Depresioni

Çfarë është depresioni?

Depresioni klasifikohet si një çrregullim i humorit. Mund të përshkruhet si ndjenja trishtimi, humbjeje ose zemërimi që ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme të një personi.

Është gjithashtu mjaft e zakonshme. Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerëson se 8.1 % e të rriturve amerikanë të moshës 20 vjeç e lart kishin depresion në çdo periudhë 2-javore nga 2013 në 2016.

Njerëzit përjetojnë depresion në mënyra të ndryshme. Mund të ndërhyjë në punën tuaj të përditshme, duke rezultuar në kohë të humbur dhe produktivitet më të ulët. Mund të ndikojë gjithashtu në marrëdhëniet dhe disa gjendje kronike shëndetësore.

Kushtet që mund të përkeqësohen për shkak të depresionit përfshijnë:

Është e rëndësishme të kuptohet se të ndjerit nganjëherë është një pjesë normale e jetës. Ngjarje të trishtueshme dhe shqetësuese ndodhin për të gjithë. Por, nëse ndiheni të mërzitur ose të pashpresë në baza të rregullta, mund të keni të bëni me depresion.

Depresioni konsiderohet një gjendje serioze mjekësore që mund të përkeqësohet pa trajtimin e duhur. Ata që kërkojnë trajtim shpesh shohin përmirësime të simptomave në vetëm disa javë.

Simptomat nga depresioni

Depresioni mund të jetë më shumë se një gjendje e vazhdueshme trishtimi ose ndjenje “blu”.

Depresioni i madh mund të shkaktojë një sërë simptomash. Disa ndikojnë në gjendjen tuaj, dhe të tjerët ndikojnë në trupin tuaj. Simptomat gjithashtu mund të jenë të vazhdueshme, ose te perkohshme.

Simptomat e depresionit mund të përjetohen ndryshe midis burrave, grave dhe fëmijëve në mënyra të ndryshme.

Depresioni te burrat

depresioni te burrat

Burrat mund të përjetojnë simptoma që lidhen me:

 • humor, të tilla si zemërimi, agresiviteti, nervozizmi, ankthi, shqetësimi
 • mirëqenie emocionale, të tilla si ndjenja bosh, e trishtuar, e pashpresë
 • sjellje, të tilla si humbja e interesit, mos gjetja e kënaqësisë në aktivitetet e preferuara, ndjenja e lodhjes lehtë, mendimet për vetëvrasje, pirja e tepërt, përdorimi i drogës, përfshirja në aktivitete me rrezik të lartë
 • interes seksual, të tilla si dëshira e zvogëluar seksuale, mungesa e performancës seksuale
 • aftësitë njohëse, të tilla si paaftësia për t’u përqendruar, vështirësia në përfundimin e detyrave, përgjigjet e vonuara gjatë bisedave
 • modelet e gjumit, të tilla si pagjumësia, gjumi i shqetësuar, përgjumja e tepërt, mosfjetja gjatë natës
 • mirëqenia fizike, të tilla si lodhja, dhimbjet, dhimbja e kokës, problemet e tretjes

Depresioni te grate

depresioni te grate

Gratë mund të përjetojnë simptoma që lidhen me:

 • humor, të tilla si nervozizëm
 • mirëqenie emocionale, të tilla si ndjenja e trishtimit ose boshllëkut, ankthit ose e pashpresës
 • sjellje, të tilla si humbja e interesit për aktivitetet, tërheqja nga angazhimet shoqërore, mendimet për vetëvrasje
 • aftësitë njohëse, të tilla si të menduarit ose të folurit më ngadalë
 • modelet e gjumit, të tilla si vështirësi për të fjetur gjatë natës, zgjuar herët, duke fjetur shumë
 • mirëqenia fizike, të tilla si ulja e energjisë, lodhja më e madhe, ndryshimet në oreks, ndryshimet në peshë, dhimbjet, dhimbjet, dhimbjet e kokës, shtimi i ngërçeve

