Baba per here te pare
Baba per here te pare

Baba per here te pare

Pavarësisht nëse jeni ende duke u përballur me tronditjen ose keni qenë duke pritur  këtë moment për vite të tëra, të zbuloni se do të bëheni baba është një moment përcaktues i jetës. Është normale të kesh një përzierje ndjenjash, nga gëzimi  tek shoku – edhe nëse kjo është ajo që keni dashur gjithmonë.

Sinqerisht, është e vështirë të ndihesh plotësisht i përgatitur për t’u bërë baba. Sidoqoftë, ne kemi disa ide për ju teksa prisni lindjen e vogëlushit tuaj dhe gjithashtu si të vini në vete në muajt emocionues, por ende të lodhshëm dhe rraskapitës.

Filloni kërkimin

Ju nuk jeni ai që mban fizikisht fëmijën, por kjo nuk do të thotë që ju nuk jeni pjesë e përvojës së shtatzënisë dhe lindjes. E njëjta gjë është edhe për ata që përdorin një surrogat ose adoptojnë – ka padyshim mënyra për t’u ndier të përfshirë.

Shumë libra  janë shkruar për baballarët në pritje, por ju nuk keni pse të kufizoheni në to. Bashkohuni me disa grupe në internet ose regjistrohuni në një gazetë shtatëzanie .

Nëse partneri juaj po përjeton simptoma të shtatzënisë,si vjellja apo urthi, bëni disa kërkime. Të kuptuarit e asaj që ata po ndiejnë mund t’ju ​​ndihmojë t’i përkrahni më mirë teksa  mbajnë fëmijën tuaj.

Kur të vijë momenti i lindjes dhe kujdesit për një të porsalindur, të dish se çfarë të presësh mund ta bëjë të gjithë këtë gjë një përvojë shumë më të mirë. Lexoni për lindje vaginale dhe cezariane , ushqyerjen me gji , ndërrimin e pelenave dhe më shumë.

Përqëndrohuni tek shëndeti

Para se të vijë fëmija  është koha më e mirë për t’u përqëndruar në shëndetin tuaj. Nëse pini duhan, përpiquni ta lini. Ekspozimi ndaj duhanit gjatë shtatzënisë ka treguar  se rrit rrezikun e defekteve të lindura të zemrës tek të sapolindurit.

Si janë zakonet tuaja të të ngrënit? Ushqyerja e mirë në këtë fazë do tju ndihmojë përgjatë gjithë prindërimit tuaj. Shtoni disa ushqime të pasura me fibra për të shtuar imunitetin në vaktet tuaja.

Nëse ka kaluar kohë, caktoni një vizitë fizike vjetore me mjekun tuaj të familjes. Kontrollohuni nëse jeni të azhurnuar me të gjitha vaksinat, si ajo e kollës së mirë .

Flisni për prindërimin me partneren tuaj

Tani është një kohë e shkëlqyeshme për të filluar diskutimet rreth llojit të prindërve që planifikoni të jeni. Jeni të gjithë bashkë në ushqyerjen me gji? ( Mbështetja nga një baba është thelbësore për suksesin e ushqyerjes me gji!) A doni që fëmija të flejë në një krevat fëmijësh në dhomën e tyre sapo të ktheheni në shtëpi? A do të punoni të dy? Cilat janë planet tuaja për kujdesin ndaj fëmijëve ?

Mos harroni se këto gjëra janë ende teorike për të dy. Sapo të vijë fëmija, ndjenjat tuaja mund të ndryshojnë.Eksperienca e te qenit baba per here te pare do te jete disi sfiduese. Ushqyerja me gji gjithashtu mund të jetë më sfiduese nga sa kishit shpresuar ose mund të dëshironi të rimendoni gjithçka që keni diskutuar më parë.Ka gjithashtu diskutime që nuk do të jenë relevante ende, por ato janë të rëndësishme sidoqoftë. Diskutimi i disiplinës, duke përfshirë gjëra të tilla si përplasja, duhet të ndodhë para se fëmija të fillojë të ketë çregullime të sjelljes. Fillimi i diskutimit  në këtë fazë hap linjat e komunikimit dhe ju ndihmon të hyni në të njëjtën faqe prindërore.

Filloni të luani si ekip

Duke folur për të qenë në të njëjtën faqe,ju baba per here te pare e partnerja nene, tani është koha të mendoni si një ekip. Ju,partneri dhe fëmija jeni të lidhur për gjithë jetën, edhe nëse marrëdhënia juaj romantike me bashkëshortin nuk vazhdon. Është  një ide e mirë të filloni të shikoni gjithçka përmes prindërimit të mirë dhe jo konkurrencës.
Nëse  partneri ndihet i rraskapitur dhe po përballet me probleme shëndetësore,përpiquni ti qëndroni afër. Gatimi apo pastrami I shtëpisë janë disa mënyra sesi mund të ndihmoni.

