaj imunitar. Bëni një goditje gripale çdo vit, dhe mjeku juaj gjithashtu mund të rekomandojë vaksinën e pneumonisë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) gjithashtu aktualisht rekomandojnë vaksinimin e hepatitit B nëse nuk keni qenë më parë të vaksinuar kundër hepatitit B dhe jeni një i rritur nga mosha 19 deri në 59 vjeç me sheqer diabetik ose diabet të tipit 2.
 • Kushtojini vëmendje këmbëve tuaja. Lani këmbët çdo ditë në ujë të vakët. Thani ato butësisht, veçanërisht midis gishtërinjve. Hidratoni me locion, por jo midis gishtërinjve. Kontrolloni këmbët tuaja çdo ditë për flluska, prerje, plagë, skuqje ose ënjtje. Konsultohuni me mjekun tuaj nëse keni një dhimbje të lënduar ose ndonjë problem tjetër në këmbë që nuk shërohet menjëherë më vete.

Lidhur me stilin e jetesës

 • Mbani presionin e gjakut dhe kolesterolin tuaj nën kontroll. Ngrënia e ushqimeve të shëndetshme dhe ushtrimet e rregullta mund të shkojnë shumë drejt kontrollit të presionit të lartë të gjakut dhe kolesterolit. Mund të jetë i nevojshëm edhe ilaçi për të treguar kurën e sheqer diabetik dhe se si kurohet diabeti tipi 2.
 • Kujdesuni për dhëmbët tuaj. Diabeti mund t’ju ​​lërë të prirur për infeksione më serioze të mishit të dhëmbëve. Lani dhe pastroni dhëmbët me pe të paktën dy herë në ditë. Dhe nëse keni sheqer diabetik ose diabet tipi 2, caktoni provime të rregullta dentare. Konsultohuni me dentistin tuaj menjëherë nëse mishrat e dhëmbëve ju rrjedhin gjak ose duken të kuqe ose të fryrë.
 • Nëse pini duhan ose përdorni lloje të tjera duhani, pyesni mjekun tuaj për t’ju ndihmuar të lini duhanin. Pirja e duhanit rrit rrezikun tuaj për komplikime të ndryshme të diabetit. Duhanpirësit që kanë sheqer diabetik kanë më shumë gjasa të vdesin nga sëmundje kardiovaskulare sesa ata që nuk pinë duhan që kanë diabet, sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit. Bisedoni me mjekun tuaj për mënyrat për të ndaluar pirjen e duhanit ose për të ndaluar përdorimin e llojeve të tjera të duhanit.
 • Nëse pini alkool, bëjeni me përgjegjësi. Alkooli mund të shkaktojë sheqer në gjak ose të lartë, të varur nga sa pini dhe nëse hani në të njëjtën kohë. Nëse vendosni të pini, bëjeni vetëm me moderim – një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat – dhe gjithmonë me ushqim.
 • Merrni stresin seriozisht. Hormonet që trupi juaj mund të prodhojë në përgjigje të stresit të zgjatur mund të parandalojnë insulinën të funksionojë siç duhet, gjë që do të rrisë sheqerin në gjak dhe do t’ju stresojë edhe më shumë. Mësoni teknikat e relaksimit. Dhe flini shumë.

Mjekësia alternative se si kurohet diabeti

Substanca të shumta janë treguar për të përmirësuar ndjeshmërinë e insulinës në disa studime, ndërsa studime të tjera nuk arrijnë të gjejnë ndonjë përfitim për kontrollin e sheqerit në gjak ose në uljen e niveleve të A1C. Për shkak të gjetjeve kontradiktore, nuk ka ndonjë terapi alternative që rekomandohet aktualisht për të ndihmuar të gjithë me menaxhimin e sheqerit në gjak.

Nëse vendosni të provoni ndonjë lloj terapie alternative, mos e ndaloni marrjen e ilaçeve që mjeku juaj ka përshkruar. Sigurohuni që të diskutoni përdorimin e ndonjë prej këtyre terapive me mjekun tuaj për t’u siguruar që ato nuk do të shkaktojnë reagime anësore ose të ndërveprojnë me terapinë tuaj aktuale.

Për më tepër, nuk ka trajtime – alternative ose konvencionale – që mund të shërojnë diabetin, prandaj është me rëndësi që njerëzit që marrin terapi me insulinë për diabetin të mos ndalojnë së përdoruri insulinë, përveç nëse udhëzohen ta bëjnë këtë nga mjekët e tyre.