Depresioni te femijet

depresioni te femijet

Fëmijët mund të përjetojnë simptoma që lidhen me:

 • humor, të tilla si nervozizëm, zemërim, ndryshime të humorit, të qara
 • mirëqenia emocionale, të tilla si ndjenja e paaftësisë (p.sh. “Unë nuk mund të bëj asgjë të drejtë”) ose dëshpërim, të qara, trishtim i fortë
 • sjellje, të tilla si të kesh probleme në shkollë ose të refuzosh të shkosh në shkollë, të shmangësh miqtë ose vëllezërit e motrat, mendimet për vdekjen ose vetëvrasjen
 • aftësitë njohëse, të tilla si vështirësi në përqëndrim, rënie në performancën e shkollës, ndryshime në nota
 • modelet e gjumit, të tilla si vështirësia për të fjetur ose fjetur shumë
 • mirëqenia fizike, të tilla si humbja e energjisë, problemet e tretjes, ndryshimet në oreks, humbja ose shtimi në peshë

Simptomat mund të shtrihen përtej mendjes suaj.

Shkaqet nga depresioni

Ka disa shkaqe të mundshme të depresionit. Ato mund të shkojnë nga biologjike në rrethanore.

Shkaqet e zakonshme përfshijnë:

 • Historia familjare. Ju jeni në një rrezik më të lartë për zhvillimin e depresionit nëse keni një histori familjare të depresionit ose një çrregullim tjetër të humorit.
 • Trauma e fëmijërisë së hershme. Disa ngjarje ndikojnë në mënyrën se si trupi juaj reagon ndaj frikës dhe situatave stresuese.
 • Struktura e trurit. Ekziston një rrezik më i madh për depresion nëse lobi frontal i trurit tuaj është më pak aktiv. Sidoqoftë, shkencëtarët nuk e dinë nëse kjo ndodh para ose pas shfaqjes së simptomave depresive.
 • Kushtet mjekësore. Kushtet e caktuara mund t’ju vënë në rrezik më të lartë, të tilla si sëmundje kronike, pagjumësi, dhimbje kronike ose çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD).
 • Përdorimi i drogës. Një histori e abuzimit me drogën ose alkoolin mund të ndikojë në rrezikun tuaj.

Rreth 21 % e njerëzve që kanë probleme me përdorimin e substancave gjithashtu përjetojnë depresion. Përveç këtyre shkaqeve, faktorë të tjerë të rrezikut për depresion përfshijnë:

 • vetëvlerësim i ulët ose të qenit autokritik
 • historia personale e sëmundjeve mendore
 • medikamente të caktuara
 • ngjarje stresuese, të tilla si humbja e një personi të dashur, problemet ekonomike ose divorci

Shumë faktorë mund të ndikojnë në ndjenjat e depresionit, si dhe kush e zhvillon gjendjen dhe kush jo.

Shkaqet e depresionit shpesh lidhen me elementë të tjerë të shëndetit tuaj.

Sidoqoftë, në shumë raste, ofruesit e kujdesit shëndetësor nuk janë në gjendje të përcaktojnë se çfarë po shkakton depresion.

Depresioni dhe llojet e testeve

testet depresiv

Nuk ka asnjë test të vetëm për të diagnostikuar depresionin. Por ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të bëjë një diagnozë bazuar në simptomat tuaja dhe një vlerësim psikologjik.

Në shumicën e rasteve, ata do të bëjnë një sërë pyetjesh rreth jush:

 • disponimet
 • oreksi
 • modeli i gjumit
 • niveli i aktivitetit
 • mendimet

Meqenëse depresioni mund të lidhet me probleme të tjera shëndetësore, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të kryejë një ekzaminim fizik dhe të urdhërojë analizen e gjakut. Ndonjëherë problemet e tiroides ose mungesa e vitaminës D mund të shkaktojnë simptoma të depresionit.

