Kur diabeti është i lartë

Kur diabeti eshte i larte, sa duhet te jete sheqeri normal ne gjak? Ju duhet t’i mbani nivelet tuaja të qëndrueshme. Kur diabeti eshte i larte mund të ju bëjë të ndiheni keq. T’a ndjesh shpesh atë mund të jetë shenjë e një shëndeti jo të mirë.

Çfarë është sheqeri i larte ne gjak?

Glukoza është një sheqer që vjen nga ushqimet që hamë, dhe gjithashtu formohet dhe ruhet brenda trupit. Është burimi kryesor i energjisë për qelizat e trupit tonë, dhe bartet në secilën qelizë përmes qarkullimit të gjakut.

Hiperglicemia është fjala mjekësore për nivelet e larta të sheqerit në gjak. Kur diabeti eshte i larte trupi nuk mund të bëjë insulinë (diabet tip 1). Trupi gjithashtu nuk mund t’i përgjigjet insulinës siç duhet (diabeti tip 2). Trupi ka nevojë për insulinë. Kështu që glukoza në gjak mund të hyjë në qelizat e trupit ku mund të përdoret për energji. Në njerëzit që kanë zhvilluar diabet, glukoza grumbullohet në gjak, duke rezultuar në hiperglicemi.

Hiperglicemia mund të dëmtojë enët që furnizojnë me gjak organet vitale. Kjo gjë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, të veshkave, goditjes në tru, probleme të shikimit dhe nervore. Këto probleme zakonisht nuk shfaqen tek fëmijët ose adoleshentët që kanë pasur sëmundjen për vetëm disa vjet. Ato mund të ndodhin në moshën e rritur, veçanërisht nëse nuk e kanë menaxhuar ose kontrolluar mirë diabetin e tyre. Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor të diabetit do t’ju tregojë se sa duhet te jete sheqeri normal ne gjak.

Çfarë shkakton kur diabeti eshte i larte?

Sheqeri normal ne gjak është si një akt balancimi tre-drejtimesh sepse duhet të shikoni:

 • ilaçet që merrni (insulinë ose pilula)
 • ushqimi qe ju hani
 • sasia e stërvitjes që ushtroni

Të tre duhet të jenë të ekuilibruar. Nëse ndonjë nga këto është joaktiv, kur diabeti eshte i larte,nivelet e sheqerit në gjak mund të jenë gjithashtu. Në përgjithësi, nivelet më të larta se norma e glukozës në gjak mund të shkaktohen nga:

 • mos marrja e ilaçeve të diabetit kur duhet ose mos marrja e sasive të duhura
 • mosrespektimi i planit të vaktit (si ngrënia e tepërt në një rast të veçantë pa rregulluar ilaçet tuaja të diabetit)
 • duke mos ushtruar mjaftueshëm
 • duke pasur një sëmundje, si gripi
 • stresi
 • marrja e llojeve të tjera të ilaçeve që ndikojnë në funksionimin e ilaçeve tuaja të diabetit

Një lexim i vetëm i lartë i sheqerit në gjak zakonisht nuk është shkak për alarm. Kjo u ndodh të gjithëve me diabet herë pas here. Kur diabeti eshte i larte, njoftoni prindërit tuaj dhe ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të diabetit. Ju mund të keni një problem pajisje, si një pompë insuline që nuk funksionon mirë. Sido që të jetë, sigurohuni që të merrni ndihmë për të arrire sa duhet te jete sheqeri normal ne gjak.

Cilat janë shenjat dhe simptomat kur diabeti eshte i larte?

Shenjat kur diabeti eshte i larte përfshijnë:

 • Urinoni shumë: Veshkat përgjigjen duke nxjerrë glukozën shtesë në urinë. Njerëzit me sheqer të lartë në gjak duhet të pastrojnë më shpesh dhe në sasi më të mëdha.
 • Pirja e madhe: Dikush humbet aq shumë lëngje nga urinimi që shpesh mund të kesh etje shumë.
 • Humbja e peshës edhe pse oreksi juaj ka qëndruar i njëjtë: Nëse nuk ka mjaft insulinë për të ndihmuar trupin të përdorë glukozën, trupi prish muskujt dhe depoziton dhjamin në vend të kësaj në një përpjekje për të furnizuar me karburant qelizat e uritura.
 • Ndjenja e lodhjes: Për shkak se trupi nuk mund të përdorë glukozën për energji siç duhet, një person mund të ndihet i lodhur në mënyrë të jashtëzakonshme.

