spf

Përmbledhje

Spf, nëse kaloni ndonjë kohë jashtë, ka shumë të ngjarë që te sjelle një ose dy paralajmërime per rëndësine e saj.

Ndërsa të kesh krem mbrojtës është më mirë sesa të mos veshësh asnjë, nëse ke një zgjedhje, është më mirë të zgjedhësh një krem dielli me mbrojtje ultraviolet me spektër të gjerë të paktën SPF 30. Këto rekomandime vlejnë për njerëzit e të gjitha ngjyrave të lëkurës. Idealisht, ju gjithashtu duhet të vendosni krem mbrojtës ndaj lëkurës tuaj 30 minuta para se të dilni në diell.

A ka rëndësi SPF?

SPF është shkurtimi i faktorit mbrojtës nga dielli. Në kremrat kundër diellit, SPF ndihmon për të bllokuar lëkurën tuaj nga rrezatimi i diellit.

Dielli lëshon dy lloje rrezatimesh: rrezet UVA dhe UVB. Rrezet UVA kontribuojnë në shenjat e plakjes në lëkurë, si rrudhat dhe rënia. Rrezet UVB janë më kancerogjene dhe shpesh janë përgjegjëse për djegiet nga dielli. Rrezet UVA gjithashtu i bëjnë rrezet UVB më reaktive, kështu që të kombinuara, të dy mund të jenë vdekjeprurëse.

Ju jeni i ekspozuar ndaj rrezatimit të dëmshëm nga dielli praktikisht në çdo kohë që jeni jashtë ose pranë një dritare që ka diell. Ky rrezatim ka një efekt në lëkurën tuaj edhe nëse nuk jeni të prirur për djegie nga dielli.

SPF funksionon duke zgjatur mbrojtjen natyrore të lëkurës tuaj nga rrezet e diellit. Për shembull, një SPF prej 15 siguron rreth 15 herë më shumë mbrojtje sesa thjesht lëkura juaj normale pa krem ​​kundër diellit. Një SPF prej 50, pra, do të siguronte 50 herë më shumë mbrojtje sesa lëkura pa krem ​​mbrojtës. Zgjedhja e një kremi mbrojtës me spektër të gjerë do të thotë se është një lloj kremi kundër diellit që do të bllokojë rrezet UVA dhe UVB.

A kam nevojë akoma për një SPF të lartë nëse kam lëkurë të errët?

spf mbi lekuren me ngjyre

Shumë njerëz gabimisht besojnë se individët me lëkurë më të errët nuk kanë nevojë për krem dielli, por një studim zbuloi se nivelet e kancerit vdekjeprurës të lëkurës ishin më të larta në mesin e pjesëmarrësve me ngjyre.

Krem kundër diellit për bebe dhe fëmijë të vegjël

kremi mbrojtes tek femijet

Ju duhet të shmangni përdorimin e kremit kundër diellit tek foshnjat nën 6 muajsh. Kjo nuk do të thotë që ata nuk janë në rrezik dëmtimi nga dielli. Kremi kundër diellit mund të jetë potencialisht i dëmshëm tek foshnjat e reja sepse ato mund të jenë në rrezik më të madh të efekteve anësore nga kimikatet në kremrat diellorë. Është më mirë të mbani foshnjat nën 6 muaj nën hije dhe t’i vishni ato me veshje mbrojtëse për të parandaluar ekspozimin në diell.

Kur zgjidhni një krem kundër diellit për foshnjën tuaj, zgjidhni një nga të paktën SPF 30. Shumica e kremrave mbrojtës për fëmijë janë SPF 50. Ju nuk duhet të përdorni kremdielli për fëmijë, por shumë krem dielli për fëmijë përmbajnë përbërës të veçantë për të parandaluar delikaten e foshnjës. Lëkura nga shpërthimi ose irritimi nga kremi kundër diellit.

A ndikon SPF për sa kohë vendoset kremi mbrojtës i lëkurës tuaj?

Kremi kundër diellit zgjat mesatarisht dy orë. Kjo do të thotë që duhet të planifikoni të aplikoni përsëri çdo dy orë. Nëse djersitni shumë, vini re që lëkura juaj digjet ose kaloni kohë në ujë, do të dëshironi të aplikoni më shpesh.