Mos i injoroni simptomat e depresionit. Nëse gjendja shpirtërore nuk përmirësohet ose përkeqësohet, kërkoni ndihmë mjekësore. Depresioni është një sëmundje serioze e shëndetit mendor me potencial për komplikime.

Nëse nuk trajtohet, ndërlikimet mund të përfshijnë:

 • shtim ose humbje peshe
 • dhimbje fizike
 • probleme të përdorimit të substancave
 • sulme paniku
 • problemet e marrëdhënieve
 • izolim social
 • mendimet për vetëvrasje
 • vetëlëndim

Llojet e depresionit

Depresioni mund të ndahet në kategori në varësi të ashpërsisë së simptomave. Disa njerëz përjetojnë episode të lehta dhe të përkohshme, ndërsa të tjerët përjetojnë episode të rënda dhe të vazhdueshme depresive.

Ekzistojnë dy lloje kryesore: çrregullimi depresiv i madh dhe çrregullimi depresiv i vazhdueshëm.

Çrregullim depresiv i madh

Çrregullimi depresiv madhor është forma më e rëndë e depresionit. Karakterizohet nga ndjenja të vazhdueshme trishtimi, mungese shprese dhe pavlerë që nuk largohen vetvetiu.

Në mënyrë që të diagnostikoheni me depresion klinik, duhet të përjetoni 5 ose më shumë nga simptomat e mëposhtme gjatë një periudhe 2 javore:

 • duke u ndjerë në depresion pjesën më të madhe të ditës
 • humbja e interesit për shumicën e aktiviteteve të rregullta
 • humbje ose rritje të konsiderueshme në peshë
 • fle shumë ose nuk mund të fle
 • ngadalësuar mendimin ose lëvizjen
 • lodhje ose energji të ulët shumicën e ditëve
 • ndjenjat e pavlefshmërisë ose fajit
 • humbja e përqendrimit ose pavendosmëria
 • mendimet e përsëritura të vdekjes ose vetëvrasjes

Ekzistojnë nëntipe të ndryshme të çrregullimeve depresive të mëdha, të cilat Shoqata Psikiatrike Amerikane i referohet si “specifikues”.

Kjo perfshin:

 • tipare atipike
 • shqetësim I vazhdueshem
 • veçori të përziera
 • fillimi i lindjes, gjatë shtatzënisë ose menjëherë pas lindjes
 • modelet sezonale
 • tipare melankolike
 • tiparet psikotike
 • katatonia

Çrregullim depresiv i vazhdueshëm

Çrregullimi depresiv i vazhdueshëm (PDD) dikur quhej distimi. Është një formë depresioni më e butë, por kronike.

Në mënyrë që të bëhet diagnoza, simptomat duhet të zgjasin të paktën 2 vjet. PDD mund të ndikojë në jetën tuaj më shumë sesa depresioni i madh sepse zgjat për një periudhë më të gjatë.

Është e zakonshme që njerëzit me PDD të:

 • humbin interesin për aktivitetet normale të përditshme
 • ndihen te pashpresë
 • mungon produktiviteti
 • kanë vetëbesim të ulët

Depresioni mund të trajtohet me sukses, por është e rëndësishme t’i përmbaheni planit tuaj të trajtimit.

Trajtimi nga depresioni

trajtimi nga depresioni

Të jetosh me depresion mund të jetë e vështirë, por trajtimi mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë tuaj të jetës. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për opsionet e mundshme.

Ju mund të menaxhoni me sukses simptomat me një formë trajtimi, ose mund të gjeni se një kombinim i trajtimeve funksionon më mirë.

