Preeklampsia
Preeklampsia

Çfarë është preeklampsia?

Preeklampsia quhet gjendja kur keni presion të lartë të gjakut dhe ndoshta proteina në urinën tuaj gjatë shtatzënisë ose pas lindjes. Ju gjithashtu mund të keni faktorë të ulët të koagulimit (trombocitet) në gjak ose tregues të problemeve me veshkat ose mëlçinë. Preeklampsia ndodh në përgjithësi pas javës së 20 -të të shtatzënisë. Sidoqoftë, në disa raste ndodh më herët, ose pas lindjes. Eklampsia është një progresion i rëndë i preeklampsise. Me këtë gjendje, presioni i lartë i gjakut rezulton në konfiskime. Ashtu si preeklampsia, eklampsia ndodh gjatë shtatzënisë ose, rrallë, pas lindjes. Përafërsisht 5 për qind nga të gjitha gratë shtatzëna behen vartese te  preeklampsise.

Nga se shkaktohet preeklampsia?

Mjekët ende nuk mund të identifikojnë një shkak të vetëm të preeklampsise, por disa shkaqe të mundshme janë duke u eksploruar. Kjo perfshin:

 • faktorët gjenetikë
 • probleme me enët e gjakut
 • çrregullime autoimune
 • Ekzistojnë gjithashtu faktorë rreziku që mund të rrisin shanset tuaja për zhvillimin e preeklampsise. Kjo perfshin:
 • të qenit shtatzënë me binjake apo me shume
 • të qenit mbi 35 vjeç
 • shtatzenia në adoleshencën tuaj të hershme
 • shtatzenia e pare
 • obeziteti
 • te kesh histori te meparshme me presionin e larte te gjakut
 • histori të diabetit
 • që ka një histori të një çrregullimi të veshkave

Asgjë nuk mund ta parandalojë përfundimisht këtë gjendje. Mjekët mund të rekomandojnë që disa gra të marrin aspirinë pas tremujorit të parë për të ndihmuar në parandalimin e saj.

Kujdesi i hershëm dhe i qëndrueshëm prenatal mund të ndihmojë mjekun të diagnostikojë më herët simptomat e preeklampsise dhe të shmangë komplikimet. 

Simptomat e preeklampsise

Eshte e rëndësishme të mbani mend se nuk mund të vini re ndonjë simptomë të preeklampsise. Nëse shfaqen simptoma, disa nga ato të zakonshmet përfshijnë:

dhimbje koke të vazhdueshme

 • ënjtje jonormale në duar dhe fytyrë
 • shtim i papritur në peshë
 • ndryshimet në shikimin tuaj
 • dhimbje në pjesën e sipërme të barkut ne anen e djathtë

Gjatë një ekzaminimi fizik, mjeku  mund të zbulojë që presioni juaj i gjakut është 140/90 mm Hg ose më i lartë. Testet e urinës dhe gjakut gjithashtu mund të tregojnë proteina në urinën tuaj , enzima jonormale të mëlçisë dhe nivele të ulëta të trombociteve .

Në atë pikë, mjeku mund të bëjë një test  për të monitoruar fetusin. Ky test është një provim i thjeshtë që mat se si ndryshon ritmi i zemrës së fetusit ndërsa lëviz. Një ultratingull gjithashtu mund të bëhet për të kontrolluar nivelet e lëngjeve tuaja dhe shëndetin e fetusit.

Cili është trajtimi për preeklampsinë?

Trajtimi i rekomanduar i preeklampsise gjatë shtatzënisë është lindja e foshnjës. Në shumicën e rasteve, kjo parandalon përparimin e sëmundjes.

Dorëzimi

Nëse jeni në javën 37 ose më vonë, mjeku juaj mund të shkaktojë lindje. Në këtë pikë, foshnja është zhvilluar mjaftueshëm dhe nuk konsiderohet e parakohshme.

Nëse vuani nga preeklampsia para 37 javëve, mjeku do të marrë parasysh si shëndetin tuaj ashtu edhe të foshnjës në vendosjen e kohës për lindjen. Kjo varet nga shumë faktorë, përfshirë moshën gestacionale të foshnjës tuaj, nëse ka filluar apo jo lindja dhe sa e rëndë është bërë sëmundja.

Trajtime të tjera gjatë shtatzënisë

Në disa raste, mund t’ju jepen ilaçe për të ndihmuar në uljen e presionit të gjakut. Ju gjithashtu mund t’ju jepen ilaçe për të parandaluar konfiskimet, një ndërlikim i mundshëm i preeklampsise.

Mjeku mund të dëshirojë te shtroheni në spital për monitorim më të plotë. Juve mund t’ju jepen medikamente intravenoze.Ato perdoren (IV) për të ulur presionin e gjakut.

Menaxhimi i preeklampsise udhëhiqet nga fakti nëse sëmundja konsiderohet e butë ose e rëndë. Shenjat e preeklampsise së rëndë përfshijnë:

 • ndryshimet në rrahjet e zemrës së fetusit që tregojnë shqetësim
 • dhimbje barku
 • konfiskimet
 • funksion i dëmtuar i veshkave ose mëlçisë
 • lëngu në mushkëri

Ju duhet të vizitoni mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë shenjë apo simptomë jonormale gjatë shtatzënisë. Shqetësimi juaj kryesor duhet të jetë shëndeti juaj dhe shëndeti i foshnjës tuaj.

Trajtimet pas lindjes

Pasi të lindë fëmija, simptomat e preeklampsise duhet të zgjidhen. Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve , shumica e grave do të kenë matje normale të presionit të gjakut 48 orë pas lindjes.

Gjithashtu, studimi ka gjetur se për shumicën e grave me preeklampsi, simptomat zgjidhen dhe funksioni i mëlçisë dhe veshkave kthehen në normale brenda pak muajsh.

Sidoqoftë, në disa raste, presioni i gjakut mund të rritet përsëri disa ditë pas lindjes. 

Edhe pse e rrallë, preeklampsia mund të ndodhë në periudhën pas lindjes pas një shtatzënie normale. Prandaj, edhe pas një shtatëzënie të pakomplikuar, duhet të shihni mjekun tuaj nëse keni pasur një fëmijë së fundmi dhe vini re simptomat e shënuara më lart.

Cilat janë ndërlikimet e preeklampsise?

Preeklampsia është një gjendje shumë e rëndë. Mund të jetë kërcënuese për jetën si për nënën ashtu edhe për fëmijën nëse nuk trajtohet. Komplikime të tjera mund të përfshijnë:

 • probleme të gjakderdhjes për shkak të niveleve të ulëta të trombociteve
 • shkëputja e placentës (shkëputja e placentës nga muri i mitrës)
 • dëmtimi i mëlçisë
 • dështimi i veshkave
 • edemë pulmonare

Komplikimet për foshnjën mund të ndodhin edhe nëse lindin shumë herët për shkak të përpjekjeve për të zgjidhur preeklampsinë.

Si perfundim

Gjatë shtatzënisë, është e rëndësishme që ju dhe foshnja juaj të jeni sa më të shëndetshëm. Kjo përfshin ngrënien e një diete të shëndetshme, marrjen e vitaminave prenatale me acid folik dhe kontrolle të rregullta të kujdesit prenatal.

Por edhe me kujdesin e duhur, kushte të pashmangshme si preeklampsia ndonjëherë mund të ndodhin, gjatë shtatzënisë ose pas lindjes. Kjo mund të jetë e rrezikshme si për ju ashtu edhe për fëmijën tuaj.

Bisedoni me mjekun tuaj për gjërat që mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e preeklampsisedhe për shenjat paralajmëruese.