Astma ne shtatzeni
Astma ne shtatzeni

Astma ne shtatzeni mund te ndikoje kur një grua nuk merr trajtimin e duhur. Shumica e trajtimeve të astmes janë të sigurta për t’u përdorur gjatë shtatzënisë.

Astma është një gjendje afatgjatë e mushkërive që mund të menaxhohet mirë me trajtimin e duhur.

Rreziku i ndërlikimeve të shtatzënisë është i ulët kur astma ne shtatzeni është e kontrolluar mirë, por përndryshe, astma mund të rrisë rrezikun e problemeve të caktuara.

 E nese vuani nga kjo gjendje ne kemi te gjitha pergjigjjet per ju per efektet, ndërlikimet dhe trajtimet e sigurta të astmes gjatë shtatzënisë.

Si ndikon astma ne shtatzeni?

Astma ne shtatzeni eshte nje semundje kronikeqe mund te sjelle shume problem nese nuk trajtohet sic duhet.Sidoqoftë, astma e menaxhuar mirë nuk është një shqetësim gjatë shtatzënisë.

Nëse një grua kontrollon simptomat e astmes me një trajtim efektiv, ato nuk kanë gjasa të shkaktojnë ndonjë ndërlikim të shtatzënisë.

Eshte e rëndësishme të theksohet se simptomat e astmës ndizen deri në 45 perqind te  grave shtatzëna me këtë gjendje. Nëse astma ne shtatzeni është e rëndë ose nuk trajtohet në mënyrë efektive, simptomat gjatë shtatzënisë mund të rrisin rrezikun e komplikimeve.

Sipas nje studimi te vitit 2013, gratë me astmë të lehtë nuk ka gjasa të përjetojnë simptoma më të rënda gjatë shtatzënisë. Gratë me astmë të moderuar deri në të rëndë mund të zbulojnë se shtatzënia i përkeqëson simptomat e tyre.

Nëse simptomat përkeqësohen, kjo ka shumë të ngjarë të ndodhë vonë në tremujorin e dytë. Përkeqësimet e simptomave ndodhin rrallë gjatë shtatzënisë së vonë dhe lindjes.

Ndalimi ose zvogëlimi i marrjes së ilaçeve gjatë shtatëzanisë mund t’i bëjë simptomat më keq për gratë me çdo lloj astme.

Komplikimet e mundshme

Nëse astma ne shtatzeni  personi nuk kontrollohet mire dhe si duhet, atehere ka nje rrezik në rritje të preeklampsise .

Preeklampsia mund të dëmtojë gruan dhe fetusin. Vlerësuar të ndodhë në të paktën 5 deri ne 8 perqind të të gjitha shtatzënive, gjendja mund të përparojë me shpejtësi pa trajtim.

Simptomat e preeklampsisë përfshijnë:

Presionin e larte te gjakut

 • proteina në urinë
 • ënjtje
 • shtim i papritur në peshë
 • dhimbje koke
 • dhimbje barku
 • nauze dhe të vjella
 • ndryshimet në shikim

Diagnostifikimi dhe trajtimi i hershëm është i rëndësishëm. Pa trajtim, preeklampsia mund të jetë kërcënuese për jetën e nenes dhe foshnjës se palindur. Sidoqoftë, me trajtimin e duhur, shumica e grave shërohen plotësisht.

Preeklampsia mund të rrise rrezikun që një fëmijë të zhvillojë astmë, së bashku me ekzemen dhe alergjitë.

Komplikime të tjera të mundshme të astmes së kontrolluar dobët gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • rritje e kufizuar
 • peshë e ulët e lindjes
 • lindja e parakohshme

Një grua gjithashtu mund të ketë nevojë për lindje cezariane.

Komplikimet rezultojnë nga mungesa e oksigjenit të foshnjës në mitër. Kjo mund të ndodhë kur simptomat e astmes pengojnë rregullisht frymëmarrjen e një gruaje.

