Vitaminat prenatale
Vitaminat prenatale

Ka shumë kufizime në llojet e ilaçeve dhe suplementeve që mund të merrni gjatë shtatzënisë por vitaminat prenatale rekomandohen gjerësisht.

Vitaminat prenatale mund t’ju ndihmojnë ju dhe foshnjën tuaj në rritje, duke siguruar që ju të dy të merrni të gjitha lëndët ushqyese që ju nevojiten për të kaluar 9 muajt e shtatëzënise.

Por shumë mjekë sugjetrojnë që vitaminat prenatale të marren përpara shtatëzanisë. Pse ndodh kjo do t’jua shpjegojmë në vijim.

Kur duhet ti merrni vitaminat prenatale

Kur vendosni të provoni një shtatzëni

Gati për të krijuar një familje? Përveç caktimit të një vizite të mirë me gjinekologun tuaj, caktimin  e kontrollit të lindjeve dhe heqjen e sjelljeve jo të shëndetshme si pirja e duhanit, duhet të filloni të merrni vitamina prenatale para lindjes.

Ju nuk mund të jeni në gjendje të parashikoni se sa kohë do t’ju duhet për të mbetur shtatzënë. Kjo mund të kërkojë disa javë ose edhe muaj,prandaj e mira është të merrni vitamina gjatë planifikimit.

Sapo të zbuloni se jeni shtatzënë

Nëse nuk keni marrë vitamina prenatale para lindjes, duhet të filloni sapo të merrni një lajm pozitiv për shtatëzaninë.

OB-GYN juaj mund të sugjerojë përfundimisht një markë të caktuar. Madje mund t’ju ofrojë një recetë për ta bërë jetën tuaj më të lehtë për marrjen e vitaminave, por nuk keni pse të prisni gjatë për të filluar.

Pse ti merrni vitaminat prenatale para shtatzenise

Këtu është marrëveshja: Shtatzënia kërkon shumë nga ju. Fetusi juaj i vogël i është në të vërtetë një rrjedhje e madhe në burimet natyrore të trupit tuaj.Kjo është arsyeja pse ju kaloni kaq shumë kohë në 9 muaj me  përzierje, dhimbje dhe ndryshime humori.Foshnja juaj merr të gjitha lëndët ushqyese që i duhen drejtpërdrejt nga ju. Eshtë e mundur të kesh mungesë vitamine gjatë kësaj kohë. Mendoni si të krijoni një rezervë. Nëse keni vitamina dhe lëndë ushqyese të nevojshme për të lulëzuar, atëherë mund të përballoni t’i ndani ato vitamina dhe lëndë ushqyese me fëmijën tuaj ndërsa rriten.

Lendet ushqyese me te rendesishme

Ndërsa është e rëndësishme që të keni një ekuilibër të mirë të vitaminave dhe lëndëve ushqyese gjatë shtatzënisë, disa janë me të rëndësishme. Ato në të vërtetë ndihmojnë fëmijën tuaj të formojë organet vitale. Pjesa më e madhe e këtyre organeve formohen që në javët  e hershme të shtatzënisë. Ja cilat janë lendet ushqyese me te rendesishme:

Acidi folik

Kjo vitaminë B është përgjegjëse për krijimin e tubit nervor të foshnjës tuaj. Nder te tjera edhe per strukturën që përfundimisht formon trurin dhe shtyllën kurrizore. Pa një tub nervor të zhvilluar plotësisht, një fëmijë mund të lindë me spina bifida.Tubi nervor mbyllet brenda 4 javëve të para pas konceptimit.Shpesh  ndodh para ose menjëherë pasi një grua kupton se është shtatzënë.Acidi folik është tepër i nevojshëm dhe efektiv por vetëm nëse merrni sasinë e duhur të tij. Do t’ju duhet të paktën 600 mcg në ditë.

Hekur

Hekuri furnizon fetusin me gjak dhe oksigjen, ndihmon në ndërtimin e placentës. Ai ju jep vëllimin shtesë të gjakut që ju nevojitet gjatë gjithë shtatzënisë.Gratë shtatzëna janë të prirura për anemi.Plotësimi i hekurit siguron që të keni sasinë e duhur të qelizave të kuqe. Anemia shton shanset e lindjes së parakohshme dhe peshës së ulët të lindjes së foshnjave.

Kalcium

Foshnja juaj po kalon shumë kohë në mitrën tuaj duke ndërtuar kockat dhe dhëmbët e tyre. Për të arritur këtë vepër herkuliane, ata kanë nevojë për shumë kalcium. Kjo gjë do të thotë se keni nevojë për shumë kalcium.

Nëse nuk merrni mjaftueshëm kalcium, fëmija juaj do të marrë gjithçka që i nevojitet drejtpërdrejt nga kockat tuaja gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Kjo mund të çojë në dhimbje të përkohshme të kockave.

A kanë efekte anësore vitaminat prenatale nëse nuk jeni shtatzënë

Në përgjithësi, vitaminat prenatale nuk  shkaktojnë efekte anësore të dëmshme .Thënë kështu, vitaminat prenatale përmbajnë nivele të ushqyesve të veçantë për gratë shtatzëna.Nevojat tuaja për hekur, për shembull, rriten nga 18 miligramë në 27 miligramë gjatë shtatzënisë. Ndërsa efektet anësore afatshkurtra të hekurit përfshijnë shqetësime të lehta si kapsllëku dhe nauzeja.Me kalimin e kohës  teprica e ushqyesve mund të bëhet më problematike.

A ka ndonjë përfitim shtesë?

Disa të famshëm  thonë për vitaminat prenatale se janë sekreti i bukurisë dhe lëkurës së tyre, pasi përmbjanë biotinë.

Nëse merrni një  DHA, për shembull, do të përfitoni rritje të acideve yndyrore omega-3 që mund të ndihmojnë zhvillimin e trurit dhe syve të foshnjës.

Ju gjithashtu mund të merrni jod rregullues të tiroides, i cili mund të ndihmojë në zhvillimin e sistemit nervor të foshnjës tuaj.

Për të qenë të qartë,vitaminat prenatale  nuk janë një kurë magjike për problemet e infertilitetit. Të mbetesh shtatzënë nuk është aq e thjeshtë sa të marrësh një pilulë.Por, marrja e tyre  kombinuar me një jetesë të shëndetshme mund të rrisë shanset për të mbetur shtatzënë.

Këshilla për vitaminat prenatale para lindjes

Keni dyshime që vitaminat prenatale po bëhen shkak për probleme me stomakun? Ka mënyra që mund të minimizoni disa nga efektet më të pakëndshme.

  • Mund të diskutoni me mjekun për ti ndryshuar ato
  • Provoni një metodë tjetër
  • Pini shumë ujë
  • Provoni ti merrni ato me ushqim ose pa ushqim, në varësi të mënyrës që ju bën të ndiheni më mirë

Si përfundim

Nëse jeni duke menduar seriozisht për të mbetur shtatzënë në muajt e ardhshëm, të merrni vitaminat prenatale duhet të jetë në krye të listës suaj të detyrave paraprake.

Nëse jeni tashmë shtatzënë, filloni të merrni një ASAP. Do ta ndihmojë fëmijën tuaj të rritet i fortë dhe i shendetshëm.