Sindroma e foshnjes blu
Sindroma e foshnjes blu

Sindroma e foshnjes blu, e njohur edhe si methemoglobinemia e foshnjave, është një gjendje ku lëkura e foshnjës bëhet blu. Kjo ndodh për shkak të një sasie të zvogëluar të hemoglobinës në gjakun e foshnjës.

Hemoglobina është një proteinë e gjakut që është përgjegjëse për bartjen e oksigjenit në trup dhe dërgimin e tij në qeliza dhe inde të ndryshme.

Kur gjaku nuk është në gjendje të mbajë oksigjen në të gjithë trupin, fëmija bëhet blu (cianotik).

Sindroma e foshnjes blu është e rrallë në vendet e industrializuara, por ndodh herë pas here në zonat rurale. Foshnjat e lindura në vendet në zhvillim me furnizim të dobët me ujë vazhdojnë të jenë në rrezik për këtë gjendje.

Shkaqet

Sindroma e foshnjes blu nuk është e zakonshme në vendet e industrializuara.

Shkaku më i zakonshëm i sindromës së foshnjës blu është uji i kontaminuar me nitrate.

Pasi një fëmijë pi një formulë të bërë me ujë të pasur me nitrate, trupi i konverton nitratet në nitrite. Këto nitrite lidhen me hemoglobinën në trup, duke formuar methemoglobinën, e cila nuk është në gjendje të mbajë oksigjen.

Nitratet janë më të zakonshmet në ujin e pijshëm në komunitetet bujqësore që përdorin ujë të puseve. Kjo ndotje është për shkak të përdorimit të plehrave dhe plehut organik.

Foshnjat më të vogla se 3 muaj janë në rrezik më të lartë për sindromën e foshnjës blu, por mund të ndodhë edhe në popullata të tjera.

Njerëzit në rrezik për methemoglobinemi përfshijnë të rriturit me:

 • një predispozitë gjenetike
 • ulcerat ose gastritet
 • dështimi i veshkave që kërkon dializë

Kushtet e tjera që mund të bëjnë që foshnja të duket blu përfshijnë:

Tetralogjia e Fallot (TOF) : TOF është një gjendje serioze e lindur e zemrës që shkakton katër anomali strukturore në zemër që çojnë në mungesë të oksigjenit në gjak. Kjo gjendje mund të bëjë që foshnja të duket blu, megjithëse zakonisht ndodh në lindje.

Anomali të tjera të lindura të zemrës : Çdo anomali e lindur e zemrës që ndikon në sasinë e oksigjenit në gjakun e foshnjës mund të bëjë që lëkura e tyre të kthehet në blu.

Methemoglobinemia : Kjo është për shkak të ekspozimit ndaj oksidit nitrik të thithur, ose anestetikëve të caktuar dhe antibiotikëve .

Simptomat

Simptoma më e zakonshme e sindromës së foshnjës blu është një njollë blu e lëkurës rreth gojës, duarve dhe këmbëve. Kjo njihet edhe si cianozë dhe është një shenjë se fëmija ose personi nuk merr oksigjen të mjaftueshëm.

Simptoma të tjera të mundshme nga sindroma e foshnjes blu përfshijnë:

 • vështirësi në frymëmarrje
 • të vjella
 • diarre
 • letargji
 • rritja e pështymës
 • humbja e vetëdijes
 • konfiskimet

Në raste të rënda, sindroma e foshnjes blu mund të shkaktojë edhe vdekje.

Sindroma e foshnjes blu dhe diagnoza

Një mjek mund të kërkojë një test gjaku për të diagnostikuar sindromën e foshnjës blu.

Një mjek mund të dyshojë se një foshnjë ka sindromën e foshnjës blu gjatë një kontrolli të rregullt. Prindërit ose kujdestarët që vërejnë një njollë të kaltër duhet të caktojnë një takim me një mjek.

Mjeku do të fillojë diagnozën duke marrë një histori të plotë mjekësore duke pyetur për simptomat, modelet e të ushqyerit dhe kushtet në shtëpi. Ata më pas do të kryejnë një provim fizik, duke parë zbehjen e zonave dhe duke dëgjuar zemrën dhe mushkëritë.

Testet diagnostikuese shtesë mund të përfshijnë:

 • analizat e gjakut
 • rrezet X të gjoksit për të parë mushkëritë dhe zemrën
 • ekokardiogram për të parë zemrën dhe sa mirë funksionon
 • ngopja e oksigjenit për të përcaktuar se sa oksigjen ka në gjak
 • kateterizimi kardiak për të parë drejtpërdrejt enët e gjakut dhe strukturat brenda zemrës

Përveç testimit të foshnjës, është e mundur që të testohet uji i rubinetit për të matur nivelet e nitrateve.

Si trajtohet sindroma e foshnjes blu

Trajtimi do të ndryshojë në varësi të asaj nga po shkaktohet  methemoglobinemia . Nëse sëmundjet e lindura të zemrës po shkaktojnë njollë, mund të kërkohet kirurgji për të korrigjuar anomalitë.

Kirurgu zakonisht ben operacionin para se fëmija të mbush 1 vjeç, në mënyrë ideale në moshën rreth 6 muajsh, apo edhe pak më herët. Kirurgjia e suksesshme do të thotë që foshnja do të fillojë të marrë më shumë oksigjen dhe nuk do të duket më blu.

Nëse nivelet e larta të nitrateve në ujë po shkaktojnë sindromën e foshnjës blu, mjeku ka të ngjarë të ketë nevojë të konsultohet me qendrën lokale të kontrollit të helmeve ose toksikologun për të ndihmuar në gjetjen e mënyrës më të mirë për të trajtuar gjendjen.

Shmangia e burimit të ndotjes me nitrate, të tilla si uji ose uji i rubinetit, është thelbësore për të gjithë fëmijët me këtë gjendje.

Si perfundim

Sindroma e foshnjes blu është një gjendje e rrallë që ndodh kur foshnjat pinë formulë që është bërë me ujë të kontaminuar nga nivele të larta të nitrateve.

Për këtë arsye, është thelbësore të shmangni dhënien e ujit nga rubineti derisa të mbushin të paktën 1 vjeç. Mjekimi dhe monitorimi i foshnjës zakonisht mund të parandalojë çdo ndërlikim. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, sindroma e foshnjes blu mund të jetë kërcënuese për jetën.

Shumica e fëmijëve me sindromën e foshnjës blu vazhdojnë të jetojnë një jetë normale dhe të shëndetshme pa komplikime të qëndrueshme shëndetësore.