Alopecia, shqip renie e flokeve

Vështrim i përgjithshëm

Renia e flokëve (alopecia shqip) mund të prekë kokën tuaj ose të gjithë trupin tuaj, dhe mund të jetë e përkohshme ose e përhershme. Mund të jetë rezultat i trashëgimisë, ndryshimeve hormonale, gjendjeve mjekësore ose një pjese normale e plakjes. Çdokush mund të humbasë flokët në kokë, por është më e zakonshme tek meshkujt.

Te qenurit pa floke zakonisht i referohet humbjes së tepërt të flokëve nga koka juaj. Humbja e trashëguar e flokëve me kalimin e viteve është shkaku më i zakonshëm i mbetjes pa floke. Disa njerëz preferojnë që renia e flokeve,alopecia shqip, të vazhdoje e patrajtuar dhe e fshehur. Të tjerët mund ta mbulojnë atë me modele flokësh, kozmetikë, kapele ose shalle. Gjithashtu ka të tjerë qe zgjedhin një nga trajtimet në dispozicion për të parandaluar humbjen e mëtejshme të flokëve ose për të rivendosur rritjen.

Para se të filloni trajtimin e humbjes së flokëve, bisedoni me mjekun tuaj për shkakun e humbjes së flokëve tuaj dhe opsionet e trajtimit.

Simptomat nga alopecia, shqip renia e flokeve

Alopecia shqip nis me rrallimin gradual te flokeve ne maje te kokes.

Alopecia, shqip renia e flokëve, mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, në varësi të asaj që e shkakton atë. Mund të ndodhë papritur ose gradualisht dhe të prekë vetëm kokën tuaj ose të gjithë trupin tuaj.

Shenjat dhe simptomat e humbjes së flokëve mund të përfshijnë:

 • Rrallimi gradual në majë të kokës. Ky është lloji më i zakonshëm te alopecia, shqip humbja e flokeve, që prek njerëzit teksa plaken. Tek meshkujt, flokët shpesh fillojnë të bien nga balli. Gratë zakonisht kanë një zgjerim anesor te ballit nga ku nis dhe renia me e madhe e flokeve. Një model gjithnjë e më i zakonshëm i renies së flokëve tek gratë e moshuara është një terheqje e vijës së flokëve (alopecia fibrozuese frontale).
 • Shenja pa floke. Disa njerëz humbasin flokët në duke krijuar forma rrethore ose të copëtuara në lëkurën e kokës, mjeker ose vetullat. Lëkura juaj mund të kruhet ose të dhembe para se të bien flokët.
 • Humbje e papritur e flokëve. Një tronditje fizike ose emocionale mund të bëjë që flokët të bien. Një grusht flokësh mund të bien kur kriheni ose lani flokët tuaj ose edhe pas kapjes se lehte. Ky lloj i renies së flokëve zakonisht shkakton hollim të përgjithshëm të flokëve, por është i përkohshëm.
 • Humbja e flokëve në të gjithë trupin. Disa kushte dhe trajtime mjekësore, të tilla si kimioterapia, mund të rezultojnë në humbjen e flokëve në të gjithë trupin tuaj. Flokët zakonisht rriten përsëri.

Kur të shihni një mjek nga alopecia, shqip renia e flokeve

Shihni mjekun tuaj nëse jeni të shqetësuar nga humbja e vazhdueshme e flokëve tek ju ose fëmija juaj dhe dëshironi të vazhdoni trajtimin. Për gratë që po përjetojnë një zhvendosje të vijës së flokëve (alopecia fibrozuese frontale), flisni me mjekun tuaj për trajtimin e hershëm për t’u shmangur nga alopecia, shqip nga renia e flokeve e përhershme.

Gjithashtu flisni me mjekun tuaj nëse vëreni humbje të papritur të flokëve ose më shumë se zakonisht kur kriheni ose lani flokët tuaj ose fëmijës tuaj. Humbja e papritur e flokëve mund të sinjalizojë një gjendje themelore mjekësore që kërkon trajtim.

Nga se shkaktohet alopecia, shqip renia e flokeve

Mbjatja e flokeve bishatalec spo modele te tjera shkakton renie te flokeve, alopecia shqip.

Njerëzit zakonisht humbasin 50 deri në 100 qime në ditë. Kjo zakonisht nuk vërehet sepse flokët e rinj po rriten në të njëjtën kohë. Alopecia, shqip humbja e flokëve ndodh kur flokët e rinj nuk zëvendësojnë flokët e rënë.

