Sindroma e foshnjes se tronditur
Sindroma e foshnjes se tronditur

Çfarë është Sindroma e Foshnjes se tronditur?

Sindroma e foshnjes se tronditur është një dëmtim serioz i trurit i shkaktuar nga tundja me forcë dhe me dhunë e një fëmije. Emra të tjerë për këtë gjendje përfshijnë traumat abuzive të kokës, sindromën e goditjes së tronditjes dhe sindromën e tronditjes së kamxhikut. Sindroma e foshnjes se tronditur është një formë e abuzimit të fëmijëve. Ajo shkakton dëmtime të rënda të trurit. Mund të rezultojë nga vetëm tre sekonda dridhje.

Pse ndodh sindroma e foshnjes se tronditur

Foshnjat kanë tru të butë dhe muskuj të dobët të qafës. Ata gjithashtu kanë enë gjaku delikate. Dridhja e një foshnje mund të bëjë që truri i tyre të godasë në mënyrë të përsëritur pjesën e brendshme të kafkës. Ky ndikim mund të shkaktojë mavijosje në tru, gjakderdhje në tru dhe ënjtje të tij. Lëndime të tjera mund të përfshijnë kocka të thyera, si dhe dëmtim të syve, shpinës dhe qafës së foshnjës.

Sindroma e foshnjes se tronditur është më e zakonshme tek fëmijët nën moshën 2 vjeç, por mund të prekë fëmijët deri në moshën 5. Shumica e rasteve te sindromes se foshnjes se tronditur ndodhin tek foshnjat që janë 6 deri në 8 javë, koha kur ata qajnë më shumë.

Ndërveprimi i gjallë me një foshnjë, siç është kërcimi i foshnjës në prehër ose hedhja e tij në ajër, nuk do të shkaktojë dëmtime si sindromae foshnjes se tronditur. Në vend të kësaj, këto lëndime shpesh ndodhin kur dikush tund fëmijën nga zhgënjimi ose zemërimi.

Asnjëherë nuk duhet ta tundni një fëmijë në asnjë rrethanë. Shtrëngimi i një fëmije është një formë abuzimi serioze dhe e qëllimshme. 

Cilat janë simptomat e sindromes se foshnjes se tronditur?

Sindroma e foshnjes se tronditur përfshin simptomat e mëposhtme:

 • vështirësi për të qëndruar zgjuar
 • dridhjet e trupit
 • probleme me frymëmarrjen
 • ngrënie e dobët
 • të vjella
 • lëkurë e zbardhur
 • konfiskimet
 • koma
 • paralizë

Ky lloj dëmtimi është kërcënues për jetën dhe mund të rezultojë në dëmtim të përhershëm të trurit.

Nga se shkaktohet sindroma  e foshnjes se  tronditur?

Sindroma e foshnjes se tronditur ndodh kur dikush tund dhunshëm një foshnjë. Njerëzit mund të trondisin një foshnjë nga zhgënjimi ose zemërimi, shpesh sepse fëmija nuk pushon së qari. Edhe pse dridhja përfundimisht e bën foshnjën të mos qajë, kjo ndodh zakonisht sepse lëkundja ka dëmtuar trurin e tyre.

Foshnjat kanë muskuj të dobët të qafës dhe shpesh kanë vështirësi të mbajnë kokën. Kur një foshnjë dridhet me forcë, koka e tij lëviz në mënyrë të pakontrollueshme. Lëvizja e dhunshme e hedh trurin e foshnjës në pjesën e brendshme të kafkës, duke shkaktuar mavijosje, ënjtje dhe gjakderdhje.

Si diagnostikohet Sindroma e foshnjes se tronditur?

Për të bërë një diagnozë, mjeku do të kërkojë tre kushtet që shpesh tregojnë sindromen e foshnjes se tronditur. Këto janë:

 • ënjtje e trurit
 • hemorragji subdurale, ose gjakderdhje në tru
 • hemorragji retinale, ose gjakderdhje në një pjesë të syrit të quajtur retinë

Mjeku do të urdhërojë një sërë testesh për të kontrolluar shenjat e dëmtimit të trurit dhe për të ndihmuar në konfirmimin e diagnozës. Këto teste mund të përfshijnë:

 • Skanimi MRI, i cili përdor magnet të fuqishëm dhe valë radio për të prodhuar imazhe të hollësishme të trurit
 • CT skanimi , i cili krijon imazhe të qarta, tërthore të trurit
 • X-ray skeletore , e cila zbulon thyerje të shtyllës kurrizore, brinjës dhe kafkës
 • ekzaminimi oftalmik , i cili kontrollon për dëmtimet e syve dhe gjakderdhjen në sy

