Dëshironi të keni flokë të shkëlqyeshëm dhe të fortë? Por a e dini se dieta ka një rol të rëndësishëm në shëndetin e flokëve tuaj? 

Ndërsa ushqimi siguron ushqimin thelbësor për funksionimin e duhur të trupit, disa ushqime mund të jenë të dëmshme për shëndetin e flokëve tuaj. Njohja e ushqimeve që shkaktojnë rënien e flokëve mund t’ju ndihmojë të planifikoni më mirë vaktet tuaja dhe të siguroni ushqimin e duhur për flokët tuaj. Dëshironi të mësoni më shumë për të?  

7 ushqimet që shkaktojnë rënien e flokëve 

Sheqeri dhe karbohidratet e rafinuara  

Përfshirja e shumë ushqimeve me sheqer në dietën tuaj ndikon si në peshën ashtu edhe në shëndetin e flokëve. Një studim i kryer mbi të ushqyerit e grave me probleme me rënien e flokëve gjatë periudhës së menopauzës sugjeron se dietat e pasura me karbohidrate të thjeshta mund të kontribuojnë në rënien e flokëve. Studiuesit zbuluan se ushqimi i mbushur me sheqer të thjeshtë rrit prodhimin e sebumit

Sebum është një substancë vajore e sekretuar nga gjëndrat e vajit të lidhura me gjëndrat e flokëve. Ndërsa sekretimi i sebumit ndihmon në ruajtjen e lagështirës së flokëve, sekretimi i tepërt i sebumit mund të çojë në rënien e flokëve. 

Për më tepër, ushqimet me sheqer mund të çojnë në qarkullim të dobët të gjakut. Folikulat e flokëve marrin ushqim përmes gjakut. Qarkullimi i dobët i gjakut privon folikulat e flokëve nga ushqimi që u nevojitet për t’i bërë flokët të fortë.  

Ka edhe probleme të tjera të lidhura. Përmbajtja e lartë e sheqerit mund të bëjë që pankreasi të sekretojë më shumë insulinë, e cila ndikon negativisht në enët e gjakut të kokës, duke çuar në rënien e flokëve.Sheqeri gjithashtu mund të rrisë testosteronin në gjak, duke shkaktuar rënie të mëtejshme të flokëve. 

Peshku 

Peshku është një burim i shkëlqyer i proteinave. Përmbajtja e omega-3 e peshkut gjithashtu promovon flokë të mirë. Por ka disa peshq që përmbajnë nivele të larta të merkurit. Konsumimi i një peshku të tillë është i dëmshëm për shëndetin e flokëve dhe mund të çojë në rënien e flokëve. 

 Një raport tregoi se dy gra përjetuan një nivel të lartë të rënies së flokëve duke ngrënë peshk me nivele të larta të merkurit. Rënia e flokëve u zvogëlua ndjeshëm pasi reduktuan ngrënien e peshkut të pasur me merkur. 

Hulumtimet thonë se merkuri reagon me gjurmë të tjera minerale në trup, veçanërisht me zinkun. Kur konsumoni peshk me shumë merkur, trupi juaj përballet me mungesë zinku. Meqenëse zinku është thelbësor në rritjen e flokëve, mungesa do të çojë në rënien e flokëve dhe probleme të lidhura me flokët. 

Alkooli

Nuk ka asnjë vlerë ushqyese dhe nuk ka ndonjë ndikim pozitiv në flokë. Alkooli është një agjent dehidratues dhe konsumimi i rregullt i bën flokët tuaj jashtëzakonisht të thatë. Flokët e thatë janë të brishtë dhe bien lehtësisht.   

Një studim  arriti në përfundimin se alkoli ka një ndikim negativ në shëndetin e flokëve, sepse aktivizon më tepër gjëndrat e sebumit, pervecse kujdesit me dieten ju mund te perdorni dhe serumin Dr. Jacob qe sugjerohet dhe nga dermatologe dhe ndihmon ne rritjen e flokeve tuaj. 

Vezët 

Vezët janë të ngarkuara me proteina dhe biotinë. Të dy këta përbërës janë thelbësorë për shëndetin e mirë të flokëve. 

 Biotina është përbërësi kryesor për proteinën e flokëve keratin, e cila është blloku ndërtues i flokëve. Mungesa e biotinës mund të çojë në rënien e flokëve. Megjithatë, kur të bardhat e vezëve konsumohen të papërpunuara, trupi juaj mund të ketë mungesë të biotinës. Përveç biotinës, e bardha e vezës së papërpunuar përmban edhe një substancë të quajtur avidin që redukton përthithjen e biotinës nga zorrët. 

Ushqime dietike 

Dieta e rënduar ose zgjedhja e një diete me pak proteina pa u konsultuar me një nutricionist ose një dietolog mund të shkaktojë efekte negative në trupin tuaj, si dhe në flokët tuaj.  

Ndërsa shumë zgjedhin një dietë të shpejtë për humbje të shpejtë të peshës, ky proces mund të eliminojë lëndët ushqyese thelbësore. Mund të përfundoni duke mos konsumuar mjaftueshëm lëndë ushqyese si zink, proteina, kalcium ose acide yndyrore, të cilat mund të çojnë në rënien e flokëve. 

 Për shembull, kalciumi është një komponent thelbësor që forcon flokët dhe kockat tuaja. Gjithashtu, meqenëse proteinat ndihmojnë në ndërtimin e flokëve tuaj, një dietë me pak proteina do të thotë që jeni në një rrezik më të madh të rënies së flokëve. 

Sodat dietike

Përmbajnë një ëmbëlsues artificial të njohur si aspartam. Konsumimi i tepërt i sodës dietike mund të çojë në rënien e flokëve. Për më tepër, pijet e gazuara ndërveprojnë me insulinën në trup për t’u bërë më pak reaguese ndaj sheqerit.  

Kështu, qarkullimi i gjakut bëhet i dobët dhe gjëndrat e flokëve janë të privuar nga lëndët ushqyese të nevojshme për t’i bërë flokët më të fortë. Si rezultat, ju përjetoni rënie të tepërt të flokëve.  

Produktet e qumështit

Konsiderohen gjithmonë si një ushqim ushqyes për ruajtjen e shëndetit të flokëve. Por a e dini se qumështi përmban një sasi të caktuar yndyre, e cila rrit nivelin e testosteronit në trupin tuaj? Kur përjetoni një nivel të lartë të testosteronit në trup, kjo mund të çojë në rënien e flokëve 

Produktet e qumështit gjithashtu priren të rrisin problemin e rënies së flokëve nëse jeni tashmë të prirur ndaj ekzemës, psoriazës ose zbokthit. Konsumoni produktet e qumështit me moderim dhe konsultohuni me një ekspert nëse ende keni probleme me rënien e flokëve ose mund te perdorni Dr. Jacob qe kehillohet dhe nga dermatologet dhe iu ndihmon kunder renies se flokeve.