Plakja ndonjëherë mund të jetë një dhimbje … në kyçet tuaja, domethënë. Me kalimin e viteve, nyjet tuaja ju kanë ofruar mbështetje shumë të nevojshme për të lëvizur, kërcyer dhe vrapuar. Tani, qoftë nga sëmundja apo lëndimi, çdo dëm – qoftë pak irritues apo plotësisht dobësues – mund të ndërhyjë në lëvizjen tuaj dhe të dëmtojë të gjithë trupin tuaj – dhe shëndetin tuaj mendor. 

Por ka shpresë. Plakja nuk duhet t’ju pengojë të jetoni ende jetën tuaj më të mirë. Këtu janë nëntë mënyra për të ndihmuar në zvogëlimin e simptomave dhe për të marrë një lehtësim shumë të nevojshëm te dhimbjes se kyceve tuaja 

1. Mbajini kyçet në lëvizje. Kur keni dhimbje, gjëja e fundit që mund të dëshironi të bëni është të ngriheni dhe të lëvizni, e lëre më të ushtroni. Por të qëndrosh aktiv është në fakt një recetë për të lehtësuar dhimbjet e kyçeve. Mund të ulë dhimbjen dhe ngurtësimin, të rrisë gamën e lëvizjes dhe të forcojë muskujt që mbështesin nyjet tuaja. 

“Programet e ushtrimeve me ndikim të ulët si noti, çiklizmi ose ecja janë një mënyrë e shkëlqyer për të lëvizur,” sugjeroi Brian McCardel, MD, një kirurg ortopedik me Banner Health Center në Glendale, AZ. “Unë kam një anëtar të familjes që shmangu ushtrimet e rregullta aerobike për vite me radhë për shkak të osteoartritit në gjunjë, e shqetësuar se ajo do t’i shkatërronte edhe më shpejt. Rezulton se ajo po ia del shumë më mirë që kur filloi të stërvitet rregullisht.” Mund të përdorni xhelin ossein+ për të lehtësuar dhimbjet dhe për t iu ndihmuar të ushtroheni. 

2. Mbani një peshë të shëndetshme. Nëse jeni mbipeshë, humbja e disa prej tyre mund të lehtësojë presionin e shtuar të peshës shtesë në nyjet tuaja të dhimbshme. Një mënyrë efektive për ta bërë këtë është t’i përmbaheni ushtrimeve me ndikim të ulët (dhe një diete të shëndetshme). 

3. Akull!

Akulli mund të ndihmojë në reduktimin e rrjedhjes së gjakut në zonat e dhimbjes dhe ënjtjes. Aplikoni akull për 15 minuta në një kohë gjatë gjithë ditës.  

4. Përdorni qetësuesit e dhimbjeve me mençuri. Ose përdorni produkte që janë posacërisht për dhimbjen e kyçeve. Një produkt I tillë është ossein+ që trajton dhe lehtëson ndjeshëm dhimbjen e kyçeve.  

5. Mbështillini kycet. Nëse dhimbja është shumë e madhe, përpiquni të imobilizoni zonën me një splint, mbështjellës ose mbajtëse. 

6. Punoni me një terapist fizik. Një specialist i trajnuar në lëvizjet njerëzore mund të ndihmojë në forcimin e muskujve rreth kyçit, stabilizimin e kyçit dhe përmirësimin e gamës tuaj të lëvizjes dhe ndërkohë përdormi I xhelit Ossein+ do të jetë një ndihmë shumë e madhe për ju. 

7. Konsideroni trajtime alternative. Ju mund të gjeni një lehtësim dhimbjeje duke provuar joga, meditim, masazh dhe akupunkturë. Është një ide e mirë që së pari të flisni me mjekun tuaj. 

 8. Kryeni një ndërhyrje kirurgjikale. Nëse dhimbja e kyçeve është mjaft serioze që dëmton cilësinë e jetës suaj, kirurgjia artroskopike ose operacioni i zëvendësimit të kyçeve mund të jetë një zgjedhje tjetër. Ky vendim duhet të merret kur kanë ndodhur dy gjëra: kur keni provuar mjaft opsione jo-operative për të ndjerë se jeni përtej kësaj, dhe kur, si rezultat, arrini në përfundimin se “është thjesht marrëzi” të presësh. 

“Shumë njerëz do të kenë një moment qartësie të vërtetë me këtë kur të kuptojnë se kanë mashtruar veten dhe është koha për të vazhduar me gjërat,” tha Dr. McCardel. “Kirurgjia duhet të jetë një përfundim i nxitur nga dhimbja dhe kufizimet me të cilat po përballeni. Si kirurg, unë mund ta informoj atë vendim, por duhet të jetë ai që merr pacienti.”