Alergjia ne shtatzani

Vështrim i përgjithshëm

Nëse nuk mund të dilni jashtë pa teshtitur, shanset janë që të fajësohen alergjitë sezonale. Shtatzënia mund të shkaktojë mjaft simptoma siç është alergjia ne shtatzani. Por shtimi i hundëve që kruhen dhe nje bark qe kruhet mund të bëjë një tremujor të gjatë.

Alergjitë sezonale shkaktojnë simptoma, duke përfshirë:

 • kollitje
 • teshtitje
 • kruarje
 • rrjedhje te hundëve

Gjendja mund të ndikojë në frymëmarrjen tuaj nga alergjia ne shtatzani. Për fat të mirë, ka shumë trajtime të sigurta që mund të përdorni për të lehtësuar simptomat e alergjisë sezonale.

Duhet të jeni të kujdesshëm ndaj medikamenteve që merrni dhe trajtimeve të tjera gjatë shtatzënisë. Ja çfarë duhet të dini për trajtimin e alergjive sezonale.

Çfarë i shkakton alergjitë sezonale?

Alergjenet jane shkaktaret kryesore te alergjive sezonale

Sistemi imunitar i trupit tuaj lufton në mënyrë ideale kundër “sulmuesve të këqij” si viruset e gripit, ftohjet dhe organizmat e tjerë që shkaktojnë infeksione që kërkojnë t’ju sëmurin. Por ndonjëherë, sistemi juaj imunitar reagon ndaj gjërave që në të vërtetë nuk janë aq të dëmshme për ju. Ky është rasti me alergjitë sezonale. Alergjitë sezonale ndodhin kur trupi juaj reagon ndaj alergeneve që priren të shfaqen në një sezon të caktuar. Alergjitë sezonale janë zakonisht reagimi i trupit tuaj ndaj polenit. Poleni është një substancë pluhur që formon qelizat e spermës mashkullore që fekondojnë bimët në mënyrë që ato të mund të riprodhohen. Fajtorët e zakonshëm të alergjive sezonale përfshijnë:

 • kokrra
 • barëra
 • kallëpe
 • pemët

Në varësi të vendit ku jetoni, alergjitë e pranverës mund të shfaqen rreth shkurtit dhe të përfundojnë në fillim të verës. Alergjitë e vjeshtës mund të ndodhin në fund të verës dhe të vazhdojnë deri në fund të vjeshtës. Alergjia ne shtatzani mund te perkeqesohet. Gjithashtu, një gjendje e quajtur “riniti i shtatzënisë” mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me alergjitë sezonale. Kjo zakonisht ndodh në tremujorin e fundit. Por shkaku i rinitit të shtatzënisë janë hormonet shtesë, jo alergjenët.

Trajtime në shtëpi nga alergjia sezonale ne shtatzani

Spraj per clirimin e hundeve ndihmon nenat qe vuajne nga alergjia ne shtatzani.

Nënat qe vuajne nga alergjia ne shtatzani mund të përdorin disa trajtime në shtëpi për të lehtësuar simptomat e tyre. Disa shembuj përfshijnë:

 • Krijimi i një llak hundësh të kripur duke kombinuar 8 ons ujë të ngrohtë me 1/4 kripë në ujë. Ju mund ta shtoni këtë në një shishe sprej ose shtrydhni për të ujitur dhe qetësuar pasazhet e irrituar të hundës..
 • Shikimi i raporteve të lajmeve dhe kontrollimi i numrit të polenit çdo ditë. Gjatë episodeve të numrit të madh të polenit, gratë shtatzëna mund të shmangin shumë kohë jashtë për të mbajtur ekspozimin e ulët.
 • Shmangia e daljes në natyrë midis orës 5 të mëngjesit dhe 10 të mëngjesit, kohët kur numri i polenit është zakonisht më i lartë.
 • Bërja e dushit dhe ndërrimi i veshjeve pasi jeni jashtë. Kjo mund të ndihmojë në heqjen e polenit që grumbullohet në flokë dhe veshje.
 • Mbajtja e një maskë filtri mbrojtës kur bëni aktivitete në natyrë si kopshtari.
 • Mbajtja e shiritave të hundës pa recetë gjatë natës. Këto pozicionojnë pasazhet e hundës në mënyrë që të jenë më të hapura. Kjo zvogëlon simptomat e një personi.

Nëse mund të shmangni çdo gjë që shkakton alergjitë tuaja sezonale, shpesh mund t’i mbani simptomat larg.