Humbja e flokëve zakonisht lidhet me një ose më shumë nga faktorët e mëposhtëm:

 • Historia familjare (trashëgim). Shkaku më i zakonshëm i renies së flokëve është një gjendje trashëgimore që ndodh me plakjen. Kjo gjendje quhet alopecia androgjenike. Zakonisht ndodh gradualisht dhe në modele të parashikueshme.
 • Ndryshimet hormonale dhe kushtet mjekësore. Një sërë kushtesh mund të shkaktojnë humbje të përhershme ose të përkohshme të flokëve, përfshirë ndryshimet hormonale për shkak të shtatzënisë, lindjes, menopauzës dhe problemeve të tiroides. Kushtet mjekësore përfshijnë alopecia areata, e cila është e lidhur me sistemin imunitar dhe shkakton humbje të flokëve, infeksione dhe një çrregullim i tërheqjes së flokëve të quajtur trichotillomania.
 • Medikamente dhe shtesa. Alopecia, shqip renia e flokëve mund të jetë një efekt anësor i barnave të caktuara, të tilla si ato që përdoren për kancerin, artritin, depresionin, problemet e zemrës dhe presionin e lartë të gjakut.
 • Terapia me rrezatim në kokë. Flokët mund të mos rriten njësoj si më parë.
 • Një ngjarje shumë stresuese. Shumë njerëz përjetojnë një rrallim të përgjithshëm të flokëve disa muaj pas një tronditjeje fizike ose emocionale. Ky lloj i humbjes së flokëve është i përkohshëm.
 • Stilet e flokëve dhe trajtimet. Stilimi i tepërt i flokëve ose stilet e flokëve që i tërheqin flokët tuaj, të tilla si bishtalecat, mund të shkaktojnë një lloj humbje të flokëve të quajtur alopecia tërheqëse shqip.

Faktoret e rrezikut

HUmbja e kosideruehsme ne peshe ju con drejt alopecia, shqip renie e flokeve.

Një numër faktorësh mund të rrisin rrezikun nga alopecia, shqip renia e flokëve, duke përfshirë:

 • Një histori familjare te renies se flokeve nga ana e nënës ose babait tuaj
 • Mosha
 • Humbje e konsiderueshme në peshë
 • Disa gjendje mjekësore, të tilla si diabeti dhe lupusi
 • Stresi
 • Ushqyerja e dobët

Parandalimi nga alopecia, shqip renia e flokeve

Nje krehr me dhembe te gjere ndihmon ne parandalimin nga alopecia, shqip renia e flokeve.

Shumica e renieve te flokeve shkaktohet nga gjenetika. Ky lloj i humbjes së flokëve nuk është i parandalueshëm.

Këto këshilla mund t’ju ndihmojnë të shmangni llojet e parandalueshme të humbjes së flokëve:

 • Kujdesuni per flokët tuaj. Përdorni një kreher me dhembeza dhe shmangni tërheqjen kur kriheni veçanërisht kur flokët tuaj janë të lagur. Një krehër me dhëmbë të gjerë mund të ndihmojë në parandalimin e renies së flokëve. Shmangni trajtimet e ashpra siç janë pjastrat, mashat etj. Kufizoni tensionin në flokë nga stilet që përdorin kapese, fjongo dhe gërsheta.
 • Pyesni mjekun tuaj për medikamentet dhe suplementet që merrni që mund t’ju shkaktojne alopecia, shqip renien e flokeve.
 • Mbroni flokët tuaj nga rrezet e diellit dhe burimet e tjera të dritës ultravjollcë.
 • Ndaloni pirjen e duhanit. Disa studime tregojnë një lidhje midis pirjes së duhanit dhe renies se flokeve tek meshkujt.
 • Nëse jeni duke u trajtuar me kimioterapi, pyesni mjekun tuaj për një kapuc specifik. Ky kapuc specifik mund të zvogëlojë rrezikun e humbjes së flokëve gjatë kimioterapisë.

Diagnoza

Para se të bëni një diagnoze nga alopecia, shqip renia e flokeve, mjeku juaj ka të ngjarë t’ju japë një provim fizik dhe do t’ju pyesë për dietën tuaj, rutinën tuaj të kujdesit të flokëve dhe historinë tuaj mjekësore dhe familjare. Ju gjithashtu mund të keni teste, të tilla si më poshtë:

 • Testi i gjakut. Kjo mund të ndihmojë në zbulimin e kushteve mjekësore që mund të shkaktojnë renien e flokëve.
 • Provë tërheqëse. Mjeku juaj tërheq butësisht disa dhjetëra qime për të parë se sa prej tyre dalin. Kjo ndihmon në përcaktimin e fazës së procesit të renies.
 • Biopsi e kokës. Mjeku juaj heq mostrat nga lëkura ose nga disa qime të shkulura nga lëkura e kokës për të ekzaminuar rrënjët e flokëve nën një mikroskop. Kjo mund të ndihmojë në përcaktimin nëse një infeksion po shkakton humbjen e flokëve.
 • Mikroskopi drite. Mjeku juaj përdor një instrument të veçantë për të ekzaminuar qimet e shkurtuara në bazat e tyre. Mikroskopia ndihmon në zbulimin e çrregullimeve të mundshme të boshtit të flokëve.

Trajtimi nga alopecia, shqip renia e flokeve

Trajtimi nga alopecia, shqip renia e flokeve, lidhet ngushte me ilacet qe vijne ne forme shkume, shampoje etj.

Ka trajtime efektive për disa lloje të renies së flokëve. Ju mund të jeni në gjendje të ndryshoni renien e flokëve, ose të paktën ta ngadalësoni atë. Me disa kushte, të tilla si humbja e paket e flokëve (alopecia areata), flokët mund të rriten pa trajtim brenda një viti. Trajtimet për humbjen e flokëve përfshijnë ilaçe dhe kirurgji.