Para se të konfirmoni sindromen e foshnjes se tronditur, mjeku do të urdhërojë një test gjaku për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme. Disa simptoma të sindromes se foshnjes se tronditur janë të ngjashme me ato të gjendjeve të tjera. Këto përfshijnë çrregullime të gjakderdhjes dhe çrregullime të caktuara gjenetike, të tilla si osteogenesis imperfecta . Testi i gjakut do të përcaktojë nëse një gjendje tjetër po shkakton ose jo simptoma të fëmijës suaj.

Si trajtohet

Vendoseni me kujdes fëmijën në shpinë. Nëse dyshoni për një dëmtim të shtyllës kurrizore, është mirë që dy persona ta lëvizin butësisht foshnjën në mënyrë që koka dhe qafa të mos përdredhen.

Vendosni pozicionin tuaj. Nëse foshnja juaj është nën moshën 1 vjeç, vendosni dy gishta në mes të kockës së gjirit. Nëse fëmija juaj është mbi 1 vjeç, vendoseni njërën dorë në mes të kockës së gjirit. Vendoseni dorën tjetër në ballin e foshnjës për ta mbajtur kokën të kthyer mbrapa. Për një dëmtim të dyshuar të shtyllës kurrizore, tërhiqeni nofullën përpara në vend që të anoni kokën dhe mos lejoni që goja të mbyllet.

Kryeni kompresime në gjoks. Shtypni poshtë mbi gjoksin dhe shtyjeni rreth gjysmën e gjoksit. Jepni 30 ngjeshje gjoksi pa u ndalur duke numëruar me zë të lartë. Kompresimet duhet të jenë të forta dhe të shpejta.

Jepni frymë shpëtimi. Kontrolloni frymëmarrjen pas ngjeshjeve. Nëse nuk ka shenja të frymëmarrjes, mbuloni fort gojën dhe hundën e foshnjës me gojën tuaj. 

Vazhdoni CPR. Vazhdoni ciklin prej 30 ngjeshjeve dhe dy frymëmarrjeve shpëtuese derisa të arrijë ndihma. Sigurohuni që të kontrolloni frymëmarrjen.Keto do te ndihmojne ne trajtimin per sindromen e foshnjes se tronditur.

Çfarë të presim?

Në disa raste, foshnja mund të vjellë pasi tronditet. Për të parandaluar mbytjen, rrotulloni butësisht fëmijën në anën e tij. Sigurohuni që të rrotulloni të gjithë trupin e tyre në të njëjtën kohë. Nëse ka një dëmtim të palcës kurrizore, kjo metodë e rrotullimit zvogëlon rrezikun e dëmtimit të mëtejshëm të shtyllës kurrizore.Është  e rëndësishme që ju të mos e merrni foshnjën ose t’i jepni fëmijës ushqim ose ujë.

Nuk ka ilaçe për të trajtuar sindromen e foshnjes se tronditur. Në raste të rënda, mund të kërkohet kirurgji për të trajtuar gjakderdhjen në tru. 

Perspektiva për fëmijët që vuajnë nga kjo sindromë

Dëmtimi i pakthyeshëm i trurit mund të ndodhë në pak sekonda. Shumë foshnja përjetojnë komplikime, duke përfshirë:

 • humbje e përhershme e shikimit (e pjesshme ose e përgjithshme)
 • humbja e dëgjimit
 • çrregullime të konfiskimit
 • vonesat e zhvillimit
 • aftësitë e kufizuara intelektuale
 • paralizë cerebrale , një çrregullim që prek koordinimin e muskujve dhe të folurit

Si mund të parandalohet ?

Sindroma e foshnjes se tronditur është e parandalueshme. Ju mund të shmangni dëmtimin e foshnjës tuaj duke mos e tundur atë në asnjë rrethanë

Është e rëndësishme të gjeni mënyra për të lehtësuar stresin tuaj kur fëmija juaj qan për periudha të zgjatura kohore. Thirrja e një anëtari të familjes ose një shoku për mbështetje mund të ndihmojë kur e ndjeni veten duke humbur kontrollin. Ekzistojnë gjithashtu disa programe të bazuara në spitale që mund t’ju mësojnë se si të përgjigjeni kur foshnjat qajnë dhe si të menaxhoni stresin e prindërimit.