Steriliteti tek meshkujt
Steriliteti tek meshkujt

Steriliteti prek afërsisht 15 përqind të çifteve, sipas Departamentit Amerikan Te Shendetit. Janë afro 50 milionë çifte që luftojnë me kete koncept kur duan të krijojnë një familje.

Historikisht, infertiliteti është menduar si një çështje kryesisht femërore jashtë qarqeve mjekësore. Kjo mund të jetë për shkak se gratë kanë më shumë gjasa të diskutojnë luftimet e tyre të fertilitetit, ose më të gatshme të gërmojnë më thellë në shkaqet e këtyre luftimeve.

Por çështjet e fertilitetit të faktorit mashkullor kontribuojnë në rreth një të tretën e të gjitha rasteve të infertilitetit dhe potencialisht më shumë, me një të tretën e çështjeve të fertilitetit që janë faktorë femra dhe një e treta janë një kombinim i çështjeve midis partnerëve ose që rezultojnë nga shkaqe të panjohura.

Le të flasim për pjellorinë mashkullore

Specialistet thone se ceshtja e fertilitetit tek meshkujt eshte e zakonshme.Ata keshillojne meshkujt  të kontrollojnë spermën e tyre,  ne menyre qe te arrihet edhukimi per kontrolle te vazhdueshme te sterilitetit. Nje nga keto gjera mund te jete edhe ngrirja e spermes.

Sipas Rezolutes per Infertilitetin, vetëm 41 përqind e OB-GYN-ve  marrin në konsideratë një vlerësim urologjik të partnerit mashkull në paraqitjet e infertilitetit, dhe 24 përqind i referojnë në mënyrë rutinore meshkujt te një urolog para se të porosisin një mostër spermë.

Dr,Jame Knopman , endokrinolog riprodhues dhe drejtor i ruajtjes së fertilitetit për CCRM në Nju Jork, thote se ky është një gabim i zakonshëm që duhet të korrigjohet.

Knopman shpjegon se afërsisht 9 përqind e burrave luftojnë me infertilitetin në përgjithësi, dhe se analizimi i çështjeve të fertilitetit të faktorit mashkullor percakton edhe infertilitetin e nje cifti.

Steriliteti i meshkujve cilat jane shkaqet

Knopman shpjegon se kjo duhet të fillojë me analizimin e spermës.

“Ne shikojmë katër parametra: vëllimin e derdhjes, përqendrimin e spermës, lëvizshmërinë e spermës dhe formën e spermës,” ka thene ajo.

Kur njëri prej atyre parametrave është i fikur, arsyeja eshte e qarte arsyeja pse ndodh steriliteti. Herë të tjera, mund të jetë më e vështirë të përcaktohet një shkak.

“Jo të gjithë sasia/cilësia e dobët e spermës ka një arsye. Ashtu si infertiliteti femëror, arsyet gjenetike janë mjaft të zakonshme, veçanërisht anomalitë në kromozomin Y, “.

Steriliteti tek meshkujt dhe shkaqet

 • testikujt e pa zbritur
 • diabeti
 • infeksionet e mëparshme (klamidia, shytat, gonorrea)
 • venat e zgjeruara në testikuj (varikocelë)
 • medikamente
 • çekuilibrat hormonalë
 • bllokimet në kanalet (tubat) nëpër të cilët spermatozoidët notojnë
 • faktorët e jetesës

Megjithatë, shumica e burrave nuk e marrin parasysh mundësinë e këtyre çështjeve.

CCRM kohët e fundit kreu një sondazh  ku ne fokus ishte steriliteti. 1.000 burra mbi moshën 18 vjeç, deklaruan se nuk ishin shqetesuar ndonjehere mbi ceshtje qe kane te bejne me infertilitetin.Dhe ndërsa 42 përqind e të anketuarve midis moshës 25 dhe 54 vjeç thanë se kishin përjetuar probleme me konceptimin me partnerët e tyre. 77 përqind thanë se nuk kishin marrë ende një analizë të spermës.

Steriliteti dhe arsyet pse meshkujt nuk interesohen

Një në 10 njerëz ka nevojë për ndihmë për fertilitetin.Rreth 9 përqind e burrave dhe rreth 11 përqind e grave në moshë riprodhuese në Shtetet e Bashkuara kanë problem.

Me kalimin e moshes shtohet nevoja per ndihme.Pra, steriliteti mashkullor  është kaq i zakonshem, pse nuk po dëgjojmë më shumë për të?

 Shume prej tyre vijnë nga stereotipet gjinore. Media, dinamika familjare ose kulturore dhe presionet shoqërore janë disa nga arsyet e shumta pse njerëzit nuk flasin sa duhet për përpjekjet e pjellorisë mashkullore.

Sipas sondazhit të CCRM, vetëm 47 përqind e burrave janë të hapur për të folur për infertilitetin.

Burrat po flasin hapur gjithnjë e më shumë. Ka grupe mbështetëse steriliteti që shfaqen kudo, dhe burrat  po perfshihen. Steriliteti mashkullor eshte me i thjeshte per tu trajtuar se ai femeror. Kjo vjen si pasoje e numrit te larte te spermatozoideve. IVF mund të jetë e suksesshme me numra shumë të ulët. Duhet vetëm një spermë për të fekonduar një vezë. Spermatozoidi mund të injektohet në vezë.

Planifikimi për të ardhmen

Gjithçka ka të bëjë me të menduarit. Steriliteti duhet te mendohet me pare. Perqendrimi ne testimin dhe kontrollet paraprake jane thelbesore. Te jesh prind eshte teper e rendesishme dhe eshte udhetimi me i bukur i jetes. Prandaj planifikimi paraprak eshte gjeja me e mire qe mund te behet.

Ja cmund te bejne burrat per tu larguar nga steriliteti

 •  Pusho. Ngarkesa ul nivelin e prodhimit te testosteronit hde rrjedhimisht edhe te spermes
 • Lenia e duhanit apo alkoolit eshte hapi I radhes qe mund tju coje drejt permiresimit te gjasave per tub ere baba.
 • Ushqyerja e shendetshme,hiqni dore nga ushqimet e shpejta
 •  Merrni parasysh të bëni një zhytje më të thellë dhe të bëni një test të fragmentimit të ADN -së së spermës.
 • Konsideroni një ultratingull skrotum dhe vizitoni një urolog te specializuar në infertilitetin e faktorit mashkullor.
 • Kontrolloni hormonet tuaja.
 • Bëni teste gjenetike.
 • Shmangni plastikat dhe toksinat mjedisore.

Steriliteti mashkullor si te arrijme ne perfundim

Mënyra më efektive për të luftuar stigmën që rrethon infertilitetin mashkullor është thjesht të flasësh më shumë për të.Edhe pse çështjet e faktorit mashkullor kontribuojnë në përafërsisht të njëjtin numër rastesh si çështjet e faktorit femëror, çështjet e faktorit femëror marrin më shumë vëmendje.Steriliteti mashkullor eshte po aq I rendesishem sa ai i femrave.