Anemia
Anemia

Ka shumë për të menduar kur bëhet fjalë për ndryshimet e trupit gjatë shtatzënisë. Edhe pse çdo shtatzëni është e ndryshme, ka disa gjëra që shumica e njerëzve mund të presin, duke përfshirë një rrezik në rritje si anemia ne shtatzeni.

Kjo gjendje ndodh kur nuk keni mjaft qeliza të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen në indet në trupin tuaj. Anemia e lehtë mund t’ju ​​bëjë të ndiheni të rraskapitur. Gjithashtu mund të bëhet serioze nëse bëhet shumë e rëndë ose lihet e patrajtuar.

Në fakt, anemia ne shtatzeni mund të çojë në një rrezik të lartë.

Të kuptuarit më shumë për llojet e ndryshme të anemisë , simptomat e zakonshme dhe opsionet e trajtimit do t’ju ndihmojnë të njihni shenjat paralajmëruese të anemisë në mënyrë që të shmangni komplikimet.

Mos u shqetëso, sidoqoftë. Thjesht mbani ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor të azhurnuar për të gjitha simptomat tuaja, dhe ata do t’ju ndihmojnë gjatë rrugës. Le të mësojmë më shumë rreth anemisë gjatë shtatzënisë.

Nga se shkaktohet anemia ne shtatzeni

Ndërsa anemia e butë është e zakonshme për shumë njerëz gjatë shtatëzanisë, ajo mund të bëhet një problem serioz që kërkon trajtim mjekësor më të avancuar nëse nuk menaxhohet.

Kur ju mungojnë qelizat e kuqe të gjakut të mjaftueshme për të lëvizur oksigjenin në të gjithë trupin tuaj, ai ka një ndikim në organet tuaja dhe funksionet trupore.

Ka më shumë se 400 lloje të anemisë. Ka edhe shumë shkaqe të ndryshme, por shpesh vjen deri te prodhimi dhe shëndeti i qelizave të kuqe të gjakut.

Në të kundërt, anemia fiziologjike është një proces normal që lidhet me shtatzëninë.

Ndërsa vëllimi i përgjithshëm i gjakut rritet gjatë shtatzënisë, vëllimi i lëngut rritet më shumë sesa rritja e vëllimit të qelizave të kuqe të gjakut. Rezultati është një përqindje më e ulët e qelizave të kuqe të gjakut në vëllimin e përgjithshëm të gjakut – një ndryshim që reflektohet në një test gjaku.

Anemia dhe mungesa e hekurit

Mungesa e rezervave të hekurit para dhe gjatë shtatzënisë që çon në mungese hekuri është arsyeja më e zakonshme pse ndodh anemia.

Me këtë lloj anemie, rezervat më të ulëta të hekurit çojnë në uljen e prodhimit të hemoglobinës (komponenti që mbart oksigjenin e qelizave të kuqe të gjakut).

Gjatë shtatzënisë, trupi juaj punon më shumë për të siguruar ushqimin e duhur për fëmijën, duke bërë që vëllimi i gjakut të rritet me rreth 45 përqind.  Dhe këtu mund të hyjë në lojë anemia fiziologjike.

Trupi juaj gjithashtu i siguron foshnjës hekurin e nevojshëm për të bërë hemoglobinën e tij. 

Kjo rritje e vëllimit të gjakut dhe prodhimit të hemoglobinës së foshnjës lejon më shumë transport të oksigjenit  dhe lëndëve ushqyese, por rrit kërkesën ditore për minerale thelbësore si hekuri.

Anemia nga mungesa e folatit

Amemia nga mungesae folatiti është një lloj tjetër i zakonshëm i anemisë që shfaqet gjatë shtatzënisë.

Acidi folik është një vitaminë e tretshme në ujë që ndihmon në parandalimin e defekteve të tubit nervor, ose probleme njohëse të trurit, gjatë shtatzënisë.

Femrat kanë nevojë për nivele më të larta të folatit gjatë viteve të tyre riprodhuese dhe në shtatzëni, kjo është arsyeja pse shpesh rekomandohet të merrni një shtesë të acidit folik.

Mungesa e vitaminës B12

Vitamina B12 përdoret gjithashtu nga trupi në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Vitamina B12 gjendet kryesisht në ushqimet e fortifikuara dhe produktet shtazore si mishi, peshku, shpendët dhe vezët.

Për këtë arsye, femrat që nuk i konsumojnë rregullisht këto ushqime, mund të jenë në rrezik më të lartë.

