semundjet e zemres

Kush shfaq semundjet e zemres?

Semundjet e zemres janë shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Në Shtetet e Bashkuara, 1 në çdo 4 vdekje është rezultat i një sëmundjeje të zemrës. Rreth 610,000 njerëz që vdesin nga gjendja çdo vit.

Semundjet e zemres nuk ndahen ne raca.  Është shkaku kryesor i vdekjes për disa popullata, përfshirë njerëzit e bardhë, hispanikët dhe njerëzit e zinj. Pothuajse gjysma e amerikanëve janë të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës dhe numrat po rriten.

Ndërsa semundjet e zemres mund të jenë vdekjeprurëse, ato gjithashtu mund të parandalohen në shumicën e njerëzve. Duke adoptuar zakonet e jetesës së shëndetshme herët, potencialisht mund të jetoni më gjatë me një zemër më të shëndetshme.

Cilat janë llojet e ndryshme per semundjet e zemres?

Llojet e semundjeve te zemres

Semundjet e zemres përfshijnë një gamë të gjerë të problemeve kardiovaskulare. Disa sëmundje dhe gjendje bien nën ombrellën e sëmundjeve të zemrës. Llojet e sëmundjeve të zemrës përfshijnë:

 • Aritmia. Aritmia është një anomali e ritmit të zemrës.
 • Arterioskleroza. Atheroskleroza është një ngurtësim i arterieve.
 • Kardiomiopati. Kjo gjendje bën që muskujt e zemrës të forcohen ose të dobësohen.
 • Defektet e lindura të zemrës. Defektet e lindura të zemrës janë parregullsi të zemrës që janë të pranishme në lindje.
 • Sëmundja e arteries koronare (CAD). CAD është shkaktuar nga grumbullimi i pllakës në arteriet e zemrës. Nganjëherë quhet sëmundje ishemike e zemrës.
 • Infeksionet e zemrës. Infeksionet e zemrës mund të shkaktohen nga bakteret, viruset ose parazitët.

Termi sëmundje kardiovaskulare mund të përdoret për t’iu referuar gjendjeve të zemrës që prekin veçanërisht enët e gjakut.

Cilat janë simptomat te semundjet e zemres?

Llojet e ndryshme të sëmundjeve të zemrës mund të rezultojnë në një sërë simptomash të ndryshme.

Aritmitë si semundjet e zemres

Aritmia

Aritmitë janë ritme jonormale të zemrës. Simptomat që përjetoni mund të varen nga lloji i aritmisë që keni – rrahjet e zemrës që janë shumë të shpejta ose shumë të ngadalta. Simptomat e aritmisë përfshijnë:

 • valëzimi i zemrës ose rrahjet e zemrës
 • puls i ngadalshëm
 • zbehje
 • marramendje
 • dhimbje gjoksi

Arterioskleroza dhe semundjet e zemres

Artheroskleroza

Atheroskleroza, si nje nga semundjet e zemres, zvogëlon furnizimin me gjak në ekstremitetet tuaja. Përveç dhimbjes në gjoks dhe gulçimit, simptomat e arteriosklerozës përfshijnë:

 • ftohje, veçanërisht në gjymtyrë
 • mpirje, veçanërisht në gjymtyrë
 • dhimbje të pazakonta ose të pashpjegueshme
 • dobësi në krahët dhe këmbët tuaja

Defektet e lindura të zemrës

Defektet e lindura te zemres

Defektet e lindura të zemrës janë probleme të zemrës që zhvillohen kur fetusi po rritet. Disa defekte të zemrës nuk diagnostikohen kurrë. Të tjerët mund të gjenden kur shkaktojnë simptoma, të tilla si:

 • lëkurë me nuancë blu
 • ënjtje e ekstremiteteve
 • gulçim ose vështirësi në frymëmarrje
 • lodhje dhe energji të ulët
 • ritmi i parregullt i zemrës

Sëmundja e arteries koronare (CAD)