Trajtimi kur diabeti eshte i larte

Se sa duhet te jete sheqeri normal ne gjak përfshin rregullimin e shkaktarëve. Ekipi juaj i kujdesit do t’ju japë këshilla se si të ruani nivelet nga sheqeri normal ne gjak. Këtu janë disa mënyra për të menaxhuar kur diabeti eshte i larte:

Arsyeja e Nivelit të Lartë të Sheqerit në GjakÇfarë të bësh
Mos marrja e mjaftueshme e insulinës ose ilaçeve të tjera të diabetitSigurohuni që të merrni llojin, dozën e insulinës në kohën e duhur.Kontrolloni që insulina nuk ka skaduar.Sigurohuni që të gjitha pajisjet (pompat, matësit, etj.) janë duke punuar si duhet.Ilaçet e diabetit mund të kenë nevojë të ndryshohen.
Mos ndjekja e planit të vaktit (si të hahet shumë ushqim në raste të veçanta pa rregulluar ilaçet)Punoni me një dietolog për të bërë rregullime në planin tuaj sipas nevojës.Rregulloni insulinën / pilulat kur hani ndryshe nga sa rekomandohet në planin tuaj të vaktit (ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju udhëzojë).
Mos ushtrimi i mjaftueshëmPërcaktoni një plan për të gjetur kohë për stërvitje.Rregulloni ilaçet tuaja bazuar në udhëzimet e marra.
Sëmundja ose stresiKontaktoni ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të diabetit.Vazhdoni të merrni insulinë (doza mund të jetë e nevojshme të rregullohet).Kontrolloni shpesh nivelet e sheqerit në gjak.
Përdorimi i ilaçeve të tjera që mund të rrisin sheqerin në gjakKontaktoni me ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të diabetit nëse filloni të merrni ndonjë ilaç tjetër.Insulina ose pilulat tuaja mund të kenë nevojë të rregullohen ndërsa merrni ilaçin që shkakton nivele të larta të sheqerit në gjak.

Mos u shqetësoni shumë nëse merrni një lexim kur diabeti eshte i larte herë pas here. Por nëse keni vazhdimisht nivele të larta të sheqerit në gjak, duhet të flisni me mjekun tuaj për këtë.

Çfarë është Ketoacidoza Diabetike (DKA)?

Kur trupi nuk ka insulinë të mjaftueshme, glukoza qëndron në gjak. Ajo nuk mund të futet në qelizat e trupit për t’u përdorur për energji. Kjo mund të ndodhë, për shembull, kur dikush kalon doza të insulinës. Gjithashtu kur nevoja për insulinë papritmas rritet (si kur një person është i sëmurë me grip) dhe dozat nuk rregullohen.

Kur trupi nuk mund të përdorë glukozën për karburant, ai fillon të përdorë yndyrë. Kur kjo të ndodhë, kimikatet e quajtura ketone lirohen në gjak. Disa prej këtyre ketoneve, si glukoza shtesë, kalojnë nga trupi përmes urinës.

Nivelet e larta të ketoneve në gjak mund të jenë problem sepse ato bëjnë që gjaku të bëhet acid. Shumë acid në gjak hedh ekuilibrin kimik të trupit dhe shkakton simptomat e renditura më poshtë. Tek njerëzit kur diabeti eshte i larte, ky problem quhet ketoacidozë diabetike, ose DKA. DKA është një gjendje shumë e rëndë që mund të çojë në koma ose vdekje nëse nuk trajtohet. Lajmi i mirë, megjithatë, është se është i parandalueshëm dhe mund të trajtohet. DKA ndodh më shpesh tek njerëzit me diabet të tipit 1.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e DKA?