Është e zakonshme të kombinohen trajtimet mjekësore dhe terapitë e jetesës, duke përfshirë sa vijon:

Medikamente

medikamente

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë:

 • ilaqet kundër depresionit
 • kundër ankthit
 • medikamente antipsikotike

Psikoterapia dhe depresioni

Të folurit me një terapist mund t’ju ​​ndihmojë të mësoni aftësi për të përballuar ndjenjat negative. Ju gjithashtu mund të përfitoni nga sesionet e terapisë familjare ose grupore.

Terapi me dritë

terapi me drite

Ekspozimi ndaj dozave të dritës së bardhë mund të ndihmojë në rregullimin e humorit tuaj dhe përmirësimin e simptomave të depresionit. Terapia e dritës përdoret zakonisht në çrregullimin afektiv sezonal, i cili tani quhet çrregullim depresiv i madh me model sezonal.

Terapitë alternative nga depresioni

Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor në lidhje me akupunkturën ose meditimin. Disa shtesa bimore përdoren gjithashtu për të trajtuar depresionin, si lëngu i Shën Gjonit, SAMe dhe vaji i peshkut.

Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor para se të merrni një shtesë ose të kombinoni një shtesë me ilaçe me recetë, sepse disa shtesa mund të reagojnë me ilaçe të caktuara. Disa shtesa gjithashtu mund të përkeqësojnë depresionin ose të zvogëlojnë efektivitetin e ilaçeve.

Ushtrohuni

ushtrohuni

Synoni për 30 minuta aktivitet fizik 3 deri në 5 ditë në javë. Ushtrimet mund të rrisin prodhimin e endorfinave në trupin tuaj, të cilat janë hormone që përmirësojnë disponimin tuaj.

Shmangni alkoolin dhe drogën

shamngni alkolin dhe drogen

Pirja ose keqpërdorimi i drogës mund t’ju bëjë të ndiheni më mirë për pak. Por në afat të gjatë, këto substanca mund të përkeqësojnë simptomat e depresionit dhe ankthit.

Mësoni si të thoni jo

meso te thuash jo

Ndjenja e mbingarkuar mund të përkeqësojë simptomat e ankthit dhe depresionit. Vendosja e kufijve në jetën tuaj profesionale dhe personale mund t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë.

Kujdesu për veten, mbrohu nga depresioni

Ju gjithashtu mund të përmirësoni simptomat e depresionit duke u kujdesur për veten. Kjo përfshin të flini shumë, të hani një dietë të shëndetshme, të shmangni njerëzit negativë dhe të merrni pjesë në aktivitete të këndshme.

Ndonjëherë depresioni nuk i përgjigjet ilaçeve. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë opsione të tjera trajtimi nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen.

Këto përfshijnë terapi elektrokonvulsive (ECT), ose stimulim magnetik transkranial të përsëritur (rTMS) për të trajtuar depresionin dhe për të përmirësuar gjendjen shpirtërore.

Trajtim natyral për depresionin

trajtim natyral per depresioni

Trajtimi tradicional i depresionit përdor një kombinim të ilaçeve me recetë dhe këshillimit. Por ka edhe trajtime alternative ose plotësuese që mund të provoni.

Është e rëndësishme të mbani mend se shumë nga këto trajtime natyrore kanë pak studime që tregojnë efektet e tyre në depresion, të mira apo të këqija.

Po kështu, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk miraton shumë nga shtesat dietike në treg në Shtetet e Bashkuara, kështu që ju doni të siguroheni që po blini produkte nga një markë e besueshme.

Suplementet dhe depresioni

suplementet dhe depresioni

Disa lloje të suplementeve mendohet të kenë një efekt pozitiv në simptomat e depresionit.

Lëngu i Shën Gjonit

Studimet janë të përziera, por ky trajtim natyral përdoret në Evropë si një ilaç kundër depresionit. Në Shtetet e Bashkuara, nuk ka marrë të njëjtin miratim.

S-adenosil-L-metionine (SAMe)

Ky përbërës ka treguar në studime të kufizuara për të lehtësuar simptomat e depresionit. Efektet u panë më së miri tek njerëzit që merrnin frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs), një lloj antidepresanti tradicional.

