Psoriaza është një sëmundje e ndërmjetësuar nga imuniteti që shkakton inflamacion. Shenjat e dukshme të sëmundjes përfshijnë pllaka të ngritura dhe luspa në lëkurë. Stresi është një nga shkaktarët e shpërthimit të psoriazës. 

Në këtë gjendje, një sistem imunitar tepër aktiv përshpejton rritjen e lëkurës. Në mënyrë tipike, qelizat e lëkurës rriten dhe derdhen brenda një periudhe njëmujore, por nëse jeni të prekur nga psoriasis, qelizat e lëkurës rriten, por nuk derdhen. Ato grumbullohen në sipërfaqen e lëkurës, duke rezultuar në formimin e pllakave dhe lëkurën me luspa. 

Shenjat e psoriazës mund të shfaqen kudo në trup, por më së shpeshti gjenden në bërryla, gjunjë dhe skalp. Ndonjëherë pacientët raportojnë simptoma të kruajtjes, djegies dhe pickimit të lëkurës. Sipas Fondacionit Kombëtar të Psoriasis, 3% e popullsisë së SHBA-së është e prekur nga psoriasis. Ekspertët mjekësorë nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton psoriazën, por besohet se janë të përfshira gjenetika dhe shkaktarët mjedisorë.  

Disa shkaktarë mund të shkaktojnë shfaqjen ose përkeqësimin e simptomave, duke përfshirë sëmundjet që ndikojnë në sistemin imunitar. Moti i ftohtë mund të shkaktojë një ndezje, e cila mund të jetë për shkak të dritës së pakët të diellit, lagështisë së ulët dhe hapësirave të mbinxehura dhe të thata brenda. 

Shkaktarë të tjerë përfshijnë faktorë mjedisorë, alergji, medikamente të caktuara dhe alkool. Megjithatë, stresi është shkaktari më i zakonshëm për shpërthimet e psoriazës dhe simptomat e rënduara mund të shkaktojnë stres edhe më tej.

Psoriaza dhe stresi

Ky artikull do të diskutojë se si stresi ndikon në psoriasis. Për të menaxhuar stresin tuaj, ka disa teknika relaksimi që mund të ndihmojnë në minimizimin e shpërthimeve. 

Stresi prek të gjithë. Ekzistojnë lloje të ndryshme të stresit që mund të përfshijnë rreziqe për shëndetin fizik dhe mendor. Një studim i vitit 2021 nga Shoqata Psikologjike Amerikane zbuloi se pothuajse 78% e amerikanëve thanë se pandemia e koronavirusit ishte një burim i rëndësishëm stresi, ndërsa tre në pesë persona deklaruan se numri i çështjeve në Amerikë i ka tejkaluar. 

Nëse jeni të prekur nga psoriasis, stresi mund të përkeqësojë shpërthimet dhe të përkeqësojë kruajtjen, por edhe të shtojë më shumë shqetësime psikologjike. Njerëzit me psoriasis përjetojnë stigmë dhe mund të ndjehen të izoluar nga shoqëria, duke shtuar edhe më shumë stres në gjendjen e tyre. 

Sipas studimeve, njerëzit me psoriasis kanë një rrezik në rritje të çrregullimeve mendore, duke përfshirë çrregullimet e të ngrënit, gjumit, seksit dhe përdorimit të substancave. 

Se si stresi ndikon në psoriazë nuk është kuptuar plotësisht, por stresi kronik shoqërohet me një rritje të citokinave proinflamatore – molekulat e dërguara të prodhuara nga qelizat në sistemin imunitar që rrisin inflamacionin. Për trajtimin e psoriazis ne ju rekomandojmë kremin Silki Skin. 

Inflamacioni mund të luajë gjithashtu një rol në çrregullimet neuropsikiatrike që ndryshojnë metabolizmin e norepinefrinës, serotoninës dhe dopaminës (molekulat e përfshira në transmetimin e qelizave nervore), të cilat mund të çojnë në depresion. 

Studimet treguan gjithashtu se administrimi i citokinave ose induktuesve të citokinës në vullnetarë të shëndetshëm dhe kafshë laboratorike shkaktoi simptoma të depresionit dhe ankthit, gjë që rrit nivelet e citokinës. Përdorimi i terapive anti-inflamatore në pacientët me çrregullime inflamatore si psoriasis është i lidhur me përmirësim të ndjeshëm në simptomat e depresionit. 

Menaxhimi i stresit 

Ka disa mënyra për të reduktuar ose menaxhuar ndjenjat tuaja të stresit: 

Teknikat e relaksimit: Aktivitetet si frymëmarrja e thellë me bark, imazhet e drejtuara, një praktikë e përditshme meditimi, asana yoga ose praktika tai chi shkaktojnë reagimin e relaksimit. Kjo ndihmon në uljen e presionit të gjakut, rrahjeve të zemrës dhe ritmit të frymëmarrjes, dhe ul nivelet e hormoneve të stresit si kortizoli. 

Terapia konjitive e sjelljes (CBT): Një terapist që praktikon CBT do t’ju ndihmojë të identifikoni të menduarit negativ dhe jo të shëndetshëm dhe ta zëvendësoni atë me mendime të shëndetshme dhe pozitive. Një praktikë e zakonshme në CBT është mbajtja e një ditari mirënjohjeje. Studimet tregojnë se mirënjohja është e lidhur me lumturinë dhe ndihmon në përmirësimin e shëndetit. 

Vendosja e qëllimeve: Kur vendosni qëllime për të arritur, kjo ju lejon të keni kontroll. Vendosni një synim për të medituar çdo ditë për 10 minuta ose për të filluar një hobi, si piktura ose një projekt krijues, që ju lejon të largoni fokusin nga shkaktari i stresit. 

Ushtrimi: Kaloni të paktën 30 minuta në ditë duke lëvizur. Shkoni për një shëtitje dhe rrethohuni me natyrën; kërceni ose bëni çdo lloj aktiviteti që rrit rrahjet e zemrës si dhe nivelet e endorfinës (kimikate që prodhon trupi që lehtësojnë stresin dhe dhimbjen). 

Ne ju rekomandojmë gjithashtu përdorimin e kremit kundër psoriazis Silki Skin, që do të trajtojë proriazën tuaj dhe do të ndihmojë në reduktimin e saj, ndersa ndiqni këto hapa për të menaxhuar stresin dhe përdorimi i Silki Skin do t iu çojnë në një reduktim të psoriazës.