Medikamente qe perdoren kur vuani nga alergjia ne shtatzani

Nenat mund te marrin medikamente pa recete kunder alergjive

Shumica e grave shtatzëna mund të marrin në mënyrë të sigurt medikamente kundër alergjive pa recetë. Shembuj të medikamenteve që kanë kërkime për të mbështetur se ato janë të sigurta për t’u marrë nga gratë shtatzëna përfshijnë:

 • cetirizine (Zyrtec)
 • klorfeniramina (ChlorTrimeton)
 • difenhidraminë (Benadryl)
 • loratadinë (Claritin)

Gjithmonë ka rreziqe kur merrni ndonjë ilaç gjatë shtatzënisë. Gratë duhet të flasin me mjekët e tyre përpara se të marrin ilaçe nga alergjia ne shtatzani për t’u siguruar që ato nuk janë potencialisht të dëmshme. Ndërsa mjekët i konsiderojnë shumë medikamente nga goja pa recetë të sigurta për alergjitë sezonale, përdorimi i dekongjesantëve me sprej oral dhe hundësh nuk është aq i studiuar apo i njohur. Kjo për shkak se spërkatjet e hundës nuk kanë aq gjasa të përthithen në qarkullimin e gjakut.

Gratë duhet të kenë kujdes kur përdorin spraj për hundë për më shumë se tre ditë. Kjo është për shkak se mund t’i përkeqësojë simptomat e alergjisë duke shkaktuar ënjtje të hundës. Disa gra marrin edhe vaksina kundër alergjive. Këto janë komponime të alergeneve që injektohen si një mjet për të imunizuar një person ndaj një alergjeni. Nëse një grua mbetet shtatzënë ndërkohë që është në rrjedhën e vaksinave ndaj alergjive, ajo zakonisht mund të vazhdojë t’i marrë ato. Shtatzënia nuk është një kohë e mirë për të filluar marrjen e vaksinave kundër alergjive. Është e mundur që ato të shkaktojnë reaksione të forta alergjike. Pa e ditur reagimin e një gruaje, është më mirë të shtyni fillimin e vaksinave kundër alergjive deri pas lindjes.

Ilaçet qe duhen shmangur nga alergjia ne shtatzani

Krahas ilaceve te sigurta ekzistojne dhe ilacet qe duhen shmangur nga alergjia ne shtatzani

Mjekët nuk i kanë studiuar gjerësisht disa ilaçe në lidhje me sigurinë e tyre gjatë shtatzënisë. Kjo është për shkak se nuk është etike të kryhet testimi tek gratë shtatzëna. Si rezultat, shumica e informacionit rreth medikamenteve nga alergjia ne shtatzani janë për shkak të raporteve dhe njohurive për sigurinë e përgjithshme të barnave. Sipas Kolegjit Amerikan të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë (ACAAI), disa ilaçe nuk konsiderohen të sigurta. Gjatë tremujorit të parë, është veçanërisht e rëndësishme të merren parasysh rreziqet dhe përfitimet e mundshme, sepse fëmija po zhvillohet më së shumti atëherë. Trajtimet e pasigurta gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • Pseudoefedrinë (Sudafed): Ndërsa disa studime zbuluan se pseudoefedrina është e sigurt në shtatzëni, ka pasur raporte për një rritje të defekteve të murit të barkut tek foshnjat e nënave që përdorën ilaçin gjatë shtatzënisë, sipas ACAAI.
 • Fenilefrina dhe fenilpropanolamina: Këta dekongestantë konsiderohen “më pak të dëshirueshëm” sesa marrja e pseudoefedrinës, sipas ACAAI.

Hapat e ardhshëm

Nëse simptomat tuaja të alergjisë sezonale e kanë bërë evazive gjumin ose po ndërhyjnë në aktivitetet tuaja të përditshme, ekzistojnë trajtime që ka të ngjarë të jenë të sigurta për ju dhe fëmijën. Flisni gjithmonë me mjekun tuaj për çdo shqetësim që keni në lidhje me medikamentet. Ju gjithashtu mund të lexoni me kujdes etiketat e barnave për t’u siguruar që ilaçet tuaja të mos kenë një paralajmërim për gratë shtatzëna (prodhuesit janë të detyruar ligjërisht të listojnë informacionin e tyre të sigurisë së shtatzënisë).

Nëse keni pyetje për ilaçe specifike nga alergjia ne shtatzani, vizitoni faqen e internetit MotherToBaby.org. Kjo faqe operohet nga Organizata e Specialistëve të Informacionit të Teratologjisë, anëtarët e së cilës studiojnë sigurinë e ilaçeve për nënat shtatzëna dhe ato që ushqehen me gji. Shtatzënia dhe alergjitë sezonale janë kushte vetëkufizuese. Data juaj e duhur do të vijë dhe sezoni i lulëzimit do të përfundojë. Është e rëndësishme që të qëndroni sa më rehat ndërsa lundroni në të dyja.