Simptomat e ketoacidozës diabetike zakonisht nuk zhvillohen të gjitha menjëherë – ato shfaqen ngadalë për disa orë. Personat që kanë DKA mund të:

 • ndjehen me të vërtetë të lodhur
 • ndjeheni me të vërtetë të etur ose urinoni më shumë se zakonisht
 • keni gojë të thatë dhe shenja dehidrimi

Këto simptoma shkaktohen nga nivelet e larta të sheqerit në gjak që zakonisht ndodhin para se dikush të zhvillojë DKA. Nëse personi nuk merr trajtim, këto shenja të DKA dhe kur diabeti eshte i larte mund të ndodhin:

 • dhimbje barku
 • të përziera dhe / ose të vjella
 • aroma e frymëmarrjes me fruta
 • frymëmarrje e shpejtë, e thellë
 • konfuzion
 • të fikët “koma diabetike”

Kontrolli për DKA

Si e dini nëse keni DKA? Shenjat dhe simptomat e DKA mund të duken si grip, kështu është e rëndësishme të kontrolloni nivelet e sheqerit në gjak. Kontrolloni dhe ketonet e urinës (ose gjakut) kur jeni i sëmurë ose nëse mendoni se keni simptoma të DKA.

Për shkak se nivele të larta të ketoneve shfaqen në urinë (si dhe në gjak),mund të kontrollohen në shtëpi. Ju mund të testoni një mostër të urinës tuaj. Nëse testi i urinës për ketone është negativ, do të thotë që simptomat tuaja nuk janë për shkak të DKA.

Ndiqni planin tuaj të menaxhimit të diabetit kur diabeti eshte i larte. Kur duhet të kontrolloni për ketone dhe çfarë të bëni nëse testi është pozitiv. Në disa raste, ekipi juaj i menaxhimit të diabetit mund të përdorë shirita të veçantë të testit të gjakut. Kjo shërben për të kontrolluar gjithashtu nivelet e ketonit në gjakun tuaj.

Si trajtohet DKA?

DKA është shumë serioze, por mund të trajtohet nëse shkoni menjëherë te mjeku ose spitali. Një person me DKA duhet të marrë insulinë dhe lëngje përmes një tubi. Ky tub shkon në venat e trupit (një IV).

Njoftojini prindërit tuaj ose dikë në ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të diabetit nëse keni ndonjë nga këto simptoma. Gjithashtu, nëse jeni i sëmurë dhe nuk dini çfarë të bëni për t’u kujdesur kur diabeti eshte i larte.

Gjithmonë mbani një byzylyk ose gjerdan identifikimi mjekësor që thotë se keni diabet që të kuptojnë kur diabeti eshte i larte. Atëherë, nëse nuk ndiheni mirë, kushdo që ju ndihmon do të dijë të thërrasë për ndihmë mjekësore. Identifikimi mjekësor mund të përfshijë gjithashtu numrin e telefonit të mjekut tuaj ose numrin e telefonit të një prindi.

Shmangia e sheqerit në gjak të lartë dhe DKA

sa duhet te jete sheqeri normal ne gjak

Pavarësisht se sa mirë kujdesen për veten e tyre, njerëzit me diabet ndonjëherë do të kenë nivele të larta të sheqerit në gjak. Mënyra më e mirë për të arrire sheqeri normal ne gjak është të mbani nivelet e sheqerit në gjak sa më afër diapazonit të dëshiruar. Kjo do të thotë kur diabeti eshte i larte të ndiqni planin tuaj të menaxhimit të diabetit. Kontrollimi i niveleve të sheqerit në gjak disa herë në ditë do t’ju njoftojë kur është i lartë.

Nivelet e larta të sheqerit në gjak nuk shkaktojnë gjithmonë simptoma. Një person që nuk bën testime rregullisht mund të ketë nivele të sheqerit në gjak. Kur diabeti eshte i larte, ato mund të jenë aq të larta sa të dëmtojnë trupin pa e kuptuar as atë. Mjekët mund të përdorin testin HbA1c për të zbuluar nivelet e larta të sheqerit edhe pa pasur simptoma të dukshme.Këtu janë disa këshilla të tjera për të shmangur nivelet e larta të sheqerit në gjak dhe parandalimin e DKA:

 • Mundohuni të hani të gjitha vaktet dhe ushqimet tuaja në kohë dhe të mos harroni asnjë.
 • Merrni sasinë e duhur të insulinës.
 • Kontrolloni rregullisht nivelet e sheqerit në gjak dhe nivelet e ketonit
 • Qëndroni në planin tuaj të menaxhimit të diabetit.