5-hidroksitriptofan (5-HTP)

5-HTP mund të rrisë nivelet e serotoninës në tru, gjë që mund të lehtësojë simptomat. Trupi juaj e bën këtë kimikate kur konsumoni triptofan, një element ndërtues i proteinave.

Acidet yndyrore Omega-3

Këto yndyrna thelbësore janë të rëndësishme për zhvillimin neurologjik dhe shëndetin e trurit. Shtimi i shtojcave omega-3 në dietën tuaj mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave të depresionit.

Vajra esenciale

Vajrat esenciale janë një ilaç natyral popullor për shumë kushte, por kërkimet për efektet e tyre në depresion janë të kufizuara.

Njerëzit me depresion mund të gjejnë lehtësim të simptomave me vajrat esencialë të mëposhtëm:

 • Xhenxhefil i egër: Thithja e kësaj arome të fortë mund të aktivizojë receptorët e serotoninës në trurin tuaj. Kjo mund të ngadalësojë lëshimin e hormoneve që shkaktojnë stres.
 • Bergamot: Ky vaj esencial i agrumeve është treguar se zvogëlon ankthin tek pacientët që presin kirurgji. I njëjti përfitim mund të ndihmojë individët që përjetojnë ankth si rezultat i depresionit, por nuk ka asnjë hulumtim për të mbështetur këtë pretendim.

Vajra të tjerë, të tillë si kamomili ose vaji i trëndafilit, mund të kenë një efekt qetësues kur thithen. Ato vajra mund të jenë të dobishme gjatë përdorimit afatshkurtër.

Vitamina

vitaminat dhe depresioni

Vitaminat janë të rëndësishme për shumë funksione trupore. Hulumtimet sugjerojnë se dy vitamina janë veçanërisht të dobishme për lehtësimin e simptomave të depresionit:

 • Vitamina B: B-12 dhe B-6 janë jetike për shëndetin e trurit. Kur nivelet tuaja të vitaminës B janë të ulëta, rreziku juaj për zhvillimin e depresionit mund të jetë më i lartë.
 • Vitamina D: Ndonjëherë quhet vitamina e diellit sepse ekspozimi ndaj diellit e furnizon atë me trupin tuaj, Vitamina D është e rëndësishme për shëndetin e trurit, zemrës dhe kockave. Njerëzit që janë në depresion kanë më shumë gjasa të kenë nivele të ulëta të kësaj vitamine.

Shumë barëra, shtesa dhe vitamina pohojnë se ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të depresionit, por shumica nuk e kanë treguar veten të jenë efektive në hulumtimet klinike.

Parandalimi i depresionit

Depresioni në përgjithësi nuk konsiderohet i parandalueshëm. Është e vështirë të njohësh se çfarë e shkakton atë, që do të thotë ta parandalosh atë është më e vështirë.

Por pasi të keni përjetuar një episod depresiv, mund të jeni më të përgatitur për të parandaluar një episod të ardhshëm duke mësuar se cilat ndryshime në stilin e jetës dhe trajtimet janë të dobishme.

Teknikat që mund të ndihmojnë përfshijnë:

 • stërvitje e rregullt
 • duke fjetur shumë
 • ruajtja e trajtimeve
 • zvogëlimin e stresit
 • ndërtimi i marrëdhënieve të forta me të tjerët

Teknika dhe ide të tjera gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të parandaloni depresionin.

Depresioni bipolar

depresioni bipolar

Depresioni bipolar ndodh në lloje të caktuara të çrregullimit bipolar, kur personi përjeton një episod depresiv.

Njerëzit me çrregullim bipolar mund të përjetojnë ndryshime të konsiderueshme të humorit. Episodet në bipolar 2, për shembull, zakonisht shkojnë nga episodet maniake të energjisë së lartë deri në episodet depresive të energjisë së ulët.