Semundja e arteries koronare

CAD është grumbullimi i pllakave në arteriet që lëvizin gjakun e pasur me oksigjen nëpër zemër dhe mushkëri. Simptomat e CAD përfshijnë:

 • dhimbje ose siklet në gjoks
 • një ndjenjë presioni ose shtrëngimi në gjoks
 • gulçim
 • nauze
 • ndjenja të tretjes ose gazit

Kardiomiopati dhe semundjet e zemres

Kardiomiopatia

Kardiomiopatia, si nje nga semundjet e zemres, është një sëmundje që shkakton që muskujt e zemrës të rriten dhe të bëhen të ngurtë, të trashë ose të dobët. Simptomat e kësaj gjendje përfshijnë:

 • lodhje
 • fryrje
 • këmbët e fryra, veçanërisht kyçet dhe këmbët
 • gulçim
 • pulsim i fortë ose i shpejtë

Infeksionet e zemrës

Infeksion i zemres

Termi infeksion i zemrës mund të përdoret për të përshkruar gjendje të tilla si endokarditi ose miokarditi. Simptomat e infeksionit të zemrës përfshijnë:

 • dhimbje gjoksi
 • kongjestion i gjoksit ose kollitje
 • ethe
 • dridhura
 • skuqje të lëkurës

Cilat janë simptomat per semundjet e zemres tek gratë?

Simptomat e semundjes se zemres

Gratë shpesh përjetojnë shenja dhe simptoma të ndryshme per semundjet e zemrës sesa burrat, veçanërisht në lidhje me CAD dhe sëmundje të tjera kardiovaskulare.

Në fakt, një studim i vitit 2003 shikoi simptomat që shiheshin më shpesh tek gratë që kishin përjetuar një sulm në zemër. Simptomat kryesore nuk përfshinin simptoma “klasike” të sulmit në zemër siç janë dhimbja në gjoks dhe ndjesi shpimi gjilpërash. Në vend të kësaj, studimi raportoi se gratë kishin më shumë gjasa të thoshin se kishin përjetuar ankth, shqetësime të gjumit dhe lodhje të pazakontë ose të pashpjegueshme.

Për më tepër, 80 % e grave në studim raportuan se i përjetuan këto simptoma për të paktën një muaj para se të ndodhte sulmi i tyre në zemër.

Simptomat e sëmundjeve të zemrës tek gratë gjithashtu mund të ngatërrohen me gjendje të tjera, të tilla si depresioni, menopauza dhe ankthi.

Simptomat e zakonshme të sëmundjeve të zemrës tek gratë përfshijnë:

 • marramendje
 • zbehje
 • gulçim ose frymëmarrje të cekët
 • marramendje
 • të fikët ose të kalojë jashtë
 • ankthi
 • nauze
 • të vjella
 • dhimbja e nofullës
 • dhimbje qafe
 • dhimbje shpine
 • dispepsi ose dhimbje të ngjashme me gazin në gjoks dhe stomak
 • djersë të ftohta

Çfarë i shkakton semundjet e zemres?

Semundjet e zemres janë një koleksion i sëmundjeve dhe gjendjeve që shkaktojnë probleme kardiovaskulare. Çdo lloj sëmundjeje të zemrës shkaktohet nga diçka krejtësisht unike për atë gjendje. Atheroskleroza dhe CAD rezultojnë nga grumbullimi i pllakës në arteriet. Shkaqet e tjera të sëmundjeve të zemrës përshkruhen më poshtë.

Shkaqet e Aritmise

Shkaqet e një ritmi jonormal të zemrës përfshijnë:

 • diabeti
 • CAD
 • defektet e zemrës, përfshirë defektet e lindura të zemrës
 • medikamente, suplemente dhe kura barishtore
 • presioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • përdorimi i tepërt i alkoolit ose kafeinës
 • çrregullimet e përdorimit të substancave
 • stresi dhe ankthi
 • dëmtimi ose sëmundja ekzistuese e zemrës

Shkaqet e defekteve të lindura të zemrës

Kjo sëmundje e zemrës ndodh kur një fëmijë është ende duke u zhvilluar në barkun e nënës. Disa defekte të zemrës mund të jenë serioze dhe të diagnostikohen dhe trajtohen herët. Disa gjithashtu mund të mos diagnostikohen për shumë vite.

