Dhimbja e veshkave

Si ndihet dhimbja e veshkave?

Dhimbja e veshkave shkaktohet nga veshkat tuaja qe janë organe me madhësi sa nje grusht të formuara si fasule që ndodhen në pjesën e pasme të mesit të legenit  tuaj. Ato janë nën pjesën e poshtme të brinjës tuaj në anët e djathtë dhe të majtë të shtyllës kurrizore.

Puna e tyre kryesore është të filtrojnë mbeturinat nga gjaku juaj. Gjithashtu të prodhojnë urinë për të hequr ato mbeturina së bashku me lëngun shtesë nga trupi juaj.

Kur veshka juaj dhemb, zakonisht do të thotë se ka diçka që nuk shkon me të. Është e rëndësishme të përcaktoni nëse dhimbja eshte e veshkave ose nga diku tjetër. E gjitha kjo në mënyrë që të merrni trajtimin e duhur.

Për shkak se ka muskuj, kocka dhe organe të tjera rreth veshkës tuaj, ndonjëherë është e vështirë te percaktosh dhimbjen. Sidoqoftë, lloji, vendndodhja e dhimbjes dhe simptomat e tjera që keni mund të ndihmojnë në tregimin e veshkës tuaj si burim të dhimbjes tuaj.

Simptomat nga dhimbja e veshkave

Urinimi i shpeshte eshte nje nga simptomat e dhimbjes se veshkave.

Dhimbja e veshkave është zakonisht një dhimbje e vazhdueshme thellë në krahun tuaj të djathtë ose të majtë, ose të dy krahët. Kjo dhimbje shpesh përkeqësohet kur dikush godet butësisht zonën.

Vetëm një veshkë zakonisht preket në shumicën e rasteve, kështu që ju zakonisht ndjeni dhimbje vetëm në njërën anë të shpinës. Nëse të dy veshkat preken, dhimbja do të jetë në të dy anët.

Simptomat që mund të shoqërohen nga dhimbja e veshkave përfshijnë:

Nga se shkaktohet dhimbja e veshkave?

Fryrje e veshkave

Dhimbja e veshkave është një shenjë se diçka nuk shkon me njërën ose të dy veshkat tuaja. Veshka juaj mund të dëmtohet për këto arsye:

  • ekziston një infeksion, i cili quhet pyelonephritis.
  • ka gjakderdhje në veshka.
  • ekziston një mpiksje gjaku në venë e lidhur me veshkën tuaj, e cila quhet trombozë e venave renale.
  • është fryrë sepse urina juaj po mbështetet dhe mbushet me ujë, e cila quhet hidronefrozë.
  • ka një masë në të, por kjo zakonisht bëhet e dhimbshme vetëm kur bëhet shumë e madhe.
  • ekziston një kist në veshkën tuaj që po bëhet më i madh ose është këputur.
  • ju keni sëmundje polikistike të veshkave, e cila është një gjendje e trashëguar në të cilën shumë kiste rriten në veshkat tuaja dhe mund t’i dëmtojnë ato.
  • ka një gur në veshkën tuaj, por kjo zakonisht nuk dhemb derisa të kalojë në tubin që lidh veshkën dhe fshikëzën tuaj. Kur dhemb, shkakton dhimbje të forta dhe të mprehta.

Kur të shihni mjekun tuaj

Dhimbja e veshkave ne cdo stad ka nevoje t'i drejtoheni nje mjeku.

Dhimbja e veshkave është pothuajse gjithmonë një shenjë se diçka nuk është në rregull me veshkën tuaj. Ju duhet të shihni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur për të përcaktuar se çfarë po shkakton dhimbjen tuaj.

Nëse gjendja që ka shkaktuar dhimbje në veshka nuk trajtohet menjëherë dhe siç duhet, veshkat tuaja mund të ndalojnë së punuari, e cila quhet dështim i veshkave.

Është veçanërisht e rëndësishme të shihni mjekun tuaj menjëherë nëse dhimbja juaj është e fortë dhe fillon papritmas sepse kjo shpesh shkaktohet nga një problem serioz – siç është tromboza e venave renale ose gjakderdhja në veshkat tuaja – që ka nevojë për trajtim urgjent.