Si shërohet gastriti kronik

Si shërohet gastriti kronik

Si shërohet gastriti kronik dhe sëmundjet e stomakut varet nga shkaku specifik. Gastriti akut i shkaktuar nga barna anti-inflamatore ose alkooli mund të lehtësohet duke ndaluar përdorimin e atyre substancave.

Medikamentet e përdorura për të trajtuar sëmundjet e stomakut përfshijnë:

 • Medikamente antibiotike për të vrarë helikobakter pilori. Për helikobakter pilori në aparatin tuaj të tretjes, mjeku juaj mund të rekomandojë një kombinim të antibiotikëve, për të vrarë bakterin. Sigurohuni që të merrni recetën e plotë të antibiotikëve, zakonisht për 7-14 ditë.
 • Medikamente që bllokojnë prodhimin e acidit dhe nxisin shërimin. Frenuesit e pompës proton ulin acidin duke bllokuar veprimin e pjesëve të qelizave që prodhojnë acid. Këto barna përfshijnë ilaçe me recetë dhe pa recetë.

Përdorimi afatgjatë i tyre, veçanërisht në doza të larta, mund të rrisë rrezikun e frakturave të kofshës, doreve dhe shtyllës kurrizore. Pyesni mjekun tuaj nëse një shtesë e kalciumit mund të ndikojë se si shërohet gastriti kronik.

 • Medikamente për të zvogëluar prodhimin e acidit. Bllokuesit e acidit zvogëlojnë sasinë e acidit të lëshuar në aparatin tuaj tretës, i cili lehtëson dhimbjen nga sëmundjet e stomakut dhe inkurajon shërimin. Në dispozicion me recetë ose pa recetë, bllokuesit e acidit përfshijnë famotidinë etj.
 • Antacidet që neutralizojnë acidin e stomakut. Mjeku juaj mund të përfshijë një antacid në regjimin tuaj të ilaçeve. Antacidet neutralizojnë acidin ekzistues të stomakut dhe mund të sigurojnë lehtësim të shpejtë të dhimbjes. Efektet anësore mund të përfshijnë kapsllëk ose diarre, në varësi të përbërësve kryesorë.

Mënyrat e jetesës dhe ilaçet shtëpiake se si shërohet gastriti kronik

Mund të zbuloni si shërohet gastriti kronik nga shenjat dhe simptomat nëse:

 • Hani vakte më të vogla, më të shpeshta. Nëse përjetoni mos-tretje të shpeshtë, hani vakte më të vogla më shpesh për të ndihmuar në lehtësimin e efekteve të acidit në stomak.
 • Eliminoni ushqimet irrituese. Shmangni ushqimet që irritojnë stomakun tuaj, veçanërisht ato që janë pikante, acide, të skuqura ose të yndyrshme.
 • Shmangni alkoolin. Alkooli mund të irritojë mukozën e stomakut tuaj.
 • Konsideroni ndërrimin e lehtësuesve të dhimbjeve. Nëse përdorni lehtësues të dhimbjeve që rrisin rrezikun e gastritit, pyesni mjekun tuaj se cila mund të jetë një mundësi si shërohet gastriti kronik. Ky ilaç ka më pak të ngjarë të përkeqësojë problemin tuaj të stomakut.

Përgatitja për takimin tuaj

Për të ditur si shërohet gastriti kronik filloni duke bërë një takim me mjekun tuaj të familjes ose një mjek të përgjithshëm. Nëse mjeku juaj dyshon në sëmundjet e stomakut, mund të referoheni tek një specialist i çrregullimeve të tretjes.

Çfarë mund të bëni

Sëmundjet e stomakut
 • Jini të vetëdijshëm për kufizimet para emërimit. Kur caktoni termin, pyesni nëse ka ndonjë gjë që duhet të bëni paraprakisht, siç është kufizimi i dietës tuaj.
 • Shkruani simptomat që po përjetoni, përfshirë edhe ato që mund të duken të palidhura me arsyen se si shërohet gastriti kronik.
 • Shkruani informacione kryesore personale, përfshirë streset kryesore ose ndryshimet e fundit të jetës.
 • Bëni një listë të të gjitha ilaçeve, vitaminave ose suplementeve që po merrni.
 • Merrni parasysh të merrni dikë me vete. Dikush që ju shoqëron mund të kujtojë diçka që keni humbur ose harruar.
 • Shkruani pyetje për të pyetur mjekun tuaj.

Bëj pyetje si shërohet gastriti kronik

Përgatitja e një liste pyetjesh do t’ju ndihmojë të shfrytëzoni në maksimum kohën tuaj me mjekun tuaj. Si shërohet gastriti kronik dhe disa pyetje themelore për t’i bërë mjekut tuaj përfshijnë:

 • Çfarë ka të ngjarë të shkaktojë simptomat ose gjendjen time?
 • A mundet ndonjë nga ilaçet e mia të shkaktojë gjendjen time?
 • Cilat janë shkaqet e tjera të mundshme për simptomat ose gjendjen time?
 • Cilat teste më duhen?
 • A është gjendja ime e mundshme e përkohshme apo kronike?
 • Cila është rruga më e mirë e veprimit?
 • Cilat janë alternativat ndaj qasjes kryesore që po sugjeroni?
 • Unë kam kushte të tjera shëndetësore. Si mund t’i menaxhoj më së miri së bashku?
 • A ka kufizime që duhet të ndjek?
 • A duhet të shoh një specialist?
 • A ka ndonjë alternativë gjenerike ndaj ilaçit që po përshkruani?
 • A ka broshura ose material tjetër të shtypur që mund të marr? Cilat faqe internet rekomandoni?
 • Çfarë do të përcaktojë nëse duhet të caktoj një vizitë vijuese?

Çfarë të presësh nga mjeku juaj

Mjeku juaj ka të ngjarë të ju bëjë një numër pyetjesh për të arritur si shërohet gastriti kronik në trupin tuaj, duke përfshirë:

 • Cilat janë simptomat tuaja?
 • Sa të rënda janë simptomat tuaja? A do ta përshkruani dhimbjen e stomakut tuaj si butësisht të pakëndshme ose djegëse?
 • Simptomat tuaja kanë qenë të vazhdueshme apo të rastit?
 • A duket se ndonjë gjë, siç është ngrënia e disa ushqimeve, përkeqëson simptomat tuaja?
 • A duket se ndonjë gjë, si p.sh. ngrënia e disa ushqimeve ose marrja e antacideve, i përmirëson simptomat tuaja?
 • A keni ndonjë të përzier ose të vjella?
 • Kohët e fundit keni humbur peshë?
 • Sa shpesh dhe sa alkol pini?
 • Si do ta vlerësonit nivelin e stresit?
 • A keni vërejtur feçe të zeza ose gjak në jashtëqitjen tuaj?
 • A keni pasur ndonjëherë ulçerë?

Çfarë mund të bësh ndërkohë

Para takimit tuaj, shmangni pirjen e alkoolit dhe ngrënien e ushqimeve që duket se irritojnë stomakun tuaj, të tilla si ato që janë pikante, acide, të skuqura ose të yndyrshme. Por bisedoni me mjekun tuaj para se të ndërpritni ndonjë ilaç me recetë që po merrni.