Struktura e zemrës suaj gjithashtu mund të ndryshojë me moshën. Kjo mund të krijojë një defekt në zemër që mund të çojë në komplikime dhe probleme.

Shkaqet e kardiomiopatisë

Ekzistojnë disa lloje të kardiomiopatisë. Çdo lloj është rezultat i një gjendjeje të veçantë.

 • Kardiomiopatia e zgjeruar. Është e paqartë se çfarë e shkakton këtë lloj më të zakonshëm të kardiomiopatisë, e cila çon në një zemër të dobësuar. Mund të jetë rezultat i dëmtimit të mëparshëm në zemër, siç është lloji i shkaktuar nga ilaçet, infeksionet dhe sulmet në zemër. Mund të jetë gjithashtu një gjendje e trashëguar ose rezultat i presionit të pakontrolluar të gjakut.
 • Kardiomiopatia hipertrofike. Ky lloj te sëmundjet e zemres çon në një muskul të trashë të zemrës. Zakonisht është e trashëguar.
 • Kardiomiopatia kufizuese. Shpesh është e paqartë se çfarë çon në këtë lloj kardiomiopatie, e cila rezulton në mure të ngurtë të zemrës. Shkaqet e mundshme mund të përfshijnë ndërtimin e indeve të mbresë dhe një lloj ndërtimi jonormal të proteinave të njohur si amiloidoza.

Shkaqet e infeksionit të zemrës

Bakteret, parazitët dhe viruset janë shkaqet më të zakonshme të infeksioneve të zemrës. Infeksionet e pakontrolluara në trup gjithashtu mund të dëmtojnë zemrën nëse nuk trajtohen siç duhet.

Cilët janë disa faktorë rreziku për semundjet e zemres?

Fakotret errezikut te semundjet e zemres

Ka shumë faktorë rreziku për semundjet e zemres. Disa janë të kontrollueshme, dhe të tjerat jo. CDC thotë se rreth 47% i Amerikanëve kanë të paktën një faktor rreziku për semundjet e zemres. Disa nga këta faktorë rreziku përfshijnë:

 • presionin e lartë të gjakut
 • kolesterol i lartë dhe nivele të ulëta të lipoproteinave me densitet të lartë (HDL), kolesteroli “i mirë”
 • pirja e duhanit
 • trashje
 • pasiviteti fizik

Pirja e duhanit, për shembull, është një faktor rreziku i kontrollueshëm. Njerëzit që pinë duhan dyfishojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave (NIDDK).

Njerëzit me diabet gjithashtu mund të jenë në rrezik më të lartë për semundjet e zemres sepse nivelet e larta të glukozës në gjak rrisin rrezikun e:

 • angina
 • atak ne zemer
 • goditje në tru
 • CAD

Nëse keni diabet, është thelbësore të kontrolloni glukozën tuaj për të kufizuar rrezikun tuaj për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) raporton se njerëzit që kanë presion të lartë të gjakut dhe diabet dyfishojnë rrezikun e tyre për sëmundje kardiovaskulare.

