Renia e flokeve

Çfarë është renia e flokeve?

Renia e flokeve sipas Akademise Amerikane te Dermatologjisë (AAD) prek rreth 80 milionë burra dhe gra në Amerikë (alopecia).

Mund të ndikojë në flokët e kokës ose në të gjithë trupin tuaj. Edhe pse alopecia është më e përhapur tek të rriturit, renia e tepërt e flokeve mund të ndodhë edhe tek fëmijët.

Është normale të humbasësh mes 50 dhe 100 fije flokesh në ditë. Me rreth 100,000 fije flokesh në kokë, kjo humbje e vogël nuk vërehet.

Flokët e rinj normalisht zëvendësojnë flokët e humbur, por kjo nuk ndodh gjithmonë. Renia e flokeve mund të zhvillohet gradualisht me kalimin e viteve ose të ndodhë papritur. Renia e flokeve mund të jetë e përhershme ose e përkohshme.

Është e pamundur të llogaritet sasia e flokëve të humbur në një ditë të caktuar. Ju mund të humbni më shumë flokë krahasuar me normalen, nëse vëreni një sasi të madhe flokësh te keputur pasi keni larë flokët ose grumbuj flokësh në kreherin tuaj. Ju gjithashtu mund të vini re njolla me floke te humbur ne koke.

Nëse vëreni se po humbni më shumë flokë se zakonisht, duhet ta diskutoni problemin me mjekun tuaj. Ata mund të përcaktojnë shkakun themelor të humbjes së flokëve tuaj dhe të sugjerojnë plane të përshtatshme trajtimi.

Nga se shkaktohet renia e flokeve?

Së pari, mjeku ose dermatologu juaj (një mjek i specializuar në problemet e lëkurës) do të përpiqet të përcaktojë shkakun themelor nga vjen renia e flokeve. Shkaku më i zakonshëm i humbjes së flokëve është renia e flokeve e trashëguar nga paraardhes meshkuj ose femra.

Nëse keni një histori familjare të renies se flokeve, mund të keni këtë lloj humbje flokësh. Disa hormone seksuale mund të shkaktojnë humbje trashëgimore të flokëve. Mund të fillojë që në pubertet.

Në disa raste, renia e flokeve mund të ndodhë me një ndalesë të thjeshtë në ciklin e rritjes së flokëve. Sëmundjet kryesore, operacionet ose ngjarjet traumatike mund të shkaktojnë humbjen e flokëve. Sidoqoftë, flokët tuaj zakonisht fillojnë të rriten përsëri pa trajtim.

Ndryshimet hormonale dhe renia e flokeve

Ndryshimet hormonale

Ndryshimet hormonale mund të cojne te renia e perkohshme e flokeve. Shembujt përfshijnë:

Kushtet mjekesore

Kushtet mjekësore që mund të ndikojne te renia e flokeve përfshijnë:

 • sëmundjen e tiroides
 • alopecia areata (një sëmundje autoimune që sulmon folikulat e flokëve)
 • infeksionet ne koke

Sëmundjet që shkaktojnë inflamacion, të tilla si liken planus dhe disa lloje të lupus, mund të rezultojnë në humbje të përhershme të flokëve për shkak të inflamacionit.

Perdorimi i ilaceve te ndryshme te renia e flokeve

Perdorimi i ilaceve te ndryshme te renia e flokeve

Renia e flokeve gjithashtu mund të jetë për shkak të ilaçeve të përdorura për të trajtuar:

Emocione pozitive dhe negative

Një tronditje fizike ose emocionale mund të coje te renia e dukshme e flokeve. Shembuj të tille përfshijnë:

 • një vdekje në familje
 • humbje ekstreme në peshë
 • një temperature të lartë

Njerëzit me trichotillomania (çrregullimi i tërheqjes së flokëve) kanë nevojë të heqin flokët, zakonisht nga koka, vetullat ose qerpikët.

Renia e flokeve te tërhequra mund të jetë për shkak të modeleve të flokëve që ushtrojne presion mbi folikulat duke i tërhequr flokët shumë fort.

Një dietë e paket në proteina, hekur dhe lëndë ushqyese të tjera gjithashtu mund të çojë në rrallimin e flokëve.

Si diagnostikohet renia e flokeve?