Zgjedhja e një kremi kundër diellit

Për ekspozim të ulët në diell, mjafton një krem hidratues ose përbërës me bazë SPF 15. Sidoqoftë, për situata të tjera, do të doni të merrni parasysh aktivitetin tuaj në natyrë për të përcaktuar se çfarë lloj kremi kundër diellit duhet të përdorni. Ka shumë lloje të ndryshme të kremit kundër diellit që mund të zgjidhni.

Krem kundër diellit rezistent ndaj ujit

spf rezistent ndaj ujit

Kremi diellor rezistent ndaj ujit mund të ofrojë mbrojtje të mirë për aktivitetet e ujit, por mund të mos jetë e përshtatshme nëse jeni duke luajtur një sport që do të bëjë që SPF të pikojë në sytë tuaj. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se asnjë krem kundër diellit nuk është me të vërtetë i papërshkueshëm nga uji.

Spërkatni krem dielli

Ky lloj kremi kundër diellit është shumë i popullarizuar, veçanërisht midis prindërve të fëmijëve që tunden dhe vrapojnë. Sidoqoftë, kremi kundër diellit me spërkatje është bërë shqetësim për disa ekspertë të cilët rekomandojnë që prindërit të zgjedhin fillimisht një krem mbrojtës me bazë krem, në vend të llakut. Kremi kundër diellit mund të lëshojë kimikate të dëmshëm që fëmija juaj mund të marrë frymë.

Spektër i gjerë

Kremi kundër diellit me spektër të gjerë do të thotë që kremi eshte mbrojtës ndaj rrezeve UVA dhe UVB. Është një ide e shkëlqyeshme që gjithmonë të zgjidhni një krem mbrojtës me spektër të gjerë.

Krem natyral kundër diellit

krem natyral kunder diellit

Raportet e Konsumatorëve zbuluan se shumica e kremrave kundër diellit me bazë minerale nuk funksionojnë aq mirë. Kjo krahasuar me kremrat kundër diellit me kimikate për përbërësit aktivë. Kremrat diellorë të etiketuar si “natyralë” zakonisht janë të bazuara në minerale. Kremi kundër diellit me bazë vaj ulliri ose vaj kokosi do të ndihmonte në mbrojtje më të madhe. Si vaji i ullirit dhe vaji i kokosit kanë mbrojtje natyrore SPF rreth 8. Kështu që kremrat kundër diellit që i përdorin ato si bazë kanë një bazë të mirë natyrore SPF.

SPF e ulët apo SPF e lartë

spf e larte apo spf e ulet

Raportet e Konsumatorëve gjithashtu zbuluan se shumë kremëra kundër diellit nuk funksionojnë aq mirë sa reklamohen. Prandaj bëni kujdes kur zgjidhni një SPF shumë të ulët. Nuk ka mbrojtje me te larte se SPF 50. Mundësia që një shishe që thotë SPF 50 është në të vërtetë më pak. Kur keni dyshime, shkoni me SPF 50.

A mund të nxiheni ndërsa keni krem mbrojtës?

te nxihesh ndersa ke krem mbrojtes

Ende mund të nxiheni ndërsa keni krem mbrojtës. Kremi kundër diellit duhet të aplikohet vazhdimisht. Kjo pasi mund të fshihet, djersitet ose lahet nëse po kaloni shumë kohë në pishinë ose ujë.

Si perfundim

Përdorimi i kremit kundër diellit është një mënyrë e rëndësishme për të zvogëluar efektet anësore negative nga rrezatimi i dëmshëm UVA dhe UVB nga dielli. Të rriturit e të gjitha moshave dhe ngjyrës së lëkurës duhet të përdorin të paktën një SPF prej 30 gjatë të gjitha aktiviteteve në natyrë. Fëmijët mbi 6 muajsh duhet të mbajnë një krem kundër diellit me bazë kremi të paktën SPF 30. Për më tepër, nuk duhet të mbështeteni vetëm në kremin e diellit si një mënyrë për të shmangur rrezatimin e diellit. Veshja mbrojtëse dhe hija gjithashtu mund të ndihmojnë në mbrojtjen tuaj nga dielli.