Kjo varet nga lloji i çrregullimit bipolar që keni. Një diagnozë e bipolarit 1 duhet të ketë vetëm praninë e episodeve maniake, jo depresionin.

Simptomat e depresionit tek njerëzit me çrregullim bipolar mund të përfshijnë:

 • humbja e interesit ose kënaqësia nga aktivitetet normale
 • ndjenja e trishtimit, shqetësimit, ankthit ose zbrazëtisë
 • duke mos pasur energji ose duke luftuar për të përfunduar detyrat
 • vështirësi në kujtesë ose kujtesë
 • duke fjetur shumë ose pagjumësi
 • shtim ose humbje peshe si rezultat i rritjes ose uljes së oreksit
 • duke menduar për vdekjen ose vetëvrasjen

Nëse trajtohet çrregullimi bipolar, shumë do të përjetojnë më pak dhe më pak simptoma të rënda të depresionit, nëse përjetojnë episode depresive.

Depresioni dhe ankthi

depresioni dhe ankthi

Depresioni dhe ankthi mund të shfaqen tek një person në të njëjtën kohë. Në fakt, hulumtimet kanë treguar se mbi 70 % i njerëzve me çrregullime depresive gjithashtu kanë simptoma ankthi.

Edhe pse mendohet se shkaktohen nga gjëra të ndryshme, depresioni dhe ankthi mund të prodhojnë disa simptoma të ngjashme, të cilat mund të përfshijnë:

 • nervozizëm
 • vështirësi me kujtesën ose përqendrimin
 • probleme me gjumin

Të dy kushtet gjithashtu ndajnë disa trajtime të zakonshme.

Ankthi dhe depresioni mund të trajtohen me:

 • terapi, si terapia njohëse e sjelljes
 • mjekim
 • terapi alternative, përfshirë hipnoterapinë

Nëse mendoni se po përjetoni simptoma të njërës prej këtyre kushteve, ose të dyja, bëni një takim për të folur me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Ju mund të punoni me ta për të identifikuar simptomat bashkëjetuese të ankthit dhe depresionit dhe si mund të trajtohen.

Depresioni dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD)

crregulli obsesiv-kompulsiv

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) është një lloj çrregullimi ankthi. Shkakton mendime, nxitje dhe frikëra (obsesione) të padëshiruara dhe të përsëritura.

Këto frikë ju bëjnë të veproni me sjellje ose rituale të përsëritura (detyrime) që shpresoni se do të lehtësojnë stresin e shkaktuar nga obsesionet.

Njerëzit e diagnostikuar me OCD shpesh e gjejnë veten në një lak obsesionesh dhe detyrimesh. Nëse i keni këto sjellje, mund të ndiheni të izoluar për shkak të tyre. Kjo mund të çojë në tërheqjen nga miqtë dhe situatat shoqërore, të cilat mund të rrisin rrezikun tuaj për depresion.

Nuk është e pazakontë që dikush me OCD të ketë gjithashtu depresion. Të kesh një çrregullim ankthi mund të rrisë shanset për të pasur një tjetër. Deri në 80 % i njerëzve me OCD gjithashtu kanë depresion të madh.

Kjo diagnozë e dyfishtë është një shqetësim edhe për fëmijët. Sjelljet e tyre kompulsive, të cilat mund të shfaqen për herë të parë në një moshë të re, mund t’i bëjnë ata të ndihen të pazakontë. Kjo mund të çojë në tërheqjen nga miqtë dhe mund të rrisë mundësinë e zhvillimit të depresionit tek fëmija.

Depresioni me psikozë

depresioni me psikoze

Disa individë që janë diagnostikuar me depresion të madh mund të kenë simptoma të një çrregullimi tjetër mendor të quajtur psikozë. Kur të dy kushtet ndodhin së bashku, njihet si psikozë depresive.