Diagnoza e renies se flokut

Renia e vazhdueshme e flokeve shpesh tregon një çështje themelore shëndetësore.

Mjeku ose dermatologu juaj mund të përcaktojë shkakun e humbjes së flokëve tuaj bazuar në një ekzaminim fizik dhe historinë tuaj shëndetësore. Në disa raste, ndryshimet e thjeshta dietike mund të ndihmojnë. Mjeku juaj gjithashtu mund të ndryshojë ilaçet tuaja qe i merrni me recetë.

Nëse dermatologu juaj dyshon për një sëmundje autoimune ose të lëkurës, ata mund të bëjnë një biopsi të lëkurës se kokën tuaj.

Kjo do të përfshijë heqjen me kujdes të një pjese të vogël të lëkurës për testim laboratorik. Është e rëndësishme të mbani në mend se rritja e flokëve është një proces kompleks. Mund të duhet kohë për të përcaktuar shkakun e saktë të humbjes së flokëve tuaj.

Cilat janë opsionet e trajtimit te renia e flokeve?

Trajtimi te renia e flokeve

Mjekimi i duhur te renia e flokeve

Ilaçet ka të ngjarë të jenë hapi i parë i trajtimit te renia e flokeve. Medikamentet pa recetë (OTC) në përgjithësi përbëhen nga kremra dhe xhel që i aplikoni direkt në lëkurën e kokës gjate dites. Produktet më të zakonshme përmbajnë një përbërës të quajtur minoxidil (Rogaine).

Sipas AAD, mjeku juaj mund të rekomandojë minoxidil në lidhje me trajtimet e tjera nga renia e flokeve. Efektet anësore të minoksidilit përfshijnë acarimin e lekures se kokës dhe rritjen e flokëve në zonat ngjitur saj, të tilla si balli ose fytyra juaj.

Ilaçet me recetë gjithashtu mund të trajtojnë humbjen e flokëve. Mjekët përshkruajnë mjekimin oral finasteride (Propecia) për humbjen e flokeve te meshkujt. Ju e merrni këtë ilaç çdo ditë për të ngadalësuar humbjen e flokëve. Disa meshkuj përjetojnë rritje të re të flokëve kur marrin finasteride.

Efektet anësore të rralla të finasteridit përfshijnë zvogëlimin e dëshirës seksuale dhe demtimin e funksioneve seksuale. Sipas Klinikës Mayo mund te ketë një lidhje midis përdorimit të finasteridit dhe një lloji më serioz (të shkallës së lartë) të kancerit të prostatës.

Mjeku gjithashtu përshkruan kortikosteroide si prednisone. Individët me alopecia areata mund ta përdorin këtë për të zvogëluar inflamacionin dhe për të shtypur sistemin imunitar. Kortikosteroidet imitojnë hormonet e prodhuara nga gjëndrat tuaja mbiveshkore.

Një sasi e madhe e kortikosteroidit në trup zvogëlon inflamacionin dhe shtyp sistemin imunitar.

Efektet anesore te ilaceve

Ju duhet të monitoroni me kujdes efektet anësore nga këto ilaçe. Efektet anësore të mundshme përfshijnë:

 • glaukoma, një koleksion i sëmundjeve të syve që mund të rezultojnë në dëmtimin e nervit optik dhe humbjen e shikimit
 • mbajtja e lëngjeve dhe ënjtja në pjesën e poshtme të këmbëve
 • presion më të lartë të gjakut
 • kataraktet
 • sheqer i lartë në gjak

Ekzistojnë dëshmi se përdorimi i kortikosteroideve gjithashtu mund t’ju ​​vë në rrezik më të lartë për kushtet e mëposhtme:

 • infeksionet
 • humbja e kalciumit nga kockat, e cila mund të çojë në osteoporozë
 • lëkurë e hollë dhe mavijosje e lehtë
 • dhimbje të fytit
 • ngjirja e zërit

Procedurat mjekësore te renia e flokeve

Kirurgji e transplantit te flokeve

Ndonjëherë, ilaçet nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar te renia e flokeve. Ekzistojne procedura kirurgjikale për të trajtuar renien e flokeve.

Kirurgji e transplantit të flokëve

Kirurgjia e transplantit të flokëve përfshin lëvizjen e fijeve të vogla te flokeve ne koke, në pjesët tullace të kokës tuaj.