Gratë që përjetojnë shpërthime nga astma ne shtatzeni kane me shume gjasa te kenë foshnje me peshë të ulët lindjeje sesa gratë simptomat e astmës të të cilave mbeten të qëndrueshme. Lindja e parakohshme dhe pesha e ulët e lindjes mund të çojnë në probleme të tjera shëndetësore të fëmijërisë.

Trajtime të sigurta të astmes gjatë shtatzënisë

Eshte e rëndësishme qe astma ne shtatzeni te vazhdohet te trajtohet.

 Terapitë standarde të astmes në përgjithësi konsiderohen me rrezik të ulët në shtatzëni.

Thënë kështu, mjekët i konsiderojnë disa ilaçe të astmes si më të sigurta se të tjerët. Trajtimet e preferuara gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • kortikosteroidet e thithura
 • inhalatorë beta agonist me veprim të shkurtër, ose SABA

Mjekët mund të shmangin përshkrimin e ilaçeve të caktuara të astmes për gratë shtatzëna, përveç nëse ato janë të nevojshme për të kontrolluar simptomat. 

Shumë mjekë pajtohen se opsioni më i sigurt është që gratë shtatzëna me astmë të marrin ilaçe dhe të shmangin shpërthimet, të cilat mund të çojnë në komplikime.

Disa mjekë përdorin antialergjike për të zvogëluar shpërthimet e astmës të shkaktuara nga alergjenët. Nëse një grua tashmë i merr këto rregullisht, është e sigurt të vazhdosh ta bësh këtë gjatë shtatëzanisë. Sidoqoftë, nuk është ide e mirë të filloni këto gjatë shtatzënisë, pasi ekziston rreziku i shokut anafalaktik .

Kushdo që shqetësohet për sigurinë e trajtimit të astmës gjatë shtatzënisë duhet të flasë me një mjek.

Parandalimi i komplikimeve

Qëllimi i trajtimit të astmes gjatë shtatëzanisë është të shmangë shpërthimet. Kjo ndihmon për të siguruar që fetusi të marrë një furnizim të qëndrueshëm me oksigjen, duke zvogëluar mundësinë e komplikimeve.

Një mjek do të rrisë trajtimin sipas ashpërsisë së simptomave të një gruaje, pastaj do të zvogëlojë ilaçet pasi simptomat të jenë nën kontroll.

Mjeku do të monitorojë mushkëritë e gruas dhe do të rregullojë planin e trajtimit në përputhje me rrethanat. Ata gjithashtu mund të kryejnë ultratinguj për të kontrolluar zhvillimin e foshnjës.

Strategjitë për të parandaluar komplikimet e astmes gjatë shtatzënisë përfshijnë:

 • vizitat me mjekun
 • marrja e ilaçeve siç përshkruhet
 • marrja e një vaksine gripi , pasi gripi mund të shkaktojë një shpërthim të astmes
 • shmangia e shkaktarëve të astmes, përfshirë duhanin
 • zvogëlimin e stresit , për shembull përmes joges , ndërgjegjësimit ose meditimit
 • ngrënia e vakteve të vogla dhe mos shtrirja menjëherë më pas për të zvogëluar rrezikun e urthit , i cili mund të përkeqësojë simptomat e astmes
 • njohja e shenjave të hershme të një shpërthimi dhe vizita te mjeku kur të ndodhë kjo

Si perfundim

Astma ne shtatezeni nese nuk menaxhohet mirë mund të shkaktojë komplikime shëndetësore për nenen dhe foshnjën. Preeklampsia, rritja e kufizuar, pesha e ulët e lindjes, lindja e parakohshme dhe nevoja për lindje cezariane bëhen më të mundshme.

Ndjekja e një plani trajtimi është mënyra më e mirë për të menaxhuar simptomat e astmes.

Astma e kontrolluar mirë nuk rrit rrezikun e komplikimeve, dhe shumë gra me astmë kanë shtatzëni të shëndetshme.