Psikoza depresive i bën njerëzit të shohin, dëgjojnë, besojnë ose nuhasin gjëra që nuk janë të vërteta. Njerëzit me këtë gjendje gjithashtu mund të përjetojnë ndjenja trishtimi, dëshpërimi dhe nervozizmi.

Kombinimi i dy kushteve është veçanërisht i rrezikshëm. Kjo sepse dikush me psikozë depresive mund të përjetojë iluzione që i bëjnë ata të kenë mendime për vetëvrasje ose të ndërmarrin rreziqe të pazakonta.

Është e paqartë se çfarë i shkakton këto dy gjendje ose pse mund të ndodhin së bashku, por trajtimi mund të lehtësojë me sukses simptomat. Trajtimet përfshijnë medikamente dhe terapi elektrokonvulsive (ECT).

Kuptimi i faktorëve të rrezikut dhe shkaqeve të mundshme mund t’ju ndihmojë të jeni të vetëdijshëm për simptomat e hershme.

Depresioni në shtatzëni

depresioni ne shtatzani

Shtatzënia është shpesh një kohë emocionuese për njerëzit. Sidoqoftë, mund të jetë e zakonshme që një grua shtatzënë të përjetojë depresion.

Simptomat e depresionit gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • ndryshimet në oreksin ose zakonet e të ngrënit
 • duke u ndjerë pa shpresë
 • ankthi
 • humbja e interesit për aktivitetet dhe gjërat që keni shijuar më parë
 • trishtim i vazhdueshëm
 • probleme me përqendrimin ose kujtimin
 • probleme me gjumin, përfshirë pagjumësinë ose gjumin e tepërt
 • mendimet për vdekjen ose vetëvrasjen

Trajtimi për depresionin gjatë shtatzënisë mund të përqëndrohet tërësisht në terapinë e bisedave dhe trajtimet e tjera natyrore.

Ndërsa disa gra marrin ilaçe kundër depresionit gjatë shtatzënisë, nuk është e qartë se cilat janë më të sigurtat. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju inkurajojë të provoni një opsion alternativ deri pas lindjes së foshnjës tuaj.

Rreziqet për depresionin mund të vazhdojnë edhe pas lindjes së foshnjës. Depresioni pas lindjes, i cili quhet gjithashtu çrregullim depresiv i madh me fillimin e lindjes, është një shqetësim serioz për nënat e reja.

Njohja e simptomave mund t’ju ndihmojë të dalloni një problem dhe të kërkoni ndihmë para se të bëhet dërrmuese.

Depresioni dhe alkooli

depresioni dhe alkoli

Hulumtimet kanë krijuar një lidhje midis përdorimit të alkoolit dhe depresionit. Njerëzit që kanë depresion kanë më shumë gjasa të abuzojnë me alkoolin.

Nga 20.2 milionë të rritur amerikanë që përjetuan një çrregullim të përdorimit të substancave, rreth 40% kishin një sëmundje mendore të përbashkët.

Sipas një studimi të vitit 2012, 63.8 % i njerëzve që varen nga alkooli kanë depresion.

Pirja e alkoolit shpesh mund të përkeqësojë simptomat e depresionit dhe njerëzit që kanë depresion kanë më shumë gjasa të abuzojnë me alkoolin ose të bëhen të varur nga ai.

Prespektiva për depresionin

Depresioni mund të jetë i përkohshëm, ose mund të jetë një sfidë afatgjatë. Trajtimi jo gjithmonë e bën depresionin tuaj të largohet plotësisht.

Sidoqoftë, trajtimi shpesh i bën simptomat më të menaxhueshme. Menaxhimi i simptomave të depresionit përfshin gjetjen e kombinimit të duhur të ilaçeve dhe terapive.

Nëse një trajtim nuk funksionon, bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Ato mund t’ju ndihmojnë të krijoni një plan të ndryshëm trajtimi që mund të funksionojë më mirë për t’ju ndihmuar të menaxhoni gjendjen tuaj.