Faktorët e rrezikut që nuk mund t’i kontrolloni

Faktorë të tjerë të rrezikut për semundjet e zemres përfshijnë:

 • histori familjare
 • përkatësia etnike
 • seksi
 • mosha

Edhe pse këta faktorë rreziku nuk janë të kontrollueshëm, ju mund të jeni në gjendje të monitoroni efektet e tyre. Sipas Klinikës Mayo, një histori familjare e CAD është veçanërisht shqetësuese nëse përfshin një:

 • i afërm mashkull nën 55 vjeç, siç është babai ose vëllai
 • e afërm femër nën 65 vjeç, siç është nëna ose motra

Zezakët jo-Spanjollë, të bardhët jo-Spanjollë dhe njerëzit me trashëgimi aziatike ose të Ishujve të Paqësorit kanë një rrezik më të lartë sesa Alaskanëve Vendas ose Amerikanëve Vendas. Gjithashtu, meshkujt janë më të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës sesa gratë. Në fakt, CDC vlerëson midis 70 dhe 89% i të gjitha ngjarjeve kardiake në Shtetet e Bashkuara ndodhin tek burrat.

Së fundi, mosha juaj mund të rrisë rrezikun tuaj për sëmundje të zemrës. Nga mosha 20 deri në 59 vjeç, burrat dhe gratë janë në një rrezik të ngjashëm për CAD. Pas moshës 60 vjeç, megjithatë, përqindja e meshkujve të prekur rritet në mes 19.9 dhe 32.2 %. Vetëm 9.7 deri në 18.8 % e grave në moshë janë të prekura.

Si diagnostikohen semundjet e zemres?

Diagnoza te semundjet e zemres

Mjeku juaj mund të urdhërojë disa lloje të testeve dhe vlerësimeve për të bërë një diagnozë per semundjet e zemres. Disa nga këto teste mund të kryhen para se të shfaqni shenja të sëmundjeve të zemrës. Të tjerët mund të përdoren për të kërkuar shkaqet e mundshme të simptomave kur ato shfaqen.

Ekzaminimet fizike dhe testet e gjakut

Gjëja e parë që do të bëjë mjeku juaj është të kryejë një provim fizik dhe të marrë parasysh simptomat që keni përjetuar. Pastaj ata do të duan të dinë historinë tuaj familjare dhe personale mjekësore. Gjenetika mund të luajë një rol tek semundjet e zemres. Nëse keni një anëtar të ngushtë të familjes me sëmundje të zemrës, ndani këtë informacion me mjekun tuaj.

Testet e gjakut urdhërohen shpesh. Kjo ndodh sepse ato mund të ndihmojnë mjekun tuaj të shohë nivelet e kolesterolit tuaj dhe të kërkojë shenja të inflamacionit.

Teste jo invazive

Një sërë testesh jo -invazive mund të përdoren për të diagnostikuar semundjet e zemres.

 • Elektrokardiogrami (EKG). Ky test mund të monitorojë aktivitetin elektrik të zemrës tuaj dhe të ndihmojë mjekun tuaj të vërejë çdo parregullsi.
 • Ekokardiogram. Ky test me ultratinguj mund t’i japë mjekut tuaj një pamje të ngushtë të strukturës së zemrës suaj.
 • Testi i stresit. Ky provim kryhet ndërsa përfundoni një aktivitet të rëndë, të tillë si ecja, vrapimi ose ngasja e një biçiklete të palëvizshme. Gjatë testit, mjeku juaj mund të monitorojë aktivitetin e zemrës tuaj në përgjigje të ndryshimeve në sforcimet fizike.
 • Ekografi me karotide. Për të marrë një ultratinguj të detajuar të arterieve tuaja karotide, mjeku juaj mund të urdhërojë këtë test me ultratinguj.
 • Monitor Holter. Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të vishni këtë monitor të rrahjeve të zemrës për 24 deri në 48 orë. Kjo u lejon atyre të kenë një pamje të zgjeruar të aktivitetit të zemrës suaj.
 • Testi i tryezës së pjerrësisë. Nëse kohët e fundit keni përjetuar të fikët ose marramendje kur qëndroni në këmbë ose ulur, mjeku juaj mund të urdhërojë këtë test. Gjatë tij, ju jeni të lidhur me një tryezë dhe ngadalë ngriheni ose uleni ndërsa ata monitorojnë rrahjet tuaja të zemrës, presionin e gjakut dhe nivelet e oksigjenit.
 • CT skanim. Ky test imazhi i jep mjekut tuaj një imazh të detajuar me rreze X të zemrës suaj.
 • MRI e zemrës. Ashtu si një skanim CT, një MRI e zemrës mund të sigurojë një imazh shumë të detajuar të zemrës dhe enëve të gjakut.