Kjo funksionon mirë për njerëzit merenie te flokeve te trasheguar pasi ata zakonisht humbasin flokët në majë të kokës. Për shkak se kjo lloj humbje e flokeve është progresive, do të keni nevojë për operacione të shumta me kalimin e kohës.

Reduktimi i lekures se kokës

Në zvogëlimin e lekures se kokës, një kirurg heq një pjesë të lekures se kokës tuaj që i mungojnë flokët. Kirurgu pastaj e mbyll zonën me një pjesë të lekures se kokës tuaj që ka qime. Një opsion tjetër është një palosje, në të cilën kirurgu juaj palos lekuren e kokës që ka flokë mbi një pjese tullace te saj. Ky është një lloj reduktimi i lekures se kokës.

Zgjerimi i indeve gjithashtu mund të mbulojë njollat pa floke ne koken tuaj. Nje gje e tille kërkon dy operacione. Në operacionin e parë, një kirurg vendos një zgjerues të indeve nën një pjesë të lekures se kokës tuaj që ka flokë dhe është pranë vendit pa floke. Pas disa javësh, zgjeruesi i indeve mbulon pjesën e lekures se kokës tuaj që ka floke.

Në operacionin e dytë, kirurgu juaj heq zgjeruesin dhe tërheq zonën e zgjeruar të lekures se kokës me flokë mbi vendin ku eshte renia e flokeve.

Këto mjete kirurgjikale për personat qe vuajne nga humbja e flokeve kanë tendencë të jenë të shtrenjta, dhe ato mbartin rreziqe. Kjo perfshin:

 • rritje e flokeve te demtuar
 • gjakderdhje
 • plagët e gjera
 • infeksione

Rrënjosja e flokeve tuaj gjithashtu mund të mos arrije rezultatet e pritura, që do të thotë se do t’ju duhet të përsërisni operacionin.

Si mund te parandalohet renia e flokeve?

Parandalimi nga renia e flokeve

Ka gjëra që mund të bëni qe te parandalohet humbja e mëtejshme e flokeve. Mos mbani modele flokësh të ngushta si gërsheta, bisht etj që i shtrengojne shume flokët tuaj. Me kalimin e kohës, ato modele dëmtojnë përgjithmonë gjëndrat e flokëve tuaj.

Mundohuni të mos i tërhiqni, ktheni ose mblidhni (bisht) flokët tuaj. Sigurohuni që jeni duke ngrënë një dietë të ekuilibruar që përfshin sasi të mjaftueshme të hekurit dhe proteinave.

Disa regjime per t’u dukur gjithmone e bukur mund të përkeqësojne ose te cojne te humbja e flokeve.

Nëse jeni duke perjetuar renin e flokeve, përdorni një shampo të butë për fëmijë për të larë flokët. Nëse nuk keni flokë jashtëzakonisht të yndyrshëm, konsideroni larjen e flokëve cdo 2 dite. Gjithmonë thajini flokët dhe shmangni fërkimin e flokëve me peshqir.

Produktet dhe mjetet e modelimit janë gjithashtu fajtorët e zakonshëm te humbja e flokeve. Shembuj të produkteve ose mjeteve që mund të ndikojnë te renia e flokeve përfshijnë:

 • tharëse flokësh
 • krehëra të nxehta
 • modelues flokësh
 • produkte për ngjyrosje
 • agjentë zbardhues
 • relaksues

Nëse vendosni të stiloni flokët tuaj me mjete të nxehta, bëjeni këtë vetëm kur flokët tuaj janë të thatë. Gjithashtu, përdorni cilësimet më të ulëta të mundshme.

Cila është perspektiva afatgjatë?

Ju mund të ndaloni apo edhe të ndryshoni tarjtimin maksimal te renia e flokeve, veçanërisht nëse është për shkak të një gjendje themelore shendetesore. Humbja e trashëguar e flokëve mund të jetë më e vështirë për tu trajtuar. Megjithatë, disa procedura të tilla si transplantet e flokëve mund të ndihmojnë në zvogëlimin e shfaqjes së renies se flokeve.

Bisedoni me mjekun tuaj për të eksploruar të gjitha opsionet tuaja për të zvogëluar efektet e humbjes së flokëve.