Përballimi dhe mbështetja

Të jetosh me diabet mund të jetë e vështirë dhe zhgënjyese. Ndonjëherë, edhe kur keni bërë gjithçka siç duhet, nivelet e sheqerit në gjak mund të rriten. Si kurohet diabeti? Qëndroni në planin tuaj të menaxhimit të diabetit dhe me siguri do të shihni një ndryshim pozitiv në A1C kur të vizitoni mjekun tuaj.

Meqenëse menaxhimi i mirë i diabetit mund të jetë i gjatë dhe ndonjëherë i jashtëzakonshëm, disa njerëz mendojnë se ndihmon të flasësh me dikë. Mjeku juaj ndoshta mund të rekomandojë një profesionist të shëndetit mendor për ju për të folur, ose mund të dëshironi të provoni një grup mbështetës

Ndarja e zhgënjimeve dhe triumfeve tuaja me njerëzit që kuptojnë se çfarë po kaloni mund të jetë shumë e dobishme. Dhe mund të zbuloni se të tjerët kanë këshilla të shkëlqyera për të ndarë në lidhje me menaxhimin e diabetit.

Çfarë mund të bëni

 • Jini të vetëdijshëm për çdo kufizim para emërimit. Kur caktoni termin, pyesni nëse keni nevojë të bëni diçka paraprakisht. Kjo ka të ngjarë të përfshijë kufizimin e dietës tuaj, të tilla si për një test të sheqerit në gjak të agjërimit.
 • Shkruani çdo simptomë që po përjetoni, përfshirë edhe ato që mund të duken të palidhura, pasi ndihmojnë se si kurohet diabeti.
 • Shkruani informacionin kryesor personal, përfshirë streset kryesore ose ndryshimet e fundit të jetës. Nëse jeni duke monitoruar vlerat e glukozës në shtëpi, sillni një regjistër të rezultateve të glukozës, duke detajuar datat dhe orët e testimit.
 • Bëni një listë të çdo alergjie që keni dhe të gjitha ilaçet, vitaminat dhe shtesat që po merrni.
 • Regjistroni historinë e familjes suaj mjekësore. Në veçanti, vini re çdo të afërm që ka pasur sheqer diabetik, sulme në zemër ose goditje në tru
 • Merrni një anëtar të familjes ose një mik, nëse është e mundur. Dikush që ju shoqëron mund t’ju ndihmojë të mbani mend informacionin që ju nevojitet.
 • Shkruani pyetje për të pyetur mjekun tuaj. Pyesni për aspektet e menaxhimit të diabetit tuaj për të cilët nuk jeni të qartë.
 • Jini të vetëdijshëm nëse keni nevojë për rimbushje me recetë. Mjeku juaj mund të rinovojë recetat tuaja ndërsa jeni atje.

Përgatitja e një liste pyetjesh mund t’ju ndihmojë të shfrytëzoni sa më shumë kohën me mjekun tuaj.

Disa pyetje si kurohet diabeti përfshijnë:

 • A janë të lidhura simptomat me diabetin apo diçka tjetër?
 • A kam nevojë për ndonjë provë?
 • Çfarë tjetër mund të bëj për të mbrojtur shëndetin tim?
 • Cilat janë opsionet e tjera për të menaxhuar diabetin tim?
 • Unë kam kushte të tjera shëndetësore. Si mund t’i menaxhoj më së miri këto kushte së bashku?
 • A ka kufizime që duhet të ndjek?
 • A duhet të shoh një specialist tjetër, siç është një dietolog apo edukator i diabetit?
 • A ka ndonjë alternativë gjenerike ndaj ilaçit që po përshkruani?
 • A ka broshura ose material tjetër të shtypur që mund të marr me vete? Cilat faqe interneti rekomandoni?

Çfarë të presësh nga mjeku juaj

Mjeku juaj ka të ngjarë të ju bëjë një numër pyetjesh, për të zbuluar si kurohet diabeti juaj, të tilla si:

 • A mund t’i përshkruani simptomat tuaja?
 • A keni simptoma gjatë gjithë kohës, apo vijnë e ikin?
 • Sa të rënda janë simptomat tuaja?
 • A keni një histori familjare të preeklampsisë ose diabetit?
 • Më tregoni për dietën tuaj.
 • A ushtroni? Çfarë lloji dhe sa?