Teste invazive

Nëse një provim fizik, testet e gjakut dhe testet jo invazive nuk janë përfundimtare, mjeku juaj mund të dëshirojë të shikojë brenda trupit tuaj për të përcaktuar se çfarë po shkakton ndonjë simptomë të pazakontë. Testet invazive mund të përfshijnë:

 • Kateterizimi kardiak dhe angiografia koronare. Mjeku juaj mund të fusë një kateter në zemrën tuaj përmes ijeve dhe arterieve. Kateteri do t’i ndihmojë ata të kryejnë teste që përfshijnë zemrën dhe enët e gjakut. Pasi ky kateter të jetë në zemrën tuaj, mjeku juaj mund të kryejë një angiografi koronare. Gjatë një angiografie koronare, një ngjyrë injektohet në arteriet delikate dhe kapilarët që rrethojnë zemrën. Bojë ndihmon në prodhimin e një imazhi shumë të detajuar të rrezeve X.
 • Studimi elektrofiziologjik. Gjatë këtij testi, mjeku juaj mund të lidh elektroda në zemrën tuaj përmes një kateteri. Kur elektrodat janë në vend, mjeku juaj mund të dërgojë pulse elektrike dhe të regjistrojë se si reagon zemra.

Cilat trajtime janë në dispozicion për semundjet e zemres?

Trajtimi për sëmundjet e zemrës varet kryesisht nga lloji i sëmundjes së zemrës që keni, si dhe nga sa është avancuar. Për shembull, nëse keni një infeksion në zemër, mjeku juaj ka të ngjarë të përshkruajë një antibiotik.

Nëse keni grumbullimin e pllakave, ata mund të kenë një qasje të dyanshme: të përshkruajnë një ilaç që mund të ndihmojë në uljen e rrezikut tuaj për ndërtimin e pllakave shtesë dhe do t’ju ndihmojë të miratoni ndryshime të shëndetshme të jetesës.

Trajtimi për sëmundjet e zemrës ndahet në tre kategori kryesore:

Ndryshimet e stilit te jeteses

Zgjedhja e një jetese të shëndetshme mund t’ju ndihmojë të parandaloni semundjet e zemres. Ata gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të trajtoni gjendjen dhe të parandaloni që ajo të përkeqësohet. Dieta juaj është një nga fushat e para që mund të kërkoni të ndryshoni.

Një dietë me pak natrium dhe pak yndyrë që është e pasur me fruta dhe perime mund t’ju ndihmojë të ulni rrezikun për ndërlikimet e sëmundjeve të zemrës. Një shembull është dieta e Qasjeve Dietike për Ndalimin e Hipertensionit (DASH).

Gjithashtu, ushtrimet e rregullta dhe lënia e duhanit mund të ndihmojnë në trajtimin e sëmundjeve të zemrës. Gjithashtu shikoni për të zvogëluar konsumin tuaj të alkoolit.

Medikamente

Një ilaç mund të jetë i nevojshëm për të trajtuar lloje të caktuara të sëmundjeve të zemrës. Mjeku juaj mund të përshkruajë një ilaç që mund të shërojë ose të kontrollojë sëmundjen tuaj të zemrës. Medikamentet gjithashtu mund të përshkruhen për të ngadalësuar ose ndaluar rrezikun e komplikimeve. Ilaçi i saktë që ju është përshkruar varet nga lloji i sëmundjes së zemrës që keni.

Kirurgji ose procedura invazive

Në disa raste të sëmundjeve të zemrës, operacioni ose një procedurë mjekësore është e nevojshme për të trajtuar gjendjen dhe për të parandaluar përkeqësimin e simptomave.

