Acidi folik
Acidi folik

Pse acidi folik është i rëndësishëm gjatë shtatzënisë?

Acidi folik është një vitaminë B që gjendet në shumë shtesa dhe ushqime të fortifikuara. Është forma sintetike e folatit . Acidi folik përdoret nga trupi juaj për të krijuar qeliza të reja dhe për të prodhuar ADN. Është i nevojshëm për rritjen dhe zhvillimin normal gjatë gjithë jetës tuaj.

Marrja e acidit folik është veçanërisht jetik para dhe gjatë shtatzënisë.Është  e rëndësishme për zhvillimin e duhur të organeve të një fëmije në zhvillim.

Hulumtimet tregojnë se marrja e acidit folik para se të mbeteni shtatzënë mund të ndihmojë në parandalimin e defekteve të lindjes, përfshirë defekte serioze të tubit nervor, të tilla si spina bifida , encefalocelë (rrallë) dhe anencefali .

Cilat janë përfitimet shëndetësore të marrjes së acidit folik gjatë shtatzënisë?

Përafërsisht 3000 foshnje lindin me defekte të tubit nervor në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Normalisht, tubi nervor zhvillohet në palcën kurrizore dhe tru 28 ditë pas konceptimit.

Nëse tubi nervor nuk mbyllet siç duhet, ndodhin defekte të tubit nervor. Anencefalia është një gjendje në të cilën truri nuk zhvillohet siç duhet. Foshnjat e lindura me anencefali nuk mund të mbijetojnë.

Foshnjat e lindura me spina bifida ose encefalocelë mund të përballen me operacione të shumta, paralizë dhe paaftësi afatgjatë.

Sipas një studimi, plotësimi i acidit folik të nënës zvogëlon ndjeshëm rrezikun e defekteve të lindura të zemrësSipas Shoqatës Amerikane të Zemrës , defektet e lindura të zemrës ndodhin kur zemra ose enët e gjakut nuk rriten normalisht para lindjes. Ato mund të ndikojnë në muret e brendshme të zemrës, valvulat e zemrës ose arteriet dhe venat e saj.

Studimi gjithashtu tregon se acidi folik në shtatzëninë e hershme mund të ndihmojë në parandalimin e çarjes së buzës dhe qiellzës.

Këto defekte të lindjes ndodhin nëse pjesë të gojës dhe buzës nuk bashkohen siç duhet gjatë 6 deri në 10 javëve të para të shtatzënisë. Zakonisht nevojiten një ose më shumë operacione për të korrigjuar gjendjen.

Sa sasi ju nevojitet?

Të gjitha gratë shtatzëna duhet të marrin të paktën 600 mikrogramë (mcg) acid folik çdo ditë.Shumica e vitaminave para lindjes përmbajnë këtë sasi  acidi folik.

Marrja e acidit folik pasi të zbuloni se jeni shtatzënë mund të mos jetë mjaft shpejt. Shumë gra nuk e kuptojnë se janë shtatzënë deri në 6 javë ose më shumë pas ngjizjes. Defektet e tubit nervor ndodhin gjatë muajit të parë të shtatzënisë, shpesh para se të kuptoni që jeni shtatzënë.

Për tu siguruar që keni mjaftueshëm sasi  acidi folik në trupin tuaj për të parandaluar defektet e tubit nervor, rekomandohet që gratë që planifikojnë të mbeten shtatzënë ose që janë në moshë riprodhuese të marrin 400 mcg acid folik në ditë.

Nëse tashmë keni lindur një fëmijë me defekt të tubit nervor, mund të keni nevojë për doza më të larta  acidi folik në muajt para shtatzënisë tuaj të ardhshme dhe gjatë muajve të parë të shtatzënisë. Mjeku juaj mund t’ju ​​këshillojë për dozën e duhur.

Kur ju duhet acidi folik

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për doza më të larta  acidi folik nëse:

 • Keni  sëmundje të veshkave dhe bëni dializë
 • keni sëmundje të qelizave drapër kanë sëmundje të mëlçisë
 • pini më shumë se një pije alkoolike në ditë
 • merrni ilaçe për të trajtuar epilepsinë , diabetin e tipit 2, lupusin , psoriazën ,astmën ose sëmundjet inflamatorëve të zorrëve

A mund të merrni mjaftueshëm acid folik nga ushqimet?

Folati natyral gjendet në shumë ushqime duke përfshirë zarzavate me gjethe, panxhar dhe brokoli. Disa ushqime janë të fortifikuara me acid folik. Kjo perfshin:

 • drithërat
 • oriz
 • lëng portokalli
 • makarona

Shumë racione me drithëra të fortifikuara të mëngjesit përmbajnë 100 për qind të acidit folik që ju nevojitet. Edhe kështu, mund të jetë e vështirë të dini saktësisht se sa jeni duke marrë nëse nuk ndiqni sasitë e folatit dhe acidit folik në gjithçka që hani.

Nuk ka asnjë garanci që do të merrni mjaftueshëm acid folik vetëm nga ushqimi, kështu që një shtesë është e rëndësishme.

Nëse keni përzjerje në shtatzëninë e hershme, mund të jetë e vështirë të hani ushqime të fortifikuara mjaftueshëm për të marrë acidin folik që ju nevojitet.

Për t’u siguruar që merrni mjaftueshëm acid folik, mjekët zakonisht rekomandojnë marrjen e një suplementi të acidit folik ose një vitaminë prenatale që përmban acid folik para dhe gjatë shtatzënisë.

Hapat e ardhshëm

Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar të gjitha defektet e lindjes me 100 për qind siguri. Marrja e sasive adekuate të acidit folik para dhe gjatë shtatzënisë mund të ndihmojë në uljen e rrezikut tuaj për:

 • defektet e tubit nervor
 • defekte të lindura të zemrës
 • qiellzën e çarë
 • buzë e çarë

Nëse shtatzënia është në të ardhmen tuaj, merrni parasysh shtimin e një vitamine prenatale në rutinën tuaj të përditshme. Vitaminat para lindjes janë në dispozicion në kapsula, tableta dhe në formë përtypëse. Për të shmangur shqetësimin e stomakut, merrni vitamina para lindjes me ushqim.

Gjithmonë flisni me mjekun tuaj për marrjen e dozës së duhur të vitaminës prenatale sepse marrja e shumë suplementeve mund të jetë toksike për fëmijën tuaj të ardhshëm.

Ju gjithashtu duhet të shtoni ushqime të fortifikuara me acid folik në dietën tuaj. Mos prisni derisa të zbuloni se jeni shtatzënë për t’u marrë seriozisht me acidin folik. Deri atëherë, mund të jetë tepër vonë. Bisedoni me mjekun tuaj për të përcaktuar sasinë e duhur të acidit folik që do t’ju nevojitet.