5 mite për venat me variçe 

Megjithëse venat me variçe janë të zakonshme, shpesh ka keqkuptime se si formohen dhe kush do t’i marrë ato. Ne vendosëm rekordin dhe shpërndajmë pesë mite të zakonshme për venat me variçe. 

Çfarë janë venat me variçe? 

Venat varikoze janë venat e zmadhuara dhe të përdredhura që shfaqen zakonisht në këmbë dhe këmbë. Zakonisht ndodhin kur venat e dëmtuara kanë vështirësi në kthimin e gjakut nga këmbët në zemër, duke bërë që venat të zmadhohen, trashen dhe përdredhin. 

Njerëzit që kanë venat me variçe mund të përjetojnë rëndim të këmbëve, lodhje, dhimbje, djegie, ënjtje, njollë apo edhe ulçerë. 

Miti #1: Puna në një sipërfaqe të fortë gjatë gjithë ditës do të shkaktojë venat me variçe. Shumë njerëz besojnë se puna në sipërfaqe të forta si çimentoja shkakton venat me variçe, por ky është një mit. 

Puna në sipërfaqe të forta shpesh kontribuon në dhimbjet muskuloskeletore, por ka ndikim minimal të drejtpërdrejtë në venat me variçe. Presioni venoz i këmbës rritet me mungesën e aktivitetit, të tilla si ulja ose qëndrimi në këmbë për periudha të gjata. Shëtitjet e shkurtra ose ushtrimet me pompë gjatë ditës mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave. 

Miti # 2: Vetëm gratë preken nga venat me variçe. 

Venat varikoze mendohet të jenë më të zakonshme tek gratë, por edhe burrat mund t’i prekin ato dhe në disa studime preken pothuajse në mënyrë të barabartë. Sipas Shoqatës Amerikane për Kirurgjinë Vaskulare, më shumë se 20 milionë amerikanë kanë venat me variçe. 

Rreziku i venave me variçe është i trashëguar, kështu që historia familjare është faktori më i madh përcaktues për zhvillimin e variskociteteve, jo gjinia. Nëse dëshironi të trajtoni variçet tuaja, ne ju këshillojmë xhelin Alivio. 

Fatkeqësisht, si gratë ashtu edhe burrat me simptoma shpesh nuk trajtohen. 

Miti #3: Ushtrimi i përkeqëson venat me variçe. 

Ky është një mit. Ushtrimi zakonisht ul presionin venoz në këmbë, gjë që duhet të zvogëlojë formimin e venave me variçe. 

Dhimbja e këmbës me ushtrime fizike mund të ndodhë në disa pacientë dhe më shpesh shoqërohet me sëmundje arteriale, por mund të shoqërohet me bllokim të venave që rezulton nga mpiksja e gjakut ose anomalitë. Nëse jeni duke përjetuar dhimbje në këmbë, është e rëndësishme që të vlerësohet për të marrë trajtimin e duhur ose ju mund të filloni të përdorni xhelin Alivio që ka të gjithë ingredientët që ndihmojnë në variçet tuaja. 

Miti #4: Vetëm të rriturit e moshuar kanë venat me variçe. 

Megjithëse venat me variçe janë më të zakonshme tek të rriturit mbi 50 vjeç, fëmijët, adoleshentët dhe të rinjtë gjithashtu mund t’i kenë ato. Sipas studimit të Framingham, gratë e moshës 40 deri në 49 vjeç kanë rrezikun më të lartë të zhvillimit të venave me variçe. 

 Miti #5: Duhet të bëni një operacion për të hequr venat me variçe. 

Fillimisht, simptomat e venave me variçe mund të menaxhohen në mënyrë konservative me: 

Zorra e kompresimit 

Ushtrime të përditshme 

Reduktimi i kripës në dietë 

Mbajtaj e kembeve lart 

Reduktim në peshë 

Sëmundja më e avancuar në përgjithësi do të kërkojë kontrollin e presionit venoz përmes heqjes së venave. Këto procedura mund të kryhen në një mjedis ambulator me anestezi minimale ose aspak dhe pacientët duhet të jenë në gjendje t’i kthehen aktiviteteve normale mjaft shpejt. 

Nëse vuani nga dhimbja e këmbës dhe dëshironi të gjeni nje menyre si ti trajtoni ato, atëherë ne ju këshillojmë xhelin Alivio.