Mjekimi nga renia e flokeve

Nëse humbja e flokëve tuaj është shkaktuar nga një sëmundje themelore, trajtimi për atë sëmundje do të jetë i nevojshëm. Nëse një ilaç i caktuar po shkakton alopecia, shqip renien e flokëve, mjeku juaj mund t’ju këshillojë që të ndaloni përdorimin e tij për disa muaj.

Ilaçet janë në dispozicion për të trajtuar renien e flokëve të trashëguar. Opsionet më të zakonshme përfshijnë:

Minoxidil

 • Minoxidil (Rogaine). Minoxidil pa recetë (pa recetë) vjen në forma të lëngshme, shkumë dhe shampo. Për të qenë më efektiv, aplikojeni produktin në lëkurën e kokës një herë në ditë për femrat dhe dy herë në ditë për meshkujt. Shumë njerëz preferojnë shkumën e aplikuar kur flokët janë të lagur.

Produktet me minoxidil ndihmojnë shumë njerëz të rigjenerojnë flokët e tyre ose ngadalësojnë shkallën e renies së flokëve ose të dyja bashke. Do të duhen të paktën gjashtë muaj trajtim për të parandaluar humbjen e mëtejshme të flokëve dhe për të filluar rigjenerimin e flokëve. Mund të duhen edhe disa muaj për të treguar nëse trajtimi po funksionon për ju. Nëse po ndihmon, do t’ju duhet të vazhdoni ta përdorni ilaçin pafundësisht për të ruajtur përfitimet.

Efektet anësore të mundshme përfshijnë acarimin e kokës dhe rritjen e flokëve të padëshiruar në lëkurën ngjitur të fytyrës dhe duarve.

Finasteride

 • Finasteride (Propecia). Ky është një ilaç me recetë për meshkujt. Ju e merrni atë çdo ditë si pilulë. Shumë meshkuj që marrin finasteride përjetojnë një ngadalësim nga alopecia, shqip renia e flokeve, dhe disa mund të tregojnë rritje të re të flokëve. Mund të duhen disa muaj për të treguar nëse funksionon për ju. Ju do të duhet të vazhdoni ta merrni atë për të mbajtur ndonjë përfitim. Finasteride mund të mos funksionojë aq mirë për meshkujt mbi 60 vjeç.

Efektet anësore të rralla të finasteridit përfshijnë zvogëlimin e dëshirës seksuale dhe funksionin seksual dhe një rrezik në rritje të kancerit të prostatës. Femrat që janë ose mund të jenë shtatzënë duhet të shmangin prekjen e tabletave të thërrmuara ose të thyera.

 • Medikamente të tjera. Opsionet e tjera përfshijnë spironolakton (Carospir, Aldactone) dhe dutasteride oral (Avodart).

Kirurgjia e transplantit të flokëve

Transplantimi i flokeve

Në llojin më të zakonshëm nga alopecia, shqip renia e flokeve, preket vetëm maja e kokës. Transplantimi i flokëve, ose kirurgjia e restaurimit, mund të përfitojë sa më shumë nga flokët që ju kanë mbetur.

Gjatë një procedure transplantimi të flokëve, një dermatolog ose kirurg kozmetik heq flokët nga një pjesë e kokës që ka flokë dhe i transplanton në një vend pa floke. Çdo flok ka një deri në disa qime (mikrografte dhe minigraftë). Ndonjëherë merret një zone më e madhe e lëkurës që përmban grupime të shumta flokësh. Kjo procedurë nuk kërkon shtrimin në spital, por është e dhimbshme kështu që do t’ju jepet një ilaç qetësues për të lehtësuar çdo shqetësim. Rreziqet e mundshme përfshijnë gjakderdhje, mavijosje, ënjtje dhe infeksion. Ju mund të keni nevojë për më shumë se një operacion për të marrë efektin që dëshironi. Renia e trashëguar e flokëve përfundimisht do të përparojë pavarësisht operacionit.

Terapi me lazer nga alopecia, shqip renia e flokeve

Administrata e Ushqimit dhe Barnave ka miratuar një pajisje lazer të nivelit të ulët si një trajtim për renien e trashëguar të flokëve tek burrat dhe gratë. Disa studime të vogla kanë treguar se përmirëson dendësinë e flokëve. Nevojiten më shumë studime për të treguar efektet afatgjata.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Derisa te keni rezultatet e kerkuara, provoni stilime te ndryshme flokesh.

Ju mund të dëshironi të provoni metoda të ndryshme të kujdesit të flokëve për të gjetur një që ju bën të ndiheni më mirë në lidhje me pamjen tuaj. Për shembull, përdorni produkte stilimi që shtojnë volumin, ngjyrosin flokët tuaj, zgjidhni një model që e bën një pjesë të zgjerimit më pak të dukshme. Përdorni paruke ose shtesa etj. Bisedoni me një stilist flokësh për ide. Këto qasje mund të përdoren për t’u trajtuar nga alopecia, shqip renia e flokeve.