Për shembull, nëse keni arterie të bllokuara plotësisht ose pothuajse plotësisht nga grumbullimi i pllakave, mjeku juaj mund të fusë një stent në arterien tuaj për të kthyer rrjedhën e rregullt të gjakut. Procedura që mjeku juaj do të kryejë varet nga lloji i sëmundjes së zemrës që keni dhe shkalla e dëmtimit të zemrës tuaj.

Si mund të parandaloj semundjet e zemres?

Parandalimi i semundjeve te zemres

Disa faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës nuk mund të kontrollohen, si historia juaj familjare, për shembull. Por është akoma e rëndësishme të ulni shansin tuaj për të zhvilluar sëmundje të zemrës duke zvogëluar faktorët e rrezikut që mund të kontrolloni.

Synoni për presion të shëndetshëm të gjakut dhe numra të kolesterolit

Të kesh presion të shëndetshëm të gjakut dhe nivele kolesteroli janë disa nga hapat e parë që mund të ndërmarrësh për një zemër të shëndetshme. Presioni i gjakut matet në milimetra të merkurit (mm Hg). Një presion i shëndetshëm i gjakut konsiderohet më pak se 120 sistolik dhe 80 diastolik, i cili shpesh shprehet si “120 mbi 80” ose “120/80 mm Hg”. Sistolik është matja e presionit ndërsa zemra po tkurret. Diastoliku është matja kur zemra pushon. Numrat më të lartë tregojnë se zemra po punon shumë për të pompuar gjak.

Niveli juaj ideal i kolesterolit do të varet nga faktorët tuaj të rrezikut dhe historia e shëndetit të zemrës. Nëse jeni në një rrezik të lartë të sëmundjeve të zemrës, keni diabet ose keni pasur tashmë një sulm në zemër, nivelet tuaja të synuara do të jenë nën ato të njerëzve me rrezik të ulët ose mesatar.

Gjeni mënyra për të menaxhuar stresin

Sado e thjeshtë që tingëllon, menaxhimi i stresit gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun tuaj për sëmundje të zemrës. Mos e nënvlerësoni stresin kronik si një kontribues në sëmundjet e zemrës. Flisni me mjekun tuaj nëse jeni shpesh të tronditur, të shqetësuar ose po përballeni me ngjarje stresuese të jetës, të tilla si lëvizja, ndryshimi i punës ose kalimi i një divorci.

Përqafoni një mënyrë jetese më të shëndetshme

Ushqime të shëndetshme dhe ushtrimet e rregullta janë gjithashtu të rëndësishme. Sigurohuni që të shmangni ushqimet e larta në yndyrë të ngopur dhe kripë. Mjekët rekomandojnë 30 deri në 60 minuta stërvitje. Në shumicën e ditëve për një total prej 2 orësh dhe 30 minutash çdo javë. Kontrolloni me mjekun tuaj për t’u siguruar që mund t’i përmbushni me siguri këto udhëzime, veçanërisht nëse tashmë keni një sëmundje të zemrës.

Nëse pini duhan, ndaloni. Nikotina në cigare shkakton ngushtimin e enëve të gjakut, duke e bërë më të vështirë qarkullimin e gjakut të oksigjenuar. Kjo mund të çojë në arteriosklerozë.

Çfarë ndryshimesh në stilin e jetës kërkojnë semundjet e zemres?

