Urinimi i shpeshte gjate shtatzenise
Urinimi i shpeshte gjate shtatzenise

Nga te vjellat e mëngjesit deri tek dhimbjet e shpinës, ka shumë simptoma të reja që vijnë me shtatzëninë. Një simptomë tjetër është urinimi i shpeshte. Shtatzënia rrit dëshirën tuaj për të urinuar. Kjo mund t’ju ​​mbajë zgjuar gjatë natës, veçanërisht gjatë tremujorit tuaj të tretë.

Shkaqet

Urinimi i shpeshte është një simptomë e hershme e shtatzënisë .Shkaktohet nga një rritje e hormoneve progesterone dhe gonadotropina korionike njerëzore. Kërkesat kanë tendencë të zvogëlohen në tremujorin e dytë. Mitra është gjithashtu më e lartë në tremujorin e dytë. Kjo rezulton në më pak presion mbi fshikëzën tuaj.

Përveç rritjes së hormoneve, nivelet e lëngjeve të trupit tuaj fillojnë të rriten gjatë shtatzënisë. Kjo do të thotë që veshkat duhet të punojnë shumë për të shpëlarë lëngun shtesë. Sasia e urines që lëshoni  rritet gjithashtu.

Në tremujorin e tretë, madhësia në rritje e foshnjës suaj nenkupton se ata po shtypin edhe më shumë  fshikëzën tuaj. Si rezultat, mund t’ju duhet të zgjoheni disa herë gjatë natës për të urinuar. Ju gjithashtu mund të përjetoni urgjencë të shtuar për të urinuar për shkak të presionit të shtuar.

Simptomat

Urinimi i shpeshte shoqerohet me disa simptoma. Ndonjëherë ju mund të shkoni në banjë per te urinuar shumë pak ose aspak.

Disa gra gjithashtu mund të përjetojnë rrjedhje urinare gjatë shtatëzanisë. Kjo rrjedhje mund të ndodhë kur ju:

• kolliteni

• ushtroheni

• qeshni

• teshtini

Eshte e rëndësishme të theksohet se ndonjëherë urinimi i shpeshte mund të tregoje një infeksion të traktit urinar (UTI). Gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë UTI gjatë shtatzënisë. Përveç simptomave të frekuencës ose urgjencës urinare, simptoma të tjera të UTI përfshijnë:

• urina që duket e turbullt

• urina është e kuqe, rozë ose e koncentruar

• urina që ka një erë të fortë ose të keqe

• një ndjesi djegieje gjatë urinimit

• dhimbje gjatë urinimit

Nëse keni këto simptoma, tregoni mjekut tuaj. Një UTI e patrajtuar mund të përparojë në traktin urinar dhe të shkaktojë simptoma më serioze.

Diagnoza

Mjekët zakonisht mund të diagnostikojnë urinimin e shpeshte nga simptomat tuaja. Mjeku  do t’ju pyesë sa shpesh shkoni në tualet dhe sa urinoni.Ata mund të sugjerojnë mbajtjen e një ditari se sa shpesh shkoni dhe sa urinoni.

Mjeku mund të urdhërojë teste diagnostikuese nëse shqetësohen se simptomat tuaja nuk lidhen me shtatzëninë. Testet që mjeku juaj mund të përdorë përfshijnë:

  • urinaliza: Kjo teston urinën për baktere infektive.
  • ultratinguj: Ky test mund të identifikojë çdo anomali të fshikëzës, veshkave ose uretrës.
  • testi i stresit të fshikëzës: Ky test mat se sa rrjedh urina kur kolliteni ose duroni.
  • cistoskopia: Kjo procedurë përfshin futjen e një hapësire të hollë të ndriçuar me një aparat fotografik në uretër për të ekzaminuar fshikëzën dhe uretrën.

Trajtim

Urinimi i shpeshte i lidhur me shtatzëninë zakonisht zgjidhet pasi të keni lindur. Këto simptoma shpesh zhduken rreth gjashtë javë pas lindjes.

Mjeku juaj mund të rekomandojë forcimin e muskujve të fshikëzës përmes ushtrimeve të njohura si Kegels. Këto ushtrime forcojnë dyshemenë tuaj të legenit. Kjo ju ndihmon të fitoni kontroll më të mirë mbi rrjedhjen e urinës, veçanërisht pas lindjes.

Ju mund të bëni ushtrime Kegel çdo ditë, në mënyrë ideale rreth tre herë në ditë. Ndiqni këto hapa:

  • Shtrëngoni muskujt e legenit tuaj duke imagjinuar se po ndaloni rrjedhën e urinës.
  • Mbajini muskujt për 10 sekonda, ose për aq kohë sa të keni mundësi.
  • Lëshoni muskujt e kontraktuar.
  • Përsëriteni 15 herë për të përfunduar një grup të vetëm.

Urinimi i shpeshte mund te vije gjithashtu edhe nga shkaqe te tjera.Nese është kështu, mjeku  do t’i trajtojë ato siç janë diagnostikuar.

Urinimi i shpeshte dhe trajtimi në shtëpi

Pirja e mjaftueshme e lëngjeve është jetike për të ruajtur shëndetin tuaj dhe shëndetin e foshnjës tuaj gjatë shtatzënisë.Urinimi i shpeshte nuk duhet te ndikoje ne sasine e ujit dhe lëngjeve qe konsumoni.

Sidoqoftë, mund të zvogëloni pijet me kafeinë, të cilat veprojnë si diuretikë natyralë. Mjekët shpesh rekomandojnë zvogëlimin e marrjes së kafeinës për të shmangur komplikimet e mundshme të shtatzënisë.

Ju gjithashtu mund të mbani një ditar për orët e ditës kur përdorni tualetin. Pastaj mund të planifikoni të shkoni në tualet në ose para këtyre kohëve për të zvogëluar gjasat e rrjedhjes së urines. Përkulja përpara gjatë urinimit mund t’ju ndihmojë të zbrazni më mirë fshikëzën tuaj.

Kryerja e ushtrimeve Kegel në shtëpi gjithashtu mund t’ju ndihmojë të vazhdoni forcimin e muskujve të legenit. Forcimi i këtyre muskujve gjatë shtatzënisë gjithashtu mund t’ju ndihmojë të përgatiteni për lindjen.

A mund te parandalohet urinimi i shpeshte?

Praktikimi i ushtrimeve të rregullta Kegel mund t’ju ndihmojë të fitoni një kontroll mbi dyshemenë tuaj të legenit dhe të rrisni kontrollin urinar. Sidoqoftë, nuk ka shumë mënyra të tjera për të parandaluar frekuencën dhe urgjencën urinare në shtatzëni. Ndërsa fëmija juaj rritet brenda trupit tuaj, ju mund të përjetoni këto simptoma shume normale.

Perfundimi

Shtatzënia mund të jete shkaku i urinimit te shpeshtë dhe nganjëherë mungeses se kontrollit mbi urinimin. Shpeshtesiae urinimit largohet pas lindjes për shumicën e grave. Ju duhet ta njoftoni mjekun tuaj nëse keni akoma probleme me fshikëzën gjashtë javë pasi keni lindur fëmijën tuaj.