Disa njerëz mund të kenë gjithashtu vështirësi në përpunimin e kësaj vitamine , gjë që gjithashtu mund të çojë në një mangësi.

Mungesa e folatit dhe mungesa e vitaminës B12 shpesh ndodhin së bashku. Nëse mendoni se mund të keni një mangësi, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të duhet të shikojë vlerat laboratorike për të përcaktuar se çfarë lloji të anemisë keni.

Si parandalohet anemia ne shtatzeni

Në shumicën e rasteve, anemia ne shtatzëni është e parandalueshme, veçanërisht me një dietë të pasur me ushqime të shëndetshme.

Këtu janë disa mënyra për t’u siguruar që po merrni vitaminat dhe mineralet e nevojshme për të mbajtur nivelet e qelizave të kuqe të gjakut brenda intervalit të duhur.

Vitamina para lindjes

Vitaminat para lindjes zakonisht përmbajnë shumicën e mikronutrientëve që ju nevojiten gjatë shtatzënisë, përfshirë hekurin dhe acidin folik.

Marrja e një vitamine prenatale një herë në ditë është një mënyrë e thjeshtë për të ndihmuar në plotësimin e një diete të shëndetshme. .Është  ideale të filloni një vitaminë prenatale të paktën 2 deri në 3 muaj para se të përpiqeni të mbeteni shtatzëne.

 Suplemente hekuri

Nëse keni nivele të ulëta hekuri, mjeku juaj mund të rekomandojë një shtesë hekuri përveç vitaminës suaj të përditshme prenatale.

Doza mund të ndryshojë në varësi të llojit të hekurit ose suplementit të hekurit të konsumuar, kështu që është më mirë të flisni me mjekun tuaj për sa keni nevojë.

Ju gjithashtu duhet të shmangni marrjen e suplementeve të kalciumit në të njëjtën kohë me suplementet e hekurit. Kalciumi mund të parandalojë trupin tuaj nga thithja e duhur e hekurit.

Antacidet gjithashtu mund të ndërhyjnë në thithjen e duhur të hekurit. Sigurohuni që të merrni hekur 2 orë para ose 4 orë pas marrjes së antacideve. Marrja e suplementit tuaj të hekurit me vitaminë C do të ndihmojë trupin tuaj të thithë më shumë hekur. Disa shtesa madje përfshijnë të dyja për ta bërë më të lehtë.

 Ushqyerja e duhur

Shumica e njerëzve mund të marrin sasi të mjaftueshme të hekurit dhe acidit folik gjatë shtatzënisë duke ngrënë ushqimet e duhura. Burimet e mira të këtyre mineraleve thelbësore përfshijnë:

 • shpendë
 • peshk
 • mish të kuq
 • fasule
 • arra dhe fara
 • zarzavate me gjethe të errëta
 • drithërat e fortifikuara
 • vezë
 • fruta si banane dhe pjepër

Ketu ushqime ndikojne tek anemia.

Faktorët e rrezikut për anemi

Anemia ne shtatzëni është më e prekshme nëse:

 • Shtatzënia me binjakë
 • keni dy ose më shumë shtatzëni njëra pas tjetrës
 • nuk hani ushqime të mjaftueshme të pasura me hekur
 • perioda të shumta para shtatzënisë

Anemia dhe simptomat

Anemia
Anemia

Në disa raste anemia mund të mos ketë simptoma por kushtet e rënda mund të paraqiten me simptomat e mëposhtme:

 • lodhje ose dobësi e tepërt
 • lëkurë të zbehtë
 • gulçim, palpitacione të zemrës ose dhimbje gjoksi
 • marramendje
 • duar ose këmbë të ftohta
 • dëshirat për sende jo ushqimore si papastërtia, balta ose niseshte misri

Ju mund të përjetoni të gjitha ose asnjë nga këto simptoma nëse vuani nga  anemia.

Për fat të mirë, testet e gjakut për të kontrolluar aneminë janë zakonisht rutinë gjatë kujdesit prenatal.

Si përfundim

Nëse jeni shtatzënë ose po përpiqeni të mbeteni shtatzënë, jini të vetëdijshëm për rëndësinë e sasive të mjaftueshme të hekurit, acidit folik dhe vitaminës B12. Anemia mund te mbahet ne kontroll.

Ndiqni një dietë të shëndetshme. Merrni vitamina para lindjes dhe flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni duke përjetuar simptoma nga anemia.

Nëse keni mungesë hekuri, mjeku juaj mund të rekomandojë kursin e duhur të trajtimit.