Ndryshime ne stilin e jeteses

Nëse kohët e fundit keni marrë një diagnozë të sëmundjeve të zemrës, bisedoni me mjekun tuaj për hapat që mund të ndërmerrni për të qëndruar sa më të shëndetshëm. Ju mund të përgatiteni për takimin tuaj duke krijuar një listë të detajuar të zakoneve tuaja të përditshme. Temat e mundshme përfshijnë:

 • ilaçet që merrni
 • rutina juaj e rregullt e stërvitjes
 • dietën tuaj tipike
 • ndonjë histori familjare të sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru
 • histori personale të presionit të lartë të gjakut ose diabetit
 • çdo simptomë që po përjetoni, të tilla si një rrahje zemre, marramendje ose mungesë energjie

Të vizitosh mjekun rregullisht është vetëm një zakon i stilit të jetesës që mund të marrësh. Nëse e bëni këtë, çdo çështje e mundshme mund të kapet sa më shpejt që të jetë e mundur. Disa faktorë rreziku, të tilla si presioni i lartë i gjakut, mund të trajtohen me ilaçe për të ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Mjeku juaj gjithashtu mund të japë këshilla për:

 • lënien e duhanit
 • kontrollimin e presionit të gjakut
 • duke ushtruar rregullisht
 • ruajtja e niveleve të kolesterolit të shëndetshëm
 • humbni peshë nëse jeni mbipeshë
 • duke ngrënë shëndetshëm

Bërja e këtyre ndryshimeve menjëherë mund të mos jetë e mundur. Diskutoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor se cilat ndryshime në stilin e jetesës do të kenë ndikimin më të madh. Edhe hapa të vegjël drejt këtyre qëllimeve do t’ju ndihmojnë të jeni më të shëndetshëm.

Cila është lidhja midis sëmundjeve të zemrës dhe hipertensionit?

Semundjet e zemres dhe Hipertensioni
Educational model of human heart

Sëmundja hipertensive e zemrës është një gjendje e shkaktuar nga presioni i lartë kronik i gjakut. Hipertensioni kërkon që zemra juaj të pompojë më shumë në mënyrë që të qarkullojë gjakun tuaj në trupin tuaj. Ky presion i rritur mund të çojë në disa lloje të problemeve të zemrës, duke përfshirë një muskul të trashë, të zgjeruar të zemrës dhe arteriet e ngushtuara.

Forca shtesë që zemra juaj duhet të përdorë për të pompuar gjak mund t’i bëjë muskujt e zemrës tuaj më të fortë dhe më të trashë. Kjo mund të ndikojë sa mirë pompon zemra juaj. Sëmundjet hipertensive të zemrës mund t’i bëjnë arteriet më pak elastike dhe më të ngurta. Kjo mund të ngadalësojë qarkullimin e gjakut dhe të parandalojë trupin tuaj nga marrja e gjakut të pasur me oksigjen për të cilin ka nevojë.

Sëmundja hipertensive e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes për njerëzit me presion të lartë të gjakut, kështu që është e rëndësishme që të filloni të trajtoni presionin e lartë të gjakut sa më shpejt që të mundeni. Trajtimi mund të ndalojë komplikimet dhe ndoshta të parandalojë dëmtime shtesë.

A ka ndonjë kurë për semundjet e zemres?

Kurimi per semundjet e zemres

Sëmundjet e zemrës nuk mund të shërohen ose anulohen. Kërkon trajtim gjatë gjithë jetës dhe monitorim të kujdesshëm. Shumë nga simptomat e sëmundjeve të zemrës mund të lehtësohen me ilaçe, procedura dhe ndryshime në stilin e jetës. Kur këto metoda dështojnë, ndërhyrja koronare ose operacioni i anashkalimit mund të përdoren.

Nëse besoni se mund të jeni duke përjetuar simptoma të sëmundjeve të zemrës ose nëse keni faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës, caktoni një takim për të parë mjekun tuaj. Së bashku, të dy ju mund të peshoni rreziqet tuaja, të bëni disa teste shqyrtimi dhe të bëni një plan për të qëndruar të shëndetshëm.

Është e rëndësishme të merrni përgjegjësinë për shëndetin tuaj të përgjithshëm tani, para se të bëhet një diagnozë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni një histori familjare të sëmundjeve të zemrës ose kushteve që rrisin rrezikun tuaj për sëmundje të zemrës. Kujdesi për trupin dhe zemrën tuaj mund të paguajë për shumë vite në vazhdim.