Babai që doni të jeni

Jo të gjithë kanë një marrëdhënie të shkëlqyeshme me babanë e tyre. Nëse jeni me fat mund të keni një baba të mirë të cilit do të dëshironit ti ngjanit në prindërim. Nëse babai juaj ka lënë shumë për të dëshiruar, mund të ndiheni nervozë për rolin tuaj si baba. Lajmi i mirë është se jeni ju që vendosni se si i qaseni prindërimit.

Gjeni modelet tuaja të atësisë. Po e krijoni këtë rol nga e para dhe ju takon juve të vendosni se si dëshironi të duket.

Shtoni shoqërinë më baballarë të tjerë

Është mirë të shtosh disa baballarë në grupin  e miqve. Të kesh dikë të njohur me sfidat e prindërimit të jep një rrugëdalje dhe një vend për të bërë pyetje, për të shfryrë ose për t’u pajtuar në lidhje me përvojën e të qenit baba.

Ka grupe online, grupe kishtare dhe grupe që mund t’i gjeni përmes mjekut ose spitalit tuaj.

Shkoni te takimet sa herë që të keni mundësi

Takimet para lindjes janë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u emocionuar për shtatzëninë. Sigurisht që ekziston përvoja e të parit të foshnjës suaj në ultratinguj , por edhe kontrollet e tjera rutinë mund t’ju ndihmojnë të lidheni me shtatzëninë dhe të mësoni më shumë rreth asaj që duhet të prisni.

Ju keni mundësi të bëni pyetjet tuaja, për të kuptuar se çfarë po përjeton partneri juaj dhe për të mësuar më shumë rreth zhvillimit të foshnjës.

Ndërsa oraret e punës dhe sfidat e tjera mund t’ju pengojnë të merrni pjesë në çdo takim, bisedoni me partnerin për krijimin e një orari që ju lejon të jeni atje sa më shumë që të jetë e mundur. Kjo mund të vazhdojë kur foshnja ka kontrollet e saj rutinë.

Pranoni qe jeta juaj seksuale mund te ndryshoje

Të qenit prind mund të ketë patjetër një efekt në jetën tuaj seksuale. Që nga momenti i parë kur mësoni se partneri juajështë në pritje të një fëmije , ju mund të ndjeni një sërë emocionesh – të lidhura fort me dëshirën për intimitetin, nervoz për të bërë ndonjë gjë që mund të ndikojë në shtatzëni, ose thjesht… të hutuar. Kjo është një pjesë tjetër ku komunikimi i hapur është çelësi.

Do të dëgjoni shumë shaka për mënyrën sesi ka mbaruar jeta juaj seksuale, ose për ndryshimet që ndodhin në trup gjatë shtatzënisë. Këto komente nuk janë të dobishme dhe injorojnë kompleksitetin emocional të seksit dhe prindërimit.

Realiteti është se seksi pas shtatëzanisë do të marrë kohë-dhe ne nuk po flasim vetëm për shërimin 6-javor që sugjerohet për shërimin fizik pas lindjes.

Është e rëndësishme të jeni të ndjeshëm ndaj të gjitha ndryshimeve që po kaloni të dy – mungesës së gjumit, ushqyerjes me gji, ndikimit emocional të lindjes – dhe të komunikoni me partnerin tuaj për nevojat e tyre dhe tuajat kur është fjala për intimitetin dhe seksin.

Por seksi pas një fëmije mund të jetë edhe më i mirë. Ju do të  jeni të lidhur në mënyra që nuk keni qenë kurrë dhe përvoja e përbashkët për t’u bërë prindër mund ti afrojë edhe më shumë çiftet.

Festoni arritjet

Shpesh përparimi i shtatzënisë dhe gëzimet si lindja e foshnjave fokusohen tek personi shtatzënë, por edhe ju jeni pjesë e kësaj.

Merrni parasysh të organizoni një festë të përbashkët, në mënyrë që të jeni pjesë e argëtimit. Shkoni në pazar me partnerin tuaj për të zgjedhur artikuj për fëmijën tuaj. Mbani një ditar se si ndiheni. Bëni shumë fotografi gjatë gjithë shtatzënisë gjithashtu. Dokumentimi i këtyre ndryshimeve të jetës është po aq i rëndësishëm edhe për ju!

Merrni vendin tuaj gjatë përgatitjeve

Ka shumë gjëra për t’u përgatitur për një ardhje të re. Padyshim që nuk ka të bëjë vetëm me mbajtjen e foshnjës. Krijimi i një regjistri, përgatitja e një hapësire, kursimi i parave, hulumtimi i kujdesit për fëmijët dhe shumë gjëra të tjera do të duhet të trajtohen për t’u përgatitur për të porsalindurin tuaj.

Ju mund të zbuloni se ju pëlqen të jeni pjesë e të gjitha detyrave ose se jeni më i përshtatshëm për të trajtuar vetëm disa aspekte. Kërkoni shumë mënyra për t’u përfshirë në përgatitjen për ardhjen e fmijës suaj.

Disa sugjerime:

 • mësoni se si të instaloni dhe përdorni sediljen e makinës
 • bëni telefonata për kujdesin ose sigurimin e fëmijëve
 • hulumtoni bartësit ose formulen më të mirë të foshnjave
 •  merrni pjesë një një klasë  për lindjen ose ushqyerjen me gji bashkë me partnerin tuaj
 • bisedoni me punëdhënësin tuaj për mundësitë tuaja të pushimit
 • përgatisni çantën e spitalit

Tregohuni komunikues

Një foshnjë e re mund të sjellë më të mirën – dhe më të keqen – te njerëzit e sidomos nese je baba per here te pare e nuke njeh si eksperience.E mbani mend bisedën tuaj? Jeni ju,partneri juaj dhe fëmija.

Varet nga ju se si vendosni kush merr pjesë në lindje, sa shpejt i mirëpret mysafirët dhe një milion vendime të tjera që do të merrni së bashku. Nëse familja ose miqtë pyesin mbi zgjedhjet tuaja, është e rëndësishme që të flisni.

Mos harroni se është e shëndetshme dhe normale të vendosni kufij. Nëse dëshironi të festoni lindjen duke i ftuar të gjithë ata që njihni në shtëpinë tuaj ditët pas lindjes së foshnjës tuaj kjo do të ishte e mrekullueshme.

Por nëse doni të kufizoni vizitorët dhe të kaloni pak kohë vetëm si një familje e re është plotesisht vendim që ju përket ju.

Mbrojeni partnerin tuaj

 Jo vetëm në situata familjare. Kjo mund të nënkuptojë  edhe situata në punë apo të bësh atë që mundesh për t’i mbështetur ata në vendimin e tyre për t’u kthyer në punë – ose vendimin e tyre për të qëndruar në shtëpi.

Kjo gjithashtu mund të nënkuptojë kuptimin e shenjave të depresionit pas lindjes dhe nevojën për të marrë ndihmë mjekësore. Ju jeni shumë të rëndësishëm për shëndetin e tyre. Dhe të kesh dy prindër të shëndetshëm është më e mira për fëmijën tuaj.

Ndani pergjegjesite

Ne folëm për këtë gjatë shtatzënisë, por sigurohuni që të vazhdoni të qëndroni të përfshirë kur të vijë fëmija. Në pjesën më të madhe të rasteve baballarët ndihen të lënë pas dore në ditët e para, veçanërisht nëse partnerja po ushqen fëmijën me gji. Ju mund të ndiheni sikur roli juaj nuk është aq i rëndësishëm, porn ë fakt është.

Mënyrat për t’u kujdesur për të porsalindurin tuaj:

 • ndërroni pelenat – jo vetëm gjatë ditës
 • lexojini foshnjës tuaj
 • zgjidhni një këngë të veçantë për ta kënduar para gjumit
 • ushqejeni me biberon
 • kujdesuni për vaktet e partneres
 • merruni me punët e shtëpisë

Ruani humorin

Prindërimi është i çrregullt. Është një eksperiencë e vështirë dhe rraskapitëse. Por është gjithashtu argëtuese dhe emocionuese. Çelësi për të kaluar momentet të mirat dhe të këqijat – është të jesh në gjendje të qeshësh. Kur nuk keni fjetur mjaftueshëm dhe çdo pelenë duket të jetë një shpërthim dhe ju derdhni aksidentalisht qumështin e gjirit në kafen tuaj aftësia juaj për të qeshur do t’ju ​​bëjë ti kaloni këto sfida.

Gjumi

Nese jeni baba per here te pare mbani mend se partneri juaj ka nevojë për gjumë. Ju  dhe foshnja juaj keni nevojë gjithashtu.

Ka shumë qasje për të fjetur dhe mund të duhen pak prova dhe gabime për të gjetur rrugën e duhur për familjen tuaj. Ajo që është e rëndësishme është që të gjithë të flenë. Flini me turne, bëni një sy gjumë sa herë që mundeni, ndani përgjegjësitë në mënyrë që personi tjetër të bëjë një pushim. Çfarëdo që të bëni, sigurohuni që të gjithë në shtëpi të kenë një shans për të fjetur.

Dije se je i rendesishem per femijen tend

Do të ketë shumë faza të jetës së vogëlushit tuaj. Ndonjëherë mund të ndiheni të shkëputur ose më pak të rëndësishëm.

Mund të jetë e vështirë të kthehesh në punë ose të ndihesh si kujdestar dytësor. Por puna jashtë shtëpisë nuk të bën një baba të keq, ti po punon për të siguruar më të mirën për familjen tënde.

Patjetër që do të keni momente për të shkëlqyer, për shembull, kur vogëlushi juaj thotë “baba” ose ju mban gishtin për herë të parë. Ose kur jeni personi i vetëm që ata duan ti këndojë.

Atësia ka të bëjë me të qenit pjesë e saj për një kohë të gjatë. Prania juaj në jetën e tyre është një dhuratë që ju u bëni atyre